You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Maj 2025, 07:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #285456 Wysłany: 05 Wrz 2009, 00:32; 
 Temat postu: Program diagnostyczny
Sympatyk kropek

Jako nowy użytkownik, na początku witam wszystkich :).

Mam do Was pytanie.

Jako, że od zawsze na podwórku przewijały się same BMW, a teraz pojawiło się dodatkowo Punto 2 chciałem potwierdzić informację, że w tym aucie jest złącze OBD2 oraz magistrala CAN, czy to prawidłowe informacje, czy jednak coś pokręciłem.

Idąc dalej, szukam programu diagnostycznego, który by dość dobrze takie autko obsłużył.

Interfejs jaki posiadam powinien się nadać, jest to odpowiednio przerobiony "kabelek" który działa mi ze wszystkimi programami diagnostycznymi BMW, łącznie z tym którego najczęściej używają w ASO czyli DIS, więc myślę, że jeśli w tym Punto jest OBD2 też nie powinno być problemu z komunikacją

Natomiast nie potrafię się doszukać jak nazywa się program diagnostyczny, dodam że najlepiej gdyby był to program używany na serwisach FIATA o ile taki jest dostępny ( coś jak DIS dla BMW ).

Wiem, że takie programy działają na specjalnych platformach, jednak w przypadku BMW, grupie ludzi udało się to uruchomić z sukcesem na PC, przeglądałem forum i nie wiem dalej do końca jaki pogram będzie najodpowiedniejszy,

dlatego będę wdzięczny za wszelką pomoc i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Post #285476 Wysłany: 05 Wrz 2009, 08:46; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna
Tu masz trochę info:

http://fiatpunto.com.pl/topic8281.html

Post #334363 Wysłany: 10 Lut 2010, 14:03; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Witam,

szczerze mówiąc nie wiem czy ktoś o tym na forum pisał, ale w sumie odpowiem sam sobie, a może komuś to pomoże.

Tak więc tym darmowym softem http://www.fiatecuscan.net/ i kablem za 30- 40 zł czyli VAG KKL OBDII można też punto robić, pomimo iż mam ten kabelek lekko przerobiony, żeby pod BMW działał to pod punto też daje rade.

Nie poświęcam temu zbyt wiele czasu, więc nie wiem czy ten soft ma jakieś opcje typu DIS z BMW, czyli kodowanie modułów, aktywacje typu włączanie automatycznych świateł czy pomoc przy wykryciu usterki, ale uważam że za takie pieniądze chyba warto.

Nie wiem czy ten program jest ograniczony, czy to coś innego, ale niestety przeważnie widać tam moduły sterowania silnikiem i airbagu, może mam przyzwyczajenia z BMW bo tam kabelek łączy mi się z kilkunastoma innymi modułami, także jeśli ktoś dysponuje softem, który jest w stanie ruszyć pod VAG KKL - czyli w zasadzie OBDII bo to określa standard ISO... ileś tam, to chętnie bym się w coś takiego zaopatrzył.

Mam nadzieję że komuś się to przyda, i tak jak mówiłem wcześniej, nie wiem czy ktoś o tym na forum pisał ale ja czytałem głownie o euroscanach.

Post #334369 Wysłany: 10 Lut 2010, 14:10; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Van
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Pabianice
pto napisał(a):
Witam,

szczerze mówiąc nie wiem czy ktoś o tym na forum pisał, ale w sumie odpowiem sam sobie, a może komuś to pomoże.

Tak więc tym darmowym softem http://www.fiatecuscan.net/ i kablem za 30- 40 zł czyli VAG KKL OBDII można też punto robić, pomimo iż mam ten kabelek lekko przerobiony, żeby pod BMW działał to pod punto też daje rade.

Nie poświęcam temu zbyt wiele czasu, więc nie wiem czy ten soft ma jakieś opcje typu DIS z BMW, czyli kodowanie modułów, aktywacje typu włączanie automatycznych świateł czy pomoc przy wykryciu usterki, ale uważam że za takie pieniądze chyba warto.

Nie wiem czy ten program jest ograniczony, czy to coś innego, ale niestety przeważnie widać tam moduły sterowania silnikiem i airbagu, może mam przyzwyczajenia z BMW bo tam kabelek łączy mi się z kilkunastoma innymi modułami, także jeśli ktoś dysponuje softem, który jest w stanie ruszyć pod VAG KKL - czyli w zasadzie OBDII bo to określa standard ISO... ileś tam, to chętnie bym się w coś takiego zaopatrzył.

Mam nadzieję że komuś się to przyda, i tak jak mówiłem wcześniej, nie wiem czy ktoś o tym na forum pisał ale ja czytałem głownie o euroscanach.

Kolego program jest dość nowy i rozwojowy. Na razie obsługuje poduszki, silnik, ABS, wspomaganie i selespeeda (te dwa ostatnie w stilo). Więcej info masz w podwieszonym wątku.
http://fiatpunto.com.pl/topic20463.html

Ostatnio edytowany przez Lupus, 10 Lut 2010, 14:15, edytowano w sumie 1 raz

Post #334371 Wysłany: 10 Lut 2010, 14:12; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

O faktycznie jest już topic.

Dzięki :).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)