|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 17:07
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Valdhaka |
#765321 Wysłany:
28 Lut 2015, 17:57; Temat postu: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jarek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: podkarpackie [R]
|
Cześć. Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem GP 1,9 130km. Póki co jestem zadowolony ale mam dwa małe zastrzeżenia i chce poradzić się bardziej doświadczonych kolegów z Forum. Zaznaczę tylko, że zmieniłem rozrząd z pompą wody, filtry paliwa, oleju i powietrza, no i wiadomo olej. A w czym problem. Otóż auto grzeje się tylko na 1/4 wskaźnika, do pierwszej grubej kreski. nawet jak "przycisnę" to wskazówka drgnie do góry, ale odrobinkę. Ta temperatura taka niska ma być? Dodam, że auto pali w trybie mieszanym 6,6l. Spaliny są wzorwe, prawie ich nie widać, chyba że zimno na zewnątrz  . Druga rzecz, która bardziej mnie martwi to to, że szczególnie na 5/6 biegu przy spokojnej jeździe na obrotach między 1600-1900 auto lubi rwać. Tj tak jakby na ułamek sekundy odcinało paliwo, zauważyłem, że jak na dwójeczce przycisnę do 5000rpm to na pewien czas problem ustepuje. Wygląda jakby coś było przytkane. Nie jestem mechanikiem i nie chcę sam w to ingerować, ale chciałbym wiedzieć w co mam zainwestować żebym miał to z głowy.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fishbone20 |
#765424 Wysłany:
01 Mar 2015, 13:45; Temat postu: Re: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Strumień Rejestracja: 20 Mar 2012, Posty: 2595 Pomógł: 16
|
|
Góra |
|
 |
Valdhaka |
#765442 Wysłany:
01 Mar 2015, 16:45; Temat postu: Re: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#765493 Wysłany:
01 Mar 2015, 21:01; Temat postu: Re: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
EGR Załącznik:
egr.jpg [ 211.35 KiB | Obejrzany 4085 razy ]
Myslę że poradzisz sobie bez problemu, ja u siebie też czyściłem pierwszy raz zachowawczo, po roku czasu już nie było problemów  a po roku użytkowania nagaru było dość sporo :\ do czyszczenia EGR używałem rozpuszczalnika nitro i pędzelka, płukałem go w środku chyba pół godziny, aż z wnętrza wylewał się czysty rozpuszczalnik. Może być też do tego jakiś preparat do czyszczenia przepustnic. Warto też wykręcić "przepustnicę" i ładnie wszystko wyczyścić. Pod plastikową rurą dolotową znajduje się czujnik temperatury cieczy jeśli byś chciał coś z nim robić. Ewentualna wymiana jest banalnie prosta  Aha jeszcze pytanie jaki stan filtra powietrza oraz kiedy ostatni raz był u Ciebie wymieniany filtr paliwa?
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
topic34846.html <-- wykonanie zabudowy CA z żywicy
|
|
Góra |
|
 |
Valdhaka |
#765518 Wysłany:
01 Mar 2015, 22:35; Temat postu: Re: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzieki za pomoc, w jakieś popołudnie przy tym przysiądę. Filtr paliwa i powietrza są całkiem nowe, a w zasadzie zapłaciłem mechanikowi przy wymianie rozrzadu za to też. Filtr paliwa jest na wierzchu więc wiem, że jest nowy, a powietrza to musiałbym rozebrać ta obudowę chyba z lewej strony. pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#765521 Wysłany:
01 Mar 2015, 22:55; Temat postu: Re: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Valdhaka |
#765609 Wysłany:
02 Mar 2015, 19:09; Temat postu: Re: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Tak tak, dam znac jak tylko znajdę odrobinę czasu na to. Możesz mi jeszcze poradzić jak zresetowac jedną rzecz? Nie chce zakladac nowego tematu, a pewno wiesz. Na wyswietlaczu komputera mam kilka opcji jak Podróż A / B, dł. podróży A i B, czas itp... Wiem jak włączyć i wyłączyc opcje podrózy B, ale jak zresetować Podróż A??
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#765613 Wysłany:
02 Mar 2015, 19:47; Temat postu: Re: Problem z temperaturą cieczy i nie tylko :/ |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|