|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 06:23
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
ghen |
#32997 Wysłany:
13 Lip 2007, 10:12; Temat postu: Szarpanie przy ruszaniu |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 13 Lip 2007, Posty: 5
|
Świeża krew forumowa wita wszystkich:) i łupnie problemem, a jakże...
Od pewnego czasu kropek szarpie na jedynce przy ruszaniu. Szarpanie ma miejsce zarówno przy wyprostowanych jak i skręconych kołach. Zwłaszcza przy powolnym ruszaniu, ze szwungiem rusza w miarę płynnie. Cóż to takiego? Sprzęgło wymieniałem niedawno, komplet.
Pomocy...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#33001 Wysłany:
13 Lip 2007, 10:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
No myslę że sprzęgło chyba że coś z silnikiem  a pewien jesteś że Ci fuszerki nie odwalili??
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
ghen |
#33004 Wysłany:
13 Lip 2007, 11:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 13 Lip 2007, Posty: 5
|
Będę musiał pojechać do tego gościa, który mi wymieniał sprzęgło i pogadać, mam do niego pełne zaufanie, jeżeli coś sknocił to poprawi. Silnik zachowuje się ok, poza wspomnianym już na forum piszczeniu po wymianie rozrządu 
|
|
Góra |
|
 |
exuprad |
#33189 Wysłany:
14 Lip 2007, 12:00; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Koszalin Rejestracja: 25 Maj 2007, Posty: 26
|
Byc moze poduszki silnika lub zla dawka paliwa.
_________________ Punto Mk1 TD ELX
Yamaha YZF 1000R
Kawasaki Ultra 150
|
|
Góra |
|
 |
Grzegorz1151 |
#33197 Wysłany:
14 Lip 2007, 14:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kędzierzyn Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 424
|
moze wystarczy regulacja sprzegla po prostu zoszybko lub za wolno bierze Ja tez tak mialem wyregulowalem i jest OK
_________________ Prawdziwa moc tkwi tylko w TDI
|
|
Góra |
|
 |
skadubek |
#33198 Wysłany:
14 Lip 2007, 15:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Za granica... Rejestracja: 14 Lut 2007, Posty: 372
|
Stawiam na sprzęgło jeśli tylko przy ruszaniu....
Dawka paliwa , poduszki było by czuć również przy innych "biegach" 
|
|
Góra |
|
 |
exuprad |
#33383 Wysłany:
16 Lip 2007, 12:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Koszalin Rejestracja: 25 Maj 2007, Posty: 26
|
U mnie tylko przy ruszaniu szarpalo wymienilem poduchy i jest elegans. Wykrecic i sprawdzic poduche to 5 minut roboty...
_________________ Punto Mk1 TD ELX
Yamaha YZF 1000R
Kawasaki Ultra 150
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#33413 Wysłany:
16 Lip 2007, 15:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
ja z kolei jeździłem i szukałem u siebie powodu szarpania
wymieniłem tuleje wahaczy i problem minął
objawy były podobne, przy normalnym ruszaniu było szarpanie a przy bardziej agresywnym było już ok
objawiało u mnie się to na 1 i 2 biegu głównie przy niższych obrotach silnika [podczas jazdy oczywiście]
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
marcogal |
#39748 Wysłany:
18 Sie 2007, 16:37; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
|
Góra |
|
 |
ćwiekowka |
#39750 Wysłany:
18 Sie 2007, 16:52; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
albo maż luzn na przegłóbach wewnętrznych, padły poduszki pod silnikiem lub skzynia biegów, sprawdz ta pod skrzynią biegów bo mogła sie odkrecic i tego niewidac, albo rególacja sprzegła,
|
|
Góra |
|
 |
krisk |
#39792 Wysłany:
18 Sie 2007, 21:31; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Z tego co wiem to w MK1 jest spzęgło sterowane mechanicznie i z hydrauliką nie ma nic wspólnego.
A tak w ogóle to mam też problem z szarpaniem przy ruszaniu, dzieje się to najczęściej na 1 biegu przy zakresie obrotów 1500-2000, ale również przy innych wartościach. Problem jest również na 2 biegu- gdy wciskam ostro gaz.
I co to może być? Poduchy pod silnikiem spradzone przez mechanika metodą "wciśnięty hamulec i próba ruszenia"- silnik nie drga, także to nie poduchy- jak sprawdzić czy to sprzęgło?
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#39805 Wysłany:
18 Sie 2007, 22:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Nie ma hydrauliki?? A to nowość  To może ja mam już inny model że u mnie jest hydrauliczne sprzęgło?? 
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
marcogal |
#39820 Wysłany:
18 Sie 2007, 23:44; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Poduszka pod skrzynią biegów jest na swoim miejscu. Te pod silnikiem też. Trudno mi jednak ocenić czy nie są "sklepane". Ale wyglądają w porządku. Przynajmniej na pierwszy rzut oka. Na razie podejrzewam że może to zbytni luz w przegubach wew. Bo jak próbuje obrócić kołem, przy włączonym biegu, to zanim mech. różnicowy "złapie" to obrócę kołem o kąt ok. 20 stopni.
Ewentualnie muszę jeszcze sprawdzić wariant optymistyczny czyli regulacja sprzęgła.
|
|
Góra |
|
 |
ćwiekowka |
#39821 Wysłany:
18 Sie 2007, 23:48; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
a ktory to rok i przebieg???
|
|
Góra |
|
 |
marcogal |
#39826 Wysłany:
18 Sie 2007, 23:53; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
prod. 1997
przebieg 75 000 
|
|
Góra |
|
 |
AMG |
#39829 Wysłany:
18 Sie 2007, 23:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Cieszyn - Sosnowiec Rejestracja: 26 Lip 2007, Posty: 100
|
Ja też mam ten problem. Przebieg i rok podobne. Wymieniłem lewą poduche i problem minął na krótko. Ostatnio troche przypaliłem sprzęgło bo podejrzewałem zwichrowaną tarczę i znowu problem minął...ciekawe na jak długo  ?
_________________ yyy...Lancia Y 1.2 8V 6WAY
|
|
Góra |
|
 |
ćwiekowka |
#39861 Wysłany:
19 Sie 2007, 08:28; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
jesli masz orginalny przebieg to niemozliwe ze wrzegłóby wewnetrzne poszły( no ze chyba ze skarzdego skrzyzowania ruszasz z piskiem i tam taki)
bo ida one dopiero po 150 tysiacach
|
|
Góra |
|
 |
krisk |
#39864 Wysłany:
19 Sie 2007, 09:28; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Co do hydrauliki, to gdzie ona sie znajduje?
Ja tu nic nie widzę.
pozdro
|
|
Góra |
|
 |
marjan1985 |
#44311 Wysłany:
11 Wrz 2007, 07:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 30 Lip 2007, Posty: 442
|
Siemanko  ja mam wymienione sprzeglo,od 2 miesiecy,bo peklo sloneczko  tyle ze u mnie duzy przebieg jest
cO do szarpania,to mam to samo,na zimnym silniku,czesto gdy wolno sie poruszam...moze taka uroda punciakow
mam tylko inny problem...kiedy tocze sie na 2 i wiem,ze moze mi zgasnac,wrzucam 1 i wtedy,ale nie za kazdym razem slysze taki dziwny dzwiek,jakby cos o cos obcieralo...nie wiem czy to sie nazywa"slizganie sprzegla"  jezeli tak to co w takim wypadku mam zrobic  przecierz nie jest po wymianie  ten sam problem zauwazylem na wstecznym,kiedy wrzucalem jak auto powoli sie toczylo do tylu...nie jest to zgrzyt jakbym nie wysprzeglil...to raczej cos innego 
|
|
Góra |
|
 |
marek49ae |
#44477 Wysłany:
11 Wrz 2007, 20:40; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto Evo 5d
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: mielec Rejestracja: 30 Sie 2007, Posty: 25
|
to co nie wiesz jak się nazywa to jest zerwana poduszka skrzyni ta co się znajduje koło podłużnicy/u mnie tak było/ a ślizganie sprzęgła to jest jakbyś jechał automatem
|
|
Góra |
|
 |
marjan1985 |
#44686 Wysłany:
14 Wrz 2007, 11:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 30 Lip 2007, Posty: 442
|
nie jezdzilem automatem [ Dodano: 14 Wrz 2007 11:47 ]nO i jakby ucichlo  moze woda podeszla albo co  narazie jest spokoj 
|
|
Góra |
|
 |
krisk |
#54181 Wysłany:
14 Paź 2007, 21:05; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Witam ponownie.
Mam pytanie, jak sprawdzić, czy to rzeczywiście sprzęgło? Opiszę dokładniej co się dzieje. Szarpanie jest przy ruszaniu, zwłaszcza z obciążeniem, 3 osoby; ruszanie pod górkę, ruszanie z "piskiem". W tych momentach auto naprawdę nieźle szarpie, nawet na II biegu. Na moje oko, to docisk sprzęgła jest wyrobiony, czuć tak, jakby tarcza odrywała się od docisku. Przy mocno wciśniętym pedale gazu, szarpanie przechodzi w takie jakby wibracje, które dochodzą z zawieszenia. Staje się to coraz bardziej uciążliwe. Co o tym sądzicie? Dodam, że jest to Punto 55, rok 1995, 167kkm.
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#54541 Wysłany:
16 Paź 2007, 00:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
to ja mam ciągle to samo, po wymianie gumek, przestało na krutko i ciągle to samo, te wibracje są bardzo uciążliwe przy spokojnej jeździe po mieście
jak to sprzęgło sprawdzić żeby być pewnym ?? odpowietrzenie ??
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
AMG |
#54752 Wysłany:
16 Paź 2007, 20:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Cieszyn - Sosnowiec Rejestracja: 26 Lip 2007, Posty: 100
|
jakich gumek?
_________________ yyy...Lancia Y 1.2 8V 6WAY
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#55112 Wysłany:
17 Paź 2007, 21:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tulejki gumowo-stalowe na wahaczach,
w moim przypadku nie jest to sprzęgło bo ewidentnie wibracje/szarpanie są/jest TYLKO na lewym kole;
już miałem taki okres, że chciałem na siłę popsuć i robiłem wszystko żeby zajechać i ... odpuściłem sobie bo w końcu nie wytrzyma mi przegub a jego mam sprawnego
muszę jeszcze raz pożądnie sprawdzić wszystkie poduchy, rozebrałbym to wszystko wpizXu i raz jeszcze złożył ale nie mam czasu na to 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|