You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 18 Paź 2017, 18:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 
 Post #817588 Wysłany: 10 Sty 2017, 18:24; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 432
Pomógł: 4
nerczynski napisał(a):
OBD2 + przejściówki na 3 pin

Do tego program IAW kolegi Tzoka tu z forum i widzisz więcej.

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 

 
 Post #817626 Wysłany: 11 Sty 2017, 13:34; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Kable kupione.

Image

Image

Image

"Sygnały z czujników OK" - nie.
Jak pierwszy raz podłączyłem komputer to w błędach wyskoczyło "Czujnik położenia wału [ZAPISANY]" Usunąłem ten błąd i po drugim podłączeniu już nie wyskoczył. Obstawiam, że czujnik do wymiany i tak. To jest ten co wrzucałem zdjęcie na początku tematu? Na allegro wszystkie wyglądają jak ten.

Robiłem 5 pierwszych testów, wszystkie zaliczone.

Z błędów widzę, że na pewno komputer do wymazania immo musi iść albo muszę kupić cały komplet, ew. kompa bez immo. A szkoda, bo przy zakupie dostałem tylko bordowy kluczyk, a nim raczej nic nie zrobię.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817651 Wysłany: 11 Sty 2017, 19:17; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 432
Pomógł: 4
nerczynski napisał(a):
"Czujnik położenia wału [ZAPISANY]" Usunąłem ten błąd i po drugim podłączeniu już nie wyskoczył.


To znaczy, że błąd kiedyś wystąpił, ale na ten moment nie jest on problemem. Znaczyć może tyle, że gdzieś kabelek może być np. naderwany i nie zawsze łączy. Tak miałem ja. Wyciąłem wtyczkę, gdzie była ta przerwa, dosztukowałem inną i ten sam stary czujnik pracuje do dziś.

nerczynski napisał(a):
To jest ten co wrzucałem zdjęcie na początku tematu?

Tak

nerczynski napisał(a):
Z błędów widzę, że na pewno komputer do wymazania immo musi iść albo muszę kupić cały komplet, ew. kompa bez immo. A szkoda, bo przy zakupie dostałem tylko bordowy kluczyk, a nim raczej nic nie zrobię.


Na ten moment moim zdaniem tylko i wyłącznie immobilaizer jest problemem. Pytanie skąd z dnia na dzień się tak się stało? Tego nie wiem.
Kluczyk bordowy da się sklonować. Trzeba tylko kupić zestaw kluczyków do zaprogramowania. Mnie udało się dwa lata temu wyrwać na allegro za chyba 35 zł, nowy bordowy + 2 niebieskie + komplet bębenków do tych kluczyków (wkładka zamka). Przekłada się pastylkę immobilaizera z bordowego kluczyka starego do nowego, a potem programuje się w stacyjce te niebieskie i gitara. Ale jak nie działa teraz immo to i tak nic nie zrobisz. A nie majstrowałeś coś przy kierownicy? Nie odpiąłeś anteny immobilaizera?

aaaa i jeszcze jedno. Na niepracującym silniku zawsze jest, że "Sygnał z czujników: NIE". Tym się nie martw na razie.

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817653 Wysłany: 11 Sty 2017, 19:22; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Jak majstrowaliśmy z kolegą to odłączyliśmy komputer na włączonym zapłonie, od tego czasu się świeci i nie chcę zgasnąć. Odkręcałem dzisiaj komputer, żeby przedmuchać styki. Odkręcałem też osłonę kierownicy, ale tam wszystko wygląda normalnie. Nic nie odłączałem.

Jest coś takiego jak bezpiecznik od immobilizera? Jak tak to gdzie go znajdę?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817672 Wysłany: 11 Sty 2017, 23:19; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 432
Pomógł: 4
Nie slyszalem o czyms takim jak bezpiecznik immobilaisera ale niech ktos madrzejszy sie tu wypowie. Kurcze a masz jakis autozlom w okolicy? Mozna by kupic kompa z kluczykiem i podmienic. Punto to niestety czesty gosc zlomow. takie czasy :(

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817683 Wysłany: 12 Sty 2017, 13:50; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Coś się znajdzie. Musi być akurat komputer o takim samym oznaczeniu czy podejdzie inny?

[ Dodano: 12 Sty 2017, 12:50 ]

Zamówiłem na allegro wersję 8f.5t ECOL. Przyjdzie jutro lub w poniedziałek i wtedy dam znać.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817703 Wysłany: 12 Sty 2017, 18:32; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 432
Pomógł: 4
nerczynski napisał(a):
Zamówiłem na allegro wersję 8f.5t ECOL. Przyjdzie jutro lub w poniedziałek i wtedy dam znać.


Oki. Sam jestem ciekaw jak się skończy ten przedziwny problem.

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817759 Wysłany: 14 Sty 2017, 03:40; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr

Imię: Ariel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Rejestracja: 19 Lis 2013,
Posty: 192
Tak btw jak jest iskra na świecach to czujnik musi dawać sygnał więc powinien co najmniej dychać.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817907 Wysłany: 16 Sty 2017, 13:01; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Podłączyłem nowy komputer, odłączyłem kabelki od immo koło bezpieczników, bo się CODE palił cały czas, marchewka gaśnie, ale rozrusznik nie chce zakręcić.

Podłączyłem pod komputer, 2 błędy :
Napięcie akumulatora
Zawór EVAP zwarcie do GND/PRZERWA

Nie da się ich usunąć.

Akumulator rozjechany? Niby ładowałem go dzisiaj prostownikiem, bo rozładowany był. A z tym zaworem to nie mam pojęcia...

Możliwe jest to, że komputer był trefny i miał te błędy zapisane w sobie?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817908 Wysłany: 16 Sty 2017, 13:10; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr

Imię: Ariel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Rejestracja: 19 Lis 2013,
Posty: 192
Multimer w rękę i będzie wiadomo.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817909 Wysłany: 16 Sty 2017, 13:16; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Nie mam dzisiaj skąd pożyczyć, a na raz nie będę kupował. Poczekam, aż drugie auto przyjedzie i przełożę aku.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817910 Wysłany: 16 Sty 2017, 13:58; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr

Imię: Ariel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Rejestracja: 19 Lis 2013,
Posty: 192
Ok, a w chwili gdy przekręcasz kluczyk aby odpalić to kontrolki przygasają, jakby mało prądu było? Zaczyna kręcić? Słychać cokolwiek, czy zupełnie brak reakcji.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817911 Wysłany: 16 Sty 2017, 13:58; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Podpięty drugi i dalej to samo. Więc albo kupilem komputer z błędami albo już nie wiem...


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817912 Wysłany: 16 Sty 2017, 14:14; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr

Imię: Ariel
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Rejestracja: 19 Lis 2013,
Posty: 192
Z tego co ja pamiętam to do wersji z IMO można podpiąć tylko komputer sparowany z centralną z IMO
Kiedyś u mnie z uwagi na to że mam jeden kluczyk a dorobienie to 100 zl chciałem podmienić kompa i mi powiedziano że komp bez IMO nie będzie latał bo nie zakręcie nawet.
Ta puszka od IMO jest sparowany z ECU z tego co pamiętam, dlatego pytam czy wogle kręci, a brak napięcia może być przez to że ino jest tak jakby szeregowo i jak je wywalić to prąd nie leci dalej i nie kręci

[ Dodano: 16 Sty 2017, 13:14 ]

Moim zdaniem musisz mieć komp ECU centralke IMO kluczyk z pastylka i zamek z jednego auta


Góra
 Profil  
 
 
 Post #817914 Wysłany: 18 Sty 2017, 13:51; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
To raczej nie to. Nikt umyślnie nie proponowałby sterownika, który by nie działał.

Podłączyłem stary sterownik i tam nie ma tych błędów co są na tym bez immo.

[ Dodano: 16 Sty 2017, 15:47 ]

Próbowałem go na odcinku 1.5km przy 40km/h na linie pociągnąć. Nic...

[ Dodano: 18 Sty 2017, 12:51 ]

Pojechał na linie do mechanika. Jak naprawa wyniesie więcej niż 1/4 tego co za niego dałem to będzie go trzeba gdzieś po taniości puścić i kupić kolejnego taniego "dupowoza". Dobrze, że mam drugie auto jeszcze....

Dam znać kiedy mechanik coś znajdzie.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818036 Wysłany: 18 Sty 2017, 19:30; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 432
Pomógł: 4
Cholera dziwna cała ta sytuacja. Problem widać jest elektroniczny, a nie mechaniczny, a to tym bardziej boli :cry: Napisz jak będziesz miał zrobionego, co i jak wyszło, bo jestem ciekaw, co mu dolega.

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818140 Wysłany: 21 Sty 2017, 16:55; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Ok, na razie wiem, że rozrusznik do wymiany, bo się posypał. Chyba kończył się jego żywot i go zajechałem do końca. W poniedziałek jadę po używany, bo dzisiaj bym się nie wyrobił i dam znać jak go zamontuje.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818154 Wysłany: 22 Sty 2017, 02:53; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr

Imię: Rafał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sound
Województwo: mazowieckie [W]
Rejestracja: 13 Cze 2016,
Posty: 149
Pomógł: 7
a co konkretnie w tym rozruszniku padło? pytam bo w tej konstrukcji nic wielkiego nie ma, wystarczy wymienić tulejki ewentualnie szczotki i hula


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818161 Wysłany: 22 Sty 2017, 11:30; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Podobno elektromagnes. Tak czy siak już zamówiłem,


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818218 Wysłany: 23 Sty 2017, 07:51; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr

Imię: Jarek
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica
Rejestracja: 23 Sty 2014,
Posty: 630
Pomógł: 10
Może i rozrusznik się posypał ale tak czy siak na pych bądź na holu powinien odpalić.

[ Dodano: 23 Sty 2017, 06:51 ]

rafisz napisał(a):
a co konkretnie w tym rozruszniku padło? pytam bo w tej konstrukcji nic wielkiego nie ma, wystarczy wymienić tulejki ewentualnie szczotki i hula

Ewentualnie bendix.

_________________
Moja Kropka --> topic47798.html


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818261 Wysłany: 23 Sty 2017, 17:10; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Rozrusznik mnie kosztował 30zl, nie chciało mi sie bawić w jakieś wymiany.

Auto już odpala. Nowa pompa paliwa przestała działać, nie mam pojęcia czemu. Po podłączeniu na krótko zamiast działać to się iskrzyla. Wziąłem ten śmieszny wkład i go wymieniłem w sklepie i działa.

Jeszcze później sprawdzę czy te błędy z komputera zniknęły tak z ciekawości.

Dzięki wszystkim za pomoc.
Mam jeszcze pytanie w jednej sprawie. Nie gasnie mi w ogóle dioda od odmrazania tylnej szyby, a od świateł przeciwmgielnych w ogóle nie świeci. Bezpieczniki sprawdzałem.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818276 Wysłany: 23 Sty 2017, 20:06; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Piotr
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 14 Lut 2011,
Posty: 432
Pomógł: 4
nerczynski napisał(a):
Nie gaśnie mi w ogóle dioda od odmrażania tylnej szyby, a od świateł przeciwmgielnych w ogóle nie świeci. Bezpieczniki sprawdzałem.


Obstawiam przebicie/złe podłączenie kabli przy przyciskach. Ja tam kiedyś grzebałem jak montowałem halogeny i pamiętam, że złe połączenie powodowało świecenie się nie tych przycisków co trzeba. Jak wciskasz przycisk od ogrzewania szyby to słyszysz "kliknięcie" przekaźnika pod deską rozdzielczą?

_________________
Punto 1.1 SX + Lpg, rocznik: 1998, 5D.
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!

Image

Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #818307 Wysłany: 25 Sty 2017, 15:44; 
 Temat postu: Re: Autko nie odpala
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Radek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
Rejestracja: 30 Gru 2016,
Posty: 30
Nic nie słychać.

[ Dodano: 25 Sty 2017, 14:44 ]

Poklikałem parę razy i teraz słychać przekaźnik i nawet dioda od przeciwmgielnych zaczęła się świecić normalnie. Pozostaje kwestia diody od odgrzewania szyby, która nie gasnie.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO