|
Obecny czas: 12 Sty 2026, 19:24
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
cpunek7 |
#630775 Wysłany:
11 Gru 2012, 19:43; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Miejscowość: Tychy Rejestracja: 18 Paź 2010, Posty: 10
|
|
Witam
Mam problem ten sam co rok temu w zime wyłącza mi sie wspomaganie zwykle jak auto jest zimne z tego co zauważyłem w lato nie wyłączyło mi sie ani razu a teraz jak jest zimno to potrafi mi sie wyłączyć na rondzie a jak sa przymrozki to na prostej drodze mi sie wylacza
czy mial ktos podobny problem czy ktos mi moze powiedziec gdzie szukac rozwiazania ?? chcialbym sam z tm cos porobic a nie jechac z autkiem do mechanika
Pozdrawiam i bardzo prosze o odpowiedz
|
|
| Góra |
|
 |
|
|
|
domin45670 |
#630780 Wysłany:
11 Gru 2012, 19:49; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14403 Pomógł: 128
|
cpunek7 napisał(a): czy mial ktos podobny problem czy ktos mi moze powiedziec gdzie szukac rozwiazania ?? Całe 27 stron tego tematu porusza dokładnie ten sam problem.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 141 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mariu |
#632119 Wysłany:
19 Gru 2012, 14:48; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Imię: Mariu
Samochód: Punto II FL 5d
Wersja: Emotion
Województwo: mazowieckie [W]
|
|
U mnie silnik ma narysowane farba taki "X" czy to oznacza ze u mnie silnik byl juz kiedys wymieniany skoro jest oznaczony ? Dodam ze y mnie swieci sie kontrolka wspomagania jak odpale silnik i za 5 sek sie wlacza.Wspomaganie dziala bez zarzutow. City tez dziala. Kiedys jak cos tam poruszalem kablami przy bezpiecznikach i odpalilem silnik to kontrolka sie nie swiecila,ale zaswiecila sie po okolo 30sekundach. Myslicie ze siada cos wspomaganiu czy moze cos nie laczy cos zasniedzialo ?
|
|
| Góra |
|
 |
|
bravoemotionmjet |
#632130 Wysłany:
19 Gru 2012, 15:38; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Między Łodzią a Warszawą :) Rejestracja: 03 Cze 2008, Posty: 185
|
|
Wróżki na forum nie ma. Diagnostyka komputerowa i wszystko będzie wiadomo.
_________________ Fiat Bravo Emotion 1.9 MultiJet 120 KM, 17", dołożyłem: tempomat, ESP/ASR, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, przyciemniane szyby elektryczne z tyłu, MP3, czujniki cofania P/T Valeo, elektrycznie składane lusterka, podgrzewanie foteli przód.
Poszedł w świat: Fiat Grande Punto Sport 1.3 MultiJet 90 KM, 17", dołożyłem tempomat, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, czujniki cofania, podłokietnik, podgrzewanie foteli przód.
@Manetka tempomatu do GP z montażem@
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mariu |
#632135 Wysłany:
19 Gru 2012, 16:28; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
|
OK postaram sie kupic ten kabel diagnostyczny. Ale najbardziej mnie ciekawi to ze ten silniczek od wspomagania jest oznakowany biala farbą. Czy u Was tez bylo jakies oznakowanie.BO jak nie to widocznie byl juz wymieniony...
|
|
| Góra |
|
 |
|
bravoemotionmjet |
#632141 Wysłany:
19 Gru 2012, 17:03; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Czasami są oznaczenia fabryczne. Różne kolory oznaczają różne wersje czy partie.
_________________ Fiat Bravo Emotion 1.9 MultiJet 120 KM, 17", dołożyłem: tempomat, ESP/ASR, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, przyciemniane szyby elektryczne z tyłu, MP3, czujniki cofania P/T Valeo, elektrycznie składane lusterka, podgrzewanie foteli przód.
Poszedł w świat: Fiat Grande Punto Sport 1.3 MultiJet 90 KM, 17", dołożyłem tempomat, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, czujniki cofania, podłokietnik, podgrzewanie foteli przód.
|
|
| Góra |
|
 |
|
mic214 |
#634269 Wysłany:
30 Gru 2012, 19:18; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Forumowicz |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
|
Witam wszystkich, Jak u większości z was padło wspomaganie w kropku. Po odczytaniu błędu (C1005 - czujnik skrętu) zamierzam w najbliższym czasie kupić taki czujnik i wymienić. Na podstawie poprzednich postów zauważyłem, że nie jest to takie proste (po wymianie uk. kierowanie nie działa poprawnie). Znalazłem "tutorial" jakiegoś włoskiego Mechanika na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IZykfPlLwTc . Niestety nie mam nikogo, kto dobrze zna włoski. Na podstawie samego filmu da się zinterpretować poszczególne kroki ale, jeżeli było by to możliwe, wolał bym wiedzieć co On mówi. Może mówi coś na co ja bym nie zwrócił uwagi podczas wymiany i kalibracji czujnika. Tłumaczenie nie musi być dosłowne.
|
|
| Góra |
|
 |
|
lakikwap |
#634576 Wysłany:
01 Sty 2013, 18:04; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
mic214, kup kolumne z na 100% dobrym czujnikiem, silnik i kompa włóż od siebie i po sprawie. ps. mam taką kolumne do sprzedania 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mariu |
#635081 Wysłany:
03 Sty 2013, 22:05; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
Kupilem Kabel.Ale ze nie chcialo mi sie czytac to kupilem Vaga ktorym nie polacze sie ze wspomaganiem  Dobrze ze dalem za niego tylko 46zl z przesylka  Natomiast mam takie pytanie.Czy jezeli jest jakis blad we wspomaganiu ktory kiedys wystapil i nie zostal skasowany to po wykasowaniu kontrolka moze juz nie swieciec ? Swiecila sie u mnie jeszcze kontrolka silnika.Byly dwa bledy sondy lambda skasowalem i kontrolka zgasla.Jezdzilem troche i nie zapala sie juz. Jutro wymienie przewody zaplonowe.Maja ewidetnie przebicie.,widac to po ciemku..Moze to pomoze,bo czytalem tez kumos sie palila kontrolka wspomagania i jak wymienil przewody to zgasla 
|
|
| Góra |
|
 |
|
domin45670 |
#635084 Wysłany:
03 Sty 2013, 22:14; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Przyjaciel |
 |
|
Mariu napisał(a): Natomiast mam takie pytanie.Czy jezeli jest jakis blad we wspomaganiu ktory kiedys wystapil i nie zostal skasowany to po wykasowaniu kontrolka moze juz nie swieciec ? Kontrolka wspomagania zapala się po wystąpieniu błędu (praktycznie są 2 główne (1 dotyczy silnika, a drugi czujnika skrętu). Kontrolka gaśnie po ponownym uruchomieniu, jeśli usterka nie występuje w danej chwili. Zapisany błąd z przeszłości nie oznacza tego, iż kontrolka się pali i zgaśnie po wykasowaniu. Zgaśnie, gdy błąd/awaria aktualnie (w danym momencie) nie występuje.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 141 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
| Góra |
|
 |
|
Mariu |
#635091 Wysłany:
03 Sty 2013, 22:37; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Sympatyk kropek |
|
Z tych dwoch zeczy..wiadomo wolal bym zeby to silnik byl walnięty.Bede musial chyba kupic jeszcze ten kabel ELM. Ale nawet jak to bedzie blad czujnika albo silnika to chyba tez nie ma co wymieniac skoro dziala dobrze ? Jak bedzie sie czesto wylaczac albo dopiero calkiem przestanie dzialac.Wtydy mozna by wymienic  Jeszcze takie pytanie techniczne. Czy w Punto 2 FL wymienia sie sam czujnik czy trzeba cala kolumne ?
|
|
| Góra |
|
 |
|
wojtass18 |
#635095 Wysłany:
03 Sty 2013, 22:41; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
|
tak samo jak w P2 sam czujnik
|
|
| Góra |
|
 |
|
domin45670 |
#635102 Wysłany:
03 Sty 2013, 23:06; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Przyjaciel |
 |
|
Mariu napisał(a): Czy w Punto 2 FL wymienia sie sam czujnik czy trzeba cala kolumne ? wojtass18 napisał(a): tak samo jak w P2 sam czujnik Chyba, że się pojedzie do ASO, wtedy usłyszysz, że się nie da i trzeba wymienić całą kolumnę 
|
|
| Góra |
|
 |
|
bravoemotionmjet |
#635105 Wysłany:
03 Sty 2013, 23:28; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
W ASO się nie da, bo tak Fiat nakazuje. Jak trafisz na dobrego mechanika znającego temat, to zrobią to i w serwisie. Bardziej z braku wiedzy kto ty jesteś nie robią tego obcym, bo Fiat robi w związku z tym problemy. Znajomi z ASO dzwonią, dają numer telefonu do mnie i człowiek przyjeżdża do mnie na naprawę, bo sami nie chcą się w to bawić z powodu jak wyżej. Do tego dochodzi część, na którą trzeba dać gwarancję. A jak serwis ma dać gwarancję na część, która nie jest fabrycznie nowa?. U kogo reklamować?. Klient potem zrobi dym, że część mu w serwisie zamontowali i napisze do Fiata skargę. ASO nie ma dostępu do tych części jako odrębnych. Czujnik jest zespolony z kolumną i w takiej formie otrzymuje go od Fiata. I tylko w takiej może go montować i odpowiadać za niego.
Poza tym nie ma czegoś takiego jak gwarancja rozruchowa czy montażowa 2 dni, 5 dni, 10 dni, 30 dni. Każdy sprzedający odpowiada za wady w wyrobie przez rok czasu od daty sprzedaży, bo tak mówią przepisy. Nieważne czy to nowa część czy stara, nowa czy używana. Sprzedający według prawa zapewnia działanie zgodne z przeznaczeniem rok od sprzedaży jeśli jest dokument sprzedaży typu paragon czy faktura.
Ponadto Fiat jako pierwszy wprowadził ten typ wspomagania i tak naprawdę sami nie wiedzieli co tam się może psuć. To, że są całe kolumny kierownicze to jest to zaszłość historyczna. Chcieli mieć możliwość określenia słabych punktów i stąd konieczność zakupu nowej przy zwrocie starej kolumny. Wysyłali do producenta i ten określał co jest słabym punktem. Poza tym czujniki padają u każdego producenta aut czy to VW, Volvo, Kia czy Mercedes. Te z Punto są obliczone na 1.000.000 cykli ruchu. Czyli każdy ruch kierownicą jest jednym cyklem. Tak to obliczyli i tak to zrobili.
|
|
| Góra |
|
 |
|
grzwro |
#635382 Wysłany:
05 Sty 2013, 00:45; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Imię: Grzegorz
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
|
|
Z doświadczenia powiem, że jeśli zaświeci się kontrolka wspomagania i będzie to błąd 1006 lub 1007 to na 99% problem tkwi w czujniku chociaż wymiana lub przelutowanie przekaźników silnika może na jakiś rozwiązać problem , jednka jedynie na niewielki czas (może miesiąc w porze zimowej). Ja po pojawieniu się błędów wymieniłem silniczek działało może 1 miesiąc, wymieniłem na kolejny, a że była zima do wiosny było ok, później wspomaganie działało ok z przerwami i to zazwyczaj w najmniej spodziewanym momencie przestawało działać. Podejrzewałem, że problem z luzami w maglownicy wpływa na bład, bo pojawiał sie brak wspomagania przy przejęździe prze nierówność. Później pojaiwł się gdy samochód spoczywał kilka dni, przy odpalaniu zaświeciła sie kontrolka, więc pomyślałem, że rozwiązanie problemu należy szukać w elektryce samochodu (może alternator może jakieś zwarcie). Poczytałęm na forach i miałem zamiar wzmocnić prąd ładowania alternatora. Jednak w końcu znalazłem super ofertę na forach dotyczącą maglownicy i kolumny z czujnikiem i silniczkeim i zamowilem, zamontowałem i problem błedów i luzów na maglownicy zniknął, wspomaganie zaczęło działać i działa pewnie około 0,5 roku. Prawdopodobnie problem tkwił w czujniku, jednak że znieniłę w zasadzie cały układ wspomagania nie mam pewności, ale po tych denerwujących momentach po zmianach silników i jazdy bez wspomagania teraz dochodzę do wniosku,że od razu trzeba było szukać kolumny z czujnikeim, wymienić i zaoszczędzić sobie stesujących momentów. Oczywiście może się zdarzyć żę przyczyną pojawiania się błedów będą zimne luty ale wg mnie jeśli one byłyby przyczyną wyłacznia si wspomagania, to problem pojawiłby się w zasaadzie w max kilka mies po wyjechaniu z salonu. a czym dłużej od pierwszego zakupu to taka przyczyna jest mnie prawdopodobna. Sam silnuk i przekaźniki fabryczne to raczej tridni s=jest zajechaćw normalnym użytkowaniu samochodu. Może się mylę, ale specjaliści na tym forum moga zaprzeczyć lub potwierdzić moje doświadczenia i przypuszczenia.
|
|
| Góra |
|
 |
|
domin45670 |
#635394 Wysłany:
05 Sty 2013, 01:39; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Przyjaciel |
 |
|
grzwro napisał(a): Sam silnuk i przekaźniki fabryczne to raczej tridni s=jest zajechaćw normalnym użytkowaniu samochodu. Yyy, że co?  grzwro napisał(a): teraz dochodzę do wniosku,że od razu trzeba było szukać kolumny z czujnikeim, wymienić i zaoszczędzić sobie stesujących momentów. Tylko skąd pewność, że czujnik będzie ok? Przyjdzie zima i... no właśnie, znów się zacznie 
|
|
| Góra |
|
 |
|
bravoemotionmjet |
#635406 Wysłany:
05 Sty 2013, 09:08; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
grzwro napisał(a): Z doświadczenia powiem, że jeśli zaświeci się kontrolka wspomagania i będzie to błąd 1006 lub 1007 to na 99% problem tkwi w czujniku chociaż wymiana lub przelutowanie przekaźników silnika może na jakiś rozwiązać problem , jednka jedynie na niewielki czas (może miesiąc w porze zimowej). Ja po pojawieniu się błędów wymieniłem silniczek działało może 1 miesiąc, wymieniłem na kolejny, a że była zima do wiosny było ok, później wspomaganie działało ok z przerwami i to zazwyczaj w najmniej spodziewanym momencie przestawało działać. Wymieniłeś kilka silników po jakieś 120 - 150 zł, potem maglownicę i całą kolumnę też pewnie za jakieś 500 zł, a za wymianę samego czujnika zapłaciłbyś około 600 - 800 zł. A nie masz gwarancji, że czujnik jest sprawny. Interes życia, nie ma co  .
|
|
| Góra |
|
 |
|
Rolce |
#636376 Wysłany:
09 Sty 2013, 01:25; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
Imię: Radek
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Londyn Rejestracja: 10 Sty 2011, Posty: 278
|
grzwro napisał(a): Z doświadczenia powiem, że jeśli zaświeci się kontrolka wspomagania i będzie to błąd 1006 lub 1007 to na 99% problem tkwi w czujniku chociaż wymiana lub przelutowanie przekaźników silnika może na jakiś rozwiązać problem , jednka jedynie na niewielki czas (może miesiąc w porze zimowej). Ja po pojawieniu się błędów wymieniłem silniczek działało może 1 miesiąc, wymieniłem na kolejny, a że była zima do wiosny było ok, później wspomaganie działało ok z przerwami i to zazwyczaj w najmniej spodziewanym momencie przestawało działać. Podejrzewałem, że problem z luzami w maglownicy wpływa na bład, bo pojawiał sie brak wspomagania przy przejęździe prze nierówność. Później pojaiwł się gdy samochód spoczywał kilka dni, przy odpalaniu zaświeciła sie kontrolka, więc pomyślałem, że rozwiązanie problemu należy szukać w elektryce samochodu (może alternator może jakieś zwarcie). Poczytałęm na forach i miałem zamiar wzmocnić prąd ładowania alternatora. Jednak w końcu znalazłem super ofertę na forach dotyczącą maglownicy i kolumny z czujnikiem i silniczkeim i zamowilem, zamontowałem i problem błedów i luzów na maglownicy zniknął, wspomaganie zaczęło działać i działa pewnie około 0,5 roku. Prawdopodobnie problem tkwił w czujniku, jednak że znieniłę w zasadzie cały układ wspomagania nie mam pewności, ale po tych denerwujących momentach po zmianach silników i jazdy bez wspomagania teraz dochodzę do wniosku,że od razu trzeba było szukać kolumny z czujnikeim, wymienić i zaoszczędzić sobie stesujących momentów. Oczywiście może się zdarzyć żę przyczyną pojawiania się błedów będą zimne luty ale wg mnie jeśli one byłyby przyczyną wyłacznia si wspomagania, to problem pojawiłby się w zasaadzie w max kilka mies po wyjechaniu z salonu. a czym dłużej od pierwszego zakupu to taka przyczyna jest mnie prawdopodobna. Sam silnuk i przekaźniki fabryczne to raczej tridni s=jest zajechaćw normalnym użytkowaniu samochodu. Może się mylę, ale specjaliści na tym forum moga zaprzeczyć lub potwierdzić moje doświadczenia i przypuszczenia. Uwazam ze nie masz racji, ja mialem dokladnie inne doswiadczenia. Mi nawalalo wsomaganie w 50% przed ponad rok i po wymianie samych przekaznikow problem zostal rozwiazany i juz ponad 2 lata wszytko dziala idealnie i juz nigdy pozniej nie bylo zadnych problemow. Nie wiem czy wczesniej cos bylo z tym robione ale silnika nikt napewno nie ruszal, bo bylo by widac. [ Dodano: 09 Sty 2013 00:25 ]Dodam jeszcze ze przekazniki to najslabszy element wspomagania PII, podobno wiekszosc problemow z w miare nowymi autami byla wlasnie przez przekazniki. Przeplywaja przez nie duze prady i sie z czasem nadpalaja. Dlatego tez w FL przeprojektowano uklad i juz ich nie ma, bo pewnie mieli zbyt wiele reklamacji.
|
|
| Góra |
|
 |
|
bravoemotionmjet |
#636394 Wysłany:
09 Sty 2013, 10:34; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Obaj jesteście po 50% w błędzie. W Punto są dwa rodzaje uszkodzeń wspomagań zależne od modelu auta, tj. 2000-2003 i 2003 - 2005. I od tego, które mamy podejmuje się dalszą rozmowę.
|
|
| Góra |
|
 |
|
marucik |
#636661 Wysłany:
10 Sty 2013, 11:24; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntomaniak |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
|
U mnie w punto II 2001r padł czujnik. Najczęściej wybijał on błąd gdy było wilgotno i zimno. Znalazłem mechanika w Rybniku który zdiagnozował i stwierdził ze to w 100% czujnik (sprawdzał multimetrem) lecz za naprawę zawołał 600zł... znalazłem taki czujnik na allegro za 100zł wraz z silnikiem i zmieniłem sam. Nic nie kalibrowałem nie osiowałem.. Od naprawy minęło już dobre 1.5 roku i wspomaganie śmiga aż miło  Został jeszcze silniczek na czarną godzinę  Pozdrawiam 
|
|
| Góra |
|
 |
|
Rolce |
#636877 Wysłany:
11 Sty 2013, 01:06; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
Imię: Radek
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Londyn Rejestracja: 10 Sty 2011, Posty: 278
|
bravoemotionmjet napisał(a): Obaj jesteście po 50% w błędzie. W Punto są dwa rodzaje uszkodzeń wspomagań zależne od modelu auta, tj. 2000-2003 i 2003 - 2005. I od tego, które mamy podejmuje się dalszą rozmowę. w punto jest conajmnej kilka przyczyn powodujacych ze zapala sie kontrolka wspomagania
|
|
| Góra |
|
 |
|
bravoemotionmjet |
#636894 Wysłany:
11 Sty 2013, 08:55; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Tak, dokładnie dwie. Bo nic więcej tam nie ma się co popsuć. Silnik i czujnik. W pierwszych silnikach były dwie lub trzy przyczyny. W FL problem z silnikami rozwiązano, pozostał czujnik.
|
|
| Góra |
|
 |
|
wojtass18 |
#636910 Wysłany:
11 Sty 2013, 10:37; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
bravoemotionmjet napisał(a): Tak, dokładnie dwie. Bo nic więcej tam nie ma się co popsuć. Silnik i czujnik i 3 rzecz centralka  ale to raczej rzadka usterka
|
|
| Góra |
|
 |
|
bravoemotionmjet |
#636920 Wysłany:
11 Sty 2013, 11:11; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Puntoświr |
 |
|
|
Centralkę widziałem uszkodzoną, jak specjalista odłączył przewody od czujnika i coś tam dłubał miernikiem. Pewnie zwarł i ją spalił. Centralki same nie padają. Jeśli już to czujnik przebije i prąd pójdzie na centralkę. Więc osobiście nie uznaję tego jako usterki "samej z siebie".
|
|
| Góra |
|
 |
|
grzwro |
#637108 Wysłany:
12 Sty 2013, 02:03; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
| Sympatyk kropek |
Imię: Grzegorz
Wersja: SX
Województwo: podkarpackie [R]
|
grzwro napisał(a): tridni s=jest zajechaćw normalnym użytkowaniu samochodu.
trudno jest zajechać w normalnym użytkowaniu samochodu. - miało być, sorry (szczególnie dla domin45670). żaden interes życia, bo silnik kupiłem jeden ale w ramach gwarancji otrzymałem drugi, a może i trzeci już nie pamiętam. Gość od silnika sugerował od razu czujnik, ale niestety "mechanik" (byłem u niego raz i więcej jak na razie się nie wybieram) wyrwał przekaźniki z oryginalnego silnika więc kupiłem go, żeby jak najszybciej zamontować (później kupiłem również przekaźniki ale po wlutowaniu już nie montowałem tego silnika). Maglownica wymagała wymiany więc nie ma czego żałować - jak do tej pory jestem z niej w 100% zadowolony. Pozostała kolumna z czujnikiem żeby szybciej zmienić wymieniłem całość, ja nie żałuję tego zakupu, więc nie wiem dlaczego tak się martwisz bravoemotionmjet. Ja opisałem tylko swoje własne odczucia i nikomu nie mówię i nie doradzam, że ma to tak a tak zrobić - jak to inni mają tutaj w zwyczaju.
Ostatnio edytowany przez grzwro, 12 Sty 2013, 02:08, edytowano w sumie 1 raz
|
|
| Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|