You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 13 Sty 2026, 23:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3342 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 134  Następna
Autor Wiadomość

Post #764826 Wysłany: 24 Lut 2015, 17:36; 
 Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto
Puntoświr

Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno
Jednogłośnie ulep. Już po zdjęciach widać że ktoś coś kombinuje... Generalnie ciężko w polsce fajnego starjeta wychaczyć, bbanditoss Tobie się już udało coś znaleźć?

Post #764831 Wysłany: 24 Lut 2015, 18:10; 
Nigdzie nie jadę
Awatar użytkownika

Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Szukam póki co :P

Post #764911 Wysłany: 24 Lut 2015, 23:01; 
Forumowicz

Silnik: 1.4 16V 95KM
Dostałem Vin i 25 tyś miał w kwietniu 2010r. Dodatkowo brak drugiego klucza. Brak też odpowiedzi o większą ilość zdjęć.

Podejrzewam również że niestety ale to ulep i pewnie nieprofesjonalnie dodatkowo naprawiony gdyż co szkodzi wysłać mailem kilka dodatkowych fotek.

Ponadto auto znajomego ale gość ma upoważnienie aby go sprzedać.

50 km to jeszcze bym się pofatygował ale 200 km w jedną stronę raczej szkoda jechać pewnie. Więc chyba odpuszczę.

Szukam dalej coś ciekawego z ESP i ASR (priorytet) do 20tyś na PB.

Jak jest dokładnie z tym ESP jak poznać czy jest na 100% bo wyłącznik jest ale ASR off???

Post #764936 Wysłany: 25 Lut 2015, 07:31; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Kamil
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków
Jak Koledzy pisali wyżej: za te 20 tys da się kupić, ale jak w przypadku każdego auta trzeba się naszukać. Szkoda że StarJet'ów jest dość mało na rynku. W moim odczuciu to taki optymalny silnik dla GP jeśli o Pb mówimy. Może jeszcze bardziej szkoda, że zamiast 1.4 77 KM nie występował 1242 ccm 16 V (80 KM), ten ze Stilo z 6-biegówką. Ale wiadomo, normy ekologiczne go wykończyły.

A co do tego ESP/ASR - ściągnij Kolego PDF instrukcję obsługi GP i poczytasz jak z nim jest.

Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ...
Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ...
Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ...
GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html
Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html

Post #764967 Wysłany: 25 Lut 2015, 12:26; 
 Temat postu: Kupno Grande Punto Sport 1.9JTD
Sympatyk kropek

Imię: Paweł
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Miejscowość: Łodygowice
Witam,jestem nowy na forum ;)Obecnie poszukuje GP W wersji sport znalazłem dość ciekawą ofertę i tu zaczyna się moja prośba i zapytanie do was czy ktoś zna to auto ;)?
http://allegro.pl/grande-punto-sport-1- ... 67870.html .
Mam nie całe 300km do niego i nie chciał bym trafić na bubel ;( Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Post #764968 Wysłany: 25 Lut 2015, 12:53; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Robert
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Ostroróg
Koniecznie zabierz mechanika, albo kogoś obiektywnego. Przynajmniej ja bym tak zrobił, bo kupiłbym go dla samych felg, gdybym pojechał oglądać sam.
Są takie piękne, jaram się <3
:E

"Rok produkcji 2005 model 2006"
Czy nie za wcześnie na czerwone znaczki? :scratch:

Post #764972 Wysłany: 25 Lut 2015, 13:02; 
Sympatyk kropek

No właśnie na kierownicy jest niebieski ;) wymiana jest trudna? Jadę ze znajomym Bo tak szczerze mówiąc mało miałem styczności z dieslem

Post #764982 Wysłany: 25 Lut 2015, 18:28; 
Puntoświr

Nie jest trudna, w zasadzie zmieniony znaczek nic nie znaczy... Generalnie ze znajomym to sobie możesz jechać na piwo moim zdaniem... Pooglądajcie auto czy nie ma rażących mankamentów i koniecznie odżałuj 300zł na aso i dogłębne sprawdzenie przez profesjonalistów. Kupowanie samochodu z kolegą po wcześniejszym puknięciu w koło nie jest mądrym rozwiązaniem.

Post #764991 Wysłany: 25 Lut 2015, 19:49; 
Sympatyk kropek

Też tak sądzę lepiej zapłacić za diagnozę niż władować się na minę i stracić 10x tyle :) Gdzie mogę sprawdzić nr vin ? rzuci ktoś jakimś linkiem?

Post #765001 Wysłany: 25 Lut 2015, 20:58; 
Puntoświr

Imię: Piotr
To że ma znaczki czerwone nic nie znaczy, brak naklejek na błotnikach, srebrna dolna kratka zderzaka zamiast czarnej również. Wizualnie wygląda bardzo uczciwie, chociaż mam przeczucie że miał przejechany trochę mocniej lewy bok :wink:
Cytuj:
władować się na minę i stracić 10x tyle

Tyle przeważnie wynosi poziom ''bezwkładu'' po zakupie każdego auta z drugiej ręki aby wszystko doprowadzić do stanu żeby miało ręce i nogi. Okazji nie ma.
Uważasz, że dołożenie 3 kzł do samochodu wartego w momencie zakupu 70 kzł, a teraz 17 to jest mina? :E

Post #765019 Wysłany: 25 Lut 2015, 22:13; 
Puntoświr

Przy samochodzie marki fiat to jednak duże pieniądze... Nie zapominajmy że części do fiatów są tanie jak barszcz. Odbijając od tematu, obecnie jeżdżę 18 letnim wozem do którego przez półtorej roku użytkowania dołożyłem 1000zł. Z tej perspektywy wpakowanie zaraz po zakupie 3000 we fiata to jednak niemała kwota. No ale to również zależy jaką wersję silnikową sobie upatrzysz bo sama naprawa skrzyni w 1.9JTD kosztuje 2500zł, a to czeka każdego użytkownika tego samochodu który pokonuje rocznie większe dystanse niż 10kkm.

Post #765027 Wysłany: 25 Lut 2015, 23:10; 
Puntoświr

Oczywiście zgadzam się z tym co piszesz. Zakładając że przebieg 150kkm jest prawdziwy i dotychczas nic nie było ruszane w pesymistycznej wersji niebawem może sypnąć się - lecimy po taniości :E : sprzęgło + dwumasa 2kzł, skrzynia 2 kzł, turbo 1kzł (oczywiście fuj regenerowane) + robocizna :D
Mówiąc o ''bezwkładzie'' na początek miałem na myśli tylko takie rzeczy jak przyzwoite klocki, tarcze, pewnie opony - 500zł sztuka przyzwiotej gumy, filtry, olej, akumulator plus jakiś bonus :wink: Lekką ręką 2kzł. Mając pecha dorzucamy coś z poprzedniej listy i Fiat nie robi się tani. To nie Uno albo benzyna 1.2 :D

Post #765041 Wysłany: 26 Lut 2015, 00:22; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Ale też jak ktoś szuka jakiegokolwiek samochodu wersja "sport" to musi się liczyć z tym, że koszty użytkowania tego auta będą wyższe/wysokie. Radość kosztuje. Wiadome jest że te 1.9 M-Jet mają problemy ze skrzynią i jen remont na któregoś z kolejnych właścicieli zawsze trafi. Auto z linka wygląda fajnie. Warto je pomacać i pojeździć chwilkę. Sprawdzić w ASO i policzyć kasę czy stać mnie na auto typu "sport".

Post #765055 Wysłany: 26 Lut 2015, 06:28; 
Puntoświr

Akurat w GP wersja sport to pakiet stylistyczny więc w kwestiach mechanicznych czy wydatków nie będzie drożej niż kupując zwykłą wersję. Tu ceny części uzależnione są od wersji silnikowej. Wiadomo że najdroższe w utrzymaniu będzie 1.9JTD i 1.4tJET.
Kolego Liam, takich rzeczy jak opony czy olej filtry czy rozrząd nie wlicza się do kosztów bo kupując każde auto trzeba brać to pod uwagę. Inna sprawa że jeśli masz dobre opony raz kupione do jednego samochodu to zwyczajnie przy sprzedaży zostawiasz je sobie i przy nowym nabytku ten koszt odpada.

Post #765193 Wysłany: 27 Lut 2015, 11:34; 
Sympatyk kropek

Dziś wszystko się okaże :)

Post #765208 Wysłany: 27 Lut 2015, 14:31; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Robert
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Ostroróg
Daj znać co i jak :)

Post #765241 Wysłany: 27 Lut 2015, 20:24; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tak, tak....czekamy

Post #765244 Wysłany: 27 Lut 2015, 20:49; 
Puntoświr

Cytuj:
Kolego Liam, takich rzeczy jak opony czy olej filtry czy rozrząd nie wlicza się do kosztów bo kupując każde auto trzeba brać to pod uwagę

Wiem, chodziło mi bardziej o to, że wszystko jest dobrze, dopóki auto nie dostanie się w cebulane rączki pytające na forach czy opona 17'' chińczyk za dwie stówki będzie dobra, albo klocki za pięć dych lub amorki za 85 sztuka się nadadzą. :wink: Piszą to nawet ludzie mający nowe albo prawie nowe auta. :shock:
Cytuj:
jeśli masz dobre opony raz kupione do jednego samochodu to zwyczajnie przy sprzedaży zostawiasz je sobie i przy nowym nabytku ten koszt odpada

Czyli szukając nowego samochodu patrzę po rozmiarze opon jakie mam w piwnicy, ściąnięte z obecnego auta którum jeżdżę, he,he, dobre. :D No przeciż nie oddam komuś dobrych opon w cenie auta. Jest na to pewne określenie... ale nieważne.

Ciekawe co oglądacze stwierdzili, a może autko nawet łyknęli 8)

Post #765339 Wysłany: 28 Lut 2015, 20:22; 
Sympatyk kropek

Auto było okej wszystko tak jak właściciel mówił przez telefon ;) obleciałem go czujnikiem po lewej stronie nadkola były robione,silnik zdrowy przebieg realny,niestety zamiast powiedzieć biorę powiedziałem przemyśle ;/ bo dziś jeszcze jedno auto oglądałem ale już nie było tak fajne jak to,dziś chciałem zarezerwowac ale było za późno

Post #765370 Wysłany: 28 Lut 2015, 21:46; 
Puntoświr

Cytuj:
po lewej stronie nadkola były robione

Czyli jeszcze mam dobre oko :mrgreen:
Cytuj:
chciałem zarezerwowac ale było za późno

Widać było już po zdjęciach że ładny stan, więc poszedł. :wink:

Post #765406 Wysłany: 01 Mar 2015, 11:31; 
Puntoświr

Liam napisał(a):
Cytuj:
jeśli masz dobre opony raz kupione do jednego samochodu to zwyczajnie przy sprzedaży zostawiasz je sobie i przy nowym nabytku ten koszt odpada

Czyli szukając nowego samochodu patrzę po rozmiarze opon jakie mam w piwnicy, ściąnięte z obecnego auta którum jeżdżę, he,he, dobre. :D No przeciż nie oddam komuś dobrych opon w cenie auta. Jest na to pewne określenie... ale nieważne.

Ciekawe co oglądacze stwierdzili, a może autko nawet łyknęli 8)

A na jakich oponach jeździ większość samochodów? Parę aut już w życiu miałem i szerokość 195 R16 to taki standard bym powiedział. Jakiekolwiek byś auto nie kupił klasy średniej będzie miało takie koła więc nie rozumiem stwierdzenia że kupujesz samochód pod opony które masz w piwnicy. Wiadomo że nie można popadać w skrajność bo trochę tak zabrzmiał mój post jednak nie do końca mi o to chodziło. Mówiąc szczerze nigdy nie byłem postawiony przed tematem zakupu nowych opon do samochodu, gdyż zwyczajnie zawsze kupuję auta na dobrych gumach co oczywiście nie jest żadnym argumentem w kwestii wyboru egzemplarza przy kupnie. Sprzedaję również z dobrymi kołami gdyż zwyczajnie krótko trzymam samochody...
Wracając do meritum rzeczy typu opony, sprzęgło, koło dwumasowe tarcze klocki, są to elementy eksploatacyjne i nie powinno się ich zaliczać do jakiś tam nadmiernych wydatków na samochód.

Post #765428 Wysłany: 01 Mar 2015, 14:25; 
Puntoświr

Meritum jest takie, że forumowicz Rab szuka GP 1.9, a ja jako posiadacz takiego napisałem ile może, ale oczywiście nie musi, kosztować utrzymanie niby taniego Fiata. Mówimy tylko i wyłącznie o tej wersji silnikowej. A utrzymanie tej wersji GP nie drutując najtańszymi sposobami może być drastycznie droższe niż wszystkich pozostałych. Taka ciekawostka: wiele części ekspoloatacyjnych w ASO Fiat jest równie droga a nawet czasami droższa niż części ASO np. Toyota, więc tanio jak barszcz nie jest.
Cytuj:
A na jakich oponach jeździ większość samochodów? Parę aut już w życiu miałem i szerokość 195 R16 to taki standard bym powiedział.

Temat opon dalej drążysz. No dobra. :wink: Punkt wiedzenia mamy odmienny - dla mnie standardem jest 205/55/16. Więc znowu: GP sport jeździ na 205/45/17 - opona nietypowa, trochę droższa niż 215/45/17. Taka potenza zakładana fabrycznie starcza u mnie na 40-50 kkm. Kończy mi się drugi komplet, wydałem już na same opony do ''taniego'' w utrzymaniu pseudo sporta punto 4 kzł, pójdę chyba się powiesić... :cry:

Polecam sobie poczytać: :mrgreen:
http://www.zlomnik.pl/index.php/2014/07 ... -jego-e61/

Post #765449 Wysłany: 01 Mar 2015, 17:36; 
Sympatyk kropek

Panowie a o tym co sądzicie warto jechać 200km :)?
http://allegro.pl/grande-punto-sporting ... 78554.html

Post #765463 Wysłany: 01 Mar 2015, 19:13; 
Puntoświr

Liam napisał(a):
Meritum jest takie, że forumowicz Rab szuka GP 1.9, a ja jako posiadacz takiego napisałem ile może, ale oczywiście nie musi, kosztować utrzymanie niby taniego Fiata. Mówimy tylko i wyłącznie o tej wersji silnikowej. A utrzymanie tej wersji GP nie drutując najtańszymi sposobami może być drastycznie droższe niż wszystkich pozostałych. Taka ciekawostka: wiele części ekspoloatacyjnych w ASO Fiat jest równie droga a nawet czasami droższa niż części ASO np. Toyota, więc tanio jak barszcz nie jest.
Cytuj:
A na jakich oponach jeździ większość samochodów? Parę aut już w życiu miałem i szerokość 195 R16 to taki standard bym powiedział.

Temat opon dalej drążysz. No dobra. :wink: Punkt wiedzenia mamy odmienny - dla mnie standardem jest 205/55/16. Więc znowu: GP sport jeździ na 205/45/17 - opona nietypowa, trochę droższa niż 215/45/17. Taka potenza zakładana fabrycznie starcza u mnie na 40-50 kkm. Kończy mi się drugi komplet, wydałem już na same opony do ''taniego'' w utrzymaniu pseudo sporta punto 4 kzł, pójdę chyba się powiesić... :cry:

Polecam sobie poczytać: :mrgreen:
http://www.zlomnik.pl/index.php/2014/07 ... -jego-e61/

Znam złomnika czytam bardzo często. No jak widać właśnie mamy inne podejście. U mnie żaden samochód nie przejedzie nigdy więcej niż 20 tyś z prostego względu. Zmieniam samochody często bo jest parę modeli które w życiu chciałbym mieć, pojeździć, potestować dlatego trzymanie jednego wozu zbyt długo jest dla mnie bez sensu. Generalnie w temacie 1.9JTD się zgadzamy, jest dużo droższy w utrzymaniu niż inne wersje silnikowe... Moim zdaniem akurat GPP 1.9JTD to taki przerost formy nad treścią bo za podobną cenę można kupić alfę 147 która nie jest pseudo sportowa, a jednak jest lepszym samochodem, lepiej wyposażonym, prowadzącym się lepiej, którego utrzymanie jest bardzo podobne do GP 1.9 JTD. Zasada jest prosta diesel jest drogi w utrzymaniu, nie ważne jakiej marki. Zawsze powtarzam że kupując diesla, trzeba potrafić liczyć bo często się to zwyczajnie nie opłaca.
Uważam że offtop można skończyć :)

Odnośnie czarnego sporta, wygląda ciekawie nie licząc tego że auto centralnie przygotowane pod sprzedaż, ładnie wypolerowane, zdjęcia ładnie porobione. Generalnie jakby się już zacząć czepiać to koło lampy od strony kierowcy coś nie do końca ładnie leży, jednak to nic nie musi oznaczać...

Post #765476 Wysłany: 01 Mar 2015, 19:51; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Lakierem i fotkami powala. Wygląda bardzo ładnie. Felgi też nie są "poobgryzane". Szkoda że komora silnika taka wyczyszczona- nie lubię tego. Ale na konsoli środkowej coś nie tak. Radio jakoś wystaje czy nie dochodzi...sam nie wiem. Coś tam nie pasi.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3342 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 134  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)