|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:06
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Artih |
#699234 Wysłany:
05 Lis 2013, 14:01; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Artih
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.6 8V 90KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 04 Paź 2008, Posty: 38
|
Magdaleno z całym szacunkiem - to nie jest "ja swoje, Ty swoje" tylko ja na podstawie wieloletnich doświadczeń z olejami i ich składem chemicznym vs. Twoje powtarzane obiegowe opinie mechaników rodem z PRLu.
Jakość olejów spada - tacy producenci jak np. Motul jeszcze dwa lata temu produkowali zupełnie coś innego niż teraz i jeśli ktoś nie siedzi "|w temacie" i nie "studiuje" kart technicznych produktów to nawet nie ma o tym zielonego pojęcia - a producent dalej jedzie sobie na opinii wypracowanej ileś lat temu, która nijak ma się do rzeczywistości.
Niektórzy mowią tu o silnikach 8V z Punto, któremu olej mineralny (np. 15W40) nie zaszkodzi - i ok bo to dość stara jednostka. Jednak i jej ulży olej o mniejszej lepkości w niskich temperaturach (np. 10W). Jednak gdy mówimy o silniku 1.2 16V skonstruowanym pod koniec lat '90 to już zupełnie inna para kaloszy. Do tego silnika FIAT od początku zalecał olej 10W40 by pod koniec jego produkcji (jeszcze w Fiacie Bravo/Brava, nawet nie Stilo) zmienić zalecenie na olej o lepkości 5W40 ze względu na doświadczenie (problemy z magistralą olejową). Takich spraw się nie pomija - i z nimi nie dyskutuje (chyba, że ktoś wie lepiej od producenta jaki olej powinien być zalewany do danego, cywilnie użytkowanego silnika).
_________________ # Fiat Punto 90 ELX # Alfa Romeo 155 Super 2.5 V6 # Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V (żony)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Magdalena |
#699269 Wysłany:
05 Lis 2013, 17:23; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Dąbrowa Górnicza Rejestracja: 10 Gru 2010, Posty: 239 Pomógł: 1
|
Artih napisał(a): vs. Twoje powtarzane obiegowe opinie mechaników rodem z PRLu. bardzo nieeleganckie jest takie wyrażanie opinii szczególnie dotyczące osób których nie znasz. Właśnie ze względu na to, że domyślałam się, że zaraz znajdzie się jakiś najmądrzejszy na forum krzykacz w kwestii olejów (jakoś tak co olej to kłótnia) nie chciałam go dalej drążyć. Każdy ma swoją opinię i upodobania - czy to chemik czy mechanik z prlu i każdy leje co chce, ale głupcem jest tylko ten który próbuje dowieść swoich racji arogancko umniejszając rozmówcom. Miłego Dnia! 
_________________ topic42143.html jest, będzie topic28329.html było, minęło
|
|
Góra |
|
 |
Artih |
#699283 Wysłany:
05 Lis 2013, 19:12; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Magdaleno - chcąc Ci ubliżyć nie pisał bym "z całym szacunkiem". Szacunku nie mam do owych mechaników. Jeśli odniosłaś jakieś negatywy jednak do siebie - bardzo przepraszam. Co do dalszej części Twojej wypowiedzi - chętnie podyskutuję ale z faktami - żadnych nie przedstawiłaś, więc i dyskutować z czym za bardzo nie ma. Ja kilka podałem wiec wystarczy się odnieść. Ty uciekasz się tylko do wyświechtanego stwierdzenia, że "każdy ma swoją opinię". Jasne - tak można zawsze i na każdy temat ... ale chyba nie świadczy to ani o wiedzy ani tym bardziej racji. W świecie olejów jednak tak nie jest - jeśli jeden ma bazę olejową mineralną po hydrocrackingu to nie ma bazy estrowej ani poliolefinowej. Koniec, kropka - nie jest olejem syntetycznym nawet jeśli ktoś producentowi pozwolił (czy raczej nie zakazał) tak napisać na opakowaniu. I żebyś nie wiem jakie miała zdanie na ten temat (czy opinię) to faktów nie przeskoczysz. Więc nie zawsze można sobie pozwolić na własną, bo może się zrobić głupio 
_________________ # Fiat Punto 90 ELX # Alfa Romeo 155 Super 2.5 V6 # Alfa Romeo 156 Q-System 2.5 V6 24V (żony)
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#699295 Wysłany:
05 Lis 2013, 20:20; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Silnik: Inny
Wersja: Sole
Miejscowość: Zabrze Rejestracja: 21 Maj 2011, Posty: 631 Pomógł: 9
|
Artih, a dziwisz się, że świadomość nt olejów jest taka, a nie inna? Przy polityce brandów typu Motul, Castrol, Mobil itd. polegającej na permanentnej dezinformacji trudno spodziewać się czegoś innego. Dodaj do tego urban legend o silnikach, które były w świetnym stanie, ale jakoś po zmianie oliwy traciły kompresje i wychodzą takie kwiatki  . Czas rozpuszczalnikowych płukanek dawno minął - a spróbuj jakiemuś "staremu kierowcy" zaproponować Millersowego Flush'a  .
|
|
Góra |
|
 |
Artih |
#699305 Wysłany:
05 Lis 2013, 20:52; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Ja to rozumiem, świadomość użytkowników, mechaników "karmionych" papką Castrola ... ale jako, że nie znam się na sprzęgłach, spiekach, blow-off'ach - nie wypowiadam się na ich temat ... taka mała dygresja.
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#699312 Wysłany:
05 Lis 2013, 21:11; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
|
Artih napisał(a): ... ale jako, że nie znam się na sprzęgłach, spiekach, blow-off'ach - nie wypowiadam się na ich temat ... taka mała dygresja. W 100% się z Tobą zgadzam - zwróć tylko uwagę, że temat o którym piszesz cieszy się dość dużym zainteresowaniem, a olej... no jest...  . Zainteresowanie jest bardzo małe, stąd też wiedza zazwyczaj sprowadza się do klasyfikacji 5W - syntetyk, 10W - półsyntetyk itd.  . Do tego dochodzi fakt, że w naszym kraju nadal III+ można nazwać syntetykiem, mało tego - weż np. takiego Motula 6100 - na bańce napisane "Technosyntese" (czy cuś takiego  ) - no jakbyś nie siedział w temacie, to co byś sobie pomyślał  . Moim zdaniem mit, o tej magicznej kolejności 5W-10W-15W bez drogi powrotnej, wziął się z zamiłowania naszych rodaków do bezwypadkowych fur z reichu, o przebiegu <200kkm i w ogóle, że Niemiec to płakał, jak sprzedawał  . Nie jest to regułą, ale są silniki, które jakiekolwiek parametry trzymają na moto-doktorach i innych wynalazkach z "15" na początku - taki silnik tak siak by się rozpadł po kilku(nastu) następnych tysiącach, ale przez "zaklejenie" wszystkiego co się, trzyma jakąś minimalną kompresje i żłopie umiarkowanie dużo oliwy... no i wlej teraz np. wspomnianego już Motula 6100, który ma od cholery dodatków i jest prawie chodzącą płukanką  .
|
|
Góra |
|
 |
Artih |
#699321 Wysłany:
05 Lis 2013, 21:46; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Ostatnio szwagier w zakupionej przez siebie Alfie 156 1.6 TS 16V wymienił coś, co przypominało olej na Gulfa 10W40. Zrobił trasę 300 km i następnego dnia na zimnym odezwała się panewka. Ignorant pomyślał by - *ujowy olej i się zatarł  Okazało się (a jakże), że w motorku pływał 15W40+motodoktor 
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#699323 Wysłany:
05 Lis 2013, 21:56; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
Pawelec90, sory że się wtrącę ale jak widzie że macię jakieś większe pojecie o olejach wiec mam pytanie co masz na myśli że motul 6100 jest "chodzącą płukanką"? Pytam bo taki olej mam właśnie zalany 
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
Pawelec90 |
#699328 Wysłany:
05 Lis 2013, 22:15; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
|
wieza87 napisał(a): Pawelec90, sory że się wtrącę ale jak widzie że macię jakieś większe pojecie o olejach wiec mam pytanie co masz na myśli że motul 6100 jest "chodzącą płukanką"? Pytam bo taki olej mam właśnie zalany  Nic złego - spokojnie  . Generalnie rzecz biorąc, większość producentów dodaje mniej lub więcej czyszczących dodatków. Są to takie same dodatki, jak w płukankach, których większość nadal się obawia  . Oczywiście to w pewnym stopniu "domniemanie", bo dokładnego składu oleju/płukanki nikt Ci nie udostępni. Z tego co pamiętam, to 6100 to typowy III+, czyli HC (hydrocrack) - w naszym kraju może być nazwany "syntetycznym", bądź "wykonanym w technologii syntetycznej", co jest oczywistą bzdurą - HC to po prostu głęboko przetworzony olej mineralny. HC z natury rzeczy mają dużo dodatków, żeby w pewnym sensie "dorównać" parametrami np. PAO - do tego często duży % to dodatki czyszczące. Pod warunkiem, że silnik jest min. w przyzwoitym stanie, to wpływa to na niego jak najbardziej pozytywnie - choćby konsumpcja oleju (o ile występuje) powinna się zmniejszyć, przez oczyszczenie "zapieczonych" pierścieni olejowych. P.S. Inna rzecz, że jeżeli zalejesz go do silnika, który ewidentnie jest trupem i "trzyma" się na samej oliwie, moto-doktorach i innych tego typu wynazkach, wykorkuje wcześniej, niż stałoby się to normalnie  .
|
|
Góra |
|
 |
wieza87 |
#699331 Wysłany:
05 Lis 2013, 22:22; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Wodzisław Śląski Rejestracja: 12 Sie 2011, Posty: 1224 Pomógł: 34
|
No to muszę się pochwalić że oleju mi nie ubywa  A silnik jest u mnie "wysoko kręcony" [ Dodano: 05 Lis 2013 22:22 ]Pawelec90, i dzieki za odpowiedź 
_________________ Moje Punto --> http://fiatpunto.com.pl/topic36739.html
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#699359 Wysłany:
06 Lis 2013, 01:44; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Miejscowość: Strumień Rejestracja: 20 Mar 2012, Posty: 2595 Pomógł: 16
|
wieza87 napisał(a): Artih, tylko że fishbone20, miał kiedyś PII z silnikiem 1.2 60KM i to o ten silnik mu chodziło  Dziękuję za moją obronę ;p kolega Artih widać mało co na forum poczytał jeszcze ;p Gdybym pisał o JTD to na pewno nie w tym temacie... poza tym w tym bym wałka nie zmieniał jak pisałem tylko remap kompa- wystarczy. PS jeżdżę na 5W40 Także dla potomnych- pisałem w temacie silnik benzynowy 1,2
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
topic34846.html <-- wykonanie zabudowy CA z żywicy
|
|
Góra |
|
 |
Artih |
#699362 Wysłany:
06 Lis 2013, 02:05; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Artih napisał(a): Żaden szanowany mechanik nie zaleje tego silnika olejem 10W (poczytaj temat olejowy na Alfaholikach i wypowiedzi Pabla z PabloGarage). Chyba, że mówisz o Punto II. Nie musisz dziękować adwokatom - jak widzisz sam zauważyłem 
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#699379 Wysłany:
06 Lis 2013, 10:03; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Artih |
#699450 Wysłany:
06 Lis 2013, 15:30; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
To napisz z czym się nie zgadzasz - zbędne to jest smęcenie j.w.
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#699510 Wysłany:
06 Lis 2013, 21:45; Temat postu: Re: wymiana oleju a inna praca silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|