|
Obecny czas: 22 Maj 2025, 05:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Limet |
#767049 Wysłany:
12 Mar 2015, 12:55; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
|
|
sheva89 |
#767079 Wysłany:
12 Mar 2015, 17:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Paliwo: Inne
|
Przepraszam Was bardzo... pewnie gdzieś już było ale nie potrafię wyczytać... chcę się dowiedzieć na co zwrócić uwagę kupując 1,4 t-jet (120hp)??? Mankamenty, bolączki? Miałem przez 3 lata 1,4 8v.. natomiast jakby nie było to silnik identyczny nie jest, oczekuję jakiś podpowiedzi z Waszej strony. Z góry wielkie dzięki !
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#767132 Wysłany:
12 Mar 2015, 21:19; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
1. posłuchać czy turbo nie wyje, 2. sprawdzić czy nie podcieka olej z przewodu doprowadzającego olej do turbo, 3. pamiętać, że jazda w myśl zasady "turbo żyje - turbo pije" może skutkować zużyciem do 13,5 l/100 km - ale to już naprawdę trzeba cisnąć, 4. sprawdzić czy nie wypadają lamele z chłodnicy skraplacza (ale to u każdego GP/Evo/Bravo trzeba sprawdzić), 5. nie zabić się po przesiadce z 77 KM Poza tym silnik świetny, ale niezbyt nadający się pod LPG - tzn. nadaje się, ale nie wolno oszczędzać na instalacji i trzeba mieć zaufanego i bardzo kumatego "gaziarza".
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#767192 Wysłany:
13 Mar 2015, 06:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Kolego Kamillo możesz rozwinąć punkt 4? O co chodzi z tymi lamelami? Chodzi o skraplacz klimy podejrzewam, były jakieś wadliwe? Nawiasem mówiąc pamiętam jak przesiadłem się z 39 konnego seicento na 226 konną alfę 166. Hahaha to był motyw, przez pierwszy miesiąc bałem się przekraczać 3000obr/s bo przyśpieszenie wyrywało kierownicę z rąk 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#767193 Wysłany:
13 Mar 2015, 07:05; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tak Marcin, były wadliwe. Fiat włożył tam jakieś dziadostwo od Denso i całe rzędy lamel wypadały. Było tak, że po napisaniu do FAP wymieniali to gratis nawet po gwarancji- ale tylko w autach kupiońych w polskich salonach. Jak miałeś z drugiego obiegu z "zachodu" to tylko pokrywali 50-70% kosztów - ale wówczas była możliwość wyboru: Denso albo zamiennik od Nissens - tak to wyglądało w przypadku Fiatów Bravo.
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#767291 Wysłany:
13 Mar 2015, 21:18; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
|
Denso dziadostwo... hmmm... Kiedyś Valeo było podróbą, a teraz co? 
|
|
Góra |
|
 |
dules |
#767387 Wysłany:
14 Mar 2015, 13:54; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Leszek
Województwo: małopolskie [K]
|
Witam. Przemyślałem opinie na temat kupna GP i trafiłem na takie ogłoszenie. http://www.gumtree.pl/cp-samochody-osob ... -616916869Proszę o jakieś sugestie. Mimo iż trafiłem kilka atrakcyjnych ofert innych marek to jednak chyba zostanę przy zakupie GP. Utwierdza mnie w tym lektura Waszego forum. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#767395 Wysłany:
14 Mar 2015, 15:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wizualnie auto wygląda dobrze. Przebieg taki jaki powinien mniej więcej być. LPG zakładane w przyzwoitym zakładzie. Szkoda że brak info jaka tam konkretnie jest instalacja. Kolego,warto pojechać, oglądać,zrobić jazdę próbną.
|
|
Góra |
|
 |
Killaz |
#767401 Wysłany:
14 Mar 2015, 15:22; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cześć  Przymierzam się do kupna swojego pierwszego, własnego auta. Dwa lata jeździłem najpierw Oplem Vectrą 2.0 DTI, potem Oplem Astrą 1.4 16v (90 KM). Co prawda, mam teraz ochotę na coś mocniejszego, typu Audi A3 1.8T, ale koszty utrzymania Fiata Grande Punto miażdżą, a auto same w sobie jest stylistycznie świeże i nie straszy wyglądem. Budżet to 11 tys. zł, nie więcej. Wiem, że będzie ciężko, ale znam się na autach i coś tam znajdę, najwyżej do poprawek blacharsko - lakierniczych. Bardziej chodzi mi o wybór silnika. Wiadomo, najlepszy byłby 1.4 T-Jet, na który nie mam co liczyć. Rozważam więc 1.4 16v albo 8v. Nie chciałbym schodzić z dynamiką poniżej pułapu, który oferuje moja Astra (12 s. do setki). Zależy mi bardziej na żwawym aucie niż na prędkości maksymalnej, dlatego tutaj sporą rolę odgrywa maks. moment obrotowy na niskich obrotach. Robię małe przebiegi roczne, rzędu 10 - 12 tys. km. Być może gdyby udało mi się kupić GP z LPG to wtedy przebiegi by nieco wzrosły. Tak więc, przechodząc do meritum, który silnik byście polecili? Zgaduję, że 8v będzie tańszy w serwisie i utrzymaniu, ale jak ze spalaniem? Czytałem część wątków na forum i wychodzi, że dynamika pomiędzy szesnastozaworówką a ośmio- jest znikoma, a różnica w spalaniu zauważalna. Prawda to?
|
|
Góra |
|
 |
Alton88 |
#767408 Wysłany:
14 Mar 2015, 15:48; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
|
Nie chciał bym cię martwić ale za 11 tyś to możesz kupić Punto II FL a nie GP , owszem może coś znajdziesz ale będzie to wyeksploatowany albo powypadkowy egzemplarz z silnkime 1.2 8v albo 1.4 8v.
Druga sprawa GP 1.4 16v jeździ podobnie jak Astra G 1.4 16v , GP swoje waży niestety.
Różnice w spalaniu i kosztach są raczej pomijalne pomiędzy 1.4 8v a 16v , za to dynamika 16v jest lepsza , moim zdaniem 16v to minimum w GP , dodatkowo 16v ma 6 biegów .
|
|
Góra |
|
 |
Killaz |
#767409 Wysłany:
14 Mar 2015, 15:52; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Zdaję sobie sprawę, że zadbane GP zaczynają się powyżej tej kwoty, ale nie przeszkadza mi kupno auta z wgnieceniem czy rysami. Znajomy z Holandii sprzedawał swoje GP trzy lata temu za 3000 EUR z przebiegiem 345000 km. Teraz auto ma ponad 400 tys. km i jeździ bez zarzutu...
Nie musi być zauważalnie dynamiczniejsza niż Astra, byleby nie była zauważalnie wolniejsza.
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#767463 Wysłany:
14 Mar 2015, 20:56; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
|
Cytuj: Różnice w spalaniu i kosztach są raczej pomijalne pomiędzy 1.4 8v a 16v , za to dynamika 16v jest lepsza , moim zdaniem 16v to minimum w GP , dodatkowo 16v ma 6 biegów . Popieram kolegę w całej rozciągłości, zanim pojechałem do Niemiec po swojego, pożyczyłem od kolegi 8v żeby zobaczyć jak to lata i po tym polataniu wiedziałem że nie chcę go, wiem że większość kolegów jeździ 8v i sobie chwali, dla mnie biegi się za szybko kończą drze "mordę" (ta 6tka skrzynia odpręża silnik) służbowo miałem kung-fu Pandę (fajny zwierzak, ale widziałem jak babka w Lublinie zginęła w pandzie bo za blisko głowy miała słupki), prywatnie miałem 130 konnego opla i chciałem coś świeższego, mniejszego (aczkolwiek koniecznie 5d hatchback), bez turbo, do gazu (bez ceramiki w głowicy czyli bez potrzeby montażu chłodzenia gniazd) i z bardzo tanią obsługą (i tanimi częściami) i żeby było przyjemne zarówno w trasie i po mieście. Po 3ech latach użytkowania przeze mnie i przez żonę stwierdzam że wybrałem idealnie (CITY jest chyba najpiękniejszą rzeczą na świecie, jak siadam w ojca audi to mam wrażenie że wspomaganie nie działa  ). pierwszy - jaka cena taki stan http://suchen.mobile.de/auto-inserat/fiat-grande-punto-1-4-16v-active-klima-erst-85tkm-95p-bochum/206104159.htmlnad tym bym pomyślał mimo że coś tam ma za uszami http://suchen.mobile.de/auto-inserat/fiat-grande-punto-1-4-16v-sport-m%C3%BChldorf/206726697.htmlostatni jest identyczny jak mój http://suchen.mobile.de/auto-inserat/fiat-grande-punto-1-4-16v-dynamic-mainz/205980985.htmla najpiękniejsze było to że nie posłuchałem nikogo, kto mi doradzał samochody  powodzenia
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
Killaz |
#767481 Wysłany:
14 Mar 2015, 22:19; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dokładnie tym samym się kieruję chcąc wybrać Grande Punto. Wiem, budżet niski, ale nie uważam go za niemożliwy, tylko taki, gdzie trzeba być czujnym i ostrożnym, żeby nie kupić miny. O kupowaniu auta pojęcie mam, ale nie oszukujmy się, ten motor nie jest wybitnie zaawansowany, fakt, można kupić coś z wydmuchaną uszczelką pod głowicą czy innym kosztownym przedsięwzięciem, ale większość można sprawdzić w domowych warunkach. I tak pewnie będę szukał czegoś do poprawek blacharsko - lakierniczych, bo tam będzie bardziej wiadome czemu akurat taka niska cena 
|
|
Góra |
|
 |
arczi1000 |
#767900 Wysłany:
17 Mar 2015, 19:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Artur
Samochód: Grande Punto 3d
|
|
Góra |
|
 |
Alton88 |
#767915 Wysłany:
17 Mar 2015, 20:36; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
|
1. Rozjechane szczeliny w masce , czyli bity z przodu czego handlarz nawet nie ukrywa w opisie . 2. Przebieg , raczej bliżej mu do 200 tyś niż 97 tyś , co widać po np. fotelu
Tyle na pierwszy rzut oka.
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#767929 Wysłany:
17 Mar 2015, 21:16; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Cezary
Wersja: Active
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 01 Wrz 2014, Posty: 208
|
Tapicera na przetarta jak nie wiem co , to ja w swoim mam podobny przebieg 90 000 i mam nienaruszone to miejsce , fotele zaplamione a siedzenie kierowcy ugniecione, tu też w moim kropku nie ma takich gniotów,klima manualna co utrudnia ustawienie optymalnej temperatury, 3 drzwiowa wersja nadwozia, silnik myty- mogli coś ukryć chociaż niekoniecznie . Plusy ? Panoramiczny dach , licznik poliftowy , radio JVC nie wiem jak gra , ale moje JVC robi dobrą robotę , 6 poduszek . Ma swoje wady i zalety , cena do negocjacji , jeśli zejdziesz do 15 000 to będzie wart swojej ceny , nie zapomnij , że w opisie masz nowe zimówki , zbliża się wiosna, a letnie w komplecie pewnie nie są w komplecie z autem 
_________________ Fiat Grande Punto 2008 r. 1.4 8 v Active , zapraszam : http://fiatpunto.com.pl/topic49345.html
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#767993 Wysłany:
18 Mar 2015, 09:09; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: klima manualna co utrudnia ustawienie optymalnej temperatury, to auto nie ma klimy
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#767994 Wysłany:
18 Mar 2015, 09:17; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Cezary
Wersja: Active
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 01 Wrz 2014, Posty: 208
|
Przepraszam , byłem niemal pewny ,że klima jest z uwagi na ponadpodstawowe komponenty pojazdu tj. panorama , podnoszone fotele , 6 air bag , w takim razie auto bez klimy jest jak sosna bez igieł .
_________________ Fiat Grande Punto 2008 r. 1.4 8 v Active , zapraszam : http://fiatpunto.com.pl/topic49345.html
|
|
Góra |
|
 |
sheva89 |
#768033 Wysłany:
18 Mar 2015, 15:30; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Łukasz
|
Hey, wskazania co do rozrządu i pompy... z jakiej firmy mam kupić ? (jak w temacie 1.4 t-jet; 120hp)
Dodatkowo jak sprawdzić oryginalny przebieg samochodu? Da się? W ASO fiata? jak to ogółem wygląda.. Jeszcze jest strona polecana przez tvn turbo vin-info.pl tylko czy ktoś miał z tym styczność? Na ile pomocne będzie?
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#768041 Wysłany:
18 Mar 2015, 16:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
sheva89, to nie jest temat do zadawania tego typu pytań.
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#768047 Wysłany:
18 Mar 2015, 17:09; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To GP z linku powyżej....dziwna wersja. Jest panorama, nawsadzane poduszek w każdy kąt, a klimy brak. I radia 2 DIN też brak. To tego ten fotel - przebieg ze 190 tys km jak nic. Nawet nie jechałbym go oglądać.
|
|
Góra |
|
 |
dules |
#768050 Wysłany:
18 Mar 2015, 17:30; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Leszek
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#768052 Wysłany:
18 Mar 2015, 17:38; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Inny Fiat
Wersja: Lounge
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Paź 2007, Posty: 897 Pomógł: 6
|
Zdjęcia tak zrobione,że nic nie widać.Tablice włoskie chyba więc ciężko powiedzieć co to za cukierek.
_________________ TIPO 1.4 95KM Lounge+business szary colosseo (09/2016)
|
|
Góra |
|
 |
Don |
#768076 Wysłany:
18 Mar 2015, 21:28; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jakub
|
|
Góra |
|
 |
Robs |
#768078 Wysłany:
18 Mar 2015, 21:41; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Inny Fiat
Wersja: Lounge
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 22 Paź 2007, Posty: 897 Pomógł: 6
|
Widać ktoś się wstydzi jeździć fiatem, że pousuwał znaczki. Zderzak tylny wymieniony na taki ze zwykłego grande. Silnik ma 95 a nie 100 koni. Mało widać wnętrza więc ciężko ocenić czy przebieg może być realny.
_________________ TIPO 1.4 95KM Lounge+business szary colosseo (09/2016)
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|