You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Post #428081 Wysłany: 06 Sty 2011, 12:54; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Imię: Marek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Pozwolę podczepić się pod temat, bo niedawno zauważyłem u siebie podobne, choć nieco inne objawy. Sytuacja wygląda następująco: silnik ciepły, paliwa dużo, nic nie zgrzyta, nie piszczy i żadne takie rzeczy nie mają miejsca. Jazda po mieście, ruszam spod świateł, wrzucam drugi bieg, mam 2 tys. obrotów i wciskam mocno gaz. Do 3 tys. wkręca się w normie, potem między 3 a 4 tys. odczuwam spadek mocy - auto się rozpędza, ale wyraźniej wolniej, a od 4 tys. znowu jest dobrze aż do końca.

Czy to też może być kwestia przepustnicy?
Silnik 1,2 16V

Post #428090 Wysłany: 06 Sty 2011, 13:15; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Osiek/Oświęcim
Duzymarek napisał(a):
Do 3 tys. wkręca się w normie, potem między 3 a 4 tys. odczuwam spadek mocy - auto się rozpędza, ale wyraźniej wolniej, a od 4 tys. znowu jest dobrze aż do końca.

Czasami mój kropek tez tak ma. Sam nie wiem od czego to zależy... może od paliwa?

http://fiatpunto.com.pl/topic18394.html

Post #428112 Wysłany: 06 Sty 2011, 14:17; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Duzymarek napisał(a):
Pozwolę podczepić się pod temat, bo niedawno zauważyłem u siebie podobne, choć nieco inne objawy. Sytuacja wygląda następująco: silnik ciepły, paliwa dużo, nic nie zgrzyta, nie piszczy i żadne takie rzeczy nie mają miejsca. Jazda po mieście, ruszam spod świateł, wrzucam drugi bieg, mam 2 tys. obrotów i wciskam mocno gaz. Do 3 tys. wkręca się w normie, potem między 3 a 4 tys. odczuwam spadek mocy - auto się rozpędza, ale wyraźniej wolniej, a od 4 tys. znowu jest dobrze aż do końca.

Czy to też może być kwestia przepustnicy?
Silnik 1,2 16V

Na początku jak kupiłem swojego też tak miał że musiał się jakby zastanowić w okolicy 3 ty obrotów co ma robić dalej. Dłuższy czas tak jeździłem aż odpiąłem akumulator żeby go naładować i nagle problem znikł. Więc spróbuj najprostszego rozwiązania i odepnij aku. Nie zaszkodzi a może pomóc jak u mnie.

A tak z innej beczki.
Wymieniałem na jesieni termostat. Niby wszystko odpowietrzyłem, ale teraz słyszę że płyn mi bulgocze, ale nie w nagrzewnicy (bo jak zamknę ogrzewanie to jest tak samo). Zrobiłem od wymiany termostatu i płynu ok. 1,5kkm, ogrzewanie ładnie działa, silnik ma prawidłową temperaturę, jeździ normalnie, trzyma obroty, nie ubywa ani oleju ani płynu a cały czas bulgocze przy około 2 tys. obrotów. Jak trochę pojeżdżę to jest dobrze, potem zgaszę i jak ostygnie problem od nowa. Jak mylicie uszczelka pod głowicą do roboty czy źle odpowietrzony układ chłodzenia?
Dzisiaj w akcie desperacji, próbując odpowietrzyć układ trochę przegoniłem kropka po miescie z odkręconym korkiem chłodnicy. Cały czas obroty utrzymywałem w zakresie 4-6tys obrotów przez około 2-3km. Po powrocie do domu nie bulgotał. Zgasiłem, za jakies pół godziny odpalam i znowu to samo. Co prawda raz i tak cicho bulgotnął ale jednak.

Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet

Post #428134 Wysłany: 06 Sty 2011, 15:13; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

_marcin00_ ja wymieniłem termostat pod koniec tamtej zimy, bulgotał chwile czasu, potem jak nieużywałem ogrzewania w lato baaardzo rzadko zabulgotał. Teraz na zime jak znów zaczełem używać ogrzewania straszenie zabulgotał, ubyło troche płynu chłodniczego i od tego czasu nic nie bulgocze , płynu dolałem i nie ubywa.
Pojeździj samo sie odpowietrzy, tylko pilnuj poziomu płynu :)

Post #428165 Wysłany: 06 Sty 2011, 17:14; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 120KM
Wersja: Easy
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
No mam nadzieje, że się uspokoi po jakims czasie. Teraz mało jeżdżę to trudno mi powiedzieć czy to się dzieje od czasu wymiany termostatu, czy zaczęło się później. Zakładam najgorsze (pad UPG) bo podobnie zaczęło się w UNO, też trochę bulgotało, pojeździłem pół roku i wywaliło mi płyn z chłodnicy przez tłumik. Chociaż wydaje mi się, że pierwszy raz jakos dwa tygodnie temu zabulgotało, tylko po czym jak samochód cały czas stoi tylko co drugi dzień odpalany jest i chodzi trochę czasu aż się rozgrzeje na biegu jałowym. Najwyżej podjadę do mechanika w celu zmierzenia kompresji na cylindrach. Jak będzie równa to tylko odpowietrzanie, jak będą wyraźne różnice to UPG do roboty...

Jest: Fiat Tipo Easy 1,4 t-jet

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)