|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 10:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
autofan |
#791272 Wysłany:
21 Gru 2015, 20:35; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
katalizator, Powiem tobie, że mam do dyspozycji oba auta które wymieniasz czyli Astrę H 1.6 115KM i GP 1.4 77KM, a nie jak diesle,ale porównam te dwa auta. Ja od zawsze też lubię Ople, a GP to ma podwozie wspólne z Corsą, ceny części do GP nie są droższe jak do Opla, a niektóre można jako oryginalne kupić dość tanio. Jakość wykonania GP a Astry to dla mnie jednak GP ma troszkę niższej jakości materiały, choć żaden mi nie trzeszczy, ale porównanie awaryjności przez pierwsze 100tyś przebiegu wypada znacznie na korzyść Astry H (choć jej poprzedniczka Astra G też się bardzo dobrze spisywała i nadal spisuje). W Astrze H przez ten przebieg wymieniano oleje i filtry oraz świece, a w Punto poza olejem, filtrami i świecami jest cała masa drobnych awarii, zwłaszcza w czasie gwarancji, jednym słowem nie ma porównania dla mnie do Opla, choć GP jest bardzo przyjemnym autkiem, fajnie się im jeździ i jest dość komfortowe, ale jakbym miał wybrać to Opla.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
anna_bielsko |
#792518 Wysłany:
05 Sty 2016, 20:44; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Ania
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
|
Witam wszystkich!  Jestem tu nowa, więc wypada się przedstawić  Aktualnie jeżdżę oplem corsą 1.4 60KM 97r. Planuję zakup "kropka", mam nawet dwa na oku, stąd moje pytanie do Was: poradźcie czy warto kupić GP 1.3 Multijet 90 KM przebieg 175 tyś, 2007r. 11tyś zł. Auto potrzebuję do codziennego użytku, do pracy mam ok. 5 km w jedną stronę, czasem jadę gdzieś dalej, raz w roku planuję wyjazd na wczasy. Jakie są najczęstsze usterki w GP? Mój mechanik odradza mi je twierdząc, że często siadają turbiny, rozrząd, EGR  Proszę o opinię kropkowiczów 
|
|
Góra |
|
 |
krzychux750f |
#792521 Wysłany:
05 Sty 2016, 21:03; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 16V 135KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Lounge
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica Rejestracja: 19 Cze 2013, Posty: 287 Pomógł: 3
|
anna_bielsko napisał(a): Auto potrzebuję do codziennego użytku, do pracy mam ok. 5 km w jedną stronę, czasem jadę gdzieś dalej, raz w roku planuję wyjazd na wczasy. (...) Mój mechanik odradza mi je twierdząc, że często siadają turbiny, rozrząd, EGR  Turbiny same raczej nie padają, tutaj akurat większe znaczenie ma jak użytkownik traktuje auto. Nie będe się rozpisywał bo w Internecie pełno poradników jak nie zabić turbiny. Zapchany, zablokowany czy tam uszkodzony EGR może się zdarzyć równie dobrze w każdym innym silniku w którym występuje. Taki ECO-SHIT. Najlepiej zaślepić  Jeśli chodzi o rozrząd to najlepiej wymienić zaraz po zakupie, niezależnie jakie auto się kupuje. 90-konna wersja jest na pasku więc wymiana nie powinna być zabójczo droga. Kupisz, wymienisz problem z bani  Jeśli autkiem będziesz jeździć raczej na krótkich dystansach i w skali roku nie będziesz robić jakichś dużych przebiegów pomyśl o wersji z silnikiem benzynowym. Jakiś Sporcik 1.4 90KM, dodatkowo wersja 3D i na pewno będziesz zadowolona. Pozdrawiam, Krzysztof.
_________________ [C] Fiat Punto 1.4 MA 135 Lounge [C] Grande Punto 1.3 mJTD Dynamic
Ostatnio edytowany przez krzychux750f, 05 Sty 2016, 21:09, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#792522 Wysłany:
05 Sty 2016, 21:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
anna_bielsko napisał(a): Witam wszystkich!  Jestem tu nowa, więc wypada się przedstawić  Aktualnie jeżdżę oplem corsą 1.4 60KM 97r. Planuję zakup "kropka", mam nawet dwa na oku, stąd moje pytanie do Was: poradźcie czy warto kupić GP 1.3 Multijet 90 KM przebieg 175 tyś, 2007r. 11tyś zł. Auto potrzebuję do codziennego użytku, do pracy mam ok. 5 km w jedną stronę, czasem jadę gdzieś dalej, raz w roku planuję wyjazd na wczasy. Jakie są najczęstsze usterki w GP? Mój mechanik odradza mi je twierdząc, że często siadają turbiny, rozrząd, EGR  Proszę o opinię kropkowiczów  Witaj. Na dojazdy do pracy 5km zupelnie nie oplaca Ci sie brac Diesla! Pojawia sie wszystkie usterki o ktorych wspomina mechanik. Punto to swietne auto, ale zrazisz sie jak zacznie sie psuc, poszukaj silnika benzynowego i bedziesz wniebowzieta.
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792531 Wysłany:
05 Sty 2016, 21:52; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
krzychux750f napisał(a): Jeśli chodzi o rozrząd to najlepiej wymienić zaraz po zakupie, niezależnie jakie auto się kupuje. 90-konna wersja jest na pasku więc wymiana nie powinna być zabójczo droga. Kupisz, wymienisz problem z bani  Jeśli autkiem będziesz jeździć raczej na krótkich dystansach i w skali roku nie będziesz robić jakichś dużych przebiegów pomyśl o wersji z silnikiem benzynowym. Jakiś Sporcik 1.4 90KM, dodatkowo wersja 3D i na pewno będziesz zadowolona. Z tego co wiem to na łańcuszku  Benzyna jest ok, ale jednak dużo więcej pali, przeglądając forum użytkownicy piszą o 8-9l spalaniu w mieście. Chyba kupię elektryczne 
|
|
Góra |
|
 |
Alton88 |
#792533 Wysłany:
05 Sty 2016, 22:02; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
|
anna_bielsko napisał(a): ale jednak dużo więcej pali, przeglądając forum użytkownicy piszą o 8-9l spalaniu w mieście Diesel spali z 6-7 w mieście także wcale nie dużo mniej niż Benzyna 
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#792535 Wysłany:
05 Sty 2016, 22:05; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#792536 Wysłany:
05 Sty 2016, 22:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Imię: Michał
Silnik: Inny
Wersja: Sport
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
anna_bielsko napisał(a): Benzyna jest ok, ale jednak dużo więcej pali, przeglądając forum użytkownicy piszą o 8-9l spalaniu w mieście. Chyba kupię elektryczne
Diesel przy jeździe 5km w jedna stronę tez nie będzie oszczedny bo nawet nie zdarzy złapać optymalnej temp  pozatym nie patrz przez pryzmat spalania a ogólnej obsługi ,która w dieslu jest drozsza.

MOJE Quasi Sport , Bianco & Nero Edizione Grande Punto
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792540 Wysłany:
05 Sty 2016, 22:21; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Oczywiście nie dojeżdżam tylko do pracy. Kilka razy w tygodniu po ok. 20 km i tak jak pisałam jakieś dłuższe wypady też mnie interesują. Aktualnie jeżdżę benzyniakiem 1.4 i na pełnym baku 47l przejeżdżam 540 km max 
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#792541 Wysłany:
05 Sty 2016, 22:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792546 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:02; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Teraz ciężko mi powiedzieć, bo przez to, że moje obecne auto pali jak smok to sporo chodzę na nogach/jeżdżę komunikacją miejską tam gdzie mogę. Ale jakbym miala ekonomiczne auto to myślę, że ok. 10tyś rocznie na pewno
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#792552 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:14; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
|
anna_bielsko, to 10 tys rocznie diesel nie ma racji bytu imho  , jazda samochodem nigdy nie była ekonomiczna , a przez te 5 km dojazdu do pracy wciąga tyle ze mogła bys się mocno zdziwić:) szczególnie zimą

|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792554 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Chodzi Ci o wieksze koszty eksploatacji diesli od benzyny czy o przeznaczenie tych silnikow?
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#792556 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:29; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: MyLive
|
Koledze chodzi i o przeznaczenie silnika diesla i o aspekt ekonomiczny. Diesla kupuję się, żeby nim dużo jeździć, więc Twój nowy samochód z założenia będzie miał większy przebieg niż benzyna. Druga sprawa to stopień skomplikowania konstrukcji, który jest nieporównywalny - diesel to dużo bardziej skomplikowany silnik, z wieloma dodatkowymi elementami, które z czasem sprawiają kłopoty i są bardzo kosztowne w naprawach. Przy takich przebiegach silnik diesla z racji swojej konstrukcji nie będzie ani bardziej oszczędny ani w żadnym wypadku lepszy od benzyny. Zdecydowanie lepiej kupić benzynowe czy to 1,2 czy 1,4. Moje evo 1.2 69km pali w mieszanym cyklu 6,3-6,5l.
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792558 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:37; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Obawiam się sytuacji analogicznej do obecnej, że auto będzie stać pod domem ze względu na spalanie benzyny  Pierwszą opcją był u mnie LPG, ale to chyba jeszcze gorsza opcja niż ON. 
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#792559 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:38; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#792560 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:39; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Diesel doprowadzi Cię do płaczu przy pierwszej naprawie turbiny/wtryskiwaczy.
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#792562 Wysłany:
05 Sty 2016, 23:42; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792576 Wysłany:
06 Sty 2016, 00:36; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy GP 1.3 Multijet może się podzielić swoimi opiniami?
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#792579 Wysłany:
06 Sty 2016, 00:53; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792580 Wysłany:
06 Sty 2016, 01:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Patrzę ogólnie. W benzyniakach też mogą się dziać różne rzeczy, nie są niezawodne, niestety. Dlatego pytam o zdanie posiadaczy jednych i drugich, co najczęściej się psuje. Wiadomo, ze wszystko zależy od egzemplarza na jaki się trafi.
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#792582 Wysłany:
06 Sty 2016, 01:16; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
|
anna_bielsko napisał(a): benzyniakach też mogą się dziać różne rzeczy oczywiście ze nie są niezawodne bo perpetuum mobile nie istnieje (podobno):), ale teraz powiedz mi co się psuje w prostej benzynie 1.2 1.4 ??:) tu nawet wymienialnego filtra paliwa nie masz  wiec kolejny wydatek przy standardowych obsługach z głowy  Taniej od obsługi punto w wolnossącej benzynie to chyba tylko seicento Teraz zobacz ile osprzętu więcej jest w turbodieslu , ciekawe ile wytrzyma choćby turbina przy dojazdach po 5km w zimę. Widze ze nie dasz sobie wytłumaczyć wiec kupuj i narzekaj później jakie te fiaty to .... 

|
|
Góra |
|
 |
kombo1985 |
#792585 Wysłany:
06 Sty 2016, 01:29; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Samochód: Bravo
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#792591 Wysłany:
06 Sty 2016, 10:53; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Ania chce kupić diesla z turbiną, bo ktoś gdzieś powiedział, że litr mniej pali. Nie przetłumaczysz, że koszty użytkowania ją zabiją, biorąc pod uwagę, jak bardzo chce oszczędne auto i że rezygnuje z samochodu bo stacja benzynowa rujnuje. Przy pierwszej awarii będzie stało pod domem i tak to się skończy.
|
|
Góra |
|
 |
anna_bielsko |
#792594 Wysłany:
06 Sty 2016, 11:27; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Limet tomy To nie jest tak, że biorę pod uwagę tylko rachunek na stacji. W moim aktualnym trupku  wymieniam jedynie olej i to tak, jak sobie przypomnę  i śmiga  A jak to jest z mocą benzyniakow? Znajomy ma 1.4 69 KM i podobno rowerzyści go wyprzedzają  Zaczynam chyba jednak odsuwać od siebie myśl o ON... . Jakie silniki polecacie? 1.2 czy 1.4? Dodam, że lubię jeździć szybko i nogę mam raczej ciężką 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|