|
Obecny czas: 23 Maj 2025, 06:32
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
bravoemotionmjet |
#649919 Wysłany:
06 Mar 2013, 13:48; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Między Łodzią a Warszawą :) Rejestracja: 03 Cze 2008, Posty: 185
|
Nawet jak uporządkujesz to znajdzie się ktoś komu nie będzie chciało się czytać 2 stron wstecz i znowu będzie rozwijanie tematu, a co, a po co, a jak, a dlaczego?. Zasada w dzisiejszych autach jest jedna, coś się dzieje i kontrolka świeci, to diagnostyka komputerem i zaczytanie błędów. I od tego się zaczyna. Doświadczenie można włączyć w momencie, gdy usterka według komputera mówi jedno, a dzieje się coś innego. W samej centralce wspomagania mogą wystąpić w sumie 3 czy 4 błędy, z czego dwa to czujnik skrętu, trzeci to silnik, czwarty sama centralka. W zależności od roku produkcji i zastosowanego rozwiązania stosuje się albo poprawę lutów bądź wymianę czujnika skrętu. Nic więcej nie zużywa się w samym wspomaganiu. Zresztą, jeśli rozebrałbyś to na elementy pierwsze to wiedziałbyś, że nic więcej tam nie może się zepsuć, bo ... smarowane zębatki będą się kręciły tak jak powinny a ich samych nie trzeba smarować.
Objawy są już w wątku opisane, w kilku pierwszych odpowiedziach, więc co tu dalej porządkować... Od biedy administrator powinien zamknąć temat, bo wyczerpał on już wszystkie możliwe problemy...
_________________ Fiat Bravo Emotion 1.9 MultiJet 120 KM, 17", dołożyłem: tempomat, ESP/ASR, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, przyciemniane szyby elektryczne z tyłu, MP3, czujniki cofania P/T Valeo, elektrycznie składane lusterka, podgrzewanie foteli przód.
Poszedł w świat: Fiat Grande Punto Sport 1.3 MultiJet 90 KM, 17", dołożyłem tempomat, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, czujniki cofania, podłokietnik, podgrzewanie foteli przód.
@Manetka tempomatu do GP z montażem@
|
|
Góra |
|
 |
|
|
talsen |
#650090 Wysłany:
07 Mar 2013, 01:02; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Grzegorz
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 31 Paź 2007, Posty: 237
|
Panowie. W Punto II ,są trzy elementy związane ze wspomaganiem ,które się psują.Centralka sterująca, silnik elektryczny z przekaźnikami i czujnik ruchu. Centralka pada bardzo rzadko ,więc raczej można ja wykluczyć. Najczęściej pada czujnik ruchu, na drugim miejscu silnik ,a raczej jego elektroniczna "obudowa" np.przekaźniki. Najgorsze jest to,że ta usterka często ma charakter sporadyczny, tzn. raz wspomaganie działa ,raz nie. Ja właśnie tak mam. Diagnostyka komputerowa ,wskazywała na uszkodzenie silnika, ale wspomaganie działa np 2 tygodnie, po czym przestaje działać na kilka dni, by znów działać np przez miesiąc. Teraz jest pytanie. Wymieniać silnik czy nie? Nie wiem.
|
|
Góra |
|
 |
bravoemotionmjet |
#650091 Wysłany:
07 Mar 2013, 01:13; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Silnik możesz kupić za śmieszne pieniądze. Kup, wymień, zobacz. Jeśli nie przeszkadza ci brak wspomagania co jakiś czas, to nic nie wymieniaj.
_________________ Fiat Bravo Emotion 1.9 MultiJet 120 KM, 17", dołożyłem: tempomat, ESP/ASR, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, przyciemniane szyby elektryczne z tyłu, MP3, czujniki cofania P/T Valeo, elektrycznie składane lusterka, podgrzewanie foteli przód.
Poszedł w świat: Fiat Grande Punto Sport 1.3 MultiJet 90 KM, 17", dołożyłem tempomat, nagrzewnica elektryczna, Blue Me, czujniki cofania, podłokietnik, podgrzewanie foteli przód.
|
|
Góra |
|
 |
pat |
#651522 Wysłany:
13 Mar 2013, 11:53; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: patryk
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: ELX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: wawa Rejestracja: 13 Mar 2013, Posty: 21 Pomógł: 1
|
witam  od niedawna jestem posiadaczem punto II. jest to co prawda moje drugie punto ( poprzednie to byla I) ale samochod kupilem z uszkodzonym wspomaganiem. Sprzedal mi je kolega a o wadzie wiedzialem. Wspomaganie padło im od razu i została czerwona kontrolka. Oczywiscie pojechal do mechanika ktory podał mu cene naprawy i zrezygnowal. rozebralem sprawdzilem i prawdopodobnie ten mechanik wymontowal centralke wspomagania i juz jej nie wlozyl bo po prostu jej tam nie ma  zeby cokolwiek sprawdzic musze centralke miec ale zauwazylem ze sa rozne numery centralek i nie wiem jaka zamowic  czy jest wazny numer centralki? moje punto jest z XI 2002 roku benzyna 1.2. bardzo prosze o pomoc
_________________ ,, Jeżdżę Fiatem bo jeszcze nie stać mnie na Ferrari "
|
|
Góra |
|
 |
sebaoo2 |
#651540 Wysłany:
13 Mar 2013, 13:46; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Sebastian
Województwo: małopolskie [K]
|
Sprawdź w ePer 
|
|
Góra |
|
 |
pat |
#651545 Wysłany:
13 Mar 2013, 14:29; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: patryk
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: wawa Rejestracja: 13 Mar 2013, Posty: 21 Pomógł: 1
|
własnie sprawdzałem  po wpisaniu vin wyskoczyly mi 3 pojazdy z czego dwa takie same a 3 roznil sie tylko opcja.. tzn dwa byly active a trzeci SS  czesc znalazlem ale nie byl podany kod modułu..  jak patrzyłem na allegro to sa modułu do punto II ale maja rózne oznakowanie i szkoda mi zaryzykowac 
_________________ ,, Jeżdżę Fiatem bo jeszcze nie stać mnie na Ferrari "
|
|
Góra |
|
 |
And |
#654677 Wysłany:
27 Mar 2013, 12:36; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Wersja: Sporting
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Opole Rejestracja: 24 Lip 2011, Posty: 119 Pomógł: 1
|
Witam, Dopadł mnie problem wspomagania i chciałbym się poradzić. Przeczytałem ten wątek i już myślałem że wiem na bank co jest, ale chyba nie trafiłem z diagnozą... Zacznijmy od początku... Odpaliłem silnik, jadę... po 50m zapaliła się kontrolka od wspomagania, i świeciła cały czas.... Podjechałem do domu, zostawiłem i pojechałem innym autem. Po południu odpalam, kontrolka zgasła... po 10m i kręceniu kółkiem zaświeciła się... od tamtej pory świeci cały czas, tzn. włączam zapłon.. gaśnie... odpalam, nie świeci... dotknę kierownicy i słyszę ciche "pstryk" (jakby przekaźnik) i w tym samym momencie zapala się kontrolka wspomagania i już nie chce zgasnąć. Podpiąłem pod kompa, wyniki: C1016 - silnik kierown. z urzadz. wspom.|nieprawidłowy sygnał|krytyczny|lampka się świeci C1007 - silnik elektryczny |zapisane|lampka się świeci Czytając ten wątek, natknąłem się na info, że te kody to usterka przekaźników. Pierwsze co, sprawdziłem luty (nie były złe, ale poprawiłem je lutownicą).Kontrolka nadal świeci. Po drugie, wymieniłem przekaźniki. Niestety, kontrolka nadal świeci.
Czy jest możliwość sprawdzenia tych przekaźników? tzn. czy są dobre, albo czy je dobrze polutowałem? ..a może nie jest to wina przekaźników tylko czegoś innego? Proszę o radę.
|
|
Góra |
|
 |
talsen |
#654700 Wysłany:
27 Mar 2013, 14:24; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wspomaganie w Punto II ,to jest czarna magia. Walczę z tym już od 2 lat. Na początku lampka się zaświeciła i od razu poczułem opór kierownicy. Pojechałem na diagnostykę. Dwa razy komputer wykazał ,błąd silnika wspomagania. Gdzieś na forum przeczytałem , żeby przelutować przewody na płytce silnika. Zrobiłem to i miesiąc miałem spokój. Gdy awaria wystąpiła ponownie, zacząłem szukać na allegro nowego silnika i wtedy wspomaganie znów zaczęło działać. Jeździłem pół roku i znowu to samo.Tak był kilkakrotnie. Aktualnie od tygodnia znów nie działa.Sytuacja jest taka, że obecnie nawet nie wiem co ewentualnie wymienić,silnik wspomagania,centralkę czy czujnik skrętu.
|
|
Góra |
|
 |
And |
#654713 Wysłany:
28 Mar 2013, 17:12; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Podszedłem do sprawy kolejny raz i wymontowałem silnik. Sprawdzając luty na płytce (miernikiem) nie było przejścia między żółtym kablem a jedną z nóżek przekaźnika. Przelutowałem ją ponownie i przejście się pojawiło. Sprawdziłem resztę, wszystkie ok. Zamontowałem do samochodu i dalej to samo. Świeci kontrolka wspomagania Po podłączeniu pod FES'a jeden z błędów zniknął, natomiast drugi pozostał. Ten jeszcze jest: C1007 - silnik elektryczny |krytyczny | lampka się świeci jakieś pomysły? Jest ktoś z Opola kto by urzyczył centralke wspomagania do sprawdzenia? Podjade z kluczami i jakimis browarkami za pomoc ;-)
|
|
Góra |
|
 |
Nadir |
#654990 Wysłany:
28 Mar 2013, 18:48; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Sympatyk kropek |
Województwo: Poza Polską
|
Potrzebuje pomocy w zdobyciu przekaznikow. Siedze za granica. Pomoze ktos? Wszelkie szczegoly do dogadania. Ladnie prosze 
_________________ Wartburg 353W, FSO1500, Opel Kadett, Fiat 126, Pontiac Trans Sport, Opel Vectra B 1,6, Opel Vectra B 1,8, Ford Mondeo 1,6, Mazda Xedos 6, Nissan Almera 1,5 - to chyba tyle ...a..i jeszcze Citroen Xsara 1,9 TD...jego mac
|
|
Góra |
|
 |
kormateusz |
#655004 Wysłany:
28 Mar 2013, 20:20; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Mateusz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 01 Maj 2012, Posty: 10
|
Witam wszystkich  Mam problem. Zabrałem się za wymianę czujnika skrętu, co było chyba głupim pomysłem, i utknąłem na tym etapie:  tzn. udało mi się dotrzeć do czujnika, ale za bardzo nie wiem jak go zdjąć i jak powinienem go ustawić. Niby jest jedna opcja włożenia, tzn strzałka do strzałki (takie oznaczenia na czujniku), ale czy mam go później obrócić do pozycji w jakiej zdjąłem kolumnę ze starym czujnikiem? Starałem się niczym nie kręcić ale strzałki na starym czujniku po wyjęciu się nie pokrywają. Proszę o pomoc 
|
|
Góra |
|
 |
Rolce |
#655151 Wysłany:
29 Mar 2013, 12:33; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Radek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Londyn Rejestracja: 10 Sty 2011, Posty: 278
|
Nadir napisał(a): Potrzebuje pomocy w zdobyciu przekaznikow. Siedze za granica. Pomoze ktos? Wszelkie szczegoly do dogadania. Ladnie prosze  Wiedze ze na Ebaju sa od jakiegos czasu, wiec sprawa prosta.
|
|
Góra |
|
 |
And |
#656869 Wysłany:
03 Kwi 2013, 17:06; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wziąłem dzisiaj miernik elektryczny w garść i poszedłem mierzyć napięcia na silniku wspomagania. Z centralki wychodzą 3 przewody (żółty, czarny i czerwony) i wchodzą do silnika wspomagania. Dalej rozgałęziają się na przekaźniki. Teraz tak: Po odpaleniu auta przyłożyłem do czarnego i czerwonego (zaraz przed przekaźnikami), napięcie: +5V Po dotknięciu do czarnego i żółtego: 0V Bezpośrednio na wyjściu z centralki (mierzone na kostce), takie same wartości napięć. Na niebieskiej kostce (zasilanie centralki), napięcie: 12V Jeśli przekaźniki są 12V, to rozumiem, że ma tam dochodzić 12V  czy to wina popsutej centralki? Czy może ktoś sprawdzić u siebie jakie wartości napięć są na wyjściu z centralki? (kable: żółty, czarny i czerwony)
|
|
Góra |
|
 |
Rolce |
#658100 Wysłany:
07 Kwi 2013, 14:58; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
|
z silnikiem to nie ma zadnej filozofii, albo wymieniasz przekazniki albo kupujesz nowy.
wczesniej wskazana jest diagnostyka aby wiedziec jaki jest kod bledu.
|
|
Góra |
|
 |
And |
#658242 Wysłany:
08 Kwi 2013, 00:45; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
diagnostyka mówi: C1007 - silnik elektryczny |krytyczny | lampka się świeci
Przekaźniki wymienione. Bez zmian... Próbować kolejne czy wymieniać silnik (nie widomo w jakim stanie są przekaźniki) ??
|
|
Góra |
|
 |
Rolce |
#658533 Wysłany:
08 Kwi 2013, 23:22; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
|
Najlepiej by w takiej sytuacji podmienic silnik z dzialajacego po to aby sprawdzic czy dziala czy nie, wymiana przykaznikow nie jest taka prosta, mozna zrobic pare bledow, ponadto moga byc uszkodzone uzwojenia silnika lub elektronika na plytce.
|
|
Góra |
|
 |
And |
#658877 Wysłany:
10 Kwi 2013, 12:53; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dobra. Mam nadzieję, że skończyły się moje problemy. Tak jak napisałem wcześniej. Wspomaganie nie działało przez dobre dwa tygodnie. Przy odpalaniu gasła kontrolka ale wystarczył mały ruch kierownicą i kontrolka świeciła. Dwa dni temu ruszyłem spod domu i o dziwo wspomaganie działało, ale za jakiś kilometr przestało i znowu było jak wcześniej. Tego samego dnia przyszedł sterownik, który zamówiłem wcześniej, więc zamontowałem go dnia następnego. Od tamtej pory zrobiłem jakieś 20km i kontrolka nawet nie mrugnęła. Okazuje się, że niby temat jest wyczerpany, a jednak trzeba dodać, że uszkodzenie centralki wcale nie oznacza, że jak padnie to wspomaganie nie działa i koniec. U mnie jak widać, zdarzało się, że przez parę kilometrów działało a później się wyłączyło. Dodatkowo, informacja o błędach w FES: miałem błąd C1007 - silnik elektryczny, a padła centralka. Jakby się coś zmieniło, to zrobię edycję tego posta 
|
|
Góra |
|
 |
Nadir |
#659138 Wysłany:
11 Kwi 2013, 14:21; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
U mnie generalnie dzialalo w kratke. Nigdy nie wylaczylo sie w czasie jazdy. Po prostu przy uruchomieniu silnika raz dzialalo a raz nie. Wyjalem silnik i wymontowalem plytke. Na plytce znalazlem jeden lut, ktory wygladal niepewnie. Poprawilem zmontowalem i dzialalo. Moze z 3 tygodnie. Ciagle mialem plastiki zdjete, bo zakladalem, ze zaraz bedzie trzeba znowu rozbierac. No i uwierzcie czy nie. Wsiadlem raz do auta i przed uruchomieniem silnika powiedzialem, ze czas poskladac wszystko do kupy, bo najwyrazniej udalo sie naprawic. No i co? Odpalam auto i wspomaganie nie dziala. Wyjalem pod domem silnik jeszcze raz i podlaczylem spowrotem kostki. Odpalilem auto i zaczalem opukiwac przekazniki. W pewnym momencie zaczelo dzialac. Przekazniki wymienilem i teraz dziala. Mam nadzieje, ze to tyle. Wymiana przekaznikow troche upierdliwa, ale nie jestem zadnym elektronikiem a dalem rade. Pozdrawliaju.
_________________ Wartburg 353W, FSO1500, Opel Kadett, Fiat 126, Pontiac Trans Sport, Opel Vectra B 1,6, Opel Vectra B 1,8, Ford Mondeo 1,6, Mazda Xedos 6, Nissan Almera 1,5 - to chyba tyle ...a..i jeszcze Citroen Xsara 1,9 TD...jego mac
|
|
Góra |
|
 |
talsen |
#659335 Wysłany:
11 Kwi 2013, 23:20; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jest rzeczywiście taki jeden lut na płytce, który wygląda tak jakby się wytopił od ciepła. Być może jest to plus (zasilanie). Przelutowałem go ,złożyłem wszystko i wspomaganie zaczęło działać ,ale przez jakieś 5 tygodni. Potem przestało znowu działać.Teraz już nie wiem gdzie szukać przyczyny. Ostatnio zamilkło na amen.
[ Dodano: 11 Kwi 2013 23:20 ]
Dodam ,że jest to lut na jednym z przekaźników.
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#659549 Wysłany:
12 Kwi 2013, 20:09; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
talsen, spróbuj wymienić przekaźniki, jeśli to nie da, to silniczek. Wpierw jednak spróbuj od kogoś przełożyć na chwilę sprawny. Jeśli będzie się dalej wyłączało, to znaczy, że przyczyna nie leży po stronie silniczka. Jeśli natomiast będzie ok, no to wiesz co robić 
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
talsen |
#659618 Wysłany:
12 Kwi 2013, 22:15; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Dzięki za poradę. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
Rolce |
#660520 Wysłany:
16 Kwi 2013, 21:02; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
|
Cytuj: Jest rzeczywiście taki jeden lut na płytce, który wygląda tak jakby się wytopił od ciepła. Być może jest to plus (zasilanie). Przelutowałem go ,złożyłem wszystko i wspomaganie zaczęło działać ,ale przez jakieś 5 tygodni. Potem przestało znowu działać.Teraz już nie wiem gdzie szukać przyczyny. Ostatnio zamilkło na amen.
[ Dodano: 11 Kwi 2013 23:20 ]
Dodam ,że jest to lut na jednym z przekaźników.
Przetopiony lut to albo wada fabryczna albo efekt przegrzania w trakcie pracy. Stawiał bym na to drugie. Jak się zlutuje to może i nawet poźniej dalej działać przez pewien (krótki) czas, bo połączenie elektryczne się poprawia a styki przekaźnika przy lutowaniu prawodopodobnie się nieco oczyszczają, jednak dopiero wymiana przekaźników rozwiązuje sprawę.
|
|
Góra |
|
 |
bravoemotionmjet |
#660637 Wysłany:
17 Kwi 2013, 08:03; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Raczej zasada działania przekaźnika tu ma zastosowanie. Przekaźnik jak dostaje zły prąd, to albo się przegrzewa co jest jednoznaczne z efektem "spawania". Wtedy na stykach osadza się nalot i robią się nierówności, które z biegiem czasu powodują brak właściwego styku. A to dalej powoduje niemożliwy do przepłynięcia właściwy prąd przez styki przekaźnika. Koło zamknięte. Swego czasu kupiłem przekaźniki do Punto za 30 zł. 10 sztuk...
|
|
Góra |
|
 |
tobi3776 |
#662991 Wysłany:
27 Kwi 2013, 11:23; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Tobiasz
Samochód: Punto II FL 5d
Wersja: Active
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
U mnie wystąpił taki problem... Normalne wspomaganie działa, ale pali się kontrolka od wspomagania-CITY nie działa. Nie wiem dlaczego tak jest, bo nie używałem CITY i pewnego dnia odpalam samochód, a tam taka niespodzianka. Może mieć na to wpływ zużyty akumulator?
|
 |
ziutek997 |
#663005 Wysłany:
27 Kwi 2013, 12:39; Temat postu: Re: Wspomaganie ukł. kier. [problemy kompendium] |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 27 Lut 2012, Posty: 502 Pomógł: 2
|
tobi3776 - z tego co zauważyłem, to na błędy wspomagania ogólnie ma wpływ napięcie w instalacji. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku, ale u mnie odkąd wymieniłem akumulator tyko raz pojawił się błąd wspomagania, wcześniej bywało różnie.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|