|
Obecny czas: 23 Maj 2025, 06:21
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mjunski |
#280284 Wysłany:
18 Sie 2009, 15:13; Temat postu: Wspomaganie - napięcie zasilające silnik wspomagania |
|
 |
Puntomaniak |
|
Mierzył ktoś z Was może jakie napięcie wychodzi z modułu sterującego pracą silnika wspomagania do niego samego? To jest taki gruby kabel z 3 pinami (pierwszy po lewej to plus). U mnie jest 5V i wspomaganie oczywiście nie chodzi, przypuszczam że jak ze wszystkim w samochodach osobowych zasilany jest on (ten silnik wspomagania) 12V, ale kto wie.. przecież to włoskie:) Bardzo bym był wdzięczny za odpowiedź, wiedziałbym wtedy na 100%, że to moduł padł.
ps. Wie ktoś może z Was czy kolumna kierownicy od punto 2FL pasuje do punta 2?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Lupus |
#280411 Wysłany:
18 Sie 2009, 22:08; Temat postu: Re: Wspomaganie - napięcie zasilające silnik wspomagania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Van
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Pabianice Rejestracja: 29 Maj 2007, Posty: 536
|
mjunski napisał(a): Mierzył ktoś z Was może jakie napięcie wychodzi z modułu sterującego pracą silnika wspomagania do niego samego? To jest taki gruby kabel z 3 pinami (pierwszy po lewej to plus). U mnie jest 5V i wspomaganie oczywiście nie chodzi, przypuszczam że jak ze wszystkim w samochodach osobowych zasilany jest on (ten silnik wspomagania) 12V, ale kto wie.. przecież to włoskie:) Bardzo bym był wdzięczny za odpowiedź, wiedziałbym wtedy na 100%, że to moduł padł.
ps. Wie ktoś może z Was czy kolumna kierownicy od punto 2FL pasuje do punta 2?
Od FL nie pasuje do MK II. nie zdziała bo bodycomputer jest inny.
_________________ Tu był podpis
|
|
Góra |
|
 |
mjunski |
#280436 Wysłany:
20 Sie 2009, 21:50; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Dzięki za odpowiedź. Miałem kolumnę od FL na oku w dobrej cenie, szkoda że nie pasuje.
[ Dodano: 20 Sie 2009 20:50 ] Jak nie od FL to próbował ktoś może z Was włożyć kolumnę od anglika do punto europejskiego? Będzie pasować?
Co do tego napięcia to już wiem, że moduł jest zepsuty, jakby komuś w przyszłości tak się przytrafiło to mogą sprawdzić miernikiem i będą wiedzieć czy to moduł (oczywiście jeżeli moduł wysiadł w ten sam sposób).
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#280953 Wysłany:
20 Sie 2009, 22:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.
Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG
topic1438.html
Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2
Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM 
http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
 |
mjunski |
#280963 Wysłany:
27 Sie 2009, 09:30; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Adas napisał(a):
Czytałem wszystkie wpisy na forum o wspomaganiu. To nie pierwszy raz naprawiam to "cudo techniki". Za pierwszym razem był to silnik, naprawiłem przekaźnik i śmigało.. 1 miesiąc:) Tym razem siadł moduł i silnik (padł na amen), więc chce kupić kompletną kolumnę i mieć dużo części zamiennych na przyszłość. [ Dodano: 27 Sie 2009 08:30 ]Kolejny raz udało się naprawić "to cudo". Kilka rad dla ludzi, których naprawa wspomagania dopiero czeka:
1. Kolumna od anglika w całości nie pasuje,
2. części od niej w większości też nie (oprócz modułu i pewnie czujnika skrętu), a co do silnika to ma on inne mocowanie,
3. Z tym napięciem nie miałem racji, bo mój moduł był sprawny.
Powodzenia w naprawach tych co to dopiero czeka 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|