|
Obecny czas: 09 Maj 2025, 05:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
lionaptor |
#763379 Wysłany:
15 Lut 2015, 10:10; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: małopolskie [K]
|
Wszyscy zainteresowani GP do 15 tys (nie mówiąc już o 12 tys...) niech lepiej poczytają poprzednie strony tego tematu. Tak w skrócie - 15 tys. to jest minimalne minimum żeby kupić dobry egzemplarz, ale będzie to golas bez klimy z 1.2 pod maską. KAŻDY dobrze wyposażony model powyżej rocznika 2007 do ceny 15tys sprowadzony z zachodu będzie miał solidnie przekręcony licznik lub wypadkową przeszłość, a najlepiej jedno i drugie bo wtedy handlarz najwięcej zarabia. Wiem co mówię, znam się z handlarzami, widzę i słyszę co się wyprawia. Sami się śmieją z tego co sprzedają... A za 12 tysięcy to nie kupisz nawet "czystego" golfa 4. Ludzie poczytajcie trochę po forach, historię innych co kupili takie strucle, porady których jest mnóstwo... bo potem będzie narzekanie. Naprawdę ciężko jest kupić dobry egzemplarz mając sporo gotówki, a co dopiero w takich cenach... Pamiętajcie okazji nie ma, nikt normalny nie sprzedaje po cenie samochodu bo po co? no po co? ma sprzedawać 5 tysięcy taniej? dobry samarytanin?...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
arczi1000 |
#763633 Wysłany:
16 Lut 2015, 15:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Artur
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#763636 Wysłany:
16 Lut 2015, 15:46; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
Artur, auto wygląda bardzo normalnie. Szkoda, że nie ma fotki komory silnika. Nie bardzo kojarzę co to za trójkątna, żółta kontrolna z z wykrzyknikiem. Jeśli masz blisko, to porozmwie z własciclielem warto podjechać.
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
arczi1000 |
#763647 Wysłany:
16 Lut 2015, 16:28; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dziękuje bardzo Kamil. Powiedz mi proszę na co zwrócić uwagę, oczywiście udam się tam ze znajomym mechanikiem. Gaz był założony zaraz po zakupie w salonie, obecny właściciel kupił go 3 lata temu.
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#763650 Wysłany:
16 Lut 2015, 17:28; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Trójkątna kontrolka to przeważnie informacje o słabym akumulatorze o ile się nie mylę. Mnie ciekawi jedna rzecz... Zegary z obramówkami były na zamówienie czy w konkretnych wersjach wyposażenia, czy w jakimś przedziale rącznikowym? Jak to było?
|
|
Góra |
|
 |
Luigi_UK |
#763654 Wysłany:
16 Lut 2015, 18:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Sport
Województwo: Poza Polską
|
Panowie zastanawiam sie nad kupnem GP. Na obecna chwile posiadam punto fl z silnikiem 1.2 8v Silniki w GP jakie mnie interesuja to 1.2 65 koni, 1.4 8v lub 1.4 T-JET. Wiem ze pomiedzy silnikiem 1.2 w gp a 1.2 w fl to duzej roznicy nie odczuje bo to tylko 5 koni, dlatego zastanawiam sie nad 1.4 tylko ktora wersje wybrac. Ktos jest w posiadaniu auta z takim silnikiem i moze co nie co powiedziec o nim, Chodzi mi czy jest awaryjny, czy sa jakies problemy czy nie i jak spalanie ?
Dzieki
|
|
Góra |
|
 |
art1ek |
#763659 Wysłany:
16 Lut 2015, 18:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto II 5d
Wersja: SX
|
Witam. Zastanawiam się nad kupnem gp. Wcześniej miałem II 1.2 8v. Jeżdzę w miarę dużo i zależy żeby mało paliło i koszty eksplatacji było w rozsądnej cenie. Jakie opinie macie o 1.3mtj 75km? A może nie pakować sie w diesla tylko benzynke z gazem? Dodam że mam możliwość tankowania ON bez podatku. Proszę o porady. Z góry dzięki. Co myślicie o tym ogłoszeniu? http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-200 ... 23901.htmlNie jest to "okazja"? Wydaje mi się, że cena trochę niska...
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#763728 Wysłany:
16 Lut 2015, 23:31; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
arczi1000 napisał(a): Dziękuje bardzo Kamil. Powiedz mi proszę na co zwrócić uwagę, oczywiście udam się tam ze znajomym mechanikiem. Gaz był założony zaraz po zakupie w salonie, obecny właściciel kupił go 3 lata temu. Podczas pracy na wolnych obrotach i jazdy zwróć uwagę czy silnik równo pracjje i xzy nie gubi obrotów. Zawieszenie w GP jest dość twarde i trwałe więc nie powinno być w nim jakichś potężnych luzów - może amorki będą trochę gąbczaste przy tym przebiegu. Fotel kierowcy wygląda tak, że nie podejrzewam kręcenia licznika. Kilka osób na naszym Forum pisało o pęcherzhkach na klapie bagażnika, więc ona jest do uważnego obejrzenia. A jeśli w czasie jazdg po nierów ościacb będzie pojawiać się skrzypienie z okolic drzwi to jest to normalne w GP. Łatwo sobie z tym radzimy:) [ Dodano: 16 Lut 2015 22:31 ]Luigi_UK napisał(a): Panowie zastanawiam sie nad kupnem GP. Na obecna chwile posiadam punto fl z silnikiem 1.2 8v Silniki w GP jakie mnie interesuja to 1.2 65 koni, 1.4 8v lub 1.4 T-JET. Wiem ze pomiedzy silnikiem 1.2 w gp a 1.2 w fl to duzej roznicy nie odczuje bo to tylko 5 koni, dlatego zastanawiam sie nad 1.4 tylko ktora wersje wybrac. Ktos jest w posiadaniu auta z takim silnikiem i moze co nie co powiedziec o nim, Chodzi mi czy jest awaryjny, czy sa jakies problemy czy nie i jak spalanie ?
Dzieki Dość duży rozstrzał wersji silnikowych. Odpowiedź sobie jakiego silnika/o jakiej mocy naprawdę potrzebujesz. Jeśli nie musi to być rakieta, odpuść T-JET'a 1.4 turbo. Ja szukałbym najchętniej 1.4 16V StarJet (wolnossący, moc 95 KM). Różnice między 1.2 a 14 (65 a 77 KM) są bardzo, bardzo niewielkie. I skrzynia biegów jest podobnie kiepsko zestrojona.
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
arczi1000 |
#763827 Wysłany:
17 Lut 2015, 18:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Kamillo wracając do modelu o który pytałem, oto informację z historii pojazu: http://i.snag.gy/sud9H.jpgMartwią mnie trochę te dwie rejestracje na firmę.
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#763830 Wysłany:
17 Lut 2015, 18:55; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
abezus napisał(a): Trójkątna kontrolka to przeważnie informacje o słabym akumulatorze o ile się nie mylę sygnalizuje spaloną żarówkę art1ek napisał(a): Witam. Zastanawiam się nad kupnem gp. Wcześniej miałem II 1.2 8v. Jeżdzę w miarę dużo i zależy żeby mało paliło i koszty eksplatacji było w rozsądnej cenie. Jakie opinie macie o 1.3mtj 75km? A może nie pakować sie w diesla tylko benzynke z gazem? Dodam że mam możliwość tankowania ON bez podatku. Proszę o porady. Z góry dzięki. Co myślicie o tym ogłoszeniu? http://otomoto.pl/fiat-grande-punto-200 ... 23901.html Nie jest to "okazja"? Wydaje mi się, że cena trochę niska... Odpuść, w ten przebieg to nawet nie ma co wierzyć co najmniej 100 tyś cofnięty licznik, zobacz sobie foto wnętrza. Wytarta wykładzina od podstopnicy i pedały to samo
|
 |
Kamillo |
#763840 Wysłany:
17 Lut 2015, 20:09; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
arczi1000 napisał(a): Kamillo wracając do modelu o który pytałem, oto informację z historii pojazu: http://i.snag.gy/sud9H.jpgMartwią mnie trochę te dwie rejestracje na firmę. Jak dla mnie, to rejestracja na firmę była jedna, tylko dopisanie współwłaściciela w dniu 14.10.2008 r spowodowało, że są dwa wpisy 
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#763910 Wysłany:
18 Lut 2015, 06:35; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Bytuś sto procent żółty trójkąt jest od żarówki? Kłócił się nie będę, ale obecnie jeżdżę w pracy fiorino i tam jest osobna sygnalizacja żarówki, osobna właśnie trójkącika. Żarówki palą się często więc auto często jeździ z zapaloną kontrolką, natomiast trójkącik zapala się tylko w momencie odpalania auta...
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#764026 Wysłany:
18 Lut 2015, 22:27; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
abezus, 100%
|
 |
wtmar |
#764593 Wysłany:
23 Lut 2015, 09:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Silnik: 1.4 16V 95KM
|
Witam wszystkich forumowiczów. Spodobało mi się Grande Punto konkretny model z linku poniżej: http://allegro.pl/fiat-grande-punto-spo ... 80787.htmlPoszukuję autka dla żony i chciałbym żeby miało ESP i fajnie by było też ASR - mieszkamy w niewielkich górach. Wszystko mi pasuje ze zdjęć tylko to ogłoszenie jest już troszkę na allegro i się zastanawiam czy jest sens jechać 450km w obie strony. Proszę forumowiczów o wypowiedz i opinie na temat tego kropka. Czy jest ktoś z okolić Niepołomic/Krakowa by mógł to obejrzeć za przysłowiowy dojazd i dobrą flachę? Dodatkowo mam pytanie czy da się sprawdzić czy jest ASR tzn. czy w grande jest kontrolka? bo przycisk od ESP widzę, aha jakie 2 przyciski są obok przycisku ESP tam gdzie jest wolne miejsce? Inne cenne informacje o Grande też chętnie poczytam.
Ostatnio edytowany przez wtmar, 23 Lut 2015, 10:31, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#764595 Wysłany:
23 Lut 2015, 09:39; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Każde GP które ma ASR ma przysk do wyłączania go na konsoli środkowej w pobliży przycisku od świateł awaryjnych. Tak jest w wersjach, które nie mają ESP.
Link niestety nie działa, więc nie wypowiem się o tym egzemplarzu
|
|
Góra |
|
 |
wtmar |
#764604 Wysłany:
23 Lut 2015, 10:33; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
|
Kamillo napisał(a): Każde GP które ma ASR ma przysk do wyłączania go na konsoli środkowej w pobliży przycisku od świateł awaryjnych. Tak jest w wersjach, które nie mają ESP.
Link niestety nie działa, więc nie wypowiem się o tym egzemplarzu Link już działa! Tzn. że w tym modelu jak jest ASR to wyłączamy go razem z ESP jednym przyciskiem?
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#764612 Wysłany:
23 Lut 2015, 11:47; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wygląda zachęcająco  ale.... auto ma 7 lat i przejechało 50 tys km? Zdjęcie z fotelem kierowcy zrobione tak, że trudno ocenić jego zużycie... Cena wydaje się też dość z niskiego pułapu jak za StarJeta.... Raczej nikt przy takim przebiegu auta nie sprzedaje - no chyba że sypałoby się na potęgę. Ale też przy tym przebiegu nie ma prawo się sypać... do zweryfikowania przebieg i wówczas można się mocno nad nim mocno zastanowić.Powiem więcej - jeśli auto jest tak dobre na jakie wygląda + opis wyposażenia + ta cena to traktowałby je w kategorii okazji.
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#764762 Wysłany:
24 Lut 2015, 06:58; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Moim zdaniem cena normalna, to jest fiat nie audi czy bmw. Oczywiście przebieg można między bajki włożyć i teraz są dwie, w zasadzie trzy opcje... Wiadomo że przebieg może być cofnięty o te 100kkm, jeśli nie podejrzewałbym powypadkową przeszłość lub też zalanie. Generalnie jeśli dysponujesz takimi funduszami na zakup starjeta, w granicach 20 tyś zł kupisz za granicą auto z wyższym ale oryginalnym przebiegiem, bez dziwnych historii... Odnośnie konkretnego ogłoszenia, w oczy rzucają się bardzo łądne zdjęcia, robione pod dziwnymi kątami tak żeby przypadkiem nic konkretnego nie było widać. Ponadto kłamstwo jeśli chodzi o rocznik bo w 2008 były już nowe loga fiata... Jeśli miałbym obstawiać to działo się coś z tyłem gdyż jak widać przedni grill ma napis "STARJET" co nie jest takie oczywiste w polskich ogłoszeniach. Tylne drzwi zarówno lewe jak i prawe powinny mieć w dolnej części nalepki których nie ma.
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#764763 Wysłany:
24 Lut 2015, 07:40; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Aż szkoda czegoś szukać bo ładny  serio podoba mi się ale halogeny jeden czarny, drugi srebrny albo mi się wydaje bardzo fajnie wyposażony, zdobądź vin i dokładną datę rejestracji w kraju nawet na cepiku będzie można sprawdzić jakąś historię auta, skąd przyjechał? No i poproś niech więcej fotek zapoda  .
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#764765 Wysłany:
24 Lut 2015, 07:54; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Imię: Adam
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Najważniejsza różnica to listwa deski środkowej - powinna być inna  W wersjach sport występowała jedna, dopiero od wersji MY09 pojawiła się inna.
|
 |
Kamillo |
#764769 Wysłany:
24 Lut 2015, 08:38; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A czerwone znaczki jie były dopiero w 2009 r? Tak mi się wydawało ale być może jestem w błędzie... Te halogeny to wygądają oba na srebrne,tylko fotka jest taka że ten jeden taki zaciemniony.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#764771 Wysłany:
24 Lut 2015, 09:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
Czerwone znaczki pojawiły się już w połowie roku 2007 [ Dodano: 24 Lut 2015 09:20 ]Jak dla mnie to on przodem oberwał, bo pewnie ta deska jest z powodu wystrzelonej poduchy  Zresztą w ogłoszeniu nie ma nic na temat bezwypadkowy, a jak już handlarz nie zaznacza takiej opcji to coś jest na rzeczy...
|
 |
iPak |
#764797 Wysłany:
24 Lut 2015, 12:58; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Transporter |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 0.9 85KM
Paliwo: Elektryczny
Wersja: Van
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Lip 2011, Posty: 88
|
abezus napisał(a): Tylne drzwi zarówno lewe jak i prawe powinny mieć w dolnej części nalepki których nie ma. MY08 już ich nie miał  #t 1. Niebieskie emblematy - od połowy 2007 roku powinny być czerwone 2. Wkład lewego halogenu srebrny, prawego czarny 3. Listwa deski rozdzielczej z wersji Emotion 4. Kierownica mimo, że skóra nie zeszła, to świeci się jak psu cojones O 50 tysiącach przebiegu można zapomnieć, tak jak o tym, że to nie rzeźba. Za te kąty zdjęć, to bym go wychłostał packą na muchy. bbanditoss napisał(a): Jak dla mnie to on przodem oberwał, bo pewnie ta deska jest z powodu wystrzelonej poduchy  Podbijam.
|
|
Góra |
|
 |
karasek38 |
#764798 Wysłany:
24 Lut 2015, 13:02; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Robert
Samochód: Punto II FL 5d
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Ostroróg Rejestracja: 29 Wrz 2012, Posty: 1004 Pomógł: 4
|
5. Przedni zderzak w innym odcieniu niż karoseria. Skoro to się rzuca w oczy nawet na zdjęciach to różnica musi być duża.
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#764819 Wysłany:
24 Lut 2015, 16:34; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
iPak napisał(a): 3. Listwa deski rozdzielczej z wersji Emotion W Emotion były takie jak w sporcie albo inna jeszcze. Ta co na foto pojawiła się od MY09 
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|