|
Obecny czas: 09 Maj 2025, 06:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Dzióbel |
#472193 Wysłany:
09 Maj 2011, 23:29; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
kox napisał(a): nadmiar płynu leci na boczne szyby a co za tym idzie do środka jeśli szyby są otwarte
w gp i bravo to samo
_________________ Pilot RC KDS450 SV + Flymentor 3D & Tarot 450 PRO + Flymentor 3D & DJI Phantom 3
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kox |
#472198 Wysłany:
09 Maj 2011, 23:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
i w lato mam wiecznie łokieć mokry 
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
jaropl |
#472336 Wysłany:
10 Maj 2011, 15:41; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
kox napisał(a): najbardziej wkurzające w tych spryskiwaczach w sezonie letnim jest to że po spryskaniu i wytarciu szyby, nadmiar płynu leci na boczne szyby a co za tym idzie do środka jeśli szyby są otwarte
Może Twoje GP ma fabrycznie zamontowane spryskiwacze pod opcję wyposażenia z wycieraczkami szyb bocznych
W sumie to udogodnienie, bo w letnie, upalne dni nie musisz tracić czasu na zatrzymywanie się u jakiegoś źródełka, by się "odświeżyć".
Za każdym razem, gdy w kolejnym modelu wyskakuje mi jakiś tego typu kwiatek, podchodzę do tego filozoficznie , bo przypomina mi się hasło reklamowe FIAT'a "Tworzymy z pasją". A jak się tworzy z pasją , to czasami nie zwraca się uwagi na drobne i mało istotne, na tle całego dzieła, szczegóły  .
|
|
Góra |
|
 |
Łukasz 1 |
#476565 Wysłany:
25 Maj 2011, 22:41; Temat postu: Znalazłem nowe rozwiązanie |
|
 |
Forumowicz |
 |
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 25 Maj 2011, Posty: 1
|
Po pierwsze witam wszystkich forumowiczów Nie mogłem znależć "powitalni" wobec czego witam jeszcze raz wszystkich w swym pierwszym poście.
Tyle tytułem wstępu teraz jak w temacie.
Ponieważ nabyłem dla Żony drogą kupna nowe Punto EVO byłem żywo zainteresowany jak poprawić bubel sytworzony przez Fiata.
 Pierwsze spostrzeżenie to "wargi spryskiwacza są poziomie i równoległe do maski
 Szczelina pomiędzy "wargami" spryskiwacza jest bardzo szeroka na wysokość przez co jest duży spadek ciśnienia na wylocie z dyszy.
 Jest zbyt mało rozciagnięta na boki przez co słabo pryska na środek szyby.
 Wszystko co potrzebne do naprawy to: bardzo cieńka tarczka tnąca do dremelka o jak najmniejszej srednicy ( ale taka stalowa z ząbkami a nie ta czarna ) Pistolet do kleju i laska czarnego kleju ewent. przezroczysty.
1) Wydłubujemy spryskiwacz z listwy
zaklejamy "wargi" spryskiwacza czarnym klejem z pistoletu i wkładamy go na godzinę do zamrażarki aby był twardy!!! Następnie tarczką dremela nacinamy szczelinę pod kątem ok 20stopni tak troch zahaczając o górną wargę spryskiwacza. Najlepiej nieco asymetrycznie ,aby tym razem uwzlędnić środek szyby przy "sikaniu" Nacinamy tak głęboko aż dojdziemy do otworu podającego płyn Tak wycięta szczelina psika znacznie wyżej a strumień układa się bardziej w wachlarz.
Na razie był test "na sucho" na ogródku. Co prawda 1 pompa jeden sprysk, ale jest wyrażna różnica. ( ciekawe czy i kiedy woda pod ciśnieniem wypchnie klej z dyszy  ) Po takiej przeróbce praktycznie nie widać ślady , Trzeba dobrze zajrzeć spryskiwaczowi w dziurę.
Kupiłem na Allegro pompę do spryskiwaczy i spryskiwacz na szrocie od GP
różnica w działaniu porażająca, zobaczę jak z trwałością tego patentu
Przygotowałem rysunek poglądowy w DPF-ie ale nie wiem jak go wkleić . Działają tylko jpegi
Proszę Moda o pomoc jak go wkleić porządnie
[ Dodano: 25 Maj 2011 22:41 ]
Uff Przekonwertowałem PDFa do Jpega i już wstawiam obrazek. Jeden obraz= 1000słów.
Uploaded with ImageShack.us
|
|
Góra |
|
 |
rajtek |
#503383 Wysłany:
06 Wrz 2011, 22:05; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: rajtek
Samochód: Bravo
|
dałem do bravo od pandy/mk2 wchodzi idealnie,więc do grande pewnie też,podjedz ze zdemontowanym i przypasuj,koszt to 24 złszt
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#503385 Wysłany:
06 Wrz 2011, 22:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
|
W Bravo jest to inaczej rozwiązane niż w GP, tu mamy listwę w której zatopione są rozpylacze.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#573784 Wysłany:
22 Kwi 2012, 00:02; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Panowie, mam pytanie związane pośrednio z tematem. Myślicie że ta plastikowa część maski bedzie taka w standardowym GP i AGP? Drugie pytanko, jak się ją ściąga??
Dziekuje Wam za odpowiedzi.
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#573811 Wysłany:
22 Kwi 2012, 08:30; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wygląda identycznie, musiałbyś w EPER sprawdzić nr części. A ściągasz ją pociągając do góry, jest mocowana na zatrzaskach
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#574030 Wysłany:
22 Kwi 2012, 19:28; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kox, dziękuje za odpowiedz. Czyli po prostu wyrywam  Zadz. do aso, ciekawe ile kosztują.. aaa może polakieruje ją na czarno 
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#574033 Wysłany:
22 Kwi 2012, 19:42; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Energy
|
Ta listwa zdaje mi się, że od spodniej strony maski tak po końcach jest mocowana na śrubki (2) i tak jak pisze kolega na zatrzaski 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#574108 Wysłany:
22 Kwi 2012, 21:14; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
całkiem jej nie zdejmowałem, ale też nie widziałem śrubek, być może są od góry zaślepki ale ja ich nie kojarzę.
|
|
Góra |
|
 |
etkth |
#577821 Wysłany:
05 Maj 2012, 22:21; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Wersja: 6-Speed
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Sty 2010, Posty: 64
|
Dlaczego nie czytacie wcześniejszych postów? Już chyba dwa lata temu naprawiłem sobie te spryskiwacze. topic20620.htmlPozdrawiam serdecznie 
_________________ Grande Punto 2007r. 1.3 MJ 90 KM skrzynia 6 biegowa.
|
|
Góra |
|
 |
Alice |
#629636 Wysłany:
05 Gru 2012, 23:11; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Alicja
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.4 16V 105KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Cult
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 07 Paź 2012, Posty: 652
|
|
Góra |
|
 |
etkth |
#629702 Wysłany:
06 Gru 2012, 06:49; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Wersja: 6-Speed
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 13 Sty 2010, Posty: 64
|
Alice napisał(a): Jak widać, nadal do dzisiaj Fiat z uporem maniaka wstawia te przeklęte spryskiwacze..... jakiś konstruktor ma rozum gdzie małpa dupę. Bo zamiast pomagać to tylko przeszkadzają. Jedynie na postoju, czytaj :stojąc na światłach mogę sobie szybę umyć. Prędkość powyżej 20 km/h i jest tragedia. oglądałam temat kolegi Etkth. patant dobry, tylko jakoś niewidzi mi się aż takie grzebanie w aucie które ma ledwo dwa tygodnie ! Jutro podjadę do salonu. Ciekawe co znachorologi wymyślą  Włożą podkładki pod śrubki. Na postoju poleci struga nad dachem a w czasie jazdy umyje szybę. Można kupić te podszybia i je szybko podmienić na zmodyfikowane - dwie śrubki w rogach widoczne po podniesieniu maski. A jak przyjdzie czas na wizytę serwisową - znowu podmienić na stare. Odpukać, u mnie system działa idealnie. Nawet podmieniłem gumki w reklamowanych wycieraczkach Boscha. Poprawiłem Boscha.
_________________ Grande Punto 2007r. 1.3 MJ 90 KM skrzynia 6 biegowa.
|
|
Góra |
|
 |
oczzko |
#714130 Wysłany:
03 Lut 2014, 00:47; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 03 Lut 2014, Posty: 13
|
Witam! Kupiłem niedawno Punto Evo z 2011 roku i miałem ten sam problem znaczy spryskiwacze "sikały" w wycieraczki lub pod nie. Problem po tygodniu użytkowania auta na tyle mnie zirytował, że postanowiłem to zmodyfikować kupiłem dysze z golfa III za jakieś 15 zł 3 szt. i do dzieła:D
Po ściągnięciu listwy zauważyłem obecność gumek jakie kiedyś były podkładane w ASO pod dysze jednak jak pomyślałem nic nie dały. Cała operacja trwała jakieś 2,5 godziny wraz z montażem dodatkowej dyszy zaślepionym miejscu na środku. Całość wygląda estetycznie, działa wyśmienicie, nawet nie musiałem wiercić nic w masce wykorzystałem oryginalne dziury na zatrzask na środku zamiast jednego zatrzasku dałem wężyk do środkowej dyszy. Jedyne co sprawiło problem to odpowiednie wyprofilowanie dysz z golfa tak aby pasowały w miejsca po naszych oryginalnych.
Każdemu kto ma odrobinę chęci i ma ten sam problem polecam ten sposób był opisany przez Krystiana na stronie 15 stej tego tematu.
|
|
Góra |
|
 |
sauros |
#777542 Wysłany:
06 Cze 2015, 14:12; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Forumowicz |
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Spryskiwacze sa OK - podziwiam tych co chcialo sie pare godzin wymieniac na spryskiwacze z innych samochodow. Powod "lania" jest prozaiczny - za male cisnienie w ukladzie. Jak podniesiecie klape to znajdziecie niepozorny trojnik rozdzielajacy plyn z pompki na oba spryskiwacze. Jest to trojnik "cisnieniowy", zuzywa sie i coraz slabsze cisnienie trzyma - wystarczy go wymienic i zapominacie o problemie. Mozna kupic orginalny albo taki bez mocowania i przymocowac trytka do starego trojnika. Koszt naprawy ok 10 PLN  ps. na moich spryskiwaczach polegly 3 ASO  Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
master-tom |
#778475 Wysłany:
15 Cze 2015, 23:22; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Tom
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Go!
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 14
|
Podobno Fiat wprowadził do sprzedaży ZMODYFIKOWANE dysze spryskiwaczy (tak twierdzi sprzedawca części z Fiata w Gdańsku i zarazem właściciel Grande). Pytajcie o nie u dealerów.
_________________ POZDRAWIAM
MASTER-TOM SKUTERCENTRUM TEAM GDAŃSK SUZUKI GSX 750 Inazuma + 1.2 8V GO! (obydwa 02"-dobry rocznik!) Aktualnie Grande 1.4 Blue..
|
|
Góra |
|
 |
mick989 |
#800239 Wysłany:
14 Mar 2016, 12:05; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Michał
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 24 Lip 2013, Posty: 3
|
Czy ktoś z Was może polecić miejsce lub osobę we Wrocławiu i okolicach, która w sensowny i sprawdzony sposób poprawia ten spryskiwacz przedniej szyby?
_________________ 2011-2016 II FL 1,2 60KM 2016-____ EVO 1,4 77KM
|
|
Góra |
|
 |
Colleague |
#810235 Wysłany:
18 Sie 2016, 18:21; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 28 Lip 2016, Posty: 72 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
SDD |
#845918 Wysłany:
09 Lut 2019, 17:25; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
Trochę odkopie temat  Ja kupiłem dysze z opla meriva. Wyglądają tak: Załącznik:
IMG_20190209_115027.jpg [ 142.38 KiB | Obejrzany 17214 razy ]
Po czym obciąłem boki: Załącznik:
IMG_20190209_115035.jpg [ 156.9 KiB | Obejrzany 17214 razy ]
Wkleiłem w listwy na kleju na gorąco: Załącznik:
IMG_20190209_120722.jpg [ 89.8 KiB | Obejrzany 17214 razy ]
Efekt końcowy: Załącznik:
IMG_20190209_124202.jpg [ 112.35 KiB | Obejrzany 17214 razy ]
Powiem szczerze, że całkiem nieźle pasują w otwory po oryginalnych 
_________________ Jak nazywała się Mama Muminka zanim urodziła Muminka??
|
|
Góra |
|
 |
adamcior |
#845999 Wysłany:
12 Lut 2019, 20:44; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Adam
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 17 Kwi 2010, Posty: 1264 Pomógł: 11
|
|
Góra |
|
 |
Millesime |
#858502 Wysłany:
08 Kwi 2022, 01:51; Temat postu: Re: Regulacja spryskiwaczy (za nisko psikają) |
|
|
Czy ktokolwiek próbował wymienić pompkę spryskiwaczy i wykluczył, że problem z za nisko psikającymi spryskiwaczami pochodzi od słabego ciśnienia, które nadaje pompka?
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|