|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 15:06
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
ZAKRZA |
#83534 Wysłany:
20 Sty 2008, 10:27; Temat postu: Małe pytanie o wąż dolny w chlodnicy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: okolice Słupska Rejestracja: 20 Lis 2007, Posty: 405
|
Witam  Pytanie kieruje do wszystkich kolegow z forum którzy mieli może podobny problem. Ostatnio zauważylem mały wyciek z dolnego węża chlodnicy. Przeciek jest na opasce zaciskowej. Moje pytanko takie  Czy wymiana opaski mogla by pomodz? Dokrecalem ja ale to nic nie pomoglo. Czy bede musia wymienic caly wąż? Troszke drogi jest. Pozdrawiam.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
luk-asz |
#83537 Wysłany:
20 Sty 2008, 10:34; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
moze wystarczy go lekko skrocic wciagnac nowa opaske i bedzie trzymac ? weze lubia pekac wzdłuż zaczynajac od nierówno przycietego konca
|
|
Góra |
|
 |
ZAKRZA |
#83544 Wysłany:
20 Sty 2008, 10:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dzieki kolego  tak właśnie zrobie. Tylko jak sciagne wąż to plyn mi poleci. A pozniej kurcze nie wiem za bardzo jak odpowietrzac. Czytałem monuala ,ale i tak ciezko mi to pojąc.
|
|
Góra |
|
 |
luk-asz |
#83560 Wysłany:
20 Sty 2008, 11:45; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
woda splynie Ci cala - przy okazji sprawdz co to za ciecz w moim to bylo cos w rodzaju smierdzacego szlamu ani to woda ani plyn do chlodnicy , poszlo w kanal pozniej nalalem wody , odpalilem na chwile i woda znow do kanalizacji ,wyplukalem ten szlam a na koniec odpowietrzenie - zalac do pelna i ... dalej wg manuala ja tez nic nie rozumialem z niego ale jak so robi krok po kroku to wszystko sie logicznie uklada i problemow w przyszlosci nie bylo
_________________ --
Kropek mój, to jest to, kocham go!
|
|
Góra |
|
 |
ZAKRZA |
#83939 Wysłany:
21 Sty 2008, 17:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam wszystkich moze ktoś mi pomorze jeszcze  Wczoraj zlikwidowałem przeciek na dolnym wężu chlodnicy tak jak tu kolega wyżej napisal. Ale dalej mam problem z plynem. Gdzies mi ubywa i nie mam już pojecia gdzie. Przeszukalem całe forum i moje wnisoki sa takie  Nie widać zeby gdzies cieklo z przewodow, nie smierdzi płynem z ogrzewania nie ma sladow wyciekow z nagrzewnicy. Punto chodzi bardzo dobrze pali na wszystkie gary nie kopci i nie widac oleju w płynie do ogrzewania. Więc co to moze byc ? Może ktoś miał coś takiego w swoim Punciaku. Silnik 1.1 55 kucyków. Dodam jeszcze ze jak silnik jest goracy to płyn mi sie strasznie rozszerza. Czy tak powinno byc 
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#83969 Wysłany:
21 Sty 2008, 18:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
Jak nie widać gdzie ucieka, to najczęściej jest to pompa wodna.
ZAKRZA napisał(a): Dodam jeszcze ze jak silnik jest goracy to płyn mi sie strasznie rozszerza. Czy tak powinno byc Płyn sie rozszerza, to normalne, ale trudno odpowiedzieć na "straszne" rozszerzanie. Jeśli węże są twarde, że chcą "wybuchnąć" to masz problem z uszczelką pod głowicą i to może też być powodem ubytku płynu.
Normalnie między zimnym silnikiem a gorącym poziom płynu podnosi się ponad 5 cm. Jest to też trochę zależne od rodzaju wlanego płynu i sprawności zaworka w korku.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
ZAKRZA |
#83973 Wysłany:
22 Sty 2008, 11:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tezet kurcze jakos wogole mi to nie wyglada na walnieta uszczelke ,ale sprawdze to z tymi twardymi wezami. Płyn wymienil mi mechanik jakieś dwa miechy temu . A co do wycieku na dolnym węzu to wlasnie zaczelo cieknac po tej wymiane. Ale to juz zrobilem i dalej lipa. Kurcze nie mam juz sily na tego mojego wariata. A rozszeza sie tak z 2,5 cm w gore. [ Dodano: 22 Sty 2008 10:57 ]Dziś zauważyłem ze pomiędzy zbiorniczkiem wyrównawczym a chłodnica jest biały nalot czy to może być oznaka ,ze to właśnie tamtędy ucieka mi płyn? 
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#84316 Wysłany:
22 Sty 2008, 17:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
ZAKRZA napisał(a): Dziś zauważyłem ze pomiędzy zbiorniczkiem wyrównawczym a chłodnica jest biały nalot czy to może być oznaka ,ze to właśnie tamtędy ucieka mi płyn? Jak najbardziej, o ile wcześniej nie został tam płyn rozlany.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
marjan1985 |
#84327 Wysłany:
22 Sty 2008, 18:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 30 Lip 2007, Posty: 442
|
Ja po remoncie silnika wymienialem caly plyn i tez przez kilka dni mi go ubywalo...pewnie sie rozprowadzal,po czasie sie uspokoilo...
|
 |
Lotos |
#84468 Wysłany:
22 Sty 2008, 22:39; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 817
|
Przedw wszystkim sprawdź czy plyn nie przecieka przez włącznik wentylatora wkrecany w chłodnice który znajduje sie właśnie nad dolnym węzem. Ja miałem właśnei taki przeciek przez ten włacznik.
|
|
Góra |
|
 |
ZAKRZA |
#84719 Wysłany:
23 Sty 2008, 21:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sprawdziłem to nie na włączniku wentylatora  Narazie dolałem płynu wytarłem wszystko żeby było widac ewentualne przecieki i obserwuje. I jak narazie wszytko w normie. Płyn utrzymuje sie na stałym poziomie Ale to jeszcze za wcześnie zeby powiedzieć ,że jest na 100% OK. 
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|