You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 11:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #693481 Wysłany: 01 Paź 2013, 19:50; 
 Temat postu: Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe - własne roboty
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Witam, jako że ostatnio często muszę parkować auto w dziwnych miejscach na dłużej ( taka praca ) zastanawiam sie nad prostym tanim efektywnym zabezpieczeniem przed odpaleniem auta.

Myslałem o odcieciu kabelka minusowego na pompie paliwa na magnes ( kontaktron ) i oczywiście przed każdym odpaleniem przejechać gdzieś magnesem.
Kolejny to seryjny immobiliser - jak wiadomo skoro seryjny to łatwy do złamania, z tego co mi wiadomo to we wtyk diagnostyczny wpinają swoje wynalazki z własnym zasilaniem i poprostu go łamią i odjeżdzają. Tam myśle a jakby odciąc kompletnie złącze diagnostyczne i np w bagażniku schować włacznik. Wtedy jak jadę na diagnostyke to uruchamiam a w codziennym używaniu mam go wyłączonego bo nie jest mi do niczego potrzebny. W takim wypadku złodziej nawet mając coś do złamania seryjnego immo nie bedzie miał z nim komunikacji oraz nic to nie da bo złącze będze " martwe "

Pomysły fajne tylko zakładam ten temat bo nie wiem jak to wykonać ( jakieś przekaźniki ) poradzcie coś ew. dajcie własne propozycje. Pozdrawiam

Moje obecne Punto - topic24359.html

Post #693510 Wysłany: 01 Paź 2013, 21:42; 
 Temat postu: Re: Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe - własne roboty
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Można w tym demontowanym plastiku na bezpiecznikach zrobić wyłącznik w miejscu bezpiecznika a sam bezpiecznik dać szeregowo z włącznikiem i wyłączać np centralkę immobilajzera i może wtedy ta centralka nie będzie w ogóle zasilana toteż nie będzie można jej rozkodować. Z tego co czytam to są tam też bezpieczniki od cewek zapłonowych, elementów centralki silnika, wtryskiwacze, pompa paliwa i kilka innych rzeczy które utrudnią lub uniemożliwią uruchomienie auta. Wpadłem na to bo miałem tam taki wyłącznik do radia które brało na postoju za dużo prądu i zamiast bezpiecznika był wyłącznik z zasilacza komputerowego który odcinał mu zasilanie na postoju. Można by taki wyłącznik ukryć gdzieś pod kierownicą i tyle:)

Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html
Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.

Post #693514 Wysłany: 01 Paź 2013, 22:11; 
 Temat postu: Re: Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe - własne roboty
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
posti napisał(a):
Tam myśle a jakby odciąc kompletnie złącze diagnostyczne i np w bagażniku schować włacznik.

Wystarczy we wtyczce od złącza diagnostycznego zamienić ze sobą dwa kabelki i już nie będzie poprawnie działała (a do np. sczytania błędów z powrotem je prawidłowo przełożysz).
Można też zrobić - jak poniżej:

Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)