|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:04
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz f |
#27766 Wysłany:
09 Cze 2007, 23:30; Temat postu: Żarówki + 80% |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Ruda Śląska Rejestracja: 08 Sty 2007, Posty: 56
|
Żarówki godne polecenia jeśli chodzi o światło i zasięg to rewelacja, a o żywotności się nie wypowiem bo dopiero jeden tydzień w pojeździe.

_________________ Grande Punto 3D 1.4/8V Energy+Comfort, Szary Chemical
|
|
Góra |
|
 |
|
|
gatar |
#27775 Wysłany:
09 Cze 2007, 23:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 24 Mar 2007, Posty: 102
|
Witam.
Ja kupiłem Boscha H4 +60% EXTRALIFE.
Świecą zauważalnie lepiej od fabrycznych.
Czy będą extralife ... zobaczymy.
Czytałem dobre opinie o nich.

_________________ pozdrawiam
Gatar
---------------------------------------------------------
GP 1.4 77 KM Active 5d + comfort + styl + alpine CDE-9871 Niebieski Rock'n'roll
|
|
Góra |
|
 |
echelon |
#27787 Wysłany:
10 Cze 2007, 00:57; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 09 Mar 2007, Posty: 92
|
A co mieliście założone fabrycznie? Jeśli tak jak u mnie Osramy Biluxy, to może efekt psychologiczny działa? Wielkiej różnicy być nie powinno. Rzeczone Osramy to świetne żarówki, moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości.
_________________ GP 1,4 8V Energy
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#27796 Wysłany:
10 Cze 2007, 09:18; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
Ja np. mam PHILIPS Blue Vision - i jest rożnica
Natomiast jak pada deszcz i jest ciemno to już gorzej. Coś za coś 
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz f |
#27797 Wysłany:
10 Cze 2007, 09:27; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Ruda Śląska Rejestracja: 08 Sty 2007, Posty: 56
|
echelon napisał(a): A co mieliście założone fabrycznie? Jeśli tak jak u mnie Osramy Biluxy, to może efekt psychologiczny działa? Wielkiej różnicy być nie powinno. Rzeczone Osramy to świetne żarówki, moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości.
U mnie OSRAM Biluksy były włożone, a podczas zmiany żarówek zrobiłem porównanie mając jedną Philipsa i Osrama zaświeciłem światła i powiem że Philips świecił znacznie jaśniej bardziej białym światłem, a oryginał świecił po prostu na żółto.
Cena tych Philipsów to 59 zł. za parkę więc nie jest aż tak źle.
_________________ Grande Punto 3D 1.4/8V Energy+Comfort, Szary Chemical
|
|
Góra |
|
 |
echelon |
#27802 Wysłany:
10 Cze 2007, 11:16; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Grzegorz f napisał(a): echelon napisał(a): A co mieliście założone fabrycznie? Jeśli tak jak u mnie Osramy Biluxy, to może efekt psychologiczny działa? Wielkiej różnicy być nie powinno. Rzeczone Osramy to świetne żarówki, moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości. U mnie OSRAM Biluksy były włożone, a podczas zmiany żarówek zrobiłem porównanie mając jedną Philipsa i Osrama zaświeciłem światła i powiem że Philips świecił znacznie jaśniej bardziej białym światłem, a oryginał świecił po prostu na żółto. Cena tych Philipsów to 59 zł. za parkę więc nie jest aż tak źle.
Proponuję porównywać nówkę sztukę również do nowej a nie już w jakimś stopniu wyświeconej. Ponadto przy idealnych warunkach takie światło może się bardziej podobać, ale istotne jest jak to działa w deszczu, gdy nawierzchnia jest mokra, polecam sprawdzić.
|
|
Góra |
|
 |
gatar |
#27869 Wysłany:
10 Cze 2007, 23:20; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam.
U mnie były takie żarówki.
Jakiej marki...nie wiem.
Może Ktoś wie.

Gatar
|
|
Góra |
|
 |
sadoo |
#27887 Wysłany:
10 Cze 2007, 23:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Jelenia G. Rejestracja: 08 Mar 2007, Posty: 3135
|
Nic nie wiem poza tym ze sa to najprawdopodobniej zarówki firmy Generel Electric największej i podobno najlepszej na swiece firny produkujacej akcesoria związane z elektryka  ale to tylko sa przykaldy ksiazkowe które mam na studiach  ekonomicznych "techniki zarządzania" heheh
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#27910 Wysłany:
11 Cze 2007, 01:07; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
Jaco napisał(a): Ja np. mam PHILIPS Blue Vision - i jest rożnica  Natomiast jak pada deszcz i jest ciemno to już gorzej. Coś za coś 
Tez je mam, ale nie zauwazylem problemow podczas deszczu 
|
|
Góra |
|
 |
echelon |
#28020 Wysłany:
11 Cze 2007, 22:38; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
gatar napisał(a): Jakiej marki...nie wiem.
General Electric?
|
|
Góra |
|
 |
gatar |
#28024 Wysłany:
11 Cze 2007, 23:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
echelon napisał(a): gatar napisał(a): Jakiej marki...nie wiem. General Electric?
Noooo 
Gatar
|
|
Góra |
|
 |
Wirkowski |
#31941 Wysłany:
07 Lip 2007, 16:39; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 02 Lip 2007, Posty: 75
|
Heh ja włożyłem wczoraj Philips MegaLight - wydaje mi się że świecą dalej niż "oryginalne". Ciekawe było to, że oryginalnie miałem założoną jedną z Osram-a a drugą z Tungsram-a - cóż może w salonie robili testy 
|
|
Góra |
|
 |
Hostile |
#35488 Wysłany:
28 Lip 2007, 16:34; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
nie polecam żarówek philipsa, kupiłem zarówki blue vision H7, wydałem ze 120 zeta albo i wiecej, jedna wytrzymała kilka miesięcy i byłem zmuszony ja wymienić na stara, wymiana zarówek w punto II moze człowieka doprowadzić do furii, nawet po odkręceniu skrzynki bezpiecznikow jest cięzko wcisnąć żarówke, super projekt, polecam dla relaxu, co do zarówek to rzeczywiście dawały wiecej swiatła ale w nocy po deszczu odbijały światło od mokrej nawierzchni co męczyło oczy, trwałość tych żarówek jest nikła, duza strata pieniędzy.
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#35490 Wysłany:
28 Lip 2007, 16:41; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
Mi w GP Bluevisiony wytrzymaly 6 miesiecy, ale w Bravo tez juz wymienilem na takie same bo podoba mi sie kolor swiatla  Draznilo mnie zolte 
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#35777 Wysłany:
30 Lip 2007, 10:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
Wirkowski napisał(a): oryginalnie miałem założoną jedną z Osram-a a drugą z Tungsram-a
U mnie w jednym reflektorze była żarówka OSRAM a w drugim GE. Wcześniej już też ktoś opisywał podobny przypadek (kaliniec?).
Słabo u makaronów z kontrolą jakości lub w Valeo, gdzie lampy powstają.
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#49880 Wysłany:
02 Paź 2007, 10:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Bydgoszcz Rejestracja: 11 Wrz 2007, Posty: 508
|
HEH a ja dzis zalozylem Blue Vision (H4 + postojowki W5W) Autko bardzo fajnie wyglada z takimi zarowkami. Choc zgodze sie z kolega (ktory juz wczesniej o tym pisal) ze w deszczu nie sprawdzaja sie juz tak dobrze, ale wydaje mi sie ze i tak lepiej niz "zwykle". We wczesniejszych autach mialem juz Vision Plus i +80% (te ostatnie naprawde rewelacyjne). Tym razem postanwilem sprobowac z czyms innym i efekt jest naprawde swietny. Tak czy inaczej wszystkie zarowki philipsa z tych "lepszych" maja nieporownywalnie lepsze wlasciwosci niz zwykle H4. Szkoda tylko ze dosc szybko sie przepalaja, ale cos za cos.
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
|
|
Góra |
|
 |
heffer |
#49900 Wysłany:
02 Paź 2007, 11:23; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 02 Wrz 2007, Posty: 102
|
|
Góra |
|
 |
Jaco |
#49902 Wysłany:
02 Paź 2007, 11:25; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Podbeskidzie Rejestracja: 27 Lut 2007, Posty: 1211
|
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#49911 Wysłany:
02 Paź 2007, 11:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
heffer napisał(a): Ja nawet nie wiem jakie mam, ale swieca jakos  chce kupic zarowki nowe, a stare zostawic sobie jakos zapasowe. Co kupic? Phillips BlueVision czy VisionPlus? Jaka jest generalnie roznica i ktore sa lepsze? Cena w miare podobna.
Blue Vision sa nieco drozsze i lepiej je zalozyc w komplecie z postojowkami W5W - maja dawac efekt podobny do ksenonow i faktycznie fajnie wygladaja w kloszu. Jest jeden problem z nimi troche gorzej swieca w deszczu niz Vision Plus poniewaz "niebieskie" swiatlo jest szybciej rozpraszane przez np mgle czy wlasnie deszcz. Vision Plus tez moge polecic, to naprade dobre zarowki. Jestem pewien ze odczujesz roznice w oswietleniu. Wystarczy stanac na pasach obok auta ze zwyklymi H4 i widac roznice jak swiatlo z BV lub VP odbija sie od bialych lini na asfalcie  Poza tym znaki drogowe i inne przeszkody widac z wiekszej odleglosci.
Poczytaj w necie - jest sporo o tym. Ja juz sie przkonalem i nie zamierzam jezdzic na zwyklych zarowkach.
|
|
Góra |
|
 |
kox |
#49917 Wysłany:
02 Paź 2007, 11:55; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA Rejestracja: 15 Sie 2007, Posty: 4866 Pomógł: 39
|
poczytałem troche o tych żarówkach i własciwie wszystkie z wymienionych mają "krótszą żywotność" co to znaczy? bo nie sztuka wydać 80-100zł na żarówki i wymienić je za miesiąc czy 2,szczególnie w moim przypadku kiedy nocna jazda to w sumie rzadkosc
_________________ Jest sadza - jest zabawa
|
|
Góra |
|
 |
uzziah |
#49922 Wysłany:
02 Paź 2007, 12:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ciezko okreslic jak dlugo beda tobie dzialaly - nie mowimy tutaj o jednym miesiacu bo to bylaby bzdura. Wydaje mi sie (z mojego doswiadczenia) ze powinny wytrzymac 6 do 12 miesiecy. To dosc wzgledne oszacowanie, bo zalezy jak duzo jezdzisz oczywiscie. Pomijajac wczesniejsze wywody, wydaje mi sie ze warto wydac troche wiecej i jezdzic majac duzo lepiej oswietlona droge  bo te zarowki (philips) to nie sciema.
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
|
|
Góra |
|
 |
Tomo |
#49931 Wysłany:
02 Paź 2007, 12:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Lancia Delta
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: NDM-Mazowieckie Rejestracja: 17 Maj 2007, Posty: 906
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1976 |
#50776 Wysłany:
04 Paź 2007, 22:39; Temat postu: |
|
|
gatar napisał(a): Ja kupiłem Boscha H4 +60% EXTRALIFE. Świecą zauważalnie lepiej od fabrycznych. Czy będą extralife ... zobaczymy. Czytałem dobre opinie o nich.
Ja jestem zainteresowany właśnie tymi żarówkami, ze względu właśnie na to "Ekstralife". Czy ktoś ich jeszcze używa? Jakie jest wasze zdanie o nich?
|
|
Góra |
|
 |
Tomo |
#76347 Wysłany:
31 Gru 2007, 14:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Lancia Delta
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: NDM-Mazowieckie Rejestracja: 17 Maj 2007, Posty: 906
|
|
Góra |
|
 |
wlodwoz |
#76476 Wysłany:
31 Gru 2007, 17:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Bielsko-Biala Rejestracja: 29 Wrz 2007, Posty: 144
|
Fizyka jest nieubłagana. Coś za coś. Jeżeli na żarówce jest +80, to ona tak naprawdę świeci ok. 15-20% lepiej. Reszta z tych 80 to chwyt reklamowy (Motor robił testy). Jednak aby żarówka tej samej wielkości, a inna nie może być, świeciła jaśniej to musi się to odbywać poprzez podniesienie temperatury żarnika. Zatem jego żywotność musi być krótsza! Jak dowodzi przykład kolegi Tomo 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|