|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
kristofer_b |
#783102 Wysłany:
22 Sie 2015, 17:46; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
|
Jak masz blisko to jedź i obejrzyj, a potem koniecznie napisz na forum, ale nie mów, że nie ostrzegałem  Powypadkowości na pierwszy rzut oka nie widać, ale kuzyna Leona NA ŻYWO też obstawialiśmy, że jest bezwypadkowy... a po skoszeniu słupa okazało się, że samochód w najlepszym wypadku miał dachowanie - NA CAŁYM SAMOCHODZIE SZPACHLA, błotniki zamienniki... masakra. Ja obstawiam, że ten GP ma za sobą potężny przebieg 300 - 400tys km. jakieś małe kolizje. Przyjrzyj się lakierowi czy był polerowany, przyjrzyj się kierownicy, pedałom, siedzeniu. Na pewno samochód ma dużo więcej niż 130k km bo boczek od kierowcy jest masakrycznie wytarty. Znam GP, rok młodsze z podobnym, ale prawdziwym przebiegiem, używane w normalny sposób i środek naprawdę nie odbiega znacząco od tego jak był nowy, praktycznie nie nie jest powycierane. I powiedz handlarzowi żeby chociaż nie robił zdjęć w białych adidaskach i sportowych spodenkach bo wygląda jak typowy polski handlarz cwaniaczek. I taka rada, jedź obejrzyj gdzieś w okolicy GP z prawdziwym przebiegiem, nawet jeśli Cię na taki egzemplarz nie stać, a potem porównaj sobie do tego szrotu.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
slawtaz |
#783105 Wysłany:
22 Sie 2015, 18:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: k/Bielsko-Biała Rejestracja: 27 Sie 2009, Posty: 192 Pomógł: 4
|
Cena taka może wynikać z tego, że ma zrysowane lewe drzwi + błotnik, tylny zderzak + nadkola. Trochę roboty lakierniczej z tym jest. Oczywiście nie neguję tego co napisał poprzednik, bo cena i tak wydaje się być niska.
_________________ FIAT PUNTO II 1.2 8V 2000 SX 5D VERDE DEMETRA VR
|
|
Góra |
|
 |
Emergenza |
#783151 Wysłany:
23 Sie 2015, 13:40; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Dzisiaj rano oglądałem auto, ma pełno mankamentów lakierniczych, rysek zadrapań, dwie małe wgniotki, ale nie jest to problem dla mnie. Auto nie wydaje być się walone, lakier wygląda dobrze, brak różnic, wszystko dobrze spasowane. Na dniach obejrzę je ze znajomym lakiernikiem, który dokładnie je sprawdzi. W środku jest dobrze, nie zużyte, siedzenia nie wysiedziane, więc przebieg wydaje się wiarygodny. Jak będzie w porządku to sprawdzę go w ASO Fiata i prawdopodobnie wezmę.
|
|
Góra |
|
 |
VerooM |
#783158 Wysłany:
23 Sie 2015, 15:55; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Michał
Samochód: Seicento
Wersja: S
|
|
Góra |
|
 |
maciekt8 |
#783675 Wysłany:
31 Sie 2015, 22:40; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Maciek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Sport
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Żyrardów Rejestracja: 08 Lis 2014, Posty: 224 Pomógł: 6
|
http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... p9UCU.htmlByłem oglądać w tamtym roku jak szukałem takiej zabawki. Do dziś się nie sprzedał. Cena cały czas idzie w dól.Wtedy stał za 25 tys Auto po grubszym dzwonie co widać już na zdjęciach pewne brakujące detale. Zderzak ze znaczkiem multijet, chińskie lampy, Widać było że podłużnice świeżo malowane oraz kielichy.Błotniki też. Klapa tylna krzywo spasowana. Poducha z niebieskim znaczkiem. Przebieg auta coś ok 50tys a historia auta kończy się na 12tys bo sprawdzałem po vinie. Niby książka serwisowa jest ale na miejscu się okazało że nie ma. Typowe handlarze. Szkoda czasu. Nawet nie podłączałem komputera bo szkoda było czasu.
_________________ la nostra passione cars
|
|
Góra |
|
 |
Tomek74 |
#783828 Wysłany:
02 Wrz 2015, 20:22; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Województwo: pomorskie [G]
|
Witam wszystkich serdecznie jako nowy na forum  Mam zamiar kupić fiata GP czy jest ktoś na forum kto sprawdzi historię auta po vinie Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
KaczyKacz |
#783903 Wysłany:
03 Wrz 2015, 21:51; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: wielkopolskie [P]
|
|
Góra |
|
 |
emk |
#783913 Wysłany:
04 Wrz 2015, 03:49; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Dynamic
|
Cytuj: warto się tutaj fatygować w ogóle? auto na tablicach niemieckich, powinno mieć dowód mały, duży (z poprzednimi właścicielami, coś jak Polska karta pojazdu) i tuv (przeważnie jest ich kilka w teczce z papierami  ), w tuvie masz ostatni przebieg przy przeglądzie okresowym i wypisane usterki (jeżeli jakieś były  ), jeżeli Pan sprzedawca będzie świrował i "nie będzie miał" części papierów, to pewnie troszkę kręcony
_________________ GRANDE PUNTO NERO PROVOCATORE 1,4 16v + propan dupan
|
|
Góra |
|
 |
jesien |
#783961 Wysłany:
05 Wrz 2015, 11:53; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Magda
|
Witam wszystkich, Szukam porady przed zakupem Grande Punto, będzie to moje pierwsze auto, co prawda kierowcą jestem od paru lat, ale do tej pory tylko jeździłam samochodem męża. Szukam auta kupionego w kraju, do ok. 15 tys. zł i znalazłam takie: http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... y8ZLN.htmlProsiłabym o opinie, każda będzie dla mnie cenna, z góry dziękuje:)
|
|
Góra |
|
 |
adamcior |
#784015 Wysłany:
06 Wrz 2015, 20:45; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Adam
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 17 Kwi 2010, Posty: 1264 Pomógł: 11
|
jesien napisał(a): Witam wszystkich, Szukam porady przed zakupem Grande Punto, będzie to moje pierwsze auto, co prawda kierowcą jestem od paru lat, ale do tej pory tylko jeździłam samochodem męża. Szukam auta kupionego w kraju, do ok. 15 tys. zł i znalazłam takie: http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... y8ZLN.htmlProsiłabym o opinie, każda będzie dla mnie cenna, z góry dziękuje:) Z opisu czytam " Bogato wyposażona wersja.." poza klimatyzacją to ja nie widzę nic w tym samochodzie, brak sterowania z kierownicy, halogenów, klamki i lusterka czarne, podstawowy silnik 1.2 65km, podgrzewana przednia szyba w Grande Punto ? to takie wersje wychodziły w ogóle ? Przebieg ... rocznie wychodzi 6 tyś z hakiem ? odpowiedz sobie sama, jednak nie mówię że nie, trzeba by było sprawdzić, ogólnie wygląda ładnie, ale nie za tą cenę.
_________________ MOJE PUNTO EVO http://fiatpunto.com.pl/topic55029.html MOJA BYŁE GP http://fiatpunto.com.pl/topic45699.html
|
|
Góra |
|
 |
jesien |
#784022 Wysłany:
06 Wrz 2015, 21:44; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Magda
|
Też się zastanawiam nad tym przebiegiem i auto ma już drugiego właściciela. Z tego co czytam to jak takie GP służy to nikt się go nie pozbywa. I jeszcze widzę, że ogłoszenie wystawiane jest już drugi raz, choć teść mi zasugerował, żeby patrzeć silnik 1.4, ale jak na pierwsze auto i jazdę tylko po mieście to chyba mi wystarczy 1.2.
W każdym razie wielkie dzięki:)
|
|
Góra |
|
 |
lucyffer |
#784699 Wysłany:
18 Wrz 2015, 18:48; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Damian
Samochód: Inny Fiat
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#784700 Wysłany:
18 Wrz 2015, 19:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
|
Na temat pakietu stylistycznego się nie wypowiadam. Nie wiem czy był taki LE z krzywo klejonymi naklejkami... Kwestia gustu. Buda wydaje się być ok, środek w normie - kierownica na nowo obszyta, ale się nie przejmuj, miały wadę i złaziła z nich skóra w pierwszych latach produkcji.
|
|
Góra |
|
 |
lucyffer |
#784705 Wysłany:
18 Wrz 2015, 19:49; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Damian
Samochód: Inny Fiat
|
Na co zwrócić uwagę podczas kupna ? Czy warto wybrać wersje 1.9 jtd czy zwrócić uwagę na inne jednostki napędowe ? Moze macie jakies propozycje do 15 tys. zł w małopolsce lub okolicach ?
|
|
Góra |
|
 |
Maciek_Iw |
#786470 Wysłany:
17 Paź 2015, 10:52; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Maciek
|
Witam Zabieram się do kupna auta obecnie poruszam się komunikacja miejską zainteresowała mnie ta kropka może ktoś ją oglądał bo ogłoszenie było już jakiś czas temu jak jeszcze posiadałem poprzedni samochód. Jakiś czas temu zrobiłem prawie 100 tyś km czerwonym kropkiem ( służbowe 1,4 8V 77 KM) w ciągu roku i złego słowa powiedzieć nie mogę o aucie wydaje mi się że z tym silnikiem będzie jeszcze lepiej pod względem dynamiki http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... 3e365d925dZ góry dzięki za pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
j2kyller |
#787064 Wysłany:
25 Paź 2015, 22:50; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: Poza Polską
|
witam grzecznie  jako ze moj sejacz ulega powolnej dezintegracji a zadnego w przyzwoitym blacharskim stanie znalezc nie moge to cierpiac na nieuleczlna chorobe zwana fiat (normalnie zboczenie za te same pieniadze moge kupic np.merca kompresora w coupe) przymierzm sie do zakupu GP sporting starjet i teraz pytanie przebieg 80-150 kkm roczniki 2006 2007 co bedzie padac ? ile wytrzymuje zawieszenie ( w kkm)? gdzie zaczyna sie korozja ? generalnie slabe punkty dziekuje za informacje mowiac szczerze to mam niejakie opory (za duzo elektroniki w tym samochodzie) i rozwazam tez zakup Wytrzeszcza z takim samym silnikiem 1.4 16V + 6 speed) tylko kolory budy sa jakies takie beznadziejne :-/ no ale wytrzeszcz bedzie 2 tygodniowki kosztowal zamiast 4
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#787069 Wysłany:
26 Paź 2015, 10:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
|
j2kyller napisał(a): nieuleczlna chorobe zwana fiat Choroba jak najbardziej uleczalna, tylko trzeba dobrze przyjeb.. głową w mur  j2kyller napisał(a): za te same pieniadze moge kupic np.merca kompresora w coupe Można i Merca, ale myśląc bardziej racjonalnie i jeśli nie łakniemy prestiżu za dwie dychy, jest mnóstwo innych opcji kupienia jakiegoś auta, które dystansuje o lata świetlne takie GP i wcale nie jest droższe w utrzymaniu. j2kyller napisał(a): przebieg 80-150 kkm roczniki 2006 2007 Zawieszenie powinno wytrzymać spokojnie 200kkm, ewentualnie wymiana jakiś elementów typu łącznik czy amortyzatory jest akceptowalna i nie zrujnuje domowego budżetu j2kyller napisał(a): gdzie zaczyna sie korozja ? Pokrywa bagażnika od wewnątrz (na rancie pod gumą), dół przednich błotników przy progach (poprzez wypiaskowanie od kół, wersje z dodatkowymi nakładkami progów tego raczej nie mają) Generalnie zabezpieczenie antykorozyjne jest dobre i jeśli auto nie było tłuczone, to po przebiegu 200kkm stan powinien być niemal fabryczny. j2kyller napisał(a): generalnie slabe punkty Unikaj sześciobiegowej skrzyni M32, która po przebiegu 150kkm w górę, musi się zwyczajnie w końcu rozpaść - koszt naprawy do 2kzł. Wpisz sobie w google M32 gearbox i poczytaj Ja osobiście bez względu na wersję silnikową zalecam punkt pierwszy. 
|
|
Góra |
|
 |
j2kyller |
#787099 Wysłany:
26 Paź 2015, 17:00; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dzieki za informacje kazdy ma inne podejscie ja nie szukam samochodu ktory dystansuje GP o lata swietlne wolabym samochod ktory jest 50 lat do tylu dla mnie bajery typu wielowahaczowe zawieszenie, asr, ebd, abs, sterowanie z kierownicy, klima, milion ustawien foteli itd itp sa zbedne w 100% i sa tylko potencjalnym miejscem generowania usterek no niestety czasy sie zmieniaja i niczego nowszego bez tych go**n kupic praktycznie sie nie da a starsz egzemplarze nie wymeczone nadwoziowo (buda i tapicerka) podchodzza juz pod youngtimery i ceny sa kosmiczne
|
|
Góra |
|
 |
Alton88 |
#787134 Wysłany:
26 Paź 2015, 21:47; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
|
Liam napisał(a): Unikaj sześciobiegowej skrzyni M32 A czy czasem w 1.4 16v nie jest skrzynia c513? M32 były ale w T-jet i to Bravo jeśli się nie mylę.
|
|
Góra |
|
 |
lokers |
#787161 Wysłany:
27 Paź 2015, 11:47; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Active
|
T-Jet ma skrzynię 5-cio biegową. 1,4 16V (starjet) ma skrzynię 6. I zdaje się, że diesle też.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#787166 Wysłany:
27 Paź 2015, 12:11; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 08 Lip 2007, Posty: 11772 Pomógł: 13
|
Ale skrzynia w 1,4 16V to nie jest to samo co w 1,3 i 1,9 (m32) 
|
 |
j2kyller |
#787168 Wysłany:
27 Paź 2015, 14:15; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
IMVHO w zestawie 1.4 16v N/A wystepuje normalna fiatowska c514
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#787180 Wysłany:
27 Paź 2015, 17:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
Na pewno fiatowska, a oznaczenia tak w głowie nie mam 
|
 |
abezus |
#787359 Wysłany:
30 Paź 2015, 07:19; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
StarJet - C514.6 T-Jet - C510.5
W 1.3 MJ były zarówno C510 jak i oplowskie M20. 1.9 MJ to tylko M32.
Jeśli chodzi o bravo to:
1.4 16v - C514.6 T-Jet - M32 do 2011 roku, później C614 oile się nie mylę, ale na pewno fiatowska... 1.9 MJ miał zarówno C510 jak i M32 2.0 MJ - F40 też od GM
1.6MJ nie mam pojęcia ale wydaje mi się że tak samo jak 1.9MJ zarówno były skrzynie od fiata jak i od GM.
|
|
Góra |
|
 |
bbanditoss |
#787362 Wysłany:
30 Paź 2015, 08:27; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Nigdzie nie jadę |
 |
|
W 1.3 mtj c510 była z 5cio biegową skrzynią. A 6tka to m32.
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|