You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 23:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #20194 Wysłany: 19 Kwi 2007, 15:54; 
 Temat postu: Skrobanie zza kierownicy
Sympatyk kropek

Witam,
Mieliście w swoich egzemparzach coś takiego jak lekkie skrobanie w desce rozdzielczej (gdzieś za zegarami) - nie zawsze, jedynie od czasu do czasu. Od razu dodam, ze to raczej nie, żaden liść i inne takie w nawiewie, bo z nawiewem to na pewno nie ma nic wspólnego. Jak uderzę ręką w tą dechę to przestaje skrobać :) Kiedyś jeździłem seicento i też tak było od czasu do czasu. Czy tylko fiaty którymi ja jeżdżę tak mają, czy was też takie dolegliwości spotykają?
Pozdrawiam!

Post #20233 Wysłany: 19 Kwi 2007, 18:53; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Sebastian
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Chorzów
Od razu Cię uspokoje TTTM ( Ten Typ Tak Ma :lol: ) Mam tak samo i zauważyłe, że nasila się to w bardzo gorące dni, a szczególnie jest słyszalne w momencie ruszania z miejsca po popstoju kropka w samym słońcu ;)

Post #20909 Wysłany: 23 Kwi 2007, 14:25; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

no w sumie tego się mogłem spodziewać :) Też przyznam, że chodził mi po głowie wpływ pogody, ale z drugiej strony pomyślałem sobie, że co ma jedno do drugiego. A wiesz może co to tak skrobie - ja to myślę sobie, że to jakaś linka od liczników się obraca i skrobie - może ma za mało smaru (tak mi to brzmi) ale podkreślam zdecydowanie, że ja jestem LAIKIEM w kwestii mechaniki samochodowej. Nie, żebym nic nie umiał naprawić, ale po prostu się na tym nie znam :)
Pozdrawiam!

Post #20987 Wysłany: 24 Kwi 2007, 00:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świdnik
Witam :) To skrobanie, to stała przypadłość Fiatów :P U mjnie też tak jest :) A to co skrobie, to są blaszki od klaksona, jak sie skręca kierownicą, to te blaszki ocierają :) Tego nie radze smarować, bo te blaszki moga potem nie łączyć :lol: Pozdro

Post #223266 Wysłany: 27 Lut 2009, 00:01; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Miejscowość: Zabrze
Linka predkościomierza w mkII? myslałem że era linek sie skończyła na mkI... :( czy wszystkie wersje mają linke?

Czy w wersji z poducha kierowcy sygnal klaksonu nie idzie druga taką samą "zwijana taśmą" jak od AirBaga? (widziałem takie coś w Oplach) :mrgreen:

Post #223306 Wysłany: 27 Lut 2009, 01:52; 
 Temat postu:
Admin ds. technicznych forum.
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA
Ja coś podobnego zauważyłem niedawno :lol: W bardzo zimne dni.... po rozgrzaniu kabiny odgłos znika!

Odgłos jakby ktoś stukał delikatnie paznokciem ze stałą częstotliwością 1,5 może 2Hz w plastik :E (coś jak programator w niektórych pralkach)

Ja tutaj myślę ze to pod maska jakieś plastiki filtra powietrza czy coś... nasłuchiwałem się kręciłem przepustnicą - nic nie słychać... ale w srodku tak... :|

Występuje to tylko pomiędzy 1500-3000rpm jak pedał gazu jest wciśnięty natomiast jak hamuję silnikiem ten odgłos znika, dmuchawa to nie jest, częstotliwość stała.

Nie mam zielonego pojęcia co to może być.... jakiś luźniejszy plastik wpada w rezonans z silnikiem? :lol: :E

Image <- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. :E
Image <- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
Image <- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
Image <- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
Image <- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
Image <- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
Image <- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
Image <- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r.
AM, B, BE, C, CE, T

Post #339985 Wysłany: 28 Lut 2010, 21:01; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Miejscowość: Lublin
U mnie jest coś podobnego tylko, że słychać to tylko jak się stoi na luzie... Zaczyna mnie to troszkę denerwować ale na pewno nie jest to: żadna linka, nic w nawiewie (sprawdzałem na wyłączonym). To musi być nie wiem jakieś zwarcie, kondensator czy coś takiego ... I wydaje mi się jeszcze, że pojawiło się to dopiero w zimie ale głowy nie dam ;)

Aha co do powyższych postów. U mnie:
-chyba tylko na rozgrzanej kabinie właśnie słychać możliwe, że na zimnym też ale na razie nie zauważyłem
-jak się podbije obroty też już niesłyszalne, podczas jazdy to już nie wspominam
-stukać w dechę nie próbowałem ale nie sądzę żeby to coś pomogło ;) w każdym razie mogę spróbować
- i nie wydaje mi się żeby to był jakiś plastik, raczej tak jak wcześniej pisałem jakiś element (elektryczny, elektroniczny - nie wiem nie znam się :lol: ) licznika ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)