|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 08:24
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
poszukiwany |
#202935 Wysłany:
29 Gru 2008, 16:51; Temat postu: Zakup używanego punta-serwis co warto w nim wymienić ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Zmieniłem starą 1ke na 2ke 75KM 2000 rok z dziwnie niskim przebiegiem
45 000km od starszego dziadka jeden właściciel.Wiem śmiesznie brzmi jak w ogłoszeniach,ale to dziadek znajomej i on faktycznie rzadko go wyciągał z garażu.Ale poza wymianą oleju w silniku ,filtrów i raz świec nic w nim wiecej chyba nie robił.
Pytanie do znawców co warto w tym punciaku wymienić żeby długo i bezawaryjnie chodził ,napewno pasek rozrządu,wszystkie płyny termostat pewnie też bo nie duzy koszt ale czy pompe wody przy okazji,i co jeszcze?
Dzięki z góry za pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
|
maxx_krk |
#202938 Wysłany:
29 Gru 2008, 16:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 11 Sty 2008, Posty: 503
|
moim zdaniem wymien pasek rozrzadu, rolke, pompe wody nie koniecznie, swiece, filtr powietrza, sprawdz klocki hamulcowe, amortyzatory przod, mozesz sprobowac zajrzec do przepustnicy i wyczyscic na zapas jesli bedzie zabrudzona, przy tym roczniku sprawdz tez na wszelki wypadek akumulator no.
Rzecz jasna plyny - zgodnie z instrukcja, hamulcowy, chlodniczy + olej z filtrem.
Brzmi moze i groznie ale wymyslilem naprawde chyba wszystko co sie dalo  Ja tak naprawde przy takim przebiegu wymienilem tylko amorki i klocki + olej. Reszta zdrowo ponad 60 kkm byla wymieniona.
_________________ -------
Moje Punto Mk2 : http://fiatpunto.com.pl/post176091.html#176091
&
-->Grawerstwo ręczne i maszynowe/Pieczątki www.sieprawski.pl
-->GSM Telefony, Akcesoria, Sim-locki i naprawy
ZAPRASZAM !
|
|
Góra |
|
 |
uki1906 |
#203282 Wysłany:
30 Gru 2008, 15:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 16 Lut 2008, Posty: 215 Pomógł: 1
|
Kompletny rozrząd(czyli z pompą wody), termostat-tani, więc nie zaszkodzi, wszystkie plyny eksploatacyjne, wszystkie filtry, świece, żarówki dla pewności, plyn hamulcowy, sprawdzic klocki, szczęki no i reszte sprawdzić. Jak dla mnie nie ma sensu więcej wymieniac.
|
|
Góra |
|
 |
charlie |
#203347 Wysłany:
30 Gru 2008, 19:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wlkp Rejestracja: 10 Lip 2008, Posty: 449
|
Zgadzam się z uki1906, przy rozrządzie wymienia sie także pompę wody.
Reszte jak mowią przedmówcy: olej i filtr oleju, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, filtr powietrza, świece. Jak auto bezproblemowo odpala to akumulatora bym nie ruszał, jak działaja światła, to żarówek również bym nie dotykał. Zawieszenie i układ hamulcowy można sprawdzić w stacji diagnostycznej (tylko nie tam, gdzie zazwyczaj robisz przegląd rejestracyjny  ), wjedziesz na rolki i aparatura pokaże w ilu % amortyzatory, hamulce sa sprawne. Najpierw sprawdz, a potem ewentualnie wymieniaj, bo to jednak są koszty.
_________________ ,,Nigdy nie kłóćcie sie idiotą, ponieważ ten idiota najpierw sprowadzi rozmówcę do swojego poziomu, a później pokona Was doświadczeniem''.
fiat punto II SX 1.2 8V http://fiatpunto.com.pl/topic9917.html
nie dziękuj , klikaj pomógł
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|