|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 10:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
taki--jeden |
#756704 Wysłany:
01 Sty 2015, 00:35; Temat postu: Usterki po wymianie termostatu |
|
|
Wymieniłem parę dni temu termostat i mój GP ma dziwne nowe objawy: 1. Falujące obroty: na biegu jałowym obroty w regularnych odstępach czasu podnoszą się do około 1,1k i wracają (tak jakby ktoś regularnie lekko przyciskał pedał gazu) 2. Przy przełączania nawiewu na różne obszary (szyba, nogi, góra) zwłaszcza przy przełączaniu nawiewu na szybę słychać jakieś szeleszczenie jakby ktoś papierek po cukierku zgniatał, słychać ten dźwięk w okolicy radia.
Ktoś ma pomysły czy to związane może być z wymianą termostatu?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
autofan |
#756715 Wysłany:
01 Sty 2015, 11:34; Temat postu: Re: Usterki po wymianie termostatu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Trudno to wiązać z wymianą termostatu. Na pierwszą usterkę proponuje rozgrzać silnik i gdzieś na nieruchliwej drodze przejechać się na dwójce bez dodawania gazu kilkaset metrów, powinny się ustabilizować obroty, na drugą ciężko coś poradzić, ale może dmuchawa na 4 i wyskoczy coś z nawiewu, możliwe jest, że w wentylatorze siedzą jakieś liście (ale zwykle świerszczy niezależnie od kierunku nawiewu), można go wykręcić i przeczyścić.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
hatebre |
#756734 Wysłany:
01 Sty 2015, 16:19; Temat postu: Re: Usterki po wymianie termostatu |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Wolbrom Rejestracja: 30 Cze 2013, Posty: 2
|
Ja mam taki dźwięk szeleszczenia jak ustawie na szybę nawiew i na 4 biegu nadmuchu nic nie wyskoczyło a termostatu nie wymieniałem także to nie będzie związane z wymianą, być może coś wpadło ciężko powiedzieć dopiero tam zaglądnę na wiosnę jak będzie cieplej 
|
|
Góra |
|
 |
taki--jeden |
#756735 Wysłany:
01 Sty 2015, 16:26; Temat postu: Re: Usterki po wymianie termostatu |
|
|
autofan napisał(a): Na pierwszą usterkę proponuje rozgrzać silnik i gdzieś na nieruchliwej drodze przejechać się na dwójce bez dodawania gazu kilkaset metrów, powinny się ustabilizować obroty Nie wiem jakim cudem, ale pomogło. Druga usterka też cudownie się rozwiązała sama. Może przyczyną był odpowietrzający się jeszcze układ chłodzenia?
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#756761 Wysłany:
01 Sty 2015, 21:25; Temat postu: Re: Usterki po wymianie termostatu |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
taki--jeden napisał(a): Nie wiem jakim cudem, ale pomogło. Żadne cuda, to sposób aby komputer sobie zebrał dane do prawidłowej regulacji obrotów  Punto często głupieje w niskich temperaturach i wtedy falują obroty.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
taki--jeden |
#756762 Wysłany:
01 Sty 2015, 21:29; Temat postu: Re: Usterki po wymianie termostatu |
|
|
To też może być powód (niska temperatura) - ostatnio u mnie pojawiły się pierwszy raz mrozy po -18. W każdym razie temat zamknięty.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|