|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 23:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pioter_ch |
#777646 Wysłany:
07 Cze 2015, 19:11; Temat postu: Funto 1.9 JTD 80KM nie odpala... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: mazowieckie [W]
|
Problem wygląda następująco. Zalałem do kropka około 5 literków ropki, wiec okolo 10 litrów bylo w baku. Następnie podjechałem pod garaż na który mam na sporej górce i już autka nie odpaliłem (a nigdy nie milem z tym problemu problemu) Wiec powolutku zjeżdżałem z górki na luzie i odpaliłem autko na 2 biegu i od razu odpaliło. Myślałem ze to przez malo paliwa to do tankowałem 8 litrów. I teraz autko zaczęło odpalać lecz troszeczkę dłużej trzeba było kręcić, lecz nie zawsze, normalnie jeździło i przyspieszało, żadnego dymu z tłumika tez nie było itp. Lecz jak podjechałem pod dom i zgasiłem samochód juz go nie mogę odpalić... Kreci ale głucho. Jakąś pompkę słychać ze pracuje... Czy to coś z czujnikiem położenia wału, czy może wina braku paliwa w układzie??
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jarson55 |
#777709 Wysłany:
08 Cze 2015, 09:51; Temat postu: Re: Funto 1.9 JTD 80KM nie odpala... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarek
Województwo: lubelskie [L]
|
Jak by nie było paliwa w układzie to możesz to sprawdzić, odkręć plastikową (całkiem nie musisz) nakrętkę która znajduje się od spodu w filtrze paliwa i przekręć kluczyk ale tak żeby nie odpalać czyli w pozycje 1 chyba, wtedy powinna się załączyć pompka paliwa i powinna zacząć lecieć ropa przez taki otworek w nakrętce, przy okazji odpowietrzy Ci się układ paliwowy, pod filtr podłuż sobie jaką butelkę czy coś (wiem że ciężko jest to tam wsadzić ale powinno Ci się udać) i spuść sobie tak z pół litra paliwa czy litr i następnie zakręć, w butelce możesz zobaczyć jakie jest paliwo czy zabrudzone czy nie i czy nie trzeba zmienić już filtra, mam nadzieje że Ci pomogłem a jak nie trzeba gdzieś indziej szukać problemu, może pompka się zapchała jakimś syfem z baku albo wtryski, tak w ogóle żaden błąd Ci się na zestawie wskaźników nie świeci? Podłacz pod kompa i sprawdź jakie błędy się zapisały 
_________________ A to moja kropka - topic51499.html
|
|
Góra |
|
 |
Ramziii |
#777719 Wysłany:
08 Cze 2015, 11:47; Temat postu: Re: Funto 1.9 JTD 80KM nie odpala... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.9 85KM JTD
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łask Rejestracja: 01 Maj 2010, Posty: 100 Pomógł: 5
|
Możliwe że któryś wtryskiwacz daje w przelew. Zrób próbę przelewową i zobaczysz czy przy przekręceniu kluczyka na zapłon którymś przewodem paliwo ucieka.

|
|
Góra |
|
 |
pioter_ch |
#777756 Wysłany:
08 Cze 2015, 19:31; Temat postu: Re: Funto 1.9 JTD 80KM nie odpala... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Województwo: mazowieckie [W]
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|