|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 21:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Pro15 |
#214103 Wysłany:
31 Sty 2009, 00:35; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: wlkp Rejestracja: 19 Gru 2008, Posty: 87
|
Strona 5 tego wątku pisze Morfi o tych osłonach
_________________ GP - 2008 - Blue&Me - 5d - szary chemical - 1.4
|
|
Góra |
|
 |
|
|
filolog |
#214105 Wysłany:
31 Sty 2009, 00:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: małopolska Rejestracja: 21 Sty 2009, Posty: 106
|
Na tym zdjęciu widać gumowe osłony amortyzatorów.

_________________ Fiat Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic srebrny metalic + Blue&Me + alufelgi -------------------------------------------------------------------------------------- Piszę i mówię poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#214108 Wysłany:
31 Sty 2009, 00:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
Przedruk z forum fiata:
"Więc tak. historia i naprawa jest zawiła
Rzeczywiście są (BYŁY) to odbojniki, które były ZA KRÓTKIE i dobijało amortyzatory na dziurach. Zamówione ODBOJNIKI Z FIATA (które miały być wsadzone w miejscu wadliwych) miały IDENTYCZNĄ długość z tymi które były ZAMONTOWANE!!
SERWIS FIATA poszedł INNĄ DROGĄ i zamontował ODBOJNIKI z FIATA SEICENTO które są IDENTYCZNE lecz o 2 cm dłuższe
EFEKT: NIE STUKA!!!!!!!!!!!!!
P.S. Zobaczymy na jak długo  "
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#214112 Wysłany:
31 Sty 2009, 00:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No widzisz. Pewnie były ciaśniejsze i po trzpieniu nie latały, a co za tym idzie nie stukały.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 77 KM Dynamic srebrny metalic + Blue&Me + alufelgi -------------------------------------------------------------------------------------- Piszę i mówię poprawnie po polsku.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#214116 Wysłany:
31 Sty 2009, 00:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Województwo: Poza Polską
|
Yacek napisał(a): Przedruk z forum fiata: "Więc tak. historia i naprawa jest zawiła Rzeczywiście są (BYŁY) to odbojniki, które były ZA KRÓTKIE i dobijało amortyzatory na dziurach. Zamówione ODBOJNIKI Z FIATA (które miały być wsadzone w miejscu wadliwych) miały IDENTYCZNĄ długość z tymi które były ZAMONTOWANE!! SERWIS FIATA poszedł INNĄ DROGĄ i zamontował ODBOJNIKI z FIATA SEICENTO które są IDENTYCZNE lecz o 2 cm dłuższe EFEKT: NIE STUKA!!!!!!!!!!!!! P.S. Zobaczymy na jak długo  "
możesz podać jakieś konkrety..kto pisał tego posta, najlepiej jakiś link.
filolog, na stronie 5 troszkę wyżej swit pisze ze jedynym jak dotąd rozwiązaniem jest wymiana odbojów amortyzatorów. I to wydaje się być rozsądne. Swoja droga tak jak pisałem wyżej FAP powinien I niech lepiej zadba o to by odpowiednie odboje dotarły do ASO bo takie samoróbki mogą się źle skończyć. Może i te z Seicento dają jakiś efekt ale są przeznaczone do Seicento o masie kilkaset mniejszej niż GP...
Przepraszam za brak polskich znaków ale korzystam z palmofona, w którym nie mogę znaleźć polskiej klawiatury  POPRAWIŁEM 
Ostatnio edytowany przez MiSiOn 31 Sty 2009, 10:20, edytowano w sumie 2 razy
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#214117 Wysłany:
31 Sty 2009, 01:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
_________________ GP. MY2008
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#214121 Wysłany:
31 Sty 2009, 01:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Po moim doświadczeniu przynajmniej wiemy co się dzieje i co jest tu winne. Ja te gąbki też traktuję jako rozwiązanie tymczasowe.
Wiemy już, że winne są trzaskające odbojniki. Piszą w innym forum, że od Seicento pasują. Może teraz pasują, ale jak się wytrzepią to też zaczną latać i stuki od nowa. Musimy wypracować nasze stałe mocne stanowisko i żądać naprawienia niedoróbek oraz/lub wymiany wadliwych części.
[ Dodano: 31 Sty 2009 00:14 ] Panowie, a może ktoś z forum zna się na mechanice samochodowej i pokaże w jaki sposób zazwyczaj są montowane kolumny macpersona?
Bo mi się wydaje, że odbojnik MUSI być umocowany na stałe, tj. w sposób uniemożliwiający jego samoczynny ruch a nie latać jak stara k..wa po ulicy. Przecież to amortyzator składając się na wielkiej dziurze uderza w nieruchomy odbojnik, który ma chronić go przed zniszczeniem.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#214122 Wysłany:
31 Sty 2009, 01:16; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Stanowisko już jest. Twarde i jasne. Teraz czekamy jak to wytłumaczy FAP Nam i czy UOKiK podejmie interwencje. W poniedziałek zadzwonię do UOKiK i dowiem się co robią w tej sprawie. Tylko nie wolno godzić się na półśrodki w postaci części od Seicento, na krotka metę bądź zastępczo mogą być. W każdym razie pozostaje Nam nadal czekać na rozwiązanie.
Ostatnio edytowany przez MiSiOn, 31 Sty 2009, 10:22, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
Pro15 |
#214123 Wysłany:
31 Sty 2009, 01:22; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: wlkp Rejestracja: 19 Gru 2008, Posty: 87
|
zgłosiłem też swoją uwagę na stronie Uokik-u
_________________ GP - 2008 - Blue&Me - 5d - szary chemical - 1.4
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#214125 Wysłany:
31 Sty 2009, 01:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Niech dadzą nowe macpersony....albo stałe nie latające odbojniki.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#214126 Wysłany:
31 Sty 2009, 01:31; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Pro15 napisał(a): zgłosiłem też swoją uwagę na stronie Uokik-u
Super. Im więcej Nas będzie narzekać, im większego szumu narobi sie kolo tego tym większa szansa powodzenia. Ja osobiście mogę sam sie podjąć sprawdzenia McPhersona z GP przed MY 2008 i po i dokonać odpowiednich zmian (podejrzewam,ze będzie to sam odbój), ale jak wystawie fakturę dla FAP to dopiero odczują ten kryzys. Wiec tak jak pisałem lepiej niech szybko myślą bo ja tracę cierpliwość 
Ostatnio edytowany przez MiSiOn, 31 Sty 2009, 10:23, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
Bronek |
#214140 Wysłany:
31 Sty 2009, 09:54; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 16 Sty 2009, Posty: 11
|
paulo35 napisał(a): Bronek napisał(a): Witam. Wczoraj wymienione zostały osłony amortyzatorów. Po przejechaniu trasy Kraków-Jędrzejów, Jędrzejów-Kraków + dziś Kraków-Sucha Beskidzka stwierdzam iż stuków brak. pozdrawiam Mam pytanie czy fachowcy z ASO zamontowali oryginale odbojniki FIAT czy jakieś zamienniki,a propos ja jestem umówiony na wtorek ,ciekawe co mi powiedzą
Uzyskałem informację iż zostały zamontowane oryginalne części Fiata.
Pytałem też teścia siostry czy ma jakieś stuki - nie ma, z tym że on zakupił samochód jakoś pod koniec 2007(nie wiem która wersja).
pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#214141 Wysłany:
31 Sty 2009, 10:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Cytuj: Uzyskałem informację iż zostały zamontowane oryginalne części Fiata. Pytałem też teścia siostry czy ma jakieś stuki - nie ma, z tym że on zakupił samochód jakoś pod koniec 2007(nie wiem która wersja). pozdrawiam
Być może w tym przypadku serwis posiadał jeszcze stare odbojniki (czytaj: te z wersji 2007).
filolog, wymiana całego McPhersona może nie dać rady w przypadku jak będzie on identyczny z tym, który mamy na samochodzie 
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#214144 Wysłany:
31 Sty 2009, 10:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Słuchajcie, moim zdaniem nie chodzi tutaj o sam odbojnik lecz o sposób jego umocowania i funkcjonowanie w kolumnie. Gdyby odbojnik nie latał to by się i nie tłukł.
Muszą coś zmienić w technologii montażu kolumny i to powinno wystarczyć.
Wczoraj gdy próbowaliśmy zaradzić problemowi założyliśmy kolumnę bez odbojnika. I stuki natychmiast ustały.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#214148 Wysłany:
31 Sty 2009, 11:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
filolog napisał(a): Słuchajcie, moim zdaniem nie chodzi tutaj o sam odbojnik lecz o sposób jego umocowania i funkcjonowanie w kolumnie. Gdyby odbojnik nie latał to by się i nie tłukł. Muszą coś zmienić w technologii montażu kolumny i to powinno wystarczyć.
Wczoraj gdy próbowaliśmy zaradzić problemowi założyliśmy kolumnę bez odbojnika. I stuki natychmiast ustały.
Hmm, może w tym kierunku trzeba iść. Tak jak wyżej pisałem, gdybym nie miał gwarancji to już dawno bym ten McPherson naprawił i próbował różne odbojniki. Tak czy siak winny wszystkiemu jest ten ....... odbojnik 
|
|
Góra |
|
 |
morfi82d |
#214160 Wysłany:
31 Sty 2009, 12:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Zbrosławice Rejestracja: 21 Sty 2009, Posty: 34
|
Hmmm z tego co wiem to ASO zamawiało te osłony, bo ich nie mieli, więc pewnie są to oginalne do grande. Druga ciekawa sprawa to auto w serwisie stało 4 dni robocze (jak na wymianę takiej pierdoły chyba zdecydowanie za długo). W związku z tym nasówa się pytanie czy w protokole naprway czasem nie wpisali fikcyjnej naprawy, a zrobili zupełnie coś innego?! Niestety nie mam możliwości technicznych do sprawdzenia tego.
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#214163 Wysłany:
31 Sty 2009, 12:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
morfi82d napisał(a): Hmmm z tego co wiem to ASO zamawiało te osłony, bo ich nie mieli, więc pewnie są to oginalne do grande. Druga ciekawa sprawa to auto w serwisie stało 4 dni robocze (jak na wymianę takiej pierdoły chyba zdecydowanie za długo). W związku z tym nasówa się pytanie czy w protokole naprway czasem nie wpisali fikcyjnej naprawy, a zrobili zupełnie coś innego?! Niestety nie mam możliwości technicznych do sprawdzenia tego.
Szkoda, że nie masz zaufania do tego ASO. Ja po wielu bojach z ASO w rodzinnej miejscowości w końcu znalazłem takie bez partaczy i na wysokim poziomie.
W tym poprzednim byłem już do tego stopnia wyczulony, że na elementach, które szły do naprawy, wymiany zaznaczałem flamastrem UV cieniutkie kreski i przy odbiorze staranie sprawdzałem każdy szczegół z lampą ultrafioletową w dłoni.
|
|
Góra |
|
 |
morfi82d |
#214165 Wysłany:
31 Sty 2009, 12:35; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Zbrosławice Rejestracja: 21 Sty 2009, Posty: 34
|
Straciłem zaufanie do tego ASO po tym jak pourywali zaczepy listwy nawiewu powietrza na przednią szybę oraz ta sama historia z osłoną na radio (niestety nie mam fabrycznego). Potem wielkie tłumaczenie, że to radio ktoś chciał wyszarpać i teraz go nie idzie wyciągnąć i mają problem z poprawieniem tego. Świadczy to tym że pracują tam partacze. Dopiero interwecja u właściela salonu pomogła. Obsługa stała się bardzo miła i grzeczna-wszystko naprawili i do tego jeszcze auto zostało umyte i nawoskowane. Być może przez te cztery dni próbowali różnych metod na usunięcie tych stuków, aż w końcu trafili. Troche już jezdziłem od naprawy i nadal cisza. Jeżeli faktycznie nie wrócą te stuki to może odzyskają moje zaufanie (a wiadomo jeżeli raz się do kogos zaufanie straci to potem je tudno odzyskać).
|
|
Góra |
|
 |
Tomzo |
#214264 Wysłany:
31 Sty 2009, 19:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 21 Sie 2008, Posty: 17
|
No to jest jakiś trop.W czwartek jestem umówiony w ASO podsunę im motyw z odbojnikami  podejście nr2
|
|
Góra |
|
 |
MiSiOn |
#214279 Wysłany:
31 Sty 2009, 19:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Tomzo napisał(a): No to jest jakiś trop.W czwartek jestem umówiony w ASO podsunę im motyw z odbojnikami  podejście nr2
Najpierw podjedź albo zadzwoń żeby Ciebie z kwitkiem nie odesłali bo części mieć nie będą. A jak będą kręcić głowami, że to nie to, że nie tak to po prostu się z nimi załóż o kasę i tyle.
|
|
Góra |
|
 |
Tomzo |
#214287 Wysłany:
31 Sty 2009, 20:11; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie ma opcji z odesłaniem mnie z kwitkiem  jestem niespotykanie spokojnym człowiekiem  Ale powoli zaczyna mnie to denerwować  już mam dosyć unikania wszystkich dziur i nierówności na drodze:D
|
|
Góra |
|
 |
pawelk |
#214538 Wysłany:
01 Lut 2009, 15:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: braniewo Rejestracja: 16 Cze 2008, Posty: 108
|
Witam wszystkich, ja również mam problem z zawieszeniem w moim GP Dynamik 1.4 77KM MY 2008 z końca lipca. W piątek byłem w swoim ASO i mechanik potwierdził stuki w zawieszeniu (odbojnik amortyzatora) i że wymienią mi to, tylko muszą sprowadzić nowe części. Dodatkowo ASO wysłało do FAPu wiadomość o wadliwym zawieszeniu bo to teraz FAP musi coś wymyśleć żeby wadliwe zawieszenie znów nie trafiło do naszych kropek.Mam nadzieje, że wszystko pujdzie sprawnie i niedługo będziemy znów cieszyć się ciszą w zawieszeniu naszych GP. Pozdro.
|
|
Góra |
|
 |
Zino |
#214563 Wysłany:
01 Lut 2009, 16:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Filip
Samochód: Grande Punto 3d
Wersja: Energy
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SK Rejestracja: 28 Lis 2008, Posty: 130
|
Tomzo napisał(a): No to jest jakiś trop.W czwartek jestem umówiony w ASO podsunę im motyw z odbojnikami  podejście nr2
do którego ASO sie wybierasz z ta sprawą?
_________________ - Idzie pan?
- Gdzie? Funkcjonariusz Milicji? Na wódkę? W biały dzień? W godzinach pracy? ... z największą przyjemnością.
|
|
Góra |
|
 |
filolog |
#214630 Wysłany:
01 Lut 2009, 20:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jeżeli komuś w końcu to naprawią to proszę podać informację jak to zrobili, co wymienili itp. Ja również nie chcę pozostać na półśrodkach typu gąbka.
Na razie nie stuka....
|
|
Góra |
|
 |
Tomzo |
#214825 Wysłany:
02 Lut 2009, 12:08; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Do Motoryzacji w Chorzowie Zino. [ Dodano: 02 Lut 2009 12:08 ]Zastanawia mnie jedno. dlaczego siada tylko lewa strona ? 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|