| Autor |
Wiadomość |
raflone
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 522
Tematy: 4
|
Wysłany:
10 Sty 2008 19:56 |
  |
Witam Pytanko do uzytkownikow LPG. Czy zdaza sie wam zalaczanie kontrolki systemu EOBD podczas uzywania gazu?? Taki blad trzeba kasowac w ASO niestety. Wydaje mi sie ze nie jest to szczegolnie grozne ale irytujace gdy wlaczajac samochod dostaje sie komunikat 'Check engine...'
Jesli ktos sie z tym spotkal niech napisze co ile kkm blad sie pokazuje |
_________________ GP 1.2 + LPG Active / Style / New Wave |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Yoka
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 25 Skąd: Tychy
|
Wysłany:
10 Sty 2008 20:59 |
  |
Mi sie pojawiała ostatnio w mrozy ...wczesniej tylko raz sie pojawiła jakieś 3 miechy temu...może 4 (po 10.000 km jazdy na gazie) Kasowałem w ASO przy okazji
Ostatnie zaświecenie check engine związane było z falowaniem obrotów silnika na biegu jałowym (po 14.000 km jazdy na gazie)
Teraz sie nie włącza
Ale....dodam tylko ze częściej mi sie check engine włączał kiedy nie miałem instalacji LPG  |
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1.4 8V ACTIV
68.000 km
Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto |
|
|
|
 |
next
Forumowicz
Imię: next
Dni na forum: 337
Tematy: 1
|
Wysłany:
06 Lut 2008 21:56 |
  |
Przed trzema godzinami zapaliła sie w moim, miesięcznym GP, przebieg 3000km. Szczerze, to troche sie przestraszyłem.mam instalacje gazowa i na piatek jestem umówiony w ASO, bo musze przejechac ok. 2km i wówczas sie przełacza z benzyny na gaz. Czy ASO kasuje kontrolke w ramach gwarancji? |
|
|
|
|
 |
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 348
Tematy: 7 Skąd: Będzin
|
Wysłany:
07 Lut 2008 16:12 |
  |
next gdzie robiłeś instalację - w ASO ? Jeśli tak to zrobią Ci wszystko w ramach gwarancji.
Ale spróbuj jeszcze zatankować na innej stacji - kiepski gaz też może powodować, że kontrolka się zapala. |
_________________ Pozdrawiam - "Jedi"
Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential |
|
|
|
 |
next
Forumowicz
|
Wysłany:
08 Lut 2008 19:56 |
  |
Instalace zakładała ASO. Dzisiaj zlozyłem im wizyte. Wyregulowali gaz, i usuneli świecenie lampki. Oczywiscie w ramach gwarancji.Przejechałem 70 km i jest ok. Zobaczymy co bedzie dalej. Gaz biore cały czas na tej samej stacji ale byc moze i był gorszej jakosci. Fakt, że pan w serwisie nie był zdziwony zapaleniem lampki kontrolnej swiadczy, że to chyba nie nowosc. Równiez mam GP 1,4 8v, srebrny.pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 348
Tematy: 7 Skąd: Będzin
|
Wysłany:
08 Lut 2008 21:59 |
  |
next nawet na markowych stacjach różne dostawy mają różną jakość paliwa. Więc tym bym się nie sugerował. |
_________________ Pozdrawiam - "Jedi"
Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential |
|
|
|
 |
raflone
Sympatyk kropek
Dni na forum: 522
Tematy: 4
|
Wysłany:
09 Lut 2008 14:19 |
  |
Jedna rzecz odnosnie regulacji instalacji gazowej. Gdy regulowalem jeszcze w ASO to okazuje sie ze oni przeprowadzaja ja na postoju natomiast jak bylem w AutoGaz Slask w Bielsku to oni reguluja na trasie Podpinaja laptopa pod kompa i reguluja gaz pod roznym obciazeniem co wydaje mi sie bardziej prawidlowe. Taka regulacja trwa ok. 25min jazdy po miescie.
Pzdr |
_________________ GP 1.2 + LPG Active / Style / New Wave |
|
|
|
 |
next
Forumowicz
|
Wysłany:
17 Lut 2008 21:13 |
  |
I to sie nazywa regulacja.
[ Dodano: 17 Lut 2008 21:13 ]
No i znowu ta lampka zapaliła sie gdy zatankowałem gaz, wiec chyba po każdym tankowaniu bede jeżdził do ASO. Teraz jestem pewien, że to gaz, no chyba, że mróz? |
|
|
|
|
 |
michael
Forumowicz
Imię: Michał
Dni na forum: 296
Tematy: 0 Skąd: Łódź
|
Witam wszystkich
Panowie jeżeli chodzi o instalację gazową to trzymajcie sie z dala od fabrycznej Tartarini. Męczyłem się przez prawie 2 lata w końcu znajomy gazownik zaproponował mi na próbe zamianę instalacji na STAG-A 300 (też sekwencja). Jakie było moje zaskoczenie, zniknęły wszelkie problemy typu gaśnięcie przy przełączeniu, palenie kontrolki EOBD co 5000km, falowanie obrotów, duże zużycie paliwa. Do tego przekładka kosztowała mnie 1500zł a za instalacje Tartarini płaciłem 4300zł. Jak LPG to tylko STAG za normalną cenę a nie "szajserini" za kosmiczną kwotę. Fiat powinien wycofać ze swojej oferty Tartarini. |
|
|
|
|
 |
Picia
Forumowicz

Imię: Piotrek
Dni na forum: 542
Tematy: 0 Skąd: Warszawa
|
Zgadzam się w całości. Dlatego założyłem BRC Sequent. Przejechałem 30 tys i nic, kompletnie żadnego problemu z gazem w stylu gaśnięcie, wysokie zużycie, EOBD. Polecam BRC i oczywiście dobrych monterów np Czakram W-wa. |
_________________ PICIA GP 8V 06/07 |
|
|
|
 |
poziomek
Puntoświr

Dni na forum: 669
Tematy: 7 Skąd: Warszawa
|
| michael napisał: |
Witam wszystkich
Panowie jeżeli chodzi o instalację gazową to trzymajcie sie z dala od fabrycznej Tartarini. Męczyłem się przez prawie 2 lata w końcu znajomy gazownik zaproponował mi na próbe zamianę instalacji na STAG-A 300 (też sekwencja). Jakie było moje zaskoczenie, zniknęły wszelkie problemy typu gaśnięcie przy przełączeniu, palenie kontrolki EOBD co 5000km, falowanie obrotów, duże zużycie paliwa. Do tego przekładka kosztowała mnie 1500zł a za instalacje Tartarini płaciłem 4300zł. Jak LPG to tylko STAG za normalną cenę a nie "szajserini" za kosmiczną kwotę. Fiat powinien wycofać ze swojej oferty Tartarini. |
Problemem jest marna wiedza panów z ASO a nie instalka, ale i tak wolałbym STAG'a  |
_________________ Albea 2006 1.4 8V 77km |
|
|
|
 |
sp4xkp
Sympatyk kropek

Imię: Bogdan
Dni na forum: 296
Tematy: 1 Skąd: Augustów
|
| poziomek napisał: |
Problemem jest marna wiedza panów z ASO a nie instalka, ale i tak wolałbym STAG'a  |
Witam. STAG jest niezły, podobny jest VECTOR, a teraz śmiem twierdzić, że Agis ich bije o całą epokę. Jeżeli ktoś ma OBD-CAN w samochodzie, to jest możliwość podpięcia się do sterownika samochodowego i kasować błędy z poziomu Agisa. Świetna sprawa. Widziałem to w działaniu, zamontowałem w swoim GP i rozczarowałem się niemiłosiernie. Moje GP nie ma CANa. Punto II z 2003 roku ma, a ten z 2007 roku nie!!! Toż to szooook!!! Fiat poleciał sobie w kulki. Ale trudno. Muszę z tym żyć.
Pozdrawiam. |
_________________ Punto II 1,2/8V - Grande Punto 1,4/8V.
Cytat:
"Kto nie wyszalał się za młodu, będzie świnią na starość" - Józef Piłsudski. |
|
|
|
 |
|
|