|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 18:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
adams9600 |
#697745 Wysłany:
27 Paź 2013, 09:22; Temat postu: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: WO/WOS Rejestracja: 26 Lut 2012, Posty: 696
|
Bry  Jak w temacie. Jaki jest najlepszy zakup auta, sprowadzić se go zza granicy czy już w kraju szukać? Wiem że trzeba się liczyć z zarejestrowaniem itp sprowadzając auto ale mniejsza o to. Prosiłbym o odpowiedź.
_________________ Gdy ktoś coś o mnie wspomni, powie że "był"...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kox |
#697746 Wysłany:
27 Paź 2013, 09:37; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
poszukaj kogoś kto zna rynek, żeby nie jechać w ciemno. Ja dostałem kontakt do gościa któremu dałem interesujące mnie modele i wskazówki tzn młody rocznik, diesel , niski przebieg, nie otwarte poduszki ( przy ewentualnym uszkodzeniu). Po 48h miałem na mailu zdjęcia, ceny i opisy kilku aut do wyboru. Wybrałem , on zaklepał telefonicznie i jechaliśmy razem lawetą po odbiór auta. On sie dogadywał co do ceny. Na pytanie co zrobimy jeśli sprzedawca bedzie nieuczciwy i go sprzeda wczesniej albo bedzie cos nie tak, odpowiedział że w okolicy ma adresy kilku innych komisów/ placów gdzie możemy tez jechac i oglądać. Za jego usługe tzn znalezienie, i przywiezienie do mnie na podwórko zapłaciłem 500E.
W kraju każdy ci igiełke obiecuje, niski przebieg, nie bity.
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#697747 Wysłany:
27 Paź 2013, 09:43; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dzięki  no właśnie wiadomo, każdy tak nawija, igła, wsiadać i jechać, nie wymaga wkładu finansowego itp... Ja za pół roku (coś takiego) mam w planach zmianę auta, przesiadka na diesla.
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#697774 Wysłany:
27 Paź 2013, 11:16; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
kox napisał(a): W kraju każdy ci igiełke obiecuje, niski przebieg, nie bity. Przepraszam, ale uważasz, że zapłacenie komuś za to, że jedynie z Tobą pojedzie na miejsce to taki dobry "deal"? Żartujesz? Jedziesz w ciemno, nie masz pewności co zastaniesz na miejscu, płacisz za lawetę, a na miejscu równie dobrze możesz zastać "niebita nówkę po dziadku lekarzu, który jeździł tym tylko w niedzielę do kościoła i płakał, gdy sprzedawał". Wolę szukać albo samodzielnie za granicą, albo u nas, a nie płacić komuś za to, że ze mną pojedzie...i zobaczy to samo, co i ja, bo nie ma żadnej wiedzy na temat pochodzenia, stanu auta, uczciwości sprzedającego, zrobionych napraw, wymian. Równie dobrze mogłeś poszukać ogłoszeń zachodnich komisów i z kolegą pojechać, zamiast płacić komuś blisko 3000 za "pomoc" w dojeździe [ Dodano: 27 Paź 2013 11:16 ]kox napisał(a): p W kraju każdy ci igiełke obiecuje, niski przebieg, nie bity. Uważasz, że np. w Niemczech tego nie ma? Dobry żart. Niemiec nie jest deklem, za auto w bardzo dobrym stanie, policzy sobie odpowiednio wyższą kwotę, gdy będzie go sprzedawać. W niższych kwotach będą auta, które na siebie pracowaly. Mnie nie dziwią sprzedaże, aukcje, auto 2-3 letnich, z przebiegami ponad 300-400 tysięcy w dieslu. Tymczasem Polak widzi "okazję" i wali jak w dym...bo "prawie nówka, salonowa". Ludzie, za darmo nic Wam nie dadzą. Kupujesz albo starsze auto, w bardzo dobrym stanie, za odpowiednio wyższą kwotę, albo tańsze, znacznie młodsze, z bardzo dużym przebiegiem, a przy granicy cofanym ze 2x.
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#697779 Wysłany:
27 Paź 2013, 11:38; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
500 E to 3000zł? Ciekawy masz przelicznik. Croma ktora kupilem nie byla dostepna na portalach ogłoszeniowych. Widziałem zdjęcia i wiedziałem po co jade. Nie jechałem po auto po dziadku tylko pół roczne , uderzone auto. 500E to 2000zł, wynajecie lawety, paliwo i 24h za kółkiem to uczciwy deal. PRzynajmniej dla mnie.
ps Dzieki za uswiadomienie mnie że za granica auta jezdza. Myslalem że są pod kocem trzymane
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#697780 Wysłany:
27 Paź 2013, 11:39; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
bunczu napisał(a): miast płacić komuś blisko 3000 za "pomoc" w dojeździe powiedz w jakim kantorze dają blisko 3000 za 500E to jadę wymieniać 
|
 |
adams9600 |
#697792 Wysłany:
27 Paź 2013, 12:36; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
przeglądałem niemiecką stronę i tam auto X kosztuje tak 1000 euro i to mi wychodzi na prawie 4200 zł.
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#697829 Wysłany:
27 Paź 2013, 18:26; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kox napisał(a): 500 E to 3000zł? Ciekawy masz przelicznik. Croma ktora kupilem nie byla dostepna na portalach ogłoszeniowych. Widziałem zdjęcia i wiedziałem po co jade. Nie jechałem po auto po dziadku tylko pół roczne , uderzone auto. 500E to 2000zł, wynajecie lawety, paliwo i 24h za kółkiem to uczciwy deal. PRzynajmniej dla mnie.
ps Dzieki za uswiadomienie mnie że za granica auta jezdza. Myslalem że są pod kocem trzymane Pozwól, że specjalnie przytoczę jeszcze raz to: kox napisał(a): poszukaj kogoś kto zna rynek, żeby nie jechać w ciemno. Ja dostałem kontakt do gościa któremu dałem interesujące mnie modele i wskazówki tzn młody rocznik, diesel , niski przebieg, nie otwarte poduszki ( przy ewentualnym uszkodzeniu). Po 48h miałem na mailu zdjęcia, ceny i opisy kilku aut do wyboru. Wybrałem , on zaklepał telefonicznie i jechaliśmy razem lawetą po odbiór auta. On sie dogadywał co do ceny. Na pytanie co zrobimy jeśli sprzedawca bedzie nieuczciwy i go sprzeda wczesniej albo bedzie cos nie tak, odpowiedział że w okolicy ma adresy kilku innych komisów/ placów gdzie możemy tez jechac i oglądać. Za jego usługe tzn znalezienie, i przywiezienie do mnie na podwórko zapłaciłem 500E.
W kraju każdy ci igiełke obiecuje, niski przebieg, nie bity. Zabawne, nagle okazuje się, że auto było...tak! Bite! No przecież tak nie miało być! Wpierw sam piszesz, że w kraju oferuje się cuda na kiju, później sam dodajesz, że i Twój miał dzwona. Hipokryzja. Ps - cennika w kantorach sprawdzać nie mam zamiaru. Przyjąłem cenę orientacyjną, nie jest to meritum tematu, tym są obiecanki i cuda na kiju u nas w kraju, z czym raczyłeś ironizować...
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#697831 Wysłany:
27 Paź 2013, 18:32; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
a gdzie ja napisałem że nie była bita. Po taką jechałem [ Dodano: 27 Paź 2013 17:32 ]a to co o igiełkach w kraju napisałem, miałem na myśli że nikt nie pokazuje jak auto wygladało przed naprawa, ze przebiegi są po 10k km / rok itd. Jak nie nadąrzasz za mną to wybacz 
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#697833 Wysłany:
27 Paź 2013, 18:46; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
bunczu, Od dobrego komisu (z droższymi autami) możesz sobie zażyczyć ekspertyzę rzeczoznawcy TUW (o łapówkach itp. tam nie ma mowy) na maila. Wypunktują nawet ryskę w farbie na wahaczu  Może przesadzam, ale masz tak opisane (po niemiecku) auto, jego stan, WADY, wszystko - że wiesz, po co jedziesz. Jak nie wierzysz, to Ci dam na maila taką ekspertyzę Toyoty Avensis ostatniej generacji, po którą jechała moja znajoma, nie zawiodła się 
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#698195 Wysłany:
29 Paź 2013, 19:38; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Miejscowość: Czechowice-Dziedzice Rejestracja: 16 Paź 2010, Posty: 252
|
bunczu napisał(a): Uważasz, że np. w Niemczech tego nie ma? Dobry żart. Niemiec nie jest deklem, za auto w bardzo dobrym stanie, policzy sobie odpowiednio wyższą kwotę, gdy będzie go sprzedawać. W niższych kwotach będą auta, które na siebie pracowaly. Mnie nie dziwią sprzedaże, aukcje, auto 2-3 letnich, z przebiegami ponad 300-400 tysięcy w dieslu. Tymczasem Polak widzi "okazję" i wali jak w dym...bo "prawie nówka, salonowa".
Ludzie, za darmo nic Wam nie dadzą. Kupujesz albo starsze auto, w bardzo dobrym stanie, za odpowiednio wyższą kwotę, albo tańsze, znacznie młodsze, z bardzo dużym przebiegiem, a przy granicy cofanym ze 2x.
Przynajmniej jeden z nielicznych wie jak świat się kręci 
_________________ Punto 2FL 3d topic34677.html <---
|
|
Góra |
|
 |
ManiekBB |
#698296 Wysłany:
30 Paź 2013, 12:06; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Forumowicz |
 |
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Miejscowość: Bielsko-Biała Rejestracja: 30 Paź 2013, Posty: 2
|
Ja bym się tam nie rył w sprowadzanie aut właśnie z tego powodu, o którym piszą poprzednicy - niestety na świecie nie ma tak, że wyjedziesz za granicę i kupisz okazję, bo Niemcowi nie zależało na sprzedaży.
_________________ Szukam GP dla żonki, oczywiście świetny stan, najlepiej któregoś z forumowiczów i z okolic Bielska-Białej. Jeśli znacie kogoś kto ma do sprzedania podobny, proszę o kontakt.
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#698561 Wysłany:
01 Lis 2013, 10:03; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wczoraj robiliśmy handlarzowi Citroena C5, jak sprowadził to tak chwalił, tak gadał ze fajny i takie tam, a jak zrobiliśmy, zapłacił za naszą robotę na przygotowanie do sprzedaży to się przejechał i co? problem ze skrzynią biegów, pojechał do Citroena i się zdziwił - ma padniętą już skrzynię, taki wał sprowadził, widzą?
|
|
Góra |
|
 |
Garfild92 |
#698577 Wysłany:
01 Lis 2013, 13:24; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Radek
Miejscowość: Piekary Śląskie Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 895 Pomógł: 3
|
do silnika nie zaglądniesz ani do skrzyni, w Polsce tez może Ci się trafić kupic samochod z rozwaloną skrzynią,
_________________ Fiat Punto SX 1996r 1.1 55KM - Było Nissan Micra 1998r 1.0 16V 55KM - Było Ford Focus Mk1 1999r 1.8 16V 115KM - Było Fiat Punto MK2 FL 2004r 1.2 8v 60km - Było (Niestety po Wypadku poszedł do kasacji) VW Polo 6n1 1995r 1.6 75km - Było Skoda Fabia 1 2005r 1.4 MPI 101km - Aktualny Pojazd  topic20899.html
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#698588 Wysłany:
01 Lis 2013, 15:11; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Garfild92 napisał(a): do silnika nie zaglądniesz ani do skrzyni, w Polsce tez może Ci się trafić kupic samochod z rozwaloną skrzynią, Szczerze? Większość aut używanych, od handlarzy, to "okazje" z większą, lub mniejszą wadą. Jeśli już szukać to...nie z ogłoszeń, a co najwyżej, mijając auta na mieście z etykietą w szybie. Mój obecny, którym teraz jeżdżę, jest co prawda z ogłoszenia, ale sprzedawała go pierwsza rodzina, która kupiła go w salonie, stąd miałem większą szansę na kupienie auta pewnego. Tymczasem wszystkie, które oglądałem w ciągu 2 lat, różnych producentów, różnych marek, gdy miało więcej niż 2 właścicieli, było zwykłym trupem odpicowanym na sprzedaż, albo nawet i to nie było robione. Perełką, którą oglądałem, był jeden Fiat Bravo albo Brava z instalacją gazową pod Oleśnicą. Auto miało w ogóle problem by odpalic silnik, a sprzedający oczywiście picował, że części wymieniane na bierząco itd ("dodaję panu nowy akumulator na gwarancji, auto ma świeży przegląd" - ciekawe jakim cudem, skoro to miało praktycznie uwalony kompletnie silnik), po czym dodał: "jest tylko jeden problem, trzeba się zatrzymać, przełaczyć na gaz, wtedy silnik się wyłączy, odpali się jeszcze raz na gazie i można jechać..." Oczywiście silnik przed moim przyjazdem był odpalany - był ciepły, miał ogromne problemy z utrzymaniem równej pracy na jałowym, a działanie instalacji gazowej powodowało nie tylko uśmiech, ale raczej obawę o własne życie (zaś pompa paliwa to chyba jedynie w książce serwisowej istniała)... Co ciekawe, bez względu na przedział cenowy, auta były trupami. Przy okazji - najzabawniejsze sytuacje miałem w momencie, gdy już wiedziałem, że dane auto jest własnością handlarza. "Panie, to cena, jak za rower, auto w idealnym stanie" (tia...brak podłogi, uwalony olejem silnik z każdej strony, albo problem z jego odpaleniem i nierówną pracą), a niektórzy są na tyle wręcz głupi, że wciskają wała w obrębie...serwisu samochodowego: "dostałem auto w rozliczeniu" (obok serwis danej marki...albo raczej druciarz danej marki). Sczerze mówiąc, przez 2 lata widziałem, słownie, 2 auta, w dobrym stanie, wręcz bardzo dobrym: to, którym teraz jeżdżę, oraz jedną Skodę Felicię z normalną instalacją gazową. Oba auta można było brać w ciemno (przy czym to, którym jeżdżę, było ciut droższe, ale znacznie lepiej wyposażone, wręcz ma wszystko). Najlepsze jest to, że handlarze, chyba ich większość, robi totalną łaskę przy sprzedaży aut, a oni na tym zarabiają. Pamiętam jedno Punto MKI we Wrocławiu z gazem - "panie, zadzwoń pan później bo teraz nie mam czasu". Kupują auta za bezcen, sprzedają nawet i 5x drożej. Moje MKI, gdy dziwnym trafem silnik od 2 miesięcznego stania nie zatarł się, poszłoby za 600 jako całkowicie sprawne i w świetnym stanie (wymiana części na oryginały, jak nagrzewnica, czy markowe, jak amortyzatory itd)...a sprzedane dalej, kosztowałoby już w okolicy 3000 po umyciu i przetarciu plastików.
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#698632 Wysłany:
01 Lis 2013, 21:18; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bunczu napisał(a): Szczerze? Większość aut używanych, od handlarzy, to "okazje" z większą, lub mniejszą wadą.
Nie ma co się dziwic.. Uczciwy handlarz nie ma szans istnieć na rynku.. Sami się ludzie proszą..
|
|
Góra |
|
 |
leonwwa |
#698636 Wysłany:
02 Lis 2013, 09:28; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Miejscowość: Syreni Gród Rejestracja: 03 Lut 2009, Posty: 1194 Pomógł: 1
|
bunczu napisał(a): sprzedawała go pierwsza rodzina, która kupiła go w salonie, stąd miałem większą szansę na kupienie auta pewnego. Niedawno oglądałem Passata 2010 rok 2,0TDI, 170KM , salon PL I właściciel od początku serwisowany w ASO (co sprawdziłem przez znajomego w VW) przebieg 120 tys. cena dobrze ponad 50k czyli wydawało by się perełka. Więc pojechałem, na szczęście kilka kilometrów od domu. Pierwsze spojrzenie: lakier (żaden element nie malowany) jakby zmatowiały i b.dużo takich mini rysek. Pytam właściciela co jest z tym lakierem, on na to że dla niego auto jest do jeżdżenia a nie do dbania i nie pieścił się z myciem na bezdotykowych czy ręcznych tylko mył przy okazji na stacjach. Myślę sobie dobra, zawsze na jakąś polerkę można oddać. No więc otwieramy drzwi. A tam na boczku fotela kierowcy skóra tak przetarta że gąbka wyłazi (przypominam że przebieg 120 000, ostatnia wizyta w ASO w czerwcu z przelotem 111 000 więc przebieg prawdziwy) więc tu pomogła by chyba tylko wymiana całego fotela. Oprócz tego ta klapa podłokietnika wyrwana z zawiasów, na tylnej kanapie skóra pomarszczona prawdopodobnie od fotelika i... tył siedzenia pasażera pomazany, prawdopodobnie przez dziecko, jakimś markerem czy czymś takim co na jasnej skórze chyba nie możliwe do usunięcia. Nie działa także tylna szyba od strony pasażera bo był wyrwany przycisk, dołóżmy jeszcze do tego uszkodzone spryskiwacze xenonów i łyse opony rozmiarze 17" No wiec tak szybko liczenie: 2 fotele ok 2000zł+opony 2000zł jakaś polerka 1000zł. Czyli 5000 do dołożenia na dzień dobry. Już tą szybę i spryskiwacze odpuszczam. Więc mówię do faceta żeby mi 5k spuścił i zabieram od razu. W końcu stanęło na 2500 od ceny. I coś mnie tak tknęło, choć nigdy tak nie robiłem pytam czy możemy podjechać do ASO VW. Na to facet że on nie ma czasu itd., itp. To ja mówię że w takim razie dziękuje bo nie wydam bądź co bądź sporej sumy pieniążków na nie wiadomo co. Na to on że dobra niech będzie te 5k taniej. To jeszcze bardziej dało mi do myślenia i zacząłem naciskać na to ASO, bo przed chwilą ledwo wybłagałem o 2500 taniej a ten nagle 5 i skłonny do dalszej negocjacji. No to w końcu facet pękł i już nie twierdził że "zna wartość samochodu i za pół darmo go nie odda". Okazało się że pan już był wcześniej z kimś w ASO i okazało się że sprzęgło razem z dwumasem zaraz zakończy żywot, zawieszenie (wielowahaczowe jak wiadomo) też w stanie idealnym nie jest. Powiedziałem facetowi że max co na tą chwilę mogę dać to 43-44k + wizyta w ASO bo cholera wie co jeszcze może w tym aucie być. Oczywiście facet nie przystał na ofertę i się grzecznie pożegnaliśmy. Nigdy tak nie robiłem i kupowałem auta po ogledzinach i miałem jakiegoś takiego głupiego farta że nigdy nie wtopiłem, chociaż moje pojęcie o mechanice jest znikome. I tego Paska też w zasadzie miałem brać od razu jednak pomyślałem że wydaje sporą kwotę to te 200 czy 300zł na ASO nie zrobi mi różnicy. I mimo że nie doszło ani do wizyty w serwisie ani tym bardziej zakupu, to przekonałem się że na prawdę warto zainwestować te kilka groszy w profesjonalne sprawdzenie auta. Niestety przy autach sprowadzanych odtworzenie historii zdaje się dużo trudniejsze i jak jedziesz sam za granice po auto to bez kogoś ogarniętego w temacie wtopić jeszcze łatwiej
_________________ BYŁO Fiat Grande Punto 2008 1,4 77KM Honda Accord 2007 2.0 VTEC 155KM Toyota Corolla 2007 1.4 D4D 90KM VW Polo 2000 1,4 MPI 60KM Toyota Auris 2010 1,6 Valvematic 132KM BMW 116i 2006 115KM Reanult Clio 2007 1,4 98KM Skoda Octavia 2012 1,6 102KM BMW 520d 2006 163KM Renault Laguna 2013 2,0 140KM Opel Corsa D 2014 1,4 100KM JEST Renault Megane 2018 1,2 TCe 130KM Toyota Prius Hybrid
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#699009 Wysłany:
04 Lis 2013, 13:14; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Owszem, wiadomo - jednak kupując mimo wszystko od pierwszego właściciela, ma się i tak większą szansę, niż od 3-4 plus handlarza, który po drodze jeszcze na tym zarabiał.
PS - z tą diagnostyką też różnie bywa...moje Punto miało na stacji...jakoś nie wykrili, że silnik przepala olej...i go gubi.
BTW - ciekawe jak w ASO sprawdzili dwumasę ze sprzęgłem. Robi się to komputerem?
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#699025 Wysłany:
04 Lis 2013, 15:26; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
kox napisał(a): Nie jechałem po auto po dziadku tylko pół roczne , uderzone auto Z ciekawości co tam było do wymiany, że ktoś się pozbył tak młodego auta? Kupowałeś to od właściciela czy jak to się odbywa? Pytam bo sam jestem na etapie zmiany samochodu.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Matek |
#699073 Wysłany:
04 Lis 2013, 19:10; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mateusz
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sporting
Województwo: łódzkie [E]
|
bunczu napisał(a): PS - z tą diagnostyką też różnie bywa...moje Punto miało na stacji...jakoś nie wykrili, że silnik przepala olej...i go gubi. Dokładnie  ... mój dobry kumpel szukał Hyundaia Coupe po lifcie i żeby nie wtopić zdecydował się zapłacić trochę więcej, ale oddać auto na diagnostykę. Nic wielkiego nie wykryli, a teraz pół roku po kupnie boryka się z silnikiem, który kompletni zgubił moc (ostatnio na hamowni wyszło chyba coś około 20 koni mniej) pali trochę za dużo i tak pije olej, że głowa mała. Wtopił trochę pieniędzy bo chciał auto pewne, a koniec jest taki, że ma niezbyt ciekawą sytuacje...
_________________ http://fiatpunto.com.pl/topic35885.html Był żółty Sound (II) http://fiatpunto.com.pl/topic57112.html Jest czarny Sporting (IIFL)
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#699083 Wysłany:
04 Lis 2013, 19:54; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
buladag napisał(a): Z ciekawości co tam było do wymiany, że ktoś się pozbył tak młodego auta? Kupowałeś to od właściciela czy jak to się odbywa? Pytam bo sam jestem na etapie zmiany samochodu. maska, zderzak, pas czołowy, chłodnica klimy, reflektor. Kupiony z placu. Samochod po 1 wlascicielu, chyba firmie. 2009 XI produkcja, 2010 IV serwis po 40 k km. \Przy 50k km wypadek i mój zakup. Tak jak pisałem był "pośrednik" który znalazł auto w tym komisie http://www.autoelburg.nl/index.php?pageId=1
|
|
Góra |
|
 |
buczek21 |
#699112 Wysłany:
04 Lis 2013, 21:16; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 11 Lis 2008, Posty: 123 Pomógł: 4
|
Ja każde auto które miałem..a miałem już parę zawsze sam ściągałem z niemiec. Polskę sobie odpuściłem po tripie z Zabrza do Olsztyna po "igłe-gabinet"...Wróciłem tym samym pociągiem którym jechałem  Szkoda kasy,chyba ze się jedzie oglądać auta w promieniu 30 km od miejsca zamieszkania. Co do auta z zagranicy.. Trzeba mieć trochę czasu, znać w miarę język(albo kogoś kto zna), i dość mocno zawęzić czego się szuka.. Bo jak ktoś pisze co da się ściągnąć za np 20 tys..To wszytko i nic.Upatrzyć sobie jedną markę, dokładnie model,silnik jaki się chce,wyposażenie....Szukać,dzwonić bezpośrednio i szybko działać...Bo tak samo działa 50% handlarzy z polski  Da się naprawdę wyrwać coś ciekawego..szczególnie jak się szuka starszych aut.Bo dla takiego niemca, to poprostu stare auto,któremu kończy się np ubezpieczenie i przegląd. I woli taniej sprzedać, wziąć coś nowego..niż bawić się w koszta. Olewać wszelkiej maści autohaus'y...szczególnie jak go jeszcze prowadzi jakiś "zamszowy" jegomość o imieniu Ahmed... Za granicą sprzedający w jakiś 90% dorzuci koła zimowe gratis,jakieś relingi.. czy co ma do tego auta.W Polsce bez szans taka akcja..Każdy woli to puścić osobno. Auta zazwyczaj serwisowane,z książkami itd. No chyba ze od Ahmeda Po drugie rozwalają mnie kupujący którzy chcą idealnego auta,z zerowym przebiegiem,i bez jakichkolwiek rzeczy do naprawy,i to najlepiej za 10euro....no LOL..Każde auto się zużywa,nawet jak stoi...I jak się kupuje używane to ZAWSZE jest coś do zrobienia. Albo osoby co kierują się przebiegiem podczas kupowania,a nie stanem auta.Auto jak się ma talent to się da zakatować podczas 100km. Miałem kiedyś Golfa MK3 GTI w ABF'ie..kupiony z niemiec przy przebiegu 280 tyś...Ja go sprzedawałem z przebiegiem 350 tyś,bez żadnych kombinacji.Auto jeździ do teraz bez żadnych problemów,bo często widzę gościa.Tylko zawsze było wszytko wymieniane na czas, i żadnego gówna z Harta,itd A nie wymiana jak się coś urwało..albo zatarło..abo odpadło. Z drugiej strony kupujący też są super...Żądać cudów. Sprzedałem kiedyś suzuki bandit...Jeden gostek napalił się z łodzi,wydzwaniał,zrobiłem ekstra fotki wszystkiego co chciał..chyba z 100 zdjęć puściłem.Przyjechał dopieprzył się do małych rysek na baku  I pytania skąd rysy na baku.Jak ktoś miał motor to wie ze to z normalnego użytkowania i tyle. Milion pytań..na każde szczera odpowiedz z mojej strony.I szarpanie ceny żebym spuścił z 2 tys,za te rysy  Zabrałem klucze,i powiedziałem ze jak się zastanowi to niech dzwoni..bo mi już ręce opadły.Kupił... Powiedziałem mu jeszcze ze powieniem mieć gdzieć jeszcze z litr oleju na dolewkę, jak znajdę to mu podeślę.... Wydzwaniał cały tydzień, czy już znalazłem ten olej  Więcej kasy zmarnował na telefon,niż ten olej wart.
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#699496 Wysłany:
06 Lis 2013, 20:50; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#699506 Wysłany:
06 Lis 2013, 21:29; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
kox napisał(a): buladag napisał(a): Z ciekawości co tam było do wymiany, że ktoś się pozbył tak młodego auta? Kupowałeś to od właściciela czy jak to się odbywa? Pytam bo sam jestem na etapie zmiany samochodu. maska, zderzak, pas czołowy, chłodnica klimy, reflektor. Kupiony z placu. Samochod po 1 wlascicielu, chyba firmie. 2009 XI produkcja, 2010 IV serwis po 40 k km. \Przy 50k km wypadek i mój zakup. Tak jak pisałem był "pośrednik" który znalazł auto w tym komisie http://www.autoelburg.nl/index.php?pageId=1To w sumie rzeczy niewiele, dziwne, że ktoś się go pozbył, zapewne za niską kasę, no bo jeszcze ten komis musiał zarobić.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Tutak |
#699658 Wysłany:
07 Lis 2013, 17:21; Temat postu: Re: kupno auta - sprowadzenie czy "na miejscu"? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kox napisał(a): Tak w sam raz dojechać do Polski i na złom Patrz na przebieg 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|