|
Obecny czas: 17 Maj 2025, 08:16
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Noel |
#34320 Wysłany:
20 Lip 2007, 21:04; Temat postu: Naprawa wgnieceń bez lakierowania...np. po gradobiciu :( |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
|
Witam dziś wracając z Kluczborka a dokładnie na odcinku Kluczbork – Olesno dopadło mnie gradobicie i w moim GP jest popękana cała przednia szyba a karoseria cała jest w drobne i całkiem spore wgniecenia jednym słowem dramat… dodam że auto ma raptem 6 miesięcy.
Nie orientuje się ktoś czy elementy karoserii będą wymieniane czy naprawiane? Auto ubezpieczone jest w Benefi a naprawę przy zgłaszaniu szkody zaproponowali mi w salonie gdzie GP było kupione Mimar w Piekarach Śląskich. No i 2 pytanie trochę naiwne czy na czas naprawy można liczyć na auto zastępcze bo z racji ze już weekend to już nie mogłem się dodzwonić i dowiedzieć.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
|
|
Góra |
|
 |
|
|
adrian |
#34323 Wysłany:
20 Lip 2007, 21:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kolobrzeg Rejestracja: 03 Mar 2007, Posty: 183
|
O kurcze, to niezle popadalo.
Wiesz, nie wszystko mozna wymienic. Dach jest elementem konstrukcyjnym auta i nie ulega wymianie, zatem albo zaszpachluja (co w przypadku jakiegokolwiek auta jest bez sensu, bo dach przyjmuje drgania podczas jazdy i szpachel by pekal) albo zaproponuja wymiane samochodu, co jest bardziej prawdopodobne.
Jezeli chodzi o auto zastepcze, to wszystko zalezy od serwisu (kiedys tez mialem szkode i dzwonilem do centrali fiata w sprawie auta zastepczego). Jak beda chcieli dac to dadza jak nie to nie dadza. Pelna dowolnosc.
_________________ GP 1.3 MJ 75 KM
|
|
Góra |
|
 |
Xyś |
#34326 Wysłany:
20 Lip 2007, 22:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
wgniecienia po gradobiuciu da sie wyciagnac za pomoca specjalnego urzadzenia, słuza do tego spcjalne sondy które nie powoduja nawet uszkodzen lakieru wyglada to jak 3 nogi stojak na przyssawkach a na srodku ma umocowana taka jedna wieksza która smaruje sie specjanym klejem ustawia sie to na elemencie i za pomoca dzwigienki odciaga srodkowa przyssawke która wyciaga wgnieciona blache w pierwone miejsce, robiłem cos takiego zestawem wurtha i powiem ze skuteczne w 99%
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
|
|
Góra |
|
 |
ka-8 |
#34331 Wysłany:
20 Lip 2007, 22:56; Temat postu: Re: Naprawa GP po gradobiciu :( |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Noel napisał(a): Witam dziś wracając z Kluczborka a dokładnie na odcinku Kluczbork – Olesno dopadło mnie gradobicie i w moim GP jest popękana cała przednia szyba a karoseria cała jest w drobne i całkiem spore wgniecenia jednym słowem dramat… dodam że auto ma raptem 6 miesięcy.
Dowiedz sie jaki bedzie koszt takiej robotki, bo moze sie okazac ze bedzie na tyle wysoki ze moze po prostu wyplaca odszkodowanie za calego Kropka.  Dowiedz sie tez czy czasem nie ma jakiegos punktu w warunkach ubezpieczenia mowiacego o tym ze np. przy szkodzie przed uplywem 6 m-cy od zakupu np. wyplacaja odszkodowanie w pelnej wysokosci. Gdzies obilo mi sie o uszy ze ktores z towarzystw mialo cos chyba na ten ksztalt. Jezeli jest taka mozliwosc to byloby raczej milo, choc troche dla mnie to brzmi zbyt pieknie aby bylo prawdziwe.
A tak poza tym to wspolczuje i to naprawde musialy leciec niezle kulki jak rozwalilo szybe i podziobalo blache... Kiedys (ladnych pare lat wstecz) byla chyba podobna burza na Opolszczyznie bo bylo ilestam nowiutkich Polonezow Truckow po gradobiciu (podziobane wlasnie) po obnizonej cenie do sprzedazy. )
|
|
Góra |
|
 |
ipIV |
#34332 Wysłany:
20 Lip 2007, 23:02; Temat postu: |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Synek mówił, że w Hiszpanii przez pierwsze 3 lata zwracają całość  W polsce czegoś takiego nie zrobią bo większość by rozwalała auta i ciągle nowymi jeździła.
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
Ostatnio edytowany przez ipIV, 21 Lip 2007, 01:09, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
grandevito |
#34335 Wysłany:
21 Lip 2007, 00:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Oświecim/Tychy Rejestracja: 16 Kwi 2007, Posty: 345
|
generali ponoc do roku wyplaca 100% wartosci auta tak mi pani mowila jak ubezpieczalem kropka.w tychach jest taki magik co robi takie cuda bez uszkodzenia lakieru wyciaga wgniecenia kumplowi za a6 po gradobiciu policzyl 700pln jest naprawde dobry
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1.4 8V 77KM EMOTION SZARY UNDERGROUND
ZABIC MUCHE NA BOCZNEJ SZYBIE BEZCENNE
http://fiatpunto.com.pl/album_personal.php?user_id=564
|
|
Góra |
|
 |
borsuk22 |
#34336 Wysłany:
21 Lip 2007, 00:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 7
|
Witam, no z godze sie z kolega , jest dobry ten magik ( jezeli mowimy o tym samym) mialem wyciagany dach we wczesniejszym aucie po gradzie nawet sladu niebylo po naprawie
|
|
Góra |
|
 |
Synek |
#34339 Wysłany:
21 Lip 2007, 07:15; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Logrono, Mollet del Valles Rejestracja: 19 Paź 2006, Posty: 1310
|
ipIV przez dwa lata. W trzecim chyba 80%, Ale w Polsce chyba faktycznie przez pierwsze 6 miesiecy zwracaja gdzies calosc bo tez mi sie obilo 
|
|
Góra |
|
 |
Krzycho90 |
#34351 Wysłany:
21 Lip 2007, 09:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: podkarpackie [R]
|
mi też się tak wydaje
_________________ byłe mk2 FL : topic38980.html obecne: w trakcie przygotowania
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#34352 Wysłany:
21 Lip 2007, 09:35; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 519
|
 Mnie też grad narobił troche szkód, jest kilka wgnieceń, na szczęście w ostatniej chwili zdążyłem schować auto bo było by nieciekawie.
W tym całym zamieszaniu zarysałem sobie nadkole do blachy wjeżdżając w pośpiechu do starej szopy 
|
|
Góra |
|
 |
Tumi |
#34365 Wysłany:
21 Lip 2007, 12:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle Rejestracja: 30 Mar 2007, Posty: 146
|
Noel - jedynie z ubezpieczenia. Ale uwazaj !!!
Jak mialem kropka II tez mialem po gradzie zwalona kartoserie. I wszystko ok, protokoly, spisywanie i ..... d*** .... !!!!!
Zawierajac ubezpieczenie okreslilem, ze autko stoi na podworku co noc a nie w garazu. I tutaj mi dowalili. Nie dostalem ani zlotowki. Naprawa i lakierowanie, ok 3 tys zl we wlasnym zakresie. Sprawe w sadzie przegralem bo okreslilem, ze nei mam grazu. Nie mialem ochoty ani czasu dalej sie procesowac z monopolista (wiadomo o kim mowie).
_________________ Pozdrawiam, Tomek (Tumi)
www.cashmedia.pl | www.host44.pl | www.akcjasos.pl | www.kkozle.pl | www.radio.opole.pl
|
|
Góra |
|
 |
krowka |
#34366 Wysłany:
21 Lip 2007, 12:57; Temat postu: |
|
 |
Ekstremista |
 |
Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 1614 Pomógł: 9
|
Synek napisał(a): ipIV przez dwa lata. W trzecim chyba 80%, Ale w Polsce chyba faktycznie przez pierwsze 6 miesiecy zwracaja gdzies calosc bo tez mi sie obilo 
Mam ubezpieczenie w Benefii. Do 6 miesięcy zwracają 100%.
_________________ FIAT 500X Lounge 2016 brązowy magnetico, 1.4 MultiAir II Turbo 140KM FIAT Grande Punto Emotion 2007 czarny crossover, 1.4 8V 77KM - był od 29.05.2007 do 03.03.2024 FIAT UNO 1993 45 MKII czerwona strzała - był Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#34514 Wysłany:
22 Lip 2007, 18:56; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
Imię: Zbyszek
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chełm/Sławno/Słupsk Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 3298
|
dopisuję się do listy...poszkodowanych 
_________________ Pilot RC KDS450 SV + Flymentor 3D & Tarot 450 PRO + Flymentor 3D & DJI Phantom 3
|
|
Góra |
|
 |
ka-8 |
#34554 Wysłany:
22 Lip 2007, 22:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Dziobel napisał(a): dopisuję się do listy...poszkodowanych 
Gradzik czy cos innego? 
|
|
Góra |
|
 |
Maciey |
#126718 Wysłany:
19 Maj 2008, 14:54; Temat postu: Pomożecie??? ->Usuwanie wgnieceń bez lakierowania. |
|
 |
Puntoświr |
|
Mam pewien problem na mojej kropce pojawił się bardzo nieprzyjemny wgniotek - prawie niewidoczny i bardzo płytki ale mnie irytuje i tyle  wygląda jakby ktoś mocniej oparł sie o auto albo uderzył w nie ręką...
Z czystej ciekawości zajrzałem pod spód zdejmując "tapicerkę" z pomysłem wypchnięcia go ale nie ma dostępu
Słyszałem o warsztatach gdzie usuwa sie takie rzeczy bez konieczności malowania... Przeglądając inne fora natknąłem się na pomysł z podgrzaniem i chłodzeniem blachy.... - co o tym sądzicie?
A moja prośba jest kierowana głównie do Wielkopolan jeśli wiecie o warsztacie z Poznania lub okolic który się zajmuje usuwaniem delikatnych wgniotek porsze o podanie namiaru.
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#126721 Wysłany:
19 Maj 2008, 15:04; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
|
Ja też mam kilka wgnieceń, oprócz tych po gradobiciu mam kilka w drzwiach - oczywiście parkingowe otwieranie drzwi przez innych
Kiedyś dzwoniłem do człowieka z Gdańska .Koszt usługi określa się na miejscu i zależy od głębokości wgnieceń...najważniejsze by struktura lakieru była nie naruszona...
Wyciągnięcie kilku wgnieceń kosztowała by ok max 200zł...Ty pijesz kawę u kolesia ,a on robi to międzyczasie  czas około 30minut
Tak jak Xyś pisał skuteczność to około 99%
Np. Klik
lub:
Klik
poszukaj swojej okolicy tu:
Region
_________________ Pilot RC KDS450 SV + Flymentor 3D & Tarot 450 PRO + Flymentor 3D & DJI Phantom 3
|
|
Góra |
|
 |
Blacharz |
#129267 Wysłany:
26 Maj 2008, 21:25; Temat postu: NAPRAWA WGNIECEŃ BEZ USZKODZEŃ LAKIERU |
|
 |
Forumowicz |
|
Precyzyjne naprawy małych uszkodzeń karoserii bez lakierowania. Naprawy po:
- gradobiciu
- parkingowe uszkodzenia
- i innych niekontrolowanych wgnieceń
Niskie ceny, profesjonalne wykonanie oraz długoletnie doświadczenie w wyżej wymienionych naprawach. Dojazd do klienta, Warszawa i okolice.
Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem 505-720-620.
|
|
Góra |
|
 |
Waterfall |
#140013 Wysłany:
30 Cze 2008, 07:56; Temat postu: Grad |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem 1,5 rocznego Grande Punto. Niestety jak wielu kierowców mnie również dopadło gradobicie. Mam pytanie znacie jakiś zakład blacharsko-lakierniczy czy jaki inny (najlepiej Kraków i okolice) w którym najmniej inwazyjny sposób usuwane są wgniecenia?
Czy lepszy będzie tutaj autoryzowany serwis Fiata czy może jakiś zupełnie inny zakład. Jeśli jest np. dużo wgnieceń na przedniej klapie zastanawiam się czy lepsza i tańsza by nie była całkowita jej wymiana.
Za wszelkie sugestie i rady z góry dziękuję.
Maciek z Krakowa
|
|
Góra |
|
 |
daras |
#140040 Wysłany:
30 Cze 2008, 10:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: w-m Rejestracja: 21 Gru 2006, Posty: 1970 Pomógł: 1
|
Współczuję.
Duży był to grad? Daj jakieś fotki ku przestrodze.
|
|
Góra |
|
 |
slon11 |
#140238 Wysłany:
30 Cze 2008, 18:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: BB Rejestracja: 24 Kwi 2008, Posty: 917
|
daras jaka to bedzie przestroga według ciebie ?? Jak grad cię złapie w drodze albo na parkingu -co gorsze- to nie masz szans, a fotka chyba tylko tak dla ciekawości co może zrobic porządny grad, serdecznie współczuję Waterfall
_________________ Bravo 1,9 120 HP Dynamic B&M + Dodatki
Blue Notturno Mica
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#140248 Wysłany:
30 Cze 2008, 18:29; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
|
Ja mam chyba z 2 niewielkie.... ale przeszło mi
reszta info jak wyżej
Ekhm to zależy jakie to są wgniecenia-jak głębokie i o jakiej średnicy.... etc
daj fotki to zobaczymy....
jeśli chodzi o ceny to zależy jak się dogadasz z człowiekiem , ile masz tych wgnieceń i ..... jakie masz auto
może skasować za element, bądź za ilość wgnieceń...
ja miałem zapłacić ok 150zł za wyciągnięcie w 3/4 miejscach...na kilku elementach(dach,rant dachu) ceny ok 300zł za usługę tak się musisz nastawić....
|
|
Góra |
|
 |
garys |
#140304 Wysłany:
30 Cze 2008, 20:55; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 22 Cze 2006, Posty: 519
|
daras napisał(a): Współczuję. Duży był to grad? Daj jakieś fotki ku przestrodze.
Ja mogę coś powiedzieć o dużym gradzie.
Byłem autem w pobliżu zeszłorocznej trąby powietrznej na Śląsku.
Na szczęście/nieszczęśnie trafiłem jedynie na grad, ale za to jaki.
Był wielkości średnicy szklanki (wcale nie przesadzam), w pośpiechu chowałem auto do "szopy", auto ma jedynie kilka wgnieceń.
Nic z nimi nie robie bo wg. mnie szkoda kasy na takie naprawy a u mnie nie wyglądają źle.
[ Dodano: Pon Cze 30, 2008 7:55 pm ]
Dla ciekawostki/przestrogi dorzucam mój filmik z tamtej sytuacji, aby uświadomić potęgę żywiołu:
http://www.youtube.com/watch?v=4Cinu_j74L0
|
|
Góra |
|
 |
Dzióbel |
#140316 Wysłany:
30 Cze 2008, 21:19; Temat postu: |
|
 |
Admin |
 |
|
garys napisał(a): Dla ciekawostki/przestrogi dorzucam mój filmik z tamtej sytuacji,
mój jest po takim  tylko że ja narzuciłem plandekę i trzymałem rękoma pod spodem nad dachem....to najwrażliwsze miejsce....
złość czułem do ..... 1 piwa 
|
|
Góra |
|
 |
Nicks0n |
#140475 Wysłany:
01 Lip 2008, 09:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 24 Sie 2007, Posty: 474
|
Xyś napisał(a): wgniecienia po gradobiuciu da sie wyciagnac za pomoca specjalnego urzadzenia, słuza do tego spcjalne sondy które nie powoduja nawet uszkodzen lakieru wyglada to jak 3 nogi stojak na przyssawkach a na srodku ma umocowana taka jedna wieksza która smaruje sie specjanym klejem ustawia sie to na elemencie i za pomoca dzwigienki odciaga srodkowa przyssawke która wyciaga wgnieciona blache w pierwone miejsce, robiłem cos takiego zestawem wurtha i powiem ze skuteczne w 99%
http://allegro.pl/item385200244_ding_ki ... bacz_.html

_________________ www.nikodemczaja.pl
|
|
Góra |
|
 |
agentka |
#148480 Wysłany:
23 Lip 2008, 11:07; Temat postu: gradobicie |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: małopolska Rejestracja: 23 Lip 2008, Posty: 1
|
borsuk22 napisał(a): Witam, no z godze sie z kolega , jest dobry ten magik ( jezeli mowimy o tym samym) mialem wyciagany dach we wczesniejszym aucie po gradzie nawet sladu niebylo po naprawie
Witam!!
To prawda, chyba byłam u tego samego magika wczoraj, po gradzie nie zostało ani śladu, gorąco polecam, cena bardzo bardzo przystępna!!!
Pozdrawiam wszystkich 
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|