|
Obecny czas: 29 Kwi 2025, 07:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
synek5418 |
#779674 Wysłany:
30 Cze 2015, 16:14; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
|
http://partner-auto.sprzedajemy.pl/fiat ... o,23443002A co powiecie na ten? Już go jakiś czas oglądałem, i chyba przejade się do Łodzi drugi raz. Niby jest ta szpara między maską a zderzakiem, ale nie widziałem żeby śruby od zderzaka były ruszane. Te typy tak mają? Bo widziałem już kilka takich przypadków. I ok. 4 km dalej jest aso fiata więc podjadę do nich przed zakupem - myślicie że mnie tam nie oszukają?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
autofan |
#779679 Wysłany:
30 Cze 2015, 19:21; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Paliwo: Benzyna
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Na spasowanie zderzaka przedniego zbytnio bym nie patrzył, one są często źle spasowane, mój np ma pod lewą lampą większą szparę jak pod prawą (znalazłem kilka takich z początku produkcji, później to poprawili) dla pewności to bym go przemierzył, a w ogłoszeniu nikt nie zapewnia, że jest bezwypadkowy, więc pewnie coś było. Trzeba go dobrze obejrzeć.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
artur1792 |
#779684 Wysłany:
30 Cze 2015, 20:42; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Liam napisał(a): Przeglądając aktywność użytkownika artur1792 na forum - tematy, problemy, rady i pytania które zadajesz typu: Cytuj: A w tym punto 1.2 8v to ile silnik ma zaworow? Można stwierdzić, że to raczej ty masz braki w genotypie, więc opanuj słowa.  jak bys przeczytal dalej to pozniej napisalem ze sie pomylilem bo nie o zawory mi chodzilo  ale nie ma to jak wyrwac fragment wypowiedzi z calosci [ Dodano: 30 Cze 2015 20:42 ]synek5418 napisał(a): http://partner-auto.sprzedajemy.pl/fiat-grande-punto,23443002 A co powiecie na ten? Już go jakiś czas oglądałem, i chyba przejade się do Łodzi drugi raz. Niby jest ta szpara między maską a zderzakiem, ale nie widziałem żeby śruby od zderzaka były ruszane. Te typy tak mają? Bo widziałem już kilka takich przypadków. I ok. 4 km dalej jest aso fiata więc podjadę do nich przed zakupem - myślicie że mnie tam nie oszukają? na zderzak wlasnie nie ma co patrzec bo w 7 letnim aucie bardzo prawdopodobne jest, ze przez tyle lat jakiegos psa sie potraci czy na parkingu sie cos przytrze
|
|
Góra |
|
 |
Don |
#780027 Wysłany:
06 Lip 2015, 10:11; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Jakub
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
|
|
Góra |
|
 |
kombo1985 |
#780084 Wysłany:
06 Lip 2015, 22:04; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Samochód: Bravo
Wersja: Sport
|
|
Góra |
|
 |
beszterek |
#780117 Wysłany:
07 Lip 2015, 11:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witam, sprzedaję swoją rozlatującą się Hondę (boję się że wypadną mi nogi niedługo). Rozglądałem się za klasą "B", przejrzałem wszelkie Swifty, Civic-i, Golfy, Clio, Ibizy, Grande Punto itd. Ostatecznie padło na Ibizę i GP, zależy mi na taniej/bezproblemowej eksploatacji, oszczędnym silniku, jako tako wyglądzie i trwałych blachach (nie rdzewiejących po wyjeździe w deszcz jak w mojej starej Hondzi). Ibiza odpadła, ponieważ rozglądałem się za silnikiem 1.9 SDI, jednak bardzo ciężko znaleźć takowy w dobrym stanie/w okolicy W-wy. Pozostało więc GP, ostatnio byłem oglądać ten egzemplarz ( http://otomoto.pl/oferta/fiat-grande-pu ... 9ae1348627). Historia tego autka, jeździło w firmie, prowadzone w niej przez żonę sprzedającego, miała ona zmieniać pracę, więc zdecydowali się odkupić od firmy GP, jako drugi w domu, żeby żona miała czym jeździć do pracy etc. po wykupieniu auta, złożyła wypowiedzenie w firmie, na co pracodawca wykrzyczał podwyżkę! Kobieta została w starej pracy, autko zostało w garażu. Pan ma warsztat mechaniczny zakładający też instalacje gazowe. Może to tłumaczyć zarobek/brak zarobku (niepotrzebny zakup), ponieważ założona została instalacja gazowa u niego w warsztacie, pewnie po kosztach robocizny, wliczone w firmę/części, żeby nie sprzedać ze stratą. Gość brzmi wiarygodnie, nie jest handlarzem, pozytywny w odbiorze. Autko pojedzie jeszcze na Stacje Diagnostyczną/ASO w celu sprawdzenia, na gołe oko szczeliny pasują do siebie, szyby oryginalne. Blacha jak to po firmówce, tu odprysk, tam odprysk, niewielkie, nie rzucają się w oczy (4-5 odprysków lakieru średnicy 0,5-1 cm) na tylnym prawym bodajże wgniotka za kołem (raczej nie wypadkowa, wygląda na uderzenie ręczne/przedmiotem/delikatne wjechanie parkingowe, nawet nie zarysowane to jest. Jedna rdzawa kropka pod lusterkiem lewym (kwestią wytarcia/pomalowania tych "dziubków" w okolicach 700zł). Środek wygląda na 168tys. co tu mówić, widać że przedmioty były na tył wkładane (wykładzina za tunelem przetarta), fotel kierowcy/guziki radia delikatnie wytarte, wiarygodnie  . Co do silnika, mechanikiem nie jestem, po to pojedziemy do ASO, jednak zawieszenie zdaje się nie tłuc, na gazie/benz nie szarpie nie hałasuje. Most też cicho. Wady: jak mówiłem, ten lakier, jest zadbany i nie zmatowiony ale ma odpryski miejscowe jak już pisałem, dodatkowo sprzedający wie że wymieniony/klepany był przedni lewy błotnik, jednak mówi że bezwypadek (sprawdzałem w silniku, pas przedni i spawy są nie ruszane). Co sądzicie o tym wszystkim??? Pan nie schodzi dużo z ceny, ustaliłem na 14.5 koła, on obiecał wyregulować klamkę w tylnych drzwiach (bolączka GP).
|
|
Góra |
|
 |
krzysiuus |
#781298 Wysłany:
23 Lip 2015, 21:13; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#781299 Wysłany:
23 Lip 2015, 21:38; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
|
Na drzwiach przyklejone listwy czyli rarytas od ''grzyba''. A nie czekaj, przecież to nie 1.2 ani 1.4 tylko diesel z 200kkm na szafie... 
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#781300 Wysłany:
23 Lip 2015, 21:43; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Cezary
Wersja: Active
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 01 Wrz 2014, Posty: 208
|
Jest ładny , ja nie widzę żadnych przeciwwskazań do zakupu tego auta  , jednakże gdybym kupował teraz autko to patrzyłbym na takie rzeczy jak : -Akumulator -Alternator -Świece+przewody zapłonowe -Rozrząd -Olej i filtry Ja kupiłem 6-ciolatka i w nim teraz na raz trzeba wymieniać akumulator bo słaby, rozrząd bo już ma 7 lat i 94 tys. przebiegu, świece + przewody zapłonowe bo przejechały już swoje(na benzynie 24 tys.+ 6 tys. na gazie od kiedy założyłem w styczniu). Suma summarum do ceny auta dodałem 1000 zł  . Co do alternatora to lubi pękać w naszych GP i warto sprawdzić jego stan.  . Fakt , te listwy zatrzymują wodę a jak obijesz się o coś to i tak nie trafi w listwę 
_________________ Fiat Grande Punto 2008 r. 1.4 8 v Active , zapraszam : http://fiatpunto.com.pl/topic49345.html
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#781309 Wysłany:
24 Lip 2015, 06:57; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Z innej beczki, kiedyś był tu ktoś z aso kto rozkodowywał vin, mógłbym prosić o nicka jegomościa?
|
|
Góra |
|
 |
krzysiuus |
#781317 Wysłany:
24 Lip 2015, 11:18; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
|
Cytuj: Na drzwiach przyklejone listwy czyli rarytas od ''grzyba''. No właśnie, chyba nigdy nie widziałem grande z listwami. Sprawdzilem go na historiapojazdu.gov.pl i zastanawia mnie ta homologacja oraz pojęcie wielozadaniowy. 
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#781338 Wysłany:
24 Lip 2015, 15:25; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Może jak ma homologację to jest i wielozadaniowy bo i do jazdy codziennej i do przewozu przyczepką ^ ^
_________________ Fiat Grande Punto 2008 r. 1.4 8 v Active , zapraszam : http://fiatpunto.com.pl/topic49345.html
|
|
Góra |
|
 |
utc1 |
#781557 Wysłany:
28 Lip 2015, 17:12; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#781567 Wysłany:
28 Lip 2015, 19:59; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Ja bym podjechał do pierwszego i czwartego. No bo tak. Ostatni na Bielanach... czasami mi się nudzi, więc mogę nawet go obejrzeć jak chcesz.
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#781587 Wysłany:
29 Lip 2015, 07:42; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 25 Kwi 2010, Posty: 339 Pomógł: 1
|
hmm , 2-3 K rocznie  , no nie wiem czy się to wszystko opłaca ....
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
karpik0811 |
#781675 Wysłany:
30 Lip 2015, 13:32; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
yacek _b, niech robi i 5 km rocznie , tu chodzi o znalezienie dla kolegi dobrego punciaka  , 1-szy jak najbardziej za mną przemawia kolorem,przebiegiem, wymianą podstawowych komponentów, no i podobnie jak Ty utc1, Grande Punto to auto idealnie nadające się dla osoby,która wcześniej nie miała do czynienia z własnym autem, tani w naprawie , a zarazem przyjemny w prowadzeniu  i masz już w czerwonym zimówki  ,Najlepiej by było gdyby sprawdzić go na https://historiapojazdu.gov.pl/, czyli niech poda Ci wszystkie potrzebne dane tak aby sprawdzić co tam z nim się działo. A z rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę to: -czy wszystkie szyby są z tego samego rocznika -czy klimatyzacja faktycznie chłodzi o ile jest bo w opisie jej nie widzę ,a na panelu przycisk "śnieżki" widnieje . -niech Ci pokaże faktury na te rzeczy co robił bo mógł napisać że wymienił i na słowach by się skończyło P.S .Po poszukiwaniach napisz jak wrażenia i jak go kupisz to się pochwal tutaj albo napisz priv bo widzę ,że jesteś z moich okolic i nie będę samotny  .
|
|
Góra |
|
 |
prykpryk |
#781817 Wysłany:
02 Sie 2015, 16:53; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
Szukam diesla 90KM+ w trasy po 800km do 15000PLN. Najlepiej Punto polskich korzeni ale jest ich jak na lekarstwo. Co sądzicie o tym aucie? http://olx.pl/oferta/fiat-grande-punto- ... bd0f5f6772Zauważyłem trochę dużą szparę pomiędzy zderzakiem a maską. Podobno to nic niezwykłego. Wybaczcie że nie przeczytałem całego wątku ale na co szczególnie zwracać uwagę przy kupnie? Czy publiczne parkowanie z takimi felgami to proszenie się o kradzież?
|
|
Góra |
|
 |
Avantu |
#781827 Wysłany:
02 Sie 2015, 23:13; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Ostatnio kupiłem wraz z rodzicami pierwszy samochód, http://kier-cars.gratka.pl/ogl/18925645.htmlDaliśmy za niego 13 200. Braliśmy na początku pod uwagę astrę od tego samego faceta ale zdecydowaliśmy się na fiata i nie żałuje - póki co, świetny samochód, wewnątrz wygląda jak nówka. Coś jest nie tak z chłodzeniem od klimy, jutro jadę do niego bo wymienia to na własny koszt więc zobaczymy. Jak to jest, że na wikipedii pisze że wersja sport nie występuje z silnikiem starjet? Wg. komputera na mieście pali ponad 8l, na trasie bez problemu schodzi do 7l.
|
|
Góra |
|
 |
Liam |
#781828 Wysłany:
03 Sie 2015, 00:00; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
prykpryk napisał(a): trasy po 800km Wiem że kiedyś ludzie w takie trasy jeździli np Tico w 5 osób i byli podjarani, że ale super się jechało, ale te czasy już minęły, jest w czym wybierać na rynku aut używanych, więc takie Punto z hałaśliwym silnikiem to raczej słaby wybór... ale skoro się uparłeś i pytasz: prykpryk napisał(a): Co sądzicie o tym aucie? Sądzę że jest troszkę podciuchany, do tego po niektórych szczegółach można dojść do wniosku, że właściciel czy właścicielka zbytnio nie rozczula się nad samochodem. Ma jeździć i tyle. prykpryk napisał(a): parkowanie z takimi felgami to proszenie się o kradzież Takie zwyczajne OZ to nie kute HRE za 10kpln sztuka, na pustakach samochodu nie znajdziesz. 
|
|
Góra |
|
 |
prykpryk |
#781862 Wysłany:
03 Sie 2015, 14:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
|
Liam napisał(a): Wiem że kiedyś ludzie w takie trasy jeździli np Tico w 5 osób i byli podjarani, że ale super się jechało, ale te czasy już minęły, jest w czym wybierać na rynku aut używanych, więc takie Punto z hałaśliwym silnikiem to raczej słaby wybór... ale skoro się uparłeś i pytasz:
Nie jestem też na tyle wygodnicki żeby kupować np. Lexusa IS 200 aby jeździć 2 razy na 2 miesiące po 800km  Dlatego też nie biorę pod uwagę Punto ze słabszymi silnikami, klimatyzacja też jak najbardziej wskazana. Fajnie by było mieć 6. bieg ale to najczęściej w 1.9Jtd.
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#781870 Wysłany:
03 Sie 2015, 17:17; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
W starjecie też masz przecież skrzynię sześciobiegową...
|
|
Góra |
|
 |
prykpryk |
#781871 Wysłany:
03 Sie 2015, 17:30; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
|
abezus napisał(a): W starjecie też masz przecież skrzynię sześciobiegową... Tak, ale mało ich na rynku wtórnym i poza tym wolałbym benzynę z ew. LPG lub diesla.
|
|
Góra |
|
 |
Emergenza |
#782107 Wysłany:
07 Sie 2015, 18:35; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cześć! Przymierzam się do kupna samochodu, celuję głównie w auta klasy B: Seata Ibizę, Forda Fiestę, czy właśnie Fiata Grande Punto. Auto ma służyć głównie do poruszania się po Wrocławiu 5 dni w tygodniu oraz na dojazdy do domu ok 60 km, ponieważ jestem studentem. Obejrzałem już jedno Grande Punto z silnikiem 1,2, ale miało kilka wad więc je odrzuciłem. Teraz przechodząc do sedna sprawy, dobry znajomy przekazał mi, że jego znajoma ma właśnie na sprzedaż Grande Punto. Kobieta kupiła je w salonie w 2007 roku. Silnik 1,4 77 KM z gazem. Auto ma przejechane bodajże 148 tys. przebieg jest wiarygodny, ponieważ dojeżdża codziennie do pracy ok 34 km w jedną stronę, dlatego też zainstalowała instalację gazową. Jak to auto z polskiego salonu, nie ma zbyt dobrego wyposażenia, raczej to co w standardzie. Największy minus za brak klimatyzacji. Zewnętrznie auto w stanie dobrym, wiadomo delikatne ryski i otarcia parkingowe, oraz jedna większa wgniotka na klapie bagażnika, lecz ma już 3 lata i nie koroduje, więc w niczym nie przeszkadza. Z wad jeszcze są nieotwierające się tylne drzwi od zewnątrz. Auto było serwisowane u jednego mechanika, jak coś się działo z nim od razu tam lądował. Pytanie mam czy opłaca się taka inwestycja? Cena za auto wynosi 11000 prawdopodobnie bez żadnej negocjacji. Brak opon zimowych, a na letnich do przejechania sezon, góra dwa. Co myślicie o tej ofercie? Jeśli cena w stosunku do oferowanej jakości jest w porządku zabiorę auto na serwis do ASO Fiata i wtedy je dokładnie sprawdzą. Dodam jeszcze, że auto jest sprzedawane, ponieważ właścicielka zamówiła w salonie nowego Opla i czeka na niego. Auto mam zamiar użytkować rok dwa lata, nie będzie potem problemu z odsprzedażą takiego egzemplarza? Zdjęć nie posiadam, ponieważ nie zrobiłem podczas oględzin  .
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#782109 Wysłany:
07 Sie 2015, 19:10; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysztof
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: MyLive
|
Wyjdź dzisiaj na zewnątrz, przejdź się tak z pół godzinki , a następnie odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz auto bez klimy na codzienne dojazdy. Moja poprzednia niebieska rakieta (seicento) nie miała klimy, więc wiem co mówię:)
|
|
Góra |
|
 |
Emergenza |
#782111 Wysłany:
07 Sie 2015, 19:20; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Może to akurat zły dzień na pisanie o kupnie auta bez klimy. Jednak jak policzyć ile dni w roku ona się przydaje? Wyjdzie jakoś maksymalnie 20, no może 25. Jeżeli kupno było by opłacalne, to brak klimy jakoś bym przeżył.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|