|
Obecny czas: 06 Maj 2025, 06:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
wolacinio |
#432200 Wysłany:
18 Sty 2011, 11:02; Temat postu: WAŻNE!!! Problem z elektroniką w samochodzie WAŻNE !!! |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam Serdecznie.
Mam problem z samochodem Fiat Punto II ,problem jest bardzo ważny wiec prosze o wyrozumiałość na forum
Opisze teraz problem:
Otóż zapalam samochód ,spokojnie wyjeżdżam z garażu następnie jade w trase.
Podczas jazdy samochód pracuje źle(nieodpowiednio).Gdy jade pod niewielkie zniesienie samochód nagle "muli" .
Opisze co to znaczy "muli" z mojego punktu.Samochód jedzie i nagle tak jak by spadła moc do zera następnie moc wraca a następnie znowu ucieka i tak w kółko.Jest to takie zrywanie.Jest to niedozniesienia.Musze brać na sprzęgło by ulżyć .Podczas tego zrywania gdy powraca moc to zaświeca sie kontrolka od uszkodzonego systemu wtryskowego na krótki czas (1s) a potem znika.I tak za każdym razem swieci i gaśnie.Samochód poprostu przerywa.
Tak na chłopski rozum moge sie mylić.Samochód tak działa jak by raz nie dostawał paliwa a dwa dostawał.Dzieje sie to w przeciagu 1~2s .Brak paliwa (brak mocy)spowalania,a jak dostanie paliwa,wzrost mocy jedzie a tu zaraz brak paliwa i znowu dostaje.
Samochód posiada instalacje gazową był również na elektronice ale mechanik nic nie zrobił wymienił tylko dwie cewki  .Wcześniej był wymieniane kable od oświec,również swiece były.
Mam jeszcze takie drugie małe pytanie.Otoż czy moge odpiąć dwie sondy ?.Czy to coś pomoże gdy samochód pracuje prawidłowo ? i do czego tak naprawde to słuzy?
Prosze o jakieś jakiekolwiek odpowiedzi ,beda zawsze odpisywać gdy ktoś zada pytanie.
Temat jest dla mnie bardzo ważny !!!
Pozdrawiam i z góry dziękuje za zainteresowanie tematem 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mariuz |
#432205 Wysłany:
18 Sty 2011, 11:21; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
TE cewki mechanik wymineiał na czuja? Czy dlatego, zę był zapamiętany błąd cewek? Jeśli był zapamiętany, to możliwe, że:
1. jest slaba masa komputera wtryskowego (komputer jest na przepustnicy i odchodzi od niego pojedynczy kabelek przykręcany śrubką bodajże do bloku silnika
2. Inna usterka.
3. komputer wtryskowy uszkodzony, do naprawy np. przez Ko-car.
_________________ 210000km Mój czarno-biały kropas - ostatnia zmiana 15.06.2013 A ja mam filtr paliwa w 1.2 8V http://biuro-ekspert.com/ ||Sirio Snake 27 + TTI TCB-771
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#432210 Wysłany:
18 Sty 2011, 11:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
wolacinio napisał(a): Mam jeszcze takie drugie małe pytanie.Otoż czy moge odpiąć dwie sondy ?.Czy to coś pomoże gdy samochód pracuje prawidłowo ? i do czego tak naprawde to słuzy?
masz 2sondy jedna mierzy zawartość tlenu w spalinach .Pozwala to na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej. Druga odpowiada za sprawdzenie poprawnego działania katalizatora
żeby usunąć sondę musiałbyś wywalić kata lub są jakieś zaślepki na alledrogo które niby oszukują katalizator, zostaje jeszcze kwestia przeglądu. Osobiście takie praktyki jak dla mnie są naganne i ich nie popieram
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#432215 Wysłany:
18 Sty 2011, 11:56; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
wolacinio napisał(a): Mam jeszcze takie drugie małe pytanie.Otoż czy moge odpiąć dwie sondy ?.Czy to coś pomoże gdy samochód pracuje prawidłowo ? i do czego tak naprawde to słuzy?
Jeśli silnik nie zacznie masakrycznie źle pracować, to zapewne przełączy się w tryb awaryjny. Nie polecam takiego rozwiązania.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#432220 Wysłany:
18 Sty 2011, 12:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
wojtass18 napisał(a): masz 2sondy
Jeśli auto to 1.2 8v do roku 2001 to jest jedna sonda.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#432222 Wysłany:
18 Sty 2011, 12:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
wolacinio napisał(a): Otoż czy moge odpiąć dwie sondy ?
kolega wspominał o 2 sondach więc tak mu odpisałem 
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#432237 Wysłany:
18 Sty 2011, 13:59; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
|
Góra |
|
 |
wolacinio |
#432253 Wysłany:
18 Sty 2011, 14:23; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
dziękuje za zainteresowanie
Tak posiadam dwie sondy i dziekuje za wytłumaczenie.
Otóż mechanik sprawdził ze jest słaby prad na cewkach czy coś takiego wiec wymienił
Mariusz mozesz rozwianać:
1. jest slaba masa komputera wtryskowego (komputer jest na przepustnicy i odchodzi od niego pojedynczy kabelek przykręcany śrubką bodajże do bloku silnika
2. Inna usterka.
3. komputer wtryskowy uszkodzony, do naprawy np. przez Ko-car.
Na początku wyswietlała sie ikona że problem z układem wtryskowym,ale pojechałem jeszcze do innego elektronika i usunął ten bład i teraz juz nie świeci.Zaświeci jak pisałem wczesniej dostanie mocy potem zerwie i tak wkółko
|
|
Góra |
|
 |
mariuz |
#432291 Wysłany:
18 Sty 2011, 16:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna Rejestracja: 11 Mar 2009, Posty: 1772 Pomógł: 13
|
|
Góra |
|
 |
wolacinio |
#432298 Wysłany:
18 Sty 2011, 17:27; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
brat powiedział mi że mechanik wymienił cewki ot tak ;/ tzn. wymienił na gape nie wiedzac czy to może pomóc
Ostatnio edytowany przez wolacinio, 18 Sty 2011, 18:48, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
bartoszw |
#432299 Wysłany:
18 Sty 2011, 17:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Paliwo: Inne
Województwo: podlaskie [B]
|
to dzieje sie na benzynie? na gazie? tylko pod wzniesienie? czy na plaskim tez? u mnie jakis czas temu, po odpaleniu i jezdzie na benzynie bylo slychac cykanie spod maski (raz na 15s), a czasami przy cykaniu auto kangurzylo na sekunde i dalej jazda. ale to dzialo sie na benzynie. na gazie bardzo rzadko to sie zdarzalo, na nic nie wplywalo. Kontrolka check mrygnela raz, moze 2,
Za to cus odpowiadal elektrozawor od gazu (wd40) i narazie jest dobrze.
Jak mi padl komputer (centralka) wtryskow: skrecalem w prawo na strzalce, redukcja 3 na 2, auto gasnie, odpalam, pali sie marchewa, silnik pracuje jak traktor (na 2cyl). Ponowne wylaczenia, wlaczenia motoru nic nie daly. To bylo chyba na gazie. Musialem wrocic do domu jeszcze jakies 50km, przelaczalem gaz/benzyna - kontrolka swiecila ciagle, migala, przestawala. Sprawdzalem cewki jak komputer byl uszkodzony to na jedna cewke prad byl staly, a na druga przerywany... tzn. zarowka w srubokrecie migala;)
|
|
Góra |
|
 |
wolacinio |
#432322 Wysłany:
18 Sty 2011, 18:45; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Na początkowo na benzynie i rzadko na gazie teraz jest i na benzynie i na gazie tak samo
Raczej tylko pod wzniesienia.
Brat jeździć tym samochodem do sql i na trasie (równa powierzchnia) dwa razy mu tylko tak przerwało czyli prawdopodobnie tylko jak jest troche wieksza górka
U mnie nic nie słychać ,chodzi równą ,nic nie stuka jest OK
Teraz nie świeci żadna z kontrolek tzn. te które pokazują jakiś bład
Nie mam pojecia co to może być.Również samochód jest słaby 110~120km/h to juz taka górna granica a wiem ze Punto II powinno isc 155km/h wiec może wam to coś pomoże
|
|
Góra |
|
 |
Adas |
#432332 Wysłany:
18 Sty 2011, 18:58; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
W moim przypadku było by łatwiej..mam cały kompletny kolektor ssący z wtryskami, przepustnicą, i czujnikami.. czyli całośc bym przewalił i luz, łącznie z sprawdzeniem czy nie ma przedmuchu pod uszczelką kolektora ssącego czy nie łapie lewego powietrza. Jeśli to nie pomogło, to sondy lambda, w zasadzie to już później zostaje centralka, skoro cewki i świece ok. Na samym końcu, bo to były by wszystkie możliwości, zła kondycja silnika, przedmuchy itp itd. Najgorsz,e brak masy, coś źle śię gdzieś styka... ech to już ciężej, takie pierdółki wynaleźć to lata..
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.
Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG
topic1438.html
Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2
Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM 
http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
 |
dunik |
#434479 Wysłany:
26 Sty 2011, 15:25; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: NDM Rejestracja: 25 Cze 2008, Posty: 7
|
Co do pytania o sondy to kiedyś miałem z tym problem. Sam mechanik w aso podpowiedział mi, żeby je usunął. Tak zrobiłem i otwory zalepiłem (może być to cement, klej do glauzry itp.) i jest git nie mam problemu, kotrolka silnika przestała się palić. Auto działa poprawnie.
_________________ Fiat Punto 1.2 16V Sporting Speedgear
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#434480 Wysłany:
26 Sty 2011, 15:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
dunik napisał(a): Sam mechanik w aso podpowiedział mi, żeby je usunął. Tak zrobiłem i otwory zalepiłem (może być to cement, klej do glauzry itp.)
no comment
|
|
Góra |
|
 |
marcin186 |
#434482 Wysłany:
26 Sty 2011, 15:55; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Fiat Tipo II
Silnik: 1.4 16V 95KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Pyrlandia/PO Rejestracja: 31 Lip 2008, Posty: 3527 Pomógł: 22
|
|
Góra |
|
 |
_wladimir_ |
#434498 Wysłany:
26 Sty 2011, 16:43; Temat postu: |
|
 |
Moderator |
 |
Imię: janek
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 85KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: CTR / CT Rejestracja: 19 Sie 2008, Posty: 3780 Pomógł: 5
|
|
Góra |
|
 |
5ROCKY5 |
#434518 Wysłany:
26 Sty 2011, 17:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Paliwo: Inne
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Chorzów Rejestracja: 02 Lis 2009, Posty: 1126 Pomógł: 1
|
kiedyś czytałem opis modyfikacji jak wstawiają turbo to drugą sondę ludzie tylko podwieszali gdzieś pod maską i żaden błąd im nie wyskakiwał. Żeby całkiem je usunąć to nie słyszałem a już na pewno nie o zalepianiu dziur cementem jak można by je zaspawać 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 18 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|