|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 18:51
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dorotka32 |
#83197 Wysłany:
18 Sty 2008, 23:41; Temat postu: Silnik 178B5000 - remont |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Gorzów Wlkp. Rejestracja: 18 Sty 2008, Posty: 6
|
Witam wazystkich,mam taką oto sprawę:klękł mi silnik 178B5000,czyli 1.2 8 v 75 KM ze wspomaganiem.Mam wał do szlifu,2 cylindry do tulejowania,2 korbowody do wymiany-to tak z grubsza.Czy szukając innego silnika(pomijając remont mojego) muszę szukać takiego samego czy mogę kupić 1.2 60 KM pod wspomaganie i założyć mu moją głowicę i będzie ok.Może ktoś ma namiary na rzetelnych handlarzy częsciami,bo na allegro najcześciaj słyszałem od sprzedających że ich silniki są w stanie super i mają najechane "50 gora 70 tys.",albo nie wiedzieli nic konkretnego oprócz ceny.Z góry dzięki za pomoc,pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Tezet1956 |
#83205 Wysłany:
19 Sty 2008, 00:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
Remont twojego rzeczywiście pomiń, to się naprawdę nie opłaca.
Ja kupiłem przez Allegro i kupiłem dobry silnik. Nie można ocenic stanu technicznego silnika kiedy leży bez oleju w garażu, ale można sprawdzić jego przebieg metodą pośrednią. Jest to luz wzdłużny wału. Ten luz narasta wraz z przejechanymi kilometrami, a dokładniej z czasem wciśnięcia sprzęgła. W niezłym silniku ten luz powinien być żaden lub ledwo wyczuwalny. Jak się pociągnie i pchnie za koło zamachowe to odczuwa się ten luz. Jeśli on przekracza 2 mm to sobie lepiej odpuścić ten silnik. Dobrze jest jak silnik nie był myty, bo widać jego wycieki. minimalne zawsze będą, jak ich nie ma, czyli umyty, to sprawa podejrzana.
Ja na wszelki wypadek, żeby nie mieć problemów kupiłem dokładnie taki model jak potrzebowałem, dzieki temu stary częściowo jest źródłem części zamiennych, a zwłaszcza głowica. Inaczej przy innym typie tego komfortu nie mamy.
Możesz się oprzeć na moich radach lub nie, w końcu pewna grupa forumowiczów określa mnie jako nie mającego pojęcia o mechanice i jako człowieka ograniczonego
Ps. Mój nowy silnik miał pewne obrażenia mechaniczne tj. pogięta miskę, zgietą rurę powrotu płynu do pompy wodnej i utrącony fragment pokrywy zaworów, ale w moim pojeciu to był plus, bo dowodził, że silnik pochodzi z rozbitka, czyli auta na chodzie przed kolizja, a nie ze złomowanego zgniłka z wielkim przebiegiem. Wszystkie uszkodzone elementy mialem w swoim starym silniku, więc problemu nie było.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
Patryk80 |
#83209 Wysłany:
19 Sty 2008, 00:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Sieradz/Opole Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 366
|
Tezet1956 napisał(a): Możesz się oprzeć na moich radach lub nie, w końcu pewna grupa forumowiczów określa mnie jako nie mającego pojęcia o mechanice i jako człowieka ograniczonego
oh Tezet1956 ... ty to lubisz sie uzalac nad soba  Nikt nie twierdzi ze nie znasz sie na mechanice ale w jednej sprawie po prostu nie masz racji . Tak trudno Ci to zaakceptowac ?
_________________ www.team50.pl
|
|
Góra |
|
 |
dorotka32 |
#83320 Wysłany:
19 Sty 2008, 15:27; Temat postu: Re: Silnik 178B5000-proszę o pomoc!!! |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Gorzów Wlkp. Rejestracja: 18 Sty 2008, Posty: 6
|
Dzieki za odzew,a jak jest z dołem silnika 1.2 8v 75 KM a 1.2 8v 60 KM,jest miedzy nimi różnica czy nie?
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#83334 Wysłany:
19 Sty 2008, 16:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Żadna  Wszystko jest takie same. Różnica polega tylko na głowicy, kolektorze dolotowym i sterowaniem.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|