Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

LPG a system EOBD Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
raflone
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 522
Tematy: 4

Post #80531 Wysłany: 10 Sty 2008 19:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam Pytanko do uzytkownikow LPG. Czy zdaza sie wam zalaczanie kontrolki systemu EOBD podczas uzywania gazu?? Taki blad trzeba kasowac w ASO niestety. Wydaje mi sie ze nie jest to szczegolnie grozne ale irytujace gdy wlaczajac samochod dostaje sie komunikat 'Check engine...'
Jesli ktos sie z tym spotkal niech napisze co ile kkm blad sie pokazuje

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Yoka
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 25

Post #80558 Wysłany: 10 Sty 2008 20:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mi sie pojawiała ostatnio w mrozy ...wczesniej tylko raz sie pojawiła jakieś 3 miechy temu...może 4 (po 10.000 km jazdy na gazie) Smile Kasowałem w ASO przy okazji Very Happy

Ostatnie zaświecenie check engine związane było z falowaniem obrotów silnika na biegu jałowym (po 14.000 km jazdy na gazie) Smile
Teraz sie nie włącza Very Happy

Ale....dodam tylko ze częściej mi sie check engine włączał kiedy nie miałem instalacji LPG clown clown clown Mr. Green Mr. Green

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
next
Forumowicz

Imię: next
Dni na forum: 337
Tematy: 1

Post #89261 Wysłany: 06 Lut 2008 21:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przed trzema godzinami zapaliła sie w moim, miesięcznym GP, przebieg 3000km. Szczerze, to troche sie przestraszyłem.mam instalacje gazowa i na piatek jestem umówiony w ASO, bo musze przejechac ok. 2km i wówczas sie przełacza z benzyny na gaz. Czy ASO kasuje kontrolke w ramach gwarancji?
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 348
Tematy: 7

Post #89439 Wysłany: 07 Lut 2008 16:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

next gdzie robiłeś instalację - w ASO ? Jeśli tak to zrobią Ci wszystko w ramach gwarancji.
Ale spróbuj jeszcze zatankować na innej stacji - kiepski gaz też może powodować, że kontrolka się zapala.

Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
next
Forumowicz

Post #89901 Wysłany: 08 Lut 2008 19:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Instalace zakładała ASO. Dzisiaj zlozyłem im wizyte. Wyregulowali gaz, i usuneli świecenie lampki. Oczywiscie w ramach gwarancji.Przejechałem 70 km i jest ok. Zobaczymy co bedzie dalej. Gaz biore cały czas na tej samej stacji ale byc moze i był gorszej jakosci. Fakt, że pan w serwisie nie był zdziwony zapaleniem lampki kontrolnej swiadczy, że to chyba nie nowosc. Równiez mam GP 1,4 8v, srebrny.pozdrawiam
Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 348

Post #89976 Wysłany: 08 Lut 2008 21:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

next nawet na markowych stacjach różne dostawy mają różną jakość paliwa. Więc tym bym się nie sugerował.

Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
raflone
Sympatyk kropek

Dni na forum: 522
Tematy: 4

Post #90103 Wysłany: 09 Lut 2008 14:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jedna rzecz odnosnie regulacji instalacji gazowej. Gdy regulowalem jeszcze w ASO to okazuje sie ze oni przeprowadzaja ja na postoju natomiast jak bylem w AutoGaz Slask w Bielsku to oni reguluja na trasie Podpinaja laptopa pod kompa i reguluja gaz pod roznym obciazeniem co wydaje mi sie bardziej prawidlowe. Taka regulacja trwa ok. 25min jazdy po miescie.
Pzdr

Forumowicz

Post #90109 Wysłany: 17 Lut 2008 21:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

I to sie nazywa regulacja.

[ Dodano: 17 Lut 2008 21:13 ]
No i znowu ta lampka zapaliła sie gdy zatankowałem gaz, wiec chyba po każdym tankowaniu bede jeżdził do ASO. Teraz jestem pewien, że to gaz, no chyba, że mróz?
michael
Forumowicz

Imię: Michał
Dni na forum: 296
Tematy: 0

Post #104504 Wysłany: 18 Mar 2008 21:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam wszystkich
Panowie jeżeli chodzi o instalację gazową to trzymajcie sie z dala od fabrycznej Tartarini. Męczyłem się przez prawie 2 lata w końcu znajomy gazownik zaproponował mi na próbe zamianę instalacji na STAG-A 300 (też sekwencja). Jakie było moje zaskoczenie, zniknęły wszelkie problemy typu gaśnięcie przy przełączeniu, palenie kontrolki EOBD co 5000km, falowanie obrotów, duże zużycie paliwa. Do tego przekładka kosztowała mnie 1500zł a za instalacje Tartarini płaciłem 4300zł. Jak LPG to tylko STAG za normalną cenę a nie "szajserini" za kosmiczną kwotę. Fiat powinien wycofać ze swojej oferty Tartarini.
Picia
Forumowicz

Imię: Piotrek
Dni na forum: 542
Tematy: 0

Post #104562 Wysłany: 19 Mar 2008 00:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zgadzam się w całości. Dlatego założyłem BRC Sequent. Przejechałem 30 tys i nic, kompletnie żadnego problemu z gazem w stylu gaśnięcie, wysokie zużycie, EOBD. Polecam BRC i oczywiście dobrych monterów np Czakram W-wa.

Puntoświr

Dni na forum: 669

Post #104592 Wysłany: 19 Mar 2008 08:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

michael napisał:
Witam wszystkich
Panowie jeżeli chodzi o instalację gazową to trzymajcie sie z dala od fabrycznej Tartarini. Męczyłem się przez prawie 2 lata w końcu znajomy gazownik zaproponował mi na próbe zamianę instalacji na STAG-A 300 (też sekwencja). Jakie było moje zaskoczenie, zniknęły wszelkie problemy typu gaśnięcie przy przełączeniu, palenie kontrolki EOBD co 5000km, falowanie obrotów, duże zużycie paliwa. Do tego przekładka kosztowała mnie 1500zł a za instalacje Tartarini płaciłem 4300zł. Jak LPG to tylko STAG za normalną cenę a nie "szajserini" za kosmiczną kwotę. Fiat powinien wycofać ze swojej oferty Tartarini.

Problemem jest marna wiedza panów z ASO a nie instalka, ale i tak wolałbym STAG'a Very Happy

Sympatyk kropek

Imię: Bogdan
Dni na forum: 296

Post #104797 Wysłany: 19 Mar 2008 19:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

poziomek napisał:

Problemem jest marna wiedza panów z ASO a nie instalka, ale i tak wolałbym STAG'a Very Happy

Witam. STAG jest niezły, podobny jest VECTOR, a teraz śmiem twierdzić, że Agis ich bije o całą epokę. Jeżeli ktoś ma OBD-CAN w samochodzie, to jest możliwość podpięcia się do sterownika samochodowego i kasować błędy z poziomu Agisa. Świetna sprawa. Widziałem to w działaniu, zamontowałem w swoim GP i rozczarowałem się niemiłosiernie. Moje GP nie ma CANa. Punto II z 2003 roku ma, a ten z 2007 roku nie!!! Toż to szooook!!! Fiat poleciał sobie w kulki. Ale trudno. Muszę z tym żyć.

Pozdrawiam.

Cytat:
"Kto nie wyszalał się za młodu, będzie świnią na starość" - Józef Piłsudski.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat