|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 00:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wuka |
#742068 Wysłany:
01 Wrz 2014, 21:09; Temat postu: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Władysław
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
|
Ponieważ siada mi zakupiony w grudniu 2013 akumulator (zimę przetrwał bez nikakich...) - teraz muszę go ładować co 2-3 tygodnie, rozpocząłem oszczędzanie energii poprzez wymianę żarówek pozyzycyjnych (tył), kierunkowskazów tył i przód i stop (nie Canbus). Jak wymieniłem żarówkę kierunkowskazów prawy tył kierunki i awaryjne działały normalnie. Jak wymieniłem wszystkie żarówki kierunków to szybko migają (za szybko) lecz awaryjne dziają w "normalnym" tempie. Czy jest jakaś metoda na zbyt szybkie kierunkowskazy?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
szamot666 |
#742104 Wysłany:
02 Wrz 2014, 11:26; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Zasadniczo rozpocząłbym od diagnozy układu elektrycznego samochodu, a nie wymiany żarówek. Zauważ że 90% użytkowników jeździ z fabrycznie przewidzianymi żarówkami ( w tym ja) i nie ma potrzeby w normalnych warunkach ładować akumulatora - ewidentnie masz jakąś usterkę: może to być marny akumulator, słabe ładowanie (pęknięta obudowa alternatora) lub zbyt duży upływ prądu na postoju.
Co do migaczy: włożenie ledów zamiast zwykłych żarówek powoduje zmianę oporu instalacji, a dokładnie wzrost gdyż ledy mają mniejszą moc co skutkuje nieprawidłowym działaniem przekaźnika - nie wiem czy wynika to z jego konstrukcji czy też jest to tak przewidziane, bo zauważ, że gdy normalnie przepali się żarówka migacza, te migają szybciej, może właśnie po to żeby było widać że któraś nie działa). Gdy zamienisz inne żarówki na Ledy efekt będzie podobny – może wyskoczyć Ci kontrolka przepalonej żarówki gdyż opór będzie za duży i instalacja rozpozna to jako przepaloną żarówkę – co do obejścia tego problemu musiałbyś poszukać jakiś informacji, ale najpierw doprowadź instalacje elektryczną do porządku.
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
wuka |
#742111 Wysłany:
02 Wrz 2014, 13:58; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
A ja przez sklerozę zapomniałem napisać, że instalacja była sprawdzona - wszystko w granicach normy, żadnej upływności, pobory mocy w porządku. Jedynie prąd ładowania wydaje mi się jest za mały - 13,8v (ale w instrukcji chyba nie ma ile ma być). No i jeżdżę generalnie na odcinkach max 1km dziennie (w zimie było tak samo). Akumulator za 120zł (45Ah) więc nie przedniej marki. Kontrolka przepalonej żarówki świeci mi się bo odciąłem lamkę oświetlenia bagażnika ale mi to nie przeszkadza. Nie tak dawno miałem wyjazd 200km a akumulator siadł na trzeci dzień. natomiast to wydaje mi się dziwne: "Jak wymieniłem żarówkę kierunkowskazów prawy tył kierunki i awaryjne działały normalnie" - zarówno lewy jak i prawy kierunek.
|
|
Góra |
|
 |
szamot666 |
#742114 Wysłany:
02 Wrz 2014, 14:32; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 16 Lis 2011, Posty: 1095 Pomógł: 31
|
Sądze że problem jest w marnej jakości akumulatora i tych krótkich trasach przez co są takie efekty. Szkoda auta...
_________________ szamot666
Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#742134 Wysłany:
02 Wrz 2014, 19:11; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
wuka napisał(a): No i jeżdżę generalnie na odcinkach max 1km dziennie (w zimie było tak samo) Szczerze? No to się nie dziwię, że aku jest wiecznie niedoładowany. Uważam, że więcej prądu zużywasz na rozruch niż na doładowanie.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
wuka |
#742217 Wysłany:
03 Wrz 2014, 16:50; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ja też tak myślę o tym niedoładowaniu akumulatora choć jak pisałem całą zimę przy takich samych przebiegach przetrwał. Kupiłem również światła do jazdy dziennej i to będzie znacznie mniejszy pobór mocy niż jazda na światłach mijania (+ pozycyjne przód i tył, oświetlnie tablicy rej. i deski rozdzielczej). Ponieważ mam już kupione i założone LEDy to prosiłbym o ewentualną poradę co i jak zrobić by zmniejszyć częstotliwość ich migania.
|
|
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#742270 Wysłany:
04 Wrz 2014, 12:46; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 29 Sty 2010, Posty: 3642 Pomógł: 31
|
Tylko tak szczerze mówiąc, po co na 1km w ogóle auto męczyć? Spacerkiem w 15minut dojdziesz, a zimą zanim szyby odmarzną już byś był na miejscu, nie wspominając o zużyciu paliwa i silnika na tak krótkich odcinkach. Owszem przyczyną wszystkiego pewnie jest kiepskiej jakości akumulator, ale gdyby jeździł na dłuższych odcinkach i przez to był utrzymywany w stanie optymalnego naładowania, nie byłoby problemu.
_________________ Było: Fiat Punto II 1,2 16V HLX Było: Fiat Stilo 1,6 Trofeo Było: Fiat Grande Punto Sport 1,4 t-jet Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet
|
|
Góra |
|
 |
_przemko_ |
#742279 Wysłany:
04 Wrz 2014, 15:49; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
Wersja: HLX
|
wuka napisał(a): Jedynie prąd ładowania wydaje mi się jest za mały - 13,8v Pomiar dokonany na zimnym czy na ciepłym silniku? Z włączonymi wszystkimi odbiornikami czy bez obciążenia elektrycznego? wuka napisał(a): No i jeżdżę generalnie na odcinkach max 1km dziennie Zainwestuj w miernik i prostownik. Sprawdzaj co jakiś czas (1 tydzień, 1 miesiąc...) jakie jest napięcie na akumulatorze. Jak spadnie poniżej 12.4V to podłączaj akumulator pod prostownik żeby doładować.
|
 |
wuka |
#742280 Wysłany:
04 Wrz 2014, 16:21; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Odnośnie postu "marcina00" - wprawdzie się tym nie "chwaliłem" (bo nie ma czym) ale jakbyś miał prawie 70 lat i udokumentowaną Dopplerem miażdżycę w obu nogach (główne naczynia zamknięte) to pewnie byś rówież wiedział że na odcinku 1km trzeba stanąć pewnie z 10-15 razy. A jak się w międzyczasie idzie (chodnikiem) to trzeba uważać by się nie zachwiać i nie spaść z chodnika pod samochód. Odnośnie postu "przemko" - na ciepłym, z obciążeniem i bez, z wszystkimi odbiornikami i z pojedynczymi. Z powodu wieku i miażdżycy nóg dla mnie taka zabawa z doładowywnim jest do bani. Prostownik oczywiście mam (miernika nie) ale nie mam własnego domu i w nim garażu by było bez problemów - mieszkam w bloku a prostownik jest w piwnicy. Ciężko mi wyjmować akumulator z auta, znosić do piwnicy a potem z powrotem.
|
|
Góra |
|
 |
slawtaz |
#742310 Wysłany:
04 Wrz 2014, 21:23; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławek
Miejscowość: k/Bielsko-Biała Rejestracja: 27 Sie 2009, Posty: 192 Pomógł: 4
|
No a nie możesz się raz na tydzień na jakąś dłuższą przejażdzkę wybrać, by aku podładować? Np.: na zakupy do sąsiedniego miasta  No chyba że w gre wchodzą sprawy finansowe, to kicha, bo przy takich dystansach to sam wykańczasz aku.
_________________ FIAT PUNTO II 1.2 8V 2000 SX 5D VERDE DEMETRA VR
|
|
Góra |
|
 |
_przemko_ |
#742331 Wysłany:
05 Wrz 2014, 08:39; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
Wersja: HLX
|
wuka napisał(a): dla mnie taka zabawa z doładowywnim jest do bani. Poszukaj elektronika który lubi myśleć i kombinować. Pogadaj z nim o rozwiązaniu polegającym na tym abyś mógł przynieść ze sobą prąd który byłby potrzebny na rozruch auta (chodzi o to aby było to lekkie, można to było na spokojnie podładować w domu i aby dało radę odpalić auto). Założenia są takie, że wpinasz to do instalacji elektrycznej samochodu, jak kręcisz rozrusznikiem to najpierw prąd ma być brany z urządzenia które przyniosłeś, potem jak braknie to z akumulatora. Przy wracaniu do domu zabierasz urządzonko z sobą. W domu na spokojnie ładujesz i tak w kółko. Teoretycznie jeśli cały prąd potrzebny do rozruchu byłby brany z tego urządzonka to akumulator nie powinien się rozładować (prawdopodobnie ten 1km jazdy wystarczałby aby utrzymać naładowany akumulator cały czas). Na wykopie widziałem jak ktoś odpalał auto przy użyciu super kondensatorów. ( link do filmiku). Małe, lekkie, szybko się ładuje, niestety to będzie kosztować. Może elektronik mógłby zaproponować jeszcze coś innego.
|
 |
wuka |
#742345 Wysłany:
05 Wrz 2014, 11:18; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Przy małych zamówieniach kosztuje to 1900USD - moja emerytura to 1550zł. Raty, pożyczki, opłaty inne rachunki i zostaje mi z niej 2-3 stówki. Dobrze, że żona też ma emeryturę i jakoś skromniutko ciągniemy przez miesiąc. Gdzie mnie stać na taki wydatek w granicach 6500 zł...................... 
|
|
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#742351 Wysłany:
05 Wrz 2014, 13:05; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wuka napisał(a): Odnośnie postu "marcina00" - wprawdzie się tym nie "chwaliłem" (bo nie ma czym) ale jakbyś miał prawie 70 lat i udokumentowaną Dopplerem miażdżycę w obu nogach (główne naczynia zamknięte) to pewnie byś rówież wiedział że na odcinku 1km trzeba stanąć pewnie z 10-15 razy. A jak się w międzyczasie idzie (chodnikiem) to trzeba uważać by się nie zachwiać i nie spaść z chodnika pod samochód. Zgadza się, ale przecież nie mogłem tego wiedzieć. W takiej sytuacji pozostaje jedynie raz na jakiś czas pojechać gdzieś dalej żeby akumulator się podładował, albo go podładowywać prostownikiem raz na tydzień. Jeżdżąc na tak krótkich odcinkach z pewnością było już wiele cykli uruchamiania (ładowanie-rozładowanie) silnika, a każdy akumulator ma określoną ilość takich cykli po którym traci sprawność (załóżmy że jest to 1000 rozruchów silnika). Im tańszy akumulator tym mniej tych cykli jest w stanie znieść, do tego dochodzi ciągłe niedoładowanie i jest taka sytuacja jak teraz.
_________________ Było: Fiat Punto II 1,2 16V HLX Było: Fiat Stilo 1,6 Trofeo Było: Fiat Grande Punto Sport 1,4 t-jet Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet
|
|
Góra |
|
 |
wuka |
#742466 Wysłany:
06 Wrz 2014, 17:49; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Z wszystkim się zgadzam koledzy.............. niemniej to nie są odpowiedzi (czy podpowiedzi-porady) na temat szybkiego migania kierunkowskazów bo do tego marna jakość akumulator czy jego niedoładowanie chyba nie ma absolutnie NIC
|
|
Góra |
|
 |
_marcin00_ |
#742516 Wysłany:
06 Wrz 2014, 23:33; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#742533 Wysłany:
07 Wrz 2014, 10:35; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
Najsensowniejsze rozwiązanie (żeby było energooszczędnie) to tylko przeprogramowanie BodyComputera, żeby zmniejszyć częstotliwość pracy kierunkowskazów.
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
wuka |
#742551 Wysłany:
07 Wrz 2014, 12:24; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#742614 Wysłany:
08 Wrz 2014, 09:34; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tylko że w punto II nie ma przerywacza kierunkowskazów, sterowaniem kierunkowskazami (ich pracą przerywaną) zajmuje się BodyComputer. Przerywacz da się wstawić, ale to duże przeróbki instalacji elektrycznej w aucie.
|
|
Góra |
|
 |
wuka |
#742622 Wysłany:
08 Wrz 2014, 12:58; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
No i wreszcie sensowna (choć NIEWIARYGODNA wprost) odpowiedź [ Dodano: 08 Wrz 2014 11:38 ]Ale jajaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .............................. [ Dodano: 08 Wrz 2014 12:58 ]A kto to może (no i czym) zrobić????????????
|
|
Góra |
|
 |
kryminal |
#742655 Wysłany:
08 Wrz 2014, 17:43; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 23 Gru 2011, Posty: 470 Pomógł: 4
|
wuka napisał(a): A ja przez sklerozę zapomniałem napisać, że instalacja była sprawdzona - wszystko w granicach normy, żadnej upływności, pobory mocy w porządku. Jedynie prąd ładowania wydaje mi się jest za mały - 13,8v Sprawdź na włączonych światłach i dmuchawie. Cytuj: No i jeżdżę generalnie na odcinkach max 1km dziennie (w zimie było tak samo). to mówi samo przez się  Cytuj: Kontrolka przepalonej żarówki świeci mi się bo odciąłem lamkę oświetlenia bagażnika ale mi to nie przeszkadza. ta żarówka nie ma wpływu na kontrolkę 
_________________ Było topic37123.html Jest topic50280.html
|
|
Góra |
|
 |
ManiacArro |
#742709 Wysłany:
08 Wrz 2014, 22:22; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
|
Jakbym miał max 1 km do pracy jezdziłbym rowerem 
Załączniki: |
rower.jpg [ 50.42 KiB | Obejrzany 6020 razy ]
|
_________________ post732903.html#p732903
|
|
Góra |
|
 |
wuka |
#742753 Wysłany:
09 Wrz 2014, 08:20; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
ManiacArro napisał(a): Jakbym miał max 1 km do pracy jezdziłbym rowerem  Przecież wyżej napisałem: "wprawdzie się tym nie "chwaliłem" (bo nie ma czym) ale jakbyś miał prawie 70 lat i udokumentowaną Dopplerem miażdżycę w obu nogach (główne naczynia zamknięte) to pewnie byś rówież wiedział że na odcinku 1km trzeba stanąć pewnie z 10-15 razy. A jak się w międzyczasie idzie (chodnikiem) to trzeba uważać by się nie zachwiać i nie spaść z chodnika pod samochód.". Poza tym jak się ma prawie 70 lat to się raczej już nie pracuje..... 
|
|
Góra |
|
 |
kryminal |
#742756 Wysłany:
09 Wrz 2014, 08:41; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 23 Gru 2011, Posty: 470 Pomógł: 4
|
wuka, Ty się nie obrażaj, ale rzadko kiedy pojawia się ktoś w takim wieku tutaj  każdy raczej przyzwyczajony do widełek 18-40 
_________________ Było topic37123.html Jest topic50280.html
|
|
Góra |
|
 |
wuka |
#742823 Wysłany:
09 Wrz 2014, 18:08; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ależ ja się wcale nie obrażam......... 
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#742854 Wysłany:
09 Wrz 2014, 22:05; Temat postu: Re: Wymina żarówek na LEDy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wuka napisał(a): No i wreszcie sensowna (choć NIEWIARYGODNA wprost) odpowiedź [ Dodano: 08 Wrz 2014 11:38 ]Ale jajaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .............................. [ Dodano: 08 Wrz 2014 12:58 ]A kto to może (no i czym) zrobić???????????? ASO examinerem możliwe że takie coś by zrobiło, a jeśli nie to jakiegoś konkretnego auto-elektronika trzeba szukać.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|