|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
tomy |
#782112 Wysłany:
07 Sie 2015, 19:24; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysztof
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: MyLive
Województwo: śląskie [S]
|
Ciężko mi na to odpowiedzieć, bo widać, że się napaliłeś i będziesz bardzo żałował swojej decyzji. Klima przydaje się przez 3/4 roku, zaczynając od schładzania od kwietnia do września, a kończąc na braku zaparowanych szyb w zimę. Przejechałem 160tys km sejczakiem i kolejne kilkaset tys autami z klimą przez te parę lat, więc wiem co mówię. Dzisiaj zrobiłem 300km i bez klimy nawet bym nie wsiadł do tego auta, ale może już dlatego, że do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja:)
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Liam |
#782127 Wysłany:
07 Sie 2015, 22:39; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Piotr
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
|
Emergenza, zostaw te Fiaty. Kup sobie Fiestę jak się podoba.
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#782158 Wysłany:
08 Sie 2015, 06:12; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Mamy 2015 rok, samochodów bez klimy się po prostu nie kupuje. Po pierwsze Tobie brak klimy będzie doskwierał, po drugie za rok czy dwa okaże się że samochód będzie niesprzedawalny albo stracisz na nim kupę pieniędzy bo żeby ktoś w ogóle zerknął w jego stronę trzeba będzie zapodać mega niską cenę. Reasumując, w jak świetnym stanie samochód by nie był nie warto.
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#782164 Wysłany:
08 Sie 2015, 08:33; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
abezus napisał(a): Mamy 2015 rok, samochodów bez klimy się po prostu nie kupuje. Po pierwsze Tobie brak klimy będzie doskwierał, po drugie za rok czy dwa okaże się że samochód będzie niesprzedawalny albo stracisz na nim kupę pieniędzy bo żeby ktoś w ogóle zerknął w jego stronę trzeba będzie zapodać mega niską cenę. Reasumując, w jak świetnym stanie samochód by nie był nie warto. To jest jakaś kwestia, ale bardziej dotycząca samochodów nowych, lub prawie nowych. Tutaj mamy temat 8 letniego auta z nagananymi 150tys km, więc pewnie następny właściciel dojedzie go do końca. Co nie zmienia faktu, że auto bez klimy teraz jest praktycznie nie sposób sprzedać, chyba że mówimy o pojazdach typu seicento itp które sprzedają się na pniu ze względu na ich niską cenę, tanią eksploatację i użytkowanie raczej okazjonalne. Fakt jest jeden: kupić sobie auto bez klimy do użytku codziennego to rozminięcie się z racjonalnością i to mocno.
|
|
Góra |
|
 |
Emergenza |
#782196 Wysłany:
08 Sie 2015, 14:49; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Paliwo: Inne
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Dzięki za odpowiedzi, jednak się nie zdecyduję i będę szukał dalej, mimo tego, że cena jest w miarę atrakcyjna. Jak znajdę jakieś ciekawe GP to wrzucę z prośbą o opinię  .
|
|
Góra |
|
 |
piotrq |
#782222 Wysłany:
09 Sie 2015, 11:41; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Piotr
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: SX
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 27 Sty 2009, Posty: 306
|
Po 6 latach jazdy Punto 2 pora rozejrzeć się za czymś nowym. Możliwe, że będzie to właśnie Grande Punto. Jak wygląda sprawa korozji w Grande? Bo widząc na ulicach Punto 2 z rocznika 2000-2002, to co drugi ma problem z progami...
No i pytanie o wielkość. Odczuwalna jest Duża różnica między P2 a Grande jeśli chodzi o wnętrze (przód/tył)?
_________________ Grafitowy Fiat Punto 2 `01 http://fiatpunto.com.pl/topic18236-25.html?sid=ace088abe993b9ede215ab679126fcc8
|
|
Góra |
|
 |
abezus |
#782259 Wysłany:
10 Sie 2015, 05:08; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 26 Paź 2011, Posty: 227
|
Fiat po 2005 roku znacznie poprawił blachy w Bravo czy GP. Podobnie zresztą w Alfa Romeo. Nie znajdziesz 10 letniego grande ze zgnitymi progami (pomijając egzemplarze popowodziowe). Jedyne co może podgnić to sanki, miska olejowa wahacze jeśli ktoś przez długi czas nie wymienia. Generalnie jeśli chodzi o rdzę to fiat obecnie bardzo wysoko stoi względem powiedzmy aut niemieckich czy japońskich.
|
|
Góra |
|
 |
Janusz84 |
#782338 Wysłany:
11 Sie 2015, 16:27; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Janusz
Silnik: 1.4 16V 155KM
Wersja: Sole
Województwo: pomorskie [G]
|
|
Góra |
|
 |
patryk1985 |
#782415 Wysłany:
12 Sie 2015, 12:38; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Patryk
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Active
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 24 Cze 2015, Posty: 20
|
Witam, W tyg. będę miał info w sprawie nowego kropka ( 2015 -1km i 1.4 benzyna ) - jeżeli wszystko pójdzie dobrze, będę wystawiał swojego Grande z 2010r 1.2 benzyna z klimą i jak już wspominałem na forum w innym wątku przeszło 62tyś przebieg  Czy ktoś ma nowego i może mi powiedzieć , czy coś się zmieniło jeżeli chodzi o przypadłość 1-biegu, czy uporali się z nim.. czy to nadal ta sama skrzynia biegów jak w naszych i chociażby wysłużone Sieny? może ITALIA coś nowego dała... Dzięki za info
|
|
Góra |
|
 |
Limet |
#782420 Wysłany:
12 Sie 2015, 13:57; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Cesarz Bendzina |
 |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Sport
Miejscowość: SBE - Śląskie Betlejem :E Rejestracja: 05 Kwi 2007, Posty: 2418 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
patryk1985 |
#782421 Wysłany:
12 Sie 2015, 14:08; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Limet Chodzi mi o wrzucanie biegu 1 a mianowicie nie wchodzi gładko jak inne biegi ( czuć lekkie szarpnięcie , czułem na zimnym jak i podczas jazdy testowej) ... musiałem poprawić bieg.. usłyszałem że one tak mają , owszem w moim z 2010 do dziś , muszę czasami 2razy poprawić bądź wrzucić 2 Dlatego spodziewałem się że w 2015 jest już może lepiej..mam nadzieje że w miarę ok przedstawiłem problem..o który chciałem Was podpytać ? 
|
|
Góra |
|
 |
Janusz84 |
#782429 Wysłany:
12 Sie 2015, 15:50; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Janusz
Silnik: 1.4 16V 155KM
Wersja: Sole
|
patryk1985 napisał(a): Witam, W tyg. będę miał info w sprawie nowego kropka ( 2015 -1km i 1.4 benzyna ) - jeżeli wszystko pójdzie dobrze, będę wystawiał swojego Grande z 2010r 1.2 benzyna z klimą i jak już wspominałem na forum w innym wątku przeszło 62tyś przebieg  A za ile chcesz puścić to punto ?
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#782449 Wysłany:
12 Sie 2015, 19:46; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
patryk1985 napisał(a): Limet Chodzi mi o wrzucanie biegu 1 a mianowicie nie wchodzi gładko jak inne biegi ( czuć lekkie szarpnięcie , czułem na zimnym jak i podczas jazdy testowej) ... musiałem poprawić bieg.. usłyszałem że one tak mają , owszem w moim z 2010 do dziś , muszę czasami 2razy poprawić bądź wrzucić 2 Dlatego spodziewałem się że w 2015 jest już może lepiej..mam nadzieje że w miarę ok przedstawiłem problem..o który chciałem Was podpytać ?  Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, ani w poprzednim seicento ani w obecnym evo. Jeśli musisz poprawiać / przytrzymywać bieg to na pewno to nie jest normalne ani "ten typ tak ma".
|
|
Góra |
|
 |
patryk1985 |
#782455 Wysłany:
12 Sie 2015, 20:13; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
tomy, rozumiem, oczywiście nie jest to uciążliwe bo zdarza się rzadko ,tym bardziej że mój jest pod opieką ASO od jego wyjazdu, mimo wszystko nie raz o tym czytałem na forum, że innym użytkownikom również tak się zdarzało ,wolałem się upewnić ..
Janusz84, nie chcę nic deklarować, dam znać na priv do week
|
|
Góra |
|
 |
VerooM |
#782529 Wysłany:
14 Sie 2015, 10:21; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Seicento
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
|
|
Góra |
|
 |
steyr |
#782535 Wysłany:
14 Sie 2015, 10:56; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Paweł
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Lounge
Miejscowość: Kalwaria Z. Rejestracja: 19 Cze 2014, Posty: 1302 Pomógł: 44
|
Cześć,
widzę że szukasz auta po całej polsce, osobiście szukałbym auta w promieniu do 100km. No chyba że szukałbym jakiegoś unikata, a nie GP. Szukaj od osoby prywatnej, jak nie ma nic ciekawego to trzeba czekać. Pośpiech w tym wypadku nie jest dobrym wyjściem.
|
|
Góra |
|
 |
VerooM |
#782536 Wysłany:
14 Sie 2015, 11:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wiem , sledze juz internet dość chwile. I w promieniu swoim nic ciekawego nie widziałem. Uwzam ze jesli cos godnego sie trafi to wole pojechac w polske . Dzięki za rady.
|
|
Góra |
|
 |
krzysiuus |
#782537 Wysłany:
14 Sie 2015, 11:12; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
|
To co wydasz na paliwo i stracony czas przeznacz na podniesienie kwoty którą chcesz dać za auto i szukaj bliżej.
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#782540 Wysłany:
14 Sie 2015, 11:58; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
Popieram kolegów powyżej. Założyłem sobie, że w jedną wycieczkę po auto mogę pojechać i zrobiłem 400km w jedną stronę.....oczywiście salon (sprzedawał autoryzowany dealer) okazał się oszustem i tyle było z tej wycieczki. Kupiłem 50km od siebie i Tobie też polecam szukanie w promieniu max 100km, wycieczki są rozczarowujące i drogie.
|
|
Góra |
|
 |
Inerson |
#782740 Wysłany:
17 Sie 2015, 20:07; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Damian
|
|
Góra |
|
 |
VerooM |
#783032 Wysłany:
21 Sie 2015, 17:10; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
Emergenza |
#783086 Wysłany:
22 Sie 2015, 15:01; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
kristofer_b |
#783097 Wysłany:
22 Sie 2015, 17:11; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntomaniak |
Paliwo: Benzyna + LPG
|
Cena pierwszego masakryczna... jaką przeszłość musi mieć ten samochód, że jest tak tani, przecież to młody i dobrze wyposażony egzemplarz, a przy tym jest sprowadzony i jeszcze handlarz musi zarobić. Przecież to auto musiało mieć wypadkową historię, chyba innej opcji nie ma. No może jeszcze było w dramatycznym stanie blacharskim, a silnik w stanie agonalnym i handlarz jako tako reanimował... na chwilę Zdajesz sobie sprawę, że na zachodzie dobry samochód jest sporo droższy niż dobry egzemplarz u Nas? Z doświadczenia wiem, że za bezwypadkowe Grande Punto z prawdziwym przebiegiem rzędu 120 - 200k km, w przyzwoitym stanie i z początku produkcji trzeba dać około 15 tysięcy.
Naprawdę ludzie dalej nie kontaktują i nie zdają sobie sprawy, że używane samochody na zachodzie są droższe niż na naszym rynku? Znam handlarzy, wiem jak to się kręci i ZAPEWNIAM, że wszystkie sprowadzone pojazdy które mają na serwisie aukcyjnym atrakcyjną i konkurencyjną cenę mają powypadkową przeszłość lub ostro kręcone licznik, a najlepiej jedno i drugie. Nie ma okazji, są buble. Później są narzekania i lamenty, że to się sypie, że leci, a przecież taki niski przebieg itp. Wiem, że trudno się z tym pogodzić, bo wyposażenie takie super, a cena kusi... na ale sory... taka jest rzeczywistość. Później się ogląda zdjęcia na stronach komendy policji i widać jak te powypadkowe fury się składają, jak poduchy się nie otwierają... Ludzie OTWÓRZCIE OCZY I MYŚLCIE TROCHĘ.
|
|
Góra |
|
 |
Emergenza |
#783099 Wysłany:
22 Sie 2015, 17:14; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
tomy |
#783100 Wysłany:
22 Sie 2015, 17:36; Temat postu: Re: Pytania przed zakupem GrandePunto |
|
 |
Puntoświr |
|
kristofer_b napisał(a): Cena pierwszego masakryczna... jaką przeszłość musi mieć ten samochód, że jest tak tani, przecież to młody i dobrze wyposażony egzemplarz, a przy tym jest sprowadzony i jeszcze handlarz musi zarobić. Przecież to auto musiało mieć wypadkową historię, chyba innej opcji nie ma. No może jeszcze było w dramatycznym stanie blacharskim, a silnik w stanie agonalnym i handlarz jako tako reanimował... na chwilę Zdajesz sobie sprawę, że na zachodzie dobry samochód jest sporo droższy niż dobry egzemplarz u Nas? Z doświadczenia wiem, że za bezwypadkowe Grande Punto z prawdziwym przebiegiem rzędu 120 - 200k km, w przyzwoitym stanie i z początku produkcji trzeba dać około 15 tysięcy.
Naprawdę ludzie dalej nie kontaktują i nie zdają sobie sprawy, że używane samochody na zachodzie są droższe niż na naszym rynku? Znam handlarzy, wiem jak to się kręci i ZAPEWNIAM, że wszystkie sprowadzone pojazdy które mają na serwisie aukcyjnym atrakcyjną i konkurencyjną cenę mają powypadkową przeszłość lub ostro kręcone licznik, a najlepiej jedno i drugie. Nie ma okazji, są buble. Później są narzekania i lamenty, że to się sypie, że leci, a przecież taki niski przebieg itp. Wiem, że trudno się z tym pogodzić, bo wyposażenie takie super, a cena kusi... na ale sory... taka jest rzeczywistość. Później się ogląda zdjęcia na stronach komendy policji i widać jak te powypadkowe fury się składają, jak poduchy się nie otwierają... Ludzie OTWÓRZCIE OCZY I MYŚLCIE TROCHĘ. Każdy kto zna kilku handlarzy dokładnie wie, że tak właśnie to wygląda, jednak duża część społeczeństwa nie chce zrozumieć, że są ładowani w bambuko i trwają w przekonaniu, że dla nich Mirek właśnie przygotował prawdziwą perełkę, a to że poduszka nie odpala, deska świeci się jak choinka to wina modelu (punto,golfa czy jakiegokolwiek innego). A klima standardowo - do nabicia 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|