|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:48
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Borat |
#468500 Wysłany:
29 Kwi 2011, 23:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 135KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: KrakóW Rejestracja: 12 Gru 2009, Posty: 424
|
kazaa po modach ogólnie trzeba o silnik wrecz pedantycznie dbać czyli czeste wymiany oleju itp ale jeżdżąc w mieście nie ma sensu stać jak pajac i czekać 5 minut czy to może już? Powtarzam ci że w mieście TurboTimer ani razu mi sie nie włączył, chyba że jak grzałem po obwodnicy, ale miasto jest tak specyficzne że mie masz czego chłodzić bo i tak na tym samym oleju w kółko idzie ani cieplejszym ani zimniejszym.
kazaa napisał(a): nie tylko turbo przecież ma olej , cały silnik musi się schłodzić
jedziesz chłodzi się automatycznie powietrzem stajesz włącza się wentylator chłodnicy, bardziej nagrzewasz jeszcze silnik stojąc na jałowym biegu niż podczas delikatnej, normalnej jazdy w prędkościach do 70 km\h.

Fiat Bravo TourDe Pologne 2010 T-Jet seria 139.8 Km 237,4 Nm Maranello Rosso Szport post319724.html#319724 Grande Punto 2009 1.4 16v StarJet 95 KM Dynamic Szary Revival od 9.12.2009 ----SPRZEDANE! Prostuj Wydech REGULARNIE!
FIAT Brava 1.6 16V HSX Limited od 2000r do 2009
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kazaa |
#468517 Wysłany:
30 Kwi 2011, 00:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warsaw Rejestracja: 06 Kwi 2008, Posty: 2125 Pomógł: 10
|
Borat napisał(a): jedziesz chłodzi się automatycznie powietrzem stajesz włącza się wentylator chłodnicy, bardziej nagrzewasz jeszcze silnik stojąc na jałowym biegu niż podczas delikatnej, normalnej jazdy w prędkościach do 70 km\h.
Na jałowym silnik nie jest obciążony , jeżeli dasz ciepłe powietrze na wnętrze i max wentylator nie zakręci nawet się wiatrak na silniku. Sama instrukcja obsługi mówi , żeby po trasie odczekać przed wyłączeniem silnika, nie tylko w silnikach doładowanych.
_________________ Nuova Bravo 2.0 mj sport 217PS @ 424 nm by Cinek Były user grande punto szprot 160ps  www.punto.glodzik.com
|
|
Góra |
|
 |
Borat |
#468525 Wysłany:
30 Kwi 2011, 00:38; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 135KM
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: KrakóW Rejestracja: 12 Gru 2009, Posty: 424
|
kazaa rozmawiamy o mieście, ja o trasie gdy dostaje w palnik lub jest jakiś dystans ciągłej jazdy nie dywaguje bo tu przyznaje racje minuta na odczekanie i git choć , by mnie potrzaskało żeby w lecie odkręcać ciepłe nawiewy, no ale są sposoby i przyzwyczajenia, ja po trasie sam stoje chwile jak kapcan, ale zazwyczaj to jest czas jak mi się brama odtworzy a ja w nią cofne, no chyba że dostawał non stop w palnik to jeszcze pojde sobie dom odworzyć, ale w mieście! nie ma to najmniejszego sensu, dodjeżdzam pod chałupe aswaltu mi jeszcze nie wylali, 2 zapięta troche gazu lub bez parkuje silnik of i ide do domu, spuszczałem się dopóki nie pojeździłem w SJS-e Evo i zobaczyłem pomimo jakich przeciążeń Turbo Timer ustala czas wyłączenia silnika albo nie ustalał go wcale bo wystarczyła delikatna jazda do boksu i sam sie olej "rozrzucił" tak samo w drugim NB muszę być naprawde spóźniony do roboty żeby się włączył i nie dał wyłączyć sie silnikowi od razu tylko ok 1 minuty

Fiat Bravo TourDe Pologne 2010 T-Jet seria 139.8 Km 237,4 Nm Maranello Rosso Szport post319724.html#319724 Grande Punto 2009 1.4 16v StarJet 95 KM Dynamic Szary Revival od 9.12.2009 ----SPRZEDANE! Prostuj Wydech REGULARNIE!
FIAT Brava 1.6 16V HSX Limited od 2000r do 2009
|
|
Góra |
|
 |
kazaa |
#468527 Wysłany:
30 Kwi 2011, 00:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warsaw Rejestracja: 06 Kwi 2008, Posty: 2125 Pomógł: 10
|
Powiem inaczej , zależy jak kto jeździ ... czasami można gorzej zagotować silnik po mieście niż po trasie ... wszystko zależy ile km przejechałeś w mieście, jak cisnąłeś etc.
_________________ Nuova Bravo 2.0 mj sport 217PS @ 424 nm by Cinek Były user grande punto szprot 160ps  www.punto.glodzik.com
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|