|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 01:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Warko |
#447119 Wysłany:
01 Mar 2011, 18:19; Temat postu: Problem z silnikiem - swieci sie kontrolka |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam
Mam ze swoim kropkiem pewien problem, a mianowicie, co jakis czas mam nastepujace objawy:
1. W czasie jazdy nagle czuc lekkie szarpniecie i zaswieca sie kontrolka silnika, po czym auto pracuje normalnie i jedzie dalej.
2. W czasie jazdy nagle spadaja obroty, silnik nie ma mocy, maksymalna predkosc ok 40km/h, rowniez zaswieca sie kontrolka silnika, przy takiej jezdzie po chwili (kilku minutach) silnik zaskakuje i auto jedzie normalnie - bardzo uciazliwe bo czasami az ciezko ruszyc z miejsca szczegolnie jak jest pod gorke.
3. Podczas uruchamiania auta, zaskakuja tylko 2 cylindry, silnik dosyc glosno chodzi i telepie. Jak troche pogazuje to zazwyczaj zalapuje na 4 cylindry.
Wszystkie powyzej opisane objawy wystepuja co jakis czas, czasami przez dwa tygodnie jest spokoj po czym zaczyna sie jazda i kropek wariuje. Bylem na warsztacie, podpieli do komputera, diagnoza: cewka, ewentualnie kable. Wymienilem cewke i kable, ale bez poprawy. Kolejna diagnoza centralka wtrysku (elektroniczny modul sterowania) - wymiana 2tys. lol. Doszukalem sie juz firmy najblizej mnie chyba w Tychach ktora oferuje takie centralki za ok 800zl lub jesli to mozliwe naprawe starej za ok 400zl. Pytanie czy rzeczywiscie rozwiaze to problem?
Macie moze jakies sugestie co mozna jeszcze sprawdzic, ewentualnie wymienic zanim naraze sie na wieksze wydatki, czy objawy ktore opisalem rzeczywiscie wskazuja na usterke centralki wtryskow?
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
bartoszw |
#447137 Wysłany:
01 Mar 2011, 18:51; Temat postu: Re: Problem z silnikiem - swieci sie kontrolka |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: podlaskie [B]
|
skoro to nie swiece, kable, cewki...
masz gaz? jak na gazie tak sie dzieje, to moze byc elektrozawor, ale np. u mnie kontrolka sie nie zapala gdy jade na benzynie a od czasu do czasu sarpnie i cyknie elektrozawor.
zapchany katalizator?
dla mnie centralka padla bez takich oznak, ot tak zgasl, i praca na 2, zadna przygazowka nie pomagala. moze u Ciebie pada inaczej...
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#447149 Wysłany:
01 Mar 2011, 19:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kurcze, błąd cewki na kompie często pojawia sie jak pada centralka
ale poczekaj co jeszcze powiedzą ludzie co przechodzili niestety przez to.
|
|
Góra |
|
 |
bartoszw |
#447243 Wysłany:
01 Mar 2011, 20:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: podlaskie [B]
|
lakikwap napisał(a): kurcze, błąd cewki na kompie często pojawia sie jak pada centralka
dokladnie. jak mi padla centralka, komp na vagu pokazal cewka A badz B.
tylko u mnie centralka padla i hola. traktor non stop. nie tak jak u kolegi, ze raz dobrze, raz zle. wczesniej tez nie mialem takich objawow, ze cos moze sie dziac niezgodnie z procedura...
jak padla centralka, to tak na chlopski rozum (jednak komp pomogl) u mnie mozna bylo dojsc do tego, ze to jednak cewka, bo nie dawala oznak zycia. mozna bylo sprawdzic zamieniajac je stronami. ja oczywiscie najpierw kupilem nowa cewke z radoscia, ze problem zostanie rozwiazany a tu zonk.
|
|
Góra |
|
 |
Warko |
#447353 Wysłany:
01 Mar 2011, 23:58; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Auto jest na benzyne, gazu nie mam. Wqrzam sie bo wymontowac centralke i podmienic ja na inny model nie jest problemem, tylko nie wiem czy to rozwiaze problem i potem okaze sie ze wybulilem kilkaset zloty na cos co nie bylo przyczyna tego problemu.
Dzisiaj rano mialem wlasnie takie przygody z autem ze silnik nie chcial zaskoczyc na wszsytkie cylindry, no i gazowalem az zalapal. Zauwazylem ze przy tym mocnym gazowaniu z rury wydechowej pryskala woda (chyba byla to woda), czy to jest w jakis sposob powiazane z tym problemem to nie mam pojecia?
|
|
Góra |
|
 |
sebus1981 |
#447425 Wysłany:
02 Mar 2011, 10:22; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sebastian
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sporting
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 07 Paź 2010, Posty: 919
|
Warko nie wiem jakie masz autko, czy 8 czy 16 ale zapoznaj sie z tym postem http://fiatpunto.com.pl/topic25420.html wiekszosc z nas to miala przechodzila... proponuje po najprostrzej linni oporu - wykres swiece i je sprawdz, oczysc i wloz ponownie, ale zmien ich kolejnosc, te co przepalaja w miejsca nieprzepalanych i sprawdz przewody  moze sie powtarzam, jednakze... chcialbym przypomniec ze ja zakupilem 2 zestawy przewodow NGK z seri "ilosc" nie "jakosc" W koncu po wylandowaniu w ASO mam przewody BARUM i do dzis nie mam zadnego problemu...
A mialem takie same objawy jak Ty wszystko gra i pracuje, jade sobie chce wyprzedzic auto i pyk CHECK... 3-5sek i auto dalej jedzie, gdzie byl problem, w przewodach, a w moim przypadku i kombinowaniu, moze to moze tamto skonczylo sie na remoncie sillnika, ale to juz inna bajka....
_________________ Pozdrawiam
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Punto/112157
|
|
Góra |
|
 |
Arek24 |
#447482 Wysłany:
02 Mar 2011, 14:15; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Arek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice-Wesoła-Brzęczkowice :) Rejestracja: 08 Sie 2008, Posty: 164
|
Warko napisał(a): Podczas uruchamiania auta, zaskakuja tylko 2 cylindry, silnik dosyc glosno chodzi i telepie. Jak troche pogazuje to zazwyczaj zalapuje na 4 cylindry.
Ja miałem takie obiawy dałem centralkę do naprawy i niestety się nie udało  i też przez kolegę kupiłem za 700zł z Tychów i tylko to pomogło więc stawiał bym na to że twoja centralka też już pada
|
|
Góra |
|
 |
Warko |
#447822 Wysłany:
03 Mar 2011, 00:00; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Dzieki za odpowiedzi, powalcze jeszcze tak jak kolega napisal ze swiecami, i porozgladam sie w ciemnym garazu czy gdzies iskra nie skacze. Jak to nie pomoze to chyba bede zmuszony kupowac centralke, dowiedzialem sie ze mam centralke M3, ktora podobno najmniej sie psuje i z tego tez powodu jest dosyc droga na rynku wtornym  .
Dam znac jak sie z tym uporam. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 8 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|