|
Obecny czas: 08 Cze 2025, 06:53
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Thomas |
#706785 Wysłany:
22 Gru 2013, 19:54; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
|
|
krzychuzabrze |
#713909 Wysłany:
01 Lut 2014, 19:58; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: krzysiek
Samochód: Inny
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
hej zachcialo mi sie zregenerowac nadwozie puncioka i zakupilem paste Tempo(ta srednia) plus wosk koloryzujacy.I teraz pytanko jak to polaczyc? wiadomo ze autko dokladnie umyc i osuszyc, nastepnie uzycie Tempo i polerowanie a co dalej? naniesc odrazu po wypolerowaniu ten wosk i jeszcze raz polerka?
|
|
Góra |
|
 |
buczek21 |
#713921 Wysłany:
01 Lut 2014, 21:49; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 11 Lis 2008, Posty: 123 Pomógł: 4
|
krzychuzabrze, Jest masa lepszych kosmetyków,niż to co kupiłeś..  ale... Ale jak już masz to w dłoniach, zapłacone..to drogi są dwie. Ogólnie to musisz zrobić to: -porządne umycie auta(ale naprawdę się przyłóż do tego),bo jak zostanie ci syf na aucie to będziesz tym rysował lakier, polerując tempo. -wysuszenie auta ręcznikiem, -tempo na dość twardej gąbce i heja ręczna robótka....I jak możesz to poleruj nie koliście ale przód-tył.Szybciej usuniesz ryski,utleniony lakier.A po drugie proste rysy ciężej jest dostrzec,niż koliste... Pasty tempo maja w sobie masę wypełniaczy.Czyli związków które bardziej maskują rysy,niż je usuwają.. I po robocie lakier będzie wyglądał ze jest odświeżony,a tak naprawdę to tempo pozapycha wszystko. Po tempo opcje są dwie: -wycierasz jakąś szmatką(najlepiej jakąś grubszą mikrofibrą),pozostałości tempo z lakieru.Znowu nowa gąbka,na gąbkę wosk,i woskujesz auto...czekasz chwilę i polerujesz auto mikrofibrą.Taka kanapka tempo+wosk nie poleży ci długo na aucie.Daje góra miesiąc... -opcja druga to po skończeniu pastą tempo, przetrzeć całe auto zmywaczem do sylikonu(do dostania w marketach budowlanych).Zmywacz wymyje całą pastę tempo z lakieru.I bedzie czysty jałowy lakier,i na to wosk.Ta opcja potrzyma się zdecydowanie dłużej na lakierze..
|
|
Góra |
|
 |
krzychuzabrze |
#713974 Wysłany:
02 Lut 2014, 09:23; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: krzysiek
Wersja: SX
|
mhm, jak bede nanosil tempo to nalozyc na cale auto i potem wypolerowac czy nakladac po kawalku i odrazu dany fragment juz polerowac?
|
|
Góra |
|
 |
buczek21 |
#713983 Wysłany:
02 Lut 2014, 12:11; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 11 Lis 2008, Posty: 123 Pomógł: 4
|
krzychuzabrze, Tempo to pasta ścierna.I musisz trochę pomachać rękami żeby usnąć cokolwiek.To nie wosk ze nakładasz..czekasz i ścierasz. Tak że rób po jednym panelu(błotnik,później dół drzwi..góra.. dach..itd) I niestety musisz spędzić trochę nad każdym elementem..Tak na auto wielkości Punto to polecam sobie zostawić 2 dni na robotę tą pastą jak ma być to w miarę porządnie zrobione.A przy okazji i tak ci ręce odpadną A tak jak byś miał pytania to wal..na priva Ja codziennie jestem w Zabrzu,bo tam pracuje..Tak że jak chcesz żeby CI coś wyjaśnić to wal.To Ci pokaże co i jak.
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#713990 Wysłany:
02 Lut 2014, 12:55; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 12 Paź 2008, Posty: 3002 Pomógł: 1
|
Potwierdzam, ja ręcznie działałem pastą Meguiars na skodzie 2 dni 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v - Fake Sport
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#714068 Wysłany:
02 Lut 2014, 19:14; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: WO/WOS Rejestracja: 26 Lut 2012, Posty: 696
|
Ja mam pytanie o środki do uszczelek. Mamy zimę, auta na myjkę przyjeżdżają, ale po myciu jest spore ryzyko, ze nie dosuszając i nie smarując uszczelek można je poniszczyć. Teraz pytanie, jaki środek? Ja kiedyś kupiłem Cartec Vinyl TP-49, na zimę przywiozłem do pracy bo i tak w domu bym nie używał. Środek daje radę, sam u siebie posmarowałem, a jako ze trzymam auto na dworze to nie miałem problemu z otwarciem z rana. A Wy co polecicie? To jest tłusty środek, inni pytali wazelinę, ale dziwnie to widzę, żeby nie uwalić ubrania poprzez przypadkowe oparcie się o uszczelkę czy coś...
_________________ Gdy ktoś coś o mnie wspomni, powie że "był"...
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#714070 Wysłany:
02 Lut 2014, 19:19; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
|
Góra |
|
 |
kamilpl82 |
#714073 Wysłany:
02 Lut 2014, 19:31; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Kamil
Samochód: Punto II 5d
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Grodzisko Rejestracja: 10 Gru 2013, Posty: 315 Pomógł: 11
|
Ja osobiście używam, silikonu w sprayu firmy wurth, nie brudzi ubrań a uszczelka pozostaje śliska. Auto trzymam na dworze, ostatnio myłem przy minus 10 stopniach i wszystko było ok.
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#714100 Wysłany:
02 Lut 2014, 22:06; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
krzychuzabrze napisał(a): zakupilem paste Tempo(ta srednia) plus wosk koloryzujacy buczek21 napisał(a): Taka kanapka tempo+wosk nie poleży ci długo na aucie.Daje góra miesiąc.. buczek21 napisał(a): czysty jałowy lakier,i na to wosk.Ta opcja potrzyma się zdecydowanie dłużej na lakierze.. ja bym powiedział do pierwszego deszczu
|
 |
orzelll |
#717898 Wysłany:
24 Lut 2014, 00:09; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kuba
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 06 Sty 2014, Posty: 107
|
Chłopacy i dziewczyny mam pytanie jakiego wosku najlepiej użyć i jak go stosować ( czym nakładać najlepiej ) aby ten wosk utrzymał się ok. 3 miesiące. Mam teraz jakieś mleczko za 15 zł z reala ale widzę po 2 deszczach że już ciężko schodzi bród z punciaka. Na wosk chciał bym przeznaczyć ok. 40. Wielkie dzięki za jakąkolwiek odpowiedz ! 
|
|
Góra |
|
 |
misiek292 |
#718577 Wysłany:
27 Lut 2014, 10:55; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 11 Maj 2012, Posty: 7
|
Kup sobie Finish Kare Hi Temp Paste Wax Tester 59ml - kosz coś koło 23zł + jakieś dwie miękkie mikrofibry lub mikrofibrę + aplikator piankowy. Na sam początek ci wystarczy i możesz go także stosować do felg. Zmieścisz się w kwocie 40zł + przesyłka. Wosk wystarczy ci na ok 5-6 aplikacji. Wosk jest przyzwoity ale jeśli chcesz żeby ci trzymał 3-6 miesięcy na aucie to będziesz musiał i tak się zaopatrzyć na początek obowiązkowo w glinkę + ewentualnie (zalecam stosowanie) cleaner pod wosk.
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#743973 Wysłany:
20 Wrz 2014, 01:01; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
|
Góra |
|
 |
jaguard |
#753226 Wysłany:
03 Gru 2014, 13:22; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Forumowicz |
Paliwo: Inne
Wersja: Go!
|
Znajomy polecał mi stronę z woskami: niedozwolona reklama. Jeszcze raz i będzie ban jest na co rzucić okiem? Kupował już tam ktoś, bo kolega zachwalał... Chciałem zaczerpnąć wiedzy profesjonalistów  pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#807568 Wysłany:
19 Cze 2016, 22:37; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
Wykopię stary temat ale.... jaka jest różnica między woskiem (albo woskiem koloryzującym) a politurą?
Jeśli chcę coś fajnego położyć ręcznie na nie zniszczony lakier w dwuletnim aucie to czego powinienem użyć?
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#807577 Wysłany:
20 Cze 2016, 00:49; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Moje doświadczenia z lakierem Bleu Encre, lat 2,5: Najlepszy efekt jest po wosku twardym, bardzo trwały za rozsądne pieniadze okazał się wosk Shell (szara puszka) - wady: Porządne spolerowanie ręczne w jedną osobę = odpadają ręce Dość trwały i jednocześnie da się ogarnąć cale auto s jedną osobę bez uschniętych rąk: Turtle Wax Metallic (niebieskie opakowanie) - mleczko, używam od lat - jeszcze za czasów PII, fajnie uwydatnia kolor, wady: Trzeba bardzo uważać na plastiki: raz ubrudzone sa praktycznie niw do doczyszczenia.
Mleczka koloryzujące itp - kolor nie ma znaczenia, ja aktualnie używam zielonego od Nigrin (?) kupionego za kilka zł na wyprzedaży, wczesniej miałem do białego Simoniz nie ma znaczenia.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#807619 Wysłany:
20 Cze 2016, 21:38; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Krótko mówiąc, wosk zabezpiecza i nadaje połysk, natomiast politura ma dużo właściwości maskujących 
|
|
Góra |
|
 |
Kamillo |
#807625 Wysłany:
20 Cze 2016, 22:09; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Maj 2008, Posty: 1975 Pomógł: 10
|
OK. Czyli politura w moim przypadku będzie dobra do naszego GP, a do mojego C4 muszę mieć wosk  Dzięki buladag, dzięki Wesol,
_________________ Forza Italia !
Punto Mk II FL 1.2 8V Active (czerwony) - był ... Bravo II T-JET (granatowy metalik) - był ... ... Panda 1.2 8V Dynamic (niebieska) - była ... ... ... GrandePunto 1.2 8V Estiva (czarny prowokator) - był: topic49332.html Seat Ibiza 6J (czerwona bo najszybsza) - jest: topic58217.html
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|