|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 19:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz1976 |
#86569 Wysłany:
30 Sty 2008, 00:32; Temat postu: |
|
|
A mnie niedługo mija 15lecie prawa jazdy  I wiem jedno najgorsze jest to, kiedy uznamy że normalnie to jesteśmy tak dobrzy za kółkiem, ze nie ma na nas bata. I wtedy przychodzi najczęściej zimny prysznic. Ja też tak miałem i właśnie wtedy, kiedy uzałem że jeżdżę przesuper to zaliczyłem dzwona. Więc niestety rutyna gubi. A wielkich miast nie ma się co bać. Bo albo rzeczywiście stoi się w korakch, albo są dużo lepiej oznakowane niż właśnie te małe (wyjątkiem jest Bydgoszcz hahahahahaha). Poza tym jeżdżąc po mniejszych miastach przerażająca jest ciasnota ulic i ludzie wchodzący przed maskę zewsząd i w każdej chwili.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
sadoo |
#86580 Wysłany:
30 Sty 2008, 00:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
no ja mam prawko od 6 lat, z samochodem zżyłem sie od razu, nie straszne mi były żadne miasta trasy, po egzaminie wsiadłem i nie bałem sie pojechać na miasto zaparkowac w pierwszym roku swojej kadencji pojechałem 800 kilometrów w głab niemiec:P ale powiem szczerze ze z kazdym rokiem jezdze coraz dynamiczniej i konkretniej na trasach a w miescie z kazdym rokiem coraz wolniej i spokojniej  i jestem bardziej uprzejmy na drodze,
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#86586 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 11 Wrz 2007, Posty: 508
|
Grzegorz1976 co ty chcesz od Bydgoszczy ha ha ha  Mieszkam w Bydgoszczy i codziennie pokonuje wiele kilometrów po ulicach tego miasta. Tak poważnie to ciężko mi stwierdzić jak to jest z oznaczeniem dróg w moim mieście - ponieważ większość znam na pamięć. Wiem z doświadczenia że można bez wyrzutów sumienia narzekać na stan ulic, większość jest koszmarna (głównie dlatego będę cały czas jeździł na felgach 15" ha ha). Kolejną sprawą jest całe mnóstwo rond (ale w sumie to ja je lubię  ), słabo u nas z obwodnicami a przelotowe ulice w mieście mają tylko po dwa pasy w jedna stronę.
Wracając do tematu - prawo jazdy mam (prawie) od 10 lat i z perspektywy lat wiem że "najgłupsze" rzeczy robiłem w czasie pierwszych dwóch - trzech lat. Później z czasem przyszedł rozsądek i samo doświadczenie podpowiadało kiedy należy spasować. Grzegorz1976 ma 100% racji rutyna gubi i jest najgorszą rzeczą na jaką można sobie pozwolić. Dodałbym tylko że warto czasem "posłuchać" kierowców z wiekszym doświadczeniem i mieć naprawdę ograniczone zaufanie do innych użytkowników dróg. Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku!!!
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
|
|
Góra |
|
 |
Cento |
#86587 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:04; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Mikołaj
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Imielin Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 1476
|
sadoo jestem ewenementem 
_________________ Moja Vectra.
 Pozdrawiam! Do zobaczenia na drogach!
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#86599 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:12; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#86602 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
Nieraz jest tak, że kierowca musi myśleć za siebie i za innego debila. Przewidując pewne rzeczy można uniknąć kolizji, chociaż niestety nie zawsze.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#86604 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:16; Temat postu: |
|
|
uzziah napisał(a): Grzegorz1976 co ty chcesz od Bydgoszczy ha ha ha Mieszkam w Bydgoszczy i codziennie pokonuje wiele kilometrów po ulicach tego miasta. Tak poważnie to ciężko mi stwierdzić jak to jest z oznaczeniem dróg w moim mieście - ponieważ większość znam na pamięć.
Jeździłem już chyba po większości naszych dużych miast i są 2 miasta w których naprawdę będąc kilkukrotnie, nie potrafiłem się połapać o co kaman. To jest Bydgoszcz i... Gliwice. Gliwice zostawiam w spokoju, bo tam nawet miejscowi nie potrafili mi wytłumaczuć jak dojechać do celu (cyt. "A myknie sobie pan ten kawałek pod prąd... tu tak wszyscy robią hehehehe"), a w Bydgoszczy oznakowanie dróg, właśnie tych głównych jest dramatycznie niekonsekwentne, a w pewnym momemncie... po prostu się kończy i trzeba jechać na czuja  . W porządku za to są Wrocław, Poznań, Toruń, Kraków, Cały Śląsk z wyjątkiem Gliwic, Łódź, Częstochowa, Bielsko-Biała.
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#86605 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:18; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#86611 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Thomas w sposób jaki opisałeś taksówkarz skasował mi tył mojego seicento  Podjeżdżałem do aut stojących w korku... czekam sobie grzecznie i patrzę w lusterko, a tam auto zbliża się trochę za szybko. Jak już sie zorientowałem że nie wyhamuje to tylko czekałem na uderzenie - nic miłego... nie miałem szans ani miejsca na ucieczkę. Kierowca taksówki tłumaczył się że go pasażerka/klientka zagadała. Innym razem młody (stażem i wiekiem kierowca) wpasował mi drzwi do auta prawie pod siedzenie... to było na skrzyżowaniu... tłumaczył policji... myślałem że zdążę. Policjanci z ruchu drogowego powiedzieli mi (wywnioskowali ze śladów hamowania) że w ostatniej chwili uniknąłem dachowania w wyniku tego bocznego uderzenia. Niestety czasem nie mamy wpływu na to co się dzieje na drodze 
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#86613 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:34; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#86616 Wysłany:
30 Sty 2008, 01:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Z przykrością potwierdzam zdanie Thomas'a że Panie często mają "pewne" problemy z parkowaniem, choć zdarzają się pewne wyjątki  Szkoda że dużo kierowców nie podchodzi do prowadzenia auta z należytą uwagą. Wydaje im się że jest to tak intuicyjna i prosta czynność, że nie trzeba się nią przejmować. Szkoda tylko jak później czyta się policyjne statystyki o zabitych i rannych. Nie wspominając o mniej groźnych, ale bardzoooo wkurzających przypadkach jak ten opisany przez Thomas'a.
|
|
Góra |
|
 |
EDi |
#86693 Wysłany:
30 Sty 2008, 10:27; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Dębica Rejestracja: 10 Maj 2007, Posty: 1516
|
uzziah napisał(a): Wracając do tematu - prawo jazdy mam (prawie) od 10 lat i z perspektywy lat wiem że "najgłupsze" rzeczy robiłem w czasie pierwszych dwóch - trzech lat. Później z czasem przyszedł rozsądek i samo doświadczenie podpowiadało kiedy należy spasować. Grzegorz1976 ma 100% racji rutyna gubi i jest najgorszą rzeczą na jaką można sobie pozwolić. Dodałbym tylko że warto czasem "posłuchać" kierowców z wiekszym doświadczeniem i mieć naprawdę ograniczone zaufanie do innych użytkowników dróg. Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku!!!
w moim przypadku jest j.w. z tą mała różnica ze prawko mam 11 lat  a pozatym wszystko tak samo
|
Góra |
|
 |
Candy Cane |
#86702 Wysłany:
30 Sty 2008, 10:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: 125
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: Elektryczny
Wersja: Go!
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Kociuchowice Rejestracja: 05 Wrz 2007, Posty: 296
|
Thomas napisał(a): ... co za baby
dlatego jeśli widzę kobietę, młodą, piękną, która jeździ pewnie i wie co robi to aż serce szybciej bije, bo to jak ze szkieletami dinozaurów,
gdzieś są, a jest ich tak mało 
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#86704 Wysłany:
30 Sty 2008, 10:54; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Paliwo: Benzyna
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
Candy Cane napisał(a): Thomas napisał(a): ... co za baby dlatego jeśli widzę kobietę, młodą, piękną, która jeździ pewnie i wie co robi to aż serce szybciej bije, bo to jak ze szkieletami dinozaurów, gdzieś są, a jest ich tak mało 
Ja bym to rozszerzył do młodej, pięknej, pewnie jeżdzącej, wiedzącej co robi i jeżdzącej odpowiedzialnie - Twoje wymagania spełniała jedna moja znajoma z liceum, ale po przejażdzce z nią byłem w stanie mocnego roztrzęsienia  Szkielet i obudowa niby były u niej w porządku  , ale zakrętów nie brała poniżej 40 kmh  Jeszcze do tego seryjne zawieszenie (golf II) także podpierał się lusterkami przy kazdym takim manewrze 
15.11.07 adi.degora napisał(a): znacie sie lepiej, to pierd*le, koniec z moimi radami w temacie CA Scooby-dooby-doobywóz &Wheeler 800 |Podstawy CA wg Adiego - Kompendium & Ranking kosmetyków samochodowych | Polska Jazda & YouTube
***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***
|
|
Góra |
|
 |
t0mek |
#86758 Wysłany:
30 Sty 2008, 15:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Chrzanów Rejestracja: 03 Sty 2008, Posty: 42
|
niop jest tak z tymi kobietami...moje poczatki za kierownica były w kolegi maluszku w wieku 16 lat rajdowałem sobie nim...ale na krotko bo maluch dla mnie nie jechał...zawsze interesowało mnie auto mojego drogiego kolegi...uno...1.4turbo:D i było to tak ze jak sie spotykalismy to zawsze dawał mi sie przejechac zeby umysł i ciało odmulic ale nie wyrabiałem za kólkiem za długo bo to uno zapier...no i przyszedł czas kiedy to nabyłem cc ale jezdziło jak zwykłe cc wiec trzeba było zrobic nowy silnik...ale po jakims czasie uswiadomiłem sobie ze turbo to turbo i kupiłem doinwestowane punto gt...hehe no i teraz jestes w pełni zadowolony chodz juz i tak przyspieszenia rzedu 6-7 sek nie robia na mnie wrazenia wiec nastepnym zakupem bedzie cbr 600-900r...ale to w niedalekiej przyszłosci oczywiscie...
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#86761 Wysłany:
30 Sty 2008, 15:06; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
t0mek napisał(a): moje poczatki za kierownica były w kolegi maluszku w wieku 16 lat rajdowałem sobie nim.. Ja bym się tym nie chwalił.... Mialeś prawo jazdy?
Jeden z moich znajomych ma tak "mądrego syna" że daje mu sobie pojeździć po drodze publicznej. Tylko, że syn ma 12 lat!
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#86773 Wysłany:
30 Sty 2008, 15:51; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#86792 Wysłany:
30 Sty 2008, 17:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
To nic nie zmienia, ojciec nie miał do dyspozycji dodatkowego hamulca tak jak nauka jazdy.
Nie wiem po co to niektórzy rodzice robią, może chcą pokazać jakie mają zdolne dzieci, ale wydaje mi się iż wiekszość dzieci by potrafiła. Moi synowie zasiedli za kierownicą mojego samochodu jak dostali prawo jazdy.
Nie uważam, żeby z tego powodu mieli być gorszymi kierowcami.
Dla pasjonatów są gokarty itp. na bezpiecznych torach i nie w ruchu drogowym.
|
|
Góra |
|
 |
xspeed99 |
#86796 Wysłany:
30 Sty 2008, 17:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Gostynin Rejestracja: 25 Sty 2008, Posty: 318
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#86817 Wysłany:
30 Sty 2008, 18:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
mi sie zdążało polatać bez prawka po drogach publicznych ale dzielnicowych na poważna drogę bez prawka nie wyruszyłem.
Ja swoja była dziewczynę nauczyłem jeździć bez prawka po publicznych drogach, pewnie jak by mnie drapnęli za to to był ładnie beknął, ale teraz jest to jedyna młoda dziewczyna z która nie boje sie wsiąść do samochodu i która jeździ wiele lepiej niz nie jeden facet który ma kupe kilometrów na koncie, fakt ze w pierwszym roku jak zdała prawko a zdała oczywiscie za pierwszym razem to zrobiła lekko 20-30 tys km po całej europie 
|
|
Góra |
|
 |
dr gore |
#87870 Wysłany:
02 Lut 2008, 16:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Koło Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 269
|
to i ja sie pochwalę co kiedyś odwaliłem - majac 16 lat i bardzo chcąc jeździć buchnałem cc 700 mojego wuja w nocy z garażu. Jeździłem sobie po nocy w moim mieście aż mnie przyuwazyła policja. Jadę sobie a tu nagle słyszę syrenę za plecami i to całe światło niebieskie bleeee. Pomyślałem sobie ze uda mi się uciec wiec gaz do dechy ( bałem się afery jak sie wyda ze buchnąłem auto ) Była zima i ślisko a ja z tego szoku zapomniałem o tym wiec gaz do dechy. Jechałem po wiejskiej drodze z około 80kmh a policjanci tacy głupi nie byli wiec ich odsadziłem. Zbliżając się do zakretu postanowiłem przychamować i wiadomo ci się stało - utrata kontroli nad autem. Po serii wygibasów wjechełem bokiem w rów ( na szczęście płytki był ) zdązyłem ucuec w pole zanim polonez dojechał na miejsce. Dotarłem do domu a tam była juz policja i wielka afera- na szczęscie wujasa znali więc nie miałem problemów. Ale opierdol jaki dostawałem przez pół roku nie udało sie uniknąć. Samochód też specjalnie nie ucierpiał.
Teraz to sie z tego śmieje ale wtedy.........
Czysta głupota w czoło się tylko popukać 
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#87886 Wysłany:
02 Lut 2008, 17:09; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#87887 Wysłany:
02 Lut 2008, 17:15; Temat postu: |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Też jeździłem bez prawka od... 14 roku życia... ale żadnej przygody z misiakami nie miałem 
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
dr gore |
#87904 Wysłany:
02 Lut 2008, 18:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Koło Rejestracja: 26 Gru 2007, Posty: 269
|
adi.degora napisał(a): dr gore napisał(a): Czysta głupota w czoło się tylko popukać  No  Ja podobnie dopiero teraz zrozumiałem jaki byłem debil że jeździłem bez prawka  Tym bardziej że miałem podobną przygodę jak Ty, z tym że bez rowu i mnie nie dogonili 
a jaka jest kara za próbę ucieczki?
|
|
Góra |
|
 |
zyga670 |
#87906 Wysłany:
02 Lut 2008, 18:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: ON
Wersja: S
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|