|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 17:09
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
kamil73 |
#756983 Wysłany:
03 Sty 2015, 00:52; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podlaskie [B]
|
Witam kolegów. Ostatnio zacząłem myśleć o zakupie GP. Znalazłem nawet jedno w swojej okolicy. http://olx.pl/oferta/fiat-grande-punto- ... 8cgmt.htmlDzwoniłem do właściciela i to czego się dowiedziałem : - auto salonowe, - II właściciel ( obecny ma go 2 lata ), - bezwypadkowe, podobno przodem było auto tylko dotknięte i pękły zatrzaski zderzaka, - rozrząd wymieniany pół roku temu ( są faktury ), - autentyczny przebieg 121kkm ( w to oczywiście nie wierzę ), - u obecnego właściciela GP zarabiało przez jakiś czas jako L ( podobno krótko ), - do 11.2015 ważne BT + OC jeszcze ważne ( nie wiem do kiedy, gość dokładnie nie pamiętał, mówił że do wiosny ). Nic nie wiem o regulacji zaworów ( nie dopytałem ). Czy będzie TRAGEDIA jak do tej pory nie były one regulowane ?? Moje pytanie do Was są takie : czy warto się pchać w auto po nauce jazdy i czy ta cena jest normalna ? Ile ewentualnie starać się z niej zbić ? O co jeszcze dopytać obecnego właściciela ? Czy widzicie coś więcej niepokojącego na tych zdjęciach ? Bardzo będę wdzięczny za odpowiedzi i spostrzeżenia dotyczące tej oferty.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
bbanditoss |
#756997 Wysłany:
03 Sty 2015, 07:31; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
To auto tyrało na L-ce zapewne kilka lat i ten przebieg można wsadzić między bajki  Nawet są zmienione folete na te z punto2012 - stare już pewnie z przebiegu wymiękły... Wszystko kwestia ceny i aktualnego stanu samochodu 
|
 |
emk |
#757019 Wysłany:
03 Sty 2015, 12:51; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
|
W roku 2007 nie powinny być niebieskie znaczki? I na obudowie filtra stare logo? Ciekawe jak szyby?
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
jaki_luj_taka_pompa |
#757036 Wysłany:
03 Sty 2015, 14:45; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#757040 Wysłany:
03 Sty 2015, 15:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
|
Nie widziałem jeszcze wzmocnienia czołowego GP w takim kolorze  Brakujące śruby, zaślepki, srebrne halogeny zamiast czarnych, brakuje tego i owego... No ale najważniejsze, że są zaciski czerwone (czyli Brembo), i jest hak - można ciągać przyczepką drzewo z lasu. Jak bym miał blisko, to bym pojechał pomacać z ciekawości 
|
|
Góra |
|
 |
jaki_luj_taka_pompa |
#757046 Wysłany:
03 Sty 2015, 15:34; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
|
No tak Francuz ... + Gniezno  Bity i do tego z miasta handlarzy  czego mogłem się spodziewać 
|
|
Góra |
|
 |
kamil73 |
#757070 Wysłany:
03 Sty 2015, 18:36; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Województwo: podlaskie [B]
|
Dziękuję wszystkim za szybką i rzeczową odpowiedż. Z tego co jest w ogłoszeniu napisane, gość dużo z ceny nie zejdzie. Myślę, że aż 10000 zł to te GP nie warte. W sumie mam blisko, po niedzieli podjadę i z ciekawości je obejrzę. Zawsze będę miał na przyszłość jakieś porównanie.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#757087 Wysłany:
03 Sty 2015, 20:27; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
Handlarz kupil za jakieś 7 koła, zrobił licznik i chce trojke zarobić :p
|
 |
Puntoser |
#761235 Wysłany:
01 Lut 2015, 12:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#761270 Wysłany:
01 Lut 2015, 17:31; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Silnik: 1.4 8V 77KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Grill z wersji po 2008 roku, opisu brak więc wiele powiedzieć się nie da... Nie śledzę cen 8v ale trochę tanio mi się wydaje...
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#761345 Wysłany:
02 Lut 2015, 09:16; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
fotele z wersji po 2008, fotel kierowcy nie regulowany, bieda straszna, bez klimy, bez rozbudowanego licznika i bez sterowania z kiery, lampka pod sufitem też bida, dużo za dużo, 90000 od 2006-tego w niemczech  pod kocem trzymany  albo mi się wydaje, albo nadkole prawe różni się kolorem od słupka...
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#761346 Wysłany:
02 Lut 2015, 09:31; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
emk napisał(a): fotele z wersji po 2008, Guzik prawda  Te fotele właśnie były w początkowych latach produkcji ;
|
 |
emk |
#761355 Wysłany:
02 Lut 2015, 11:36; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jeśli popełniłem fopasa  to sorki, widywałem je w punto evo przeważnie w firmówkach, co nie zmienia faktu że bieda, poduch bocznych też nie ma, ale w sumie to o czym się rozpisywać jakiś szczęśliwiec już kupił 
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#761405 Wysłany:
02 Lut 2015, 18:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
W polsce nie ważny jest stan samochodu. CCC jest najważniejsze... Generalnie ciężko o jakieś fajne GP u nas w kraju...
|
|
Góra |
|
 |
_arek_ |
#762467 Wysłany:
09 Lut 2015, 15:55; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
Witam szanowne grono forumowiczów/ znawców tematu Rozglądam się za autem dla siebie do tej pory jeździłem samymi benzynami/turbo benzynami/benzynami z LPG Nigdy w sumie z dieslem nic wspólnego nie miałem ale pora to zmienić. Na GP trafiłem w sumie przypadkiem szukając auta dla siebie. Nigdy jakoś nie ciągnęło mnie w stronę fiata. Czemu nie wiem może to przez ta niechęć do marki panująca w naszym społeczeństwie. Auto spodobało mi się na tyle, że wczoraj byłem w pierwszym lepszym komisie zobaczyć jak to ogólnie się prezentuje na live. No i jest OK. Koniecznie musi być w czerwieni bo ten kolor najbardziej mi pasuje, no i przypomina mi moja starą miłość Astrę GSi którą kilkanaście lat temu miałem i sprzedałem żałując tego bardzo. Do rzeczy... znalazłem ogłoszenie szukałem jak najbliżej no i coś czerwonego i trafiłem na Poznań, chociaż ze Szczecina i tam mam 250km. Chciałbym abyście rzucili okiem na ogłoszenie i powiedzieli czy w ogóle warto jechać oglądać. http://olx.pl/oferta/fiat-grande-punto-1-9-jtd-130-km-CID5-ID8NpAf.html#8925034691;promotedRozmawiałem ze sprzedającym. Auto posiada ok 1,5roku kupił od znajomego swojej matki. Znajomy kupił sprowadzone z wloch/francji bodajże w 2009r. Auto zmienia bo otworzył działalność i potrzebuje czegoś większego. Turbo wymieniane bo stare nie ładowało już jak trzeba i kopciło. Klima naprawiana bo ułamany/zerwany był gwint tam gdzie napełnia się czynnikiem. Poza tym nie działa lusterko i brak tego kabelka od radia. Przebieg wg sprzedającego może być realny, ale jak zwykle u nas w PL to nigdy się nie dowiesz. No chyba, że po nr VIN sprawdzą mi gdzieś w ASO ?? Istnieje taka możliwość we Fiacie ?? Poza tym mówił jak w ogłoszeniu napisane, posiada rachunki ze wszystkich napraw/wymian , 2kpl kół itd. Będę wdzięczny za wszelkie rady/podpowiedz/spostrzeżenia Może jest tu na forum ktos z Poznania kto mógłby pomóc i podjechać oglądnąć autko chociaż tak na szybko zobaczyć czy wszystko się "kupy" trzyma
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#762483 Wysłany:
09 Lut 2015, 17:59; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Podstawowa kwestia w 1.9MJ, sprawdź dokładnie skrzynię na 6 i 5 biegu czy nie wyje. W GP z tym silnikiem były montowane wadliwe skrzynie oplowskie m32. Kupujac auto z ta skrzynią najrozsądniej mieć od razu odłożone 2000zł na jej naprawę, jeśli nie padnie zawsze można tą kwotę dołożyć do kolejnego samochodu, jeśli natomiast będzie z nią problem nie zrujnuje nas finansowo bo bedziemy przygotowani. Na temat tego konkretnego egzemplarza wiele powiedzieć nie można, zdjęcia robione tak żeby zbyt wiele widać nie było. Jak dla mnie cena trochę niska jak za sporta z tym motorem ale obecnie nie śledzę cen diesli. Może koledzy się jeszcze coś wypowiedzą.
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#762489 Wysłany:
09 Lut 2015, 18:51; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Cezary
Wersja: Active
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 01 Wrz 2014, Posty: 208
|
Po 1-sze , kto sprzedaje auto które dopiero co przeszło szereg napraw ? Od wczoraj jego właściciel wie , że zmienia auto na większe ? Po 2-gie ja kupiłem swojego 2008 r 1.4 8v 77KM za 17 700 zł po negocjacjach i kupiłem go w ciemno bez przeglądu,który wykonać musiałem za niecały miesiąc i okazało się ,że auto jest bez skazy,przeszło przegląd i jest niezawodne jak do tej pory  , Odpuść tego sporta bo dołączysz do społeczeństwa które ma złe zdanie o tej marce. Ja szukałem ponad 4 miesiące, ale jestem zadowolony mimo,że wokół słyszę ,że Fiat to pudełko zapałek , g***o prawda 
_________________ Fiat Grande Punto 2008 r. 1.4 8 v Active , zapraszam : http://fiatpunto.com.pl/topic49345.html
|
|
Góra |
|
 |
_arek_ |
#762534 Wysłany:
09 Lut 2015, 23:12; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
Odpuściłem... dostałem więcej zdjęć i auto już przeszło trochę a przebieg raczej nie jest oryginalny... Kierownica przetarta całkowicie na górze , poprzecierane guziki na radiu... Poza tym drzwi kierowcy wydają się mieć inny odcień. No nic szukam dalej... Nie szukam akurat w takiej cenie, ale po prostu ten akurat był w miarę blisko. EDIT : Przy jakim przebiegu kiera może być taka przetarta ?? Czy tam jest jakiś szhitex czy jak ?? Widziałem gdzieś auto na forum i miało przebieg ok 120tys i kiera była tez w tym miejscu wytarta..  No chyba , że oby dwa przebieg miały dostosowane pod polski rynek  Chociaż dziwne bo z kolei fotele wyglądają OK...
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#762553 Wysłany:
10 Lut 2015, 00:10; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Cezary
Wersja: Active
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 01 Wrz 2014, Posty: 208
|
jedno jest trwałe , inne trochę mniej , przejrzyj więcej Punciaków, niekoniecznie czerwonych , spójrz na ich przebiegi i jak wyglądają w środku, chociaż też nie przebieg a pedantyczność i estetyka odgrywają równie ważną rolę w stanie auta  , wejdź na mojego kropka pod komentarzem i Twój ma być taki sam wyglądowo ! 
_________________ Fiat Grande Punto 2008 r. 1.4 8 v Active , zapraszam : http://fiatpunto.com.pl/topic49345.html
|
|
Góra |
|
 |
virus2xxx |
#762568 Wysłany:
10 Lut 2015, 00:56; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 16V 135KM
|
_arek_ napisał(a): Odpuściłem... dostałem więcej zdjęć i auto już przeszło trochę a przebieg raczej nie jest oryginalny... Kierownica przetarta całkowicie na górze , poprzecierane guziki na radiu... Poza tym drzwi kierowcy wydają się mieć inny odcień. No nic szukam dalej... Nie szukam akurat w takiej cenie, ale po prostu ten akurat był w miarę blisko. EDIT : Przy jakim przebiegu kiera może być taka przetarta ?? Czy tam jest jakiś szhitex czy jak ?? Widziałem gdzieś auto na forum i miało przebieg ok 120tys i kiera była tez w tym miejscu wytarta..  No chyba , że oby dwa przebieg miały dostosowane pod polski rynek  Chociaż dziwne bo z kolei fotele wyglądają OK... Kierownicą sie nie przejmuj, ja nie nazwałbym tego przetarciem, skóra w GP na kierownicy jest stosunkowo delikatna i widziałem wiele GP z taką kierownicą, a i mnie to nie ominęło, tzn. kiedy kupiłem samochód to na kierownicy było niewielkie zadrapanie (mniej więcej wielkości 1mm) po roku zadrapanie przy wyższych temperaturach (kiedy guma się nagrzała) zaczęło się powiększać, a w kolejnym roku wyglądała jak na zdjęciu, dałem obszyć kierownicę na nowo (przy okazji dałem czerwoną nić) i teraz jest jak nówka. Aha, mój przebieg aktualnie 118000, a więc już przy 100 000 wyglądała podobnie, ale naprawdę niewiele potrzeba - wystarczy, że samochód postoi na słońcu, guma na kierownicy robi się miękka i jak już pojawi się pierwsze zadrapanie to potem już idzie dalej... skóra jest lekko perforowana, więc jest to jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy.
_________________ JEST: Citroen DS3 1,6 120HP BYŁO: Fiat Punto Evo Sport 1,4 16V MultiAir Turbo 135HP WCZEŚNIEJ: Fiat Grande Punto Sport 1,4 16V A JESZCZE WCZEŚNIEJ: Fiat Punto II 1,2 8V
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#762573 Wysłany:
10 Lut 2015, 06:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
W rocznikach do 2008 ta "skóra" na kierownicy się szybko przecierała. Inną kwestią jest to że każdą skórzana kierownicę można zniszczyć po 100kkm, nie ważne czy we fiacie, audi czy bmw. Wszystko zależne jest od pH skóry kierowcy. Jeśli ktoś ma szorstkie ręce jak na przykład ja kierownica przeciera się baaaardzo szybko. Natomiast tak jak powiedziałem w początkowych rocznikach GP był problem z jej trwałością.
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#762622 Wysłany:
10 Lut 2015, 14:00; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
_arek_ napisał(a): Widziałem gdzieś auto na forum i miało przebieg ok 120tys i kiera była tez w tym miejscu wytarta.. Wada fabryczna. abezus napisał(a): W rocznikach do 2008 ta "skóra" na kierownicy się szybko przecierała. Zgadza się, mam podobnie.
|
|
Góra |
|
 |
szomik |
#762837 Wysłany:
11 Lut 2015, 18:47; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Daniel
Paliwo: Inne
Województwo: małopolskie [K]
|
|
Góra |
|
 |
karasek38 |
#762838 Wysłany:
11 Lut 2015, 19:15; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Miejscowość: Ostroróg Rejestracja: 29 Wrz 2012, Posty: 1004 Pomógł: 4
|
Sam szukałem Grande Punto dysponując budżetem 15 tyś zł. Przeszukałem naprawdę wiele ofert, obejrzałem kilka aut i żadne w tym przedziale nie było warte uwagi lub wymagało sporego wkładu finansowego w najbliższym czasie. Do 12000 znajdziesz tylko powypadkowe lub z cofniętym licznikiem albo jedno i drugie 
Góra |
|
 |
Kamillo |
#762851 Wysłany:
11 Lut 2015, 21:42; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
szomik, jeśli ten drugi jest dość blisko gdzie Twoja koleżanka mieszka, to właśnie tego bym oglądał, bo: - fotel kierowcy wygląda właśnie na te ok. 180 tys km, - skoro ktoś zdecydował się kupić sobie przyzwoite opony zimowe, to zrobił to dla siebie i swojego bezpieczeństwa --> można więc przypuszczać, że dbał też (choć w miarę) o autko. Szkoda, że koleżanka nie ma ok. 17 tys zł. W tej cenie można wyłapać fajne Grande  I niech koleżnka nie pakuje się w Fabie - to padaka straszna. A Honda? Pewnie Jazz - trzeba liczyć się z tym, że w tej kwocie będzie słaba już blacharka (co jest typowe dla Hondy), a i skrzynia biegów do remontu pójdzie - typowa wada Jazz'ów... Warto szukać Grande  I z tych trzech, tylko en drugi według mnie wart uwagi 
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|