You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #542389 Wysłany: 30 Sty 2012, 19:24; 
 Temat postu: kontrolka oleju w HGT
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Aleksandrów Łódzki
Witam.

Koledzy ostatnio mam problem z kontrolką oleju w mojej kropce, ale zacznę od początku.

Któregoś dnia jak wyjeżdżałem rano do pracy(pierwsze mrozy), punto nie chciało odpalić za pierwszym razem. Musiałem kręcić go ze trzy razy. Po trzeciej próbie zapaliło, ale kontrolka oleju nie zgasła, co bardzo mnie zdziwiło, bo dzień wcześniej sprawdzałem stan i miarka wskazywała 3/4 poziomu. Więc auto wyłączyłem i odpaliłem ponownie i znów kontrolka nie gaśnie. Więc macha w górę bagnet w górę - olej jest, odkręciłem korek wlewu oleju i zakręciłem go z powrotem i ponownie odpaliłem i kontrolka zgasła :shock:

Taką sytuacje miałem kilka razy. Raz odpalałem kontrolka się zapałała raz nie i tak w kółko, oczywiście jak kontrolka się zapałała pomagało odkręcenie i zakręcenie wlewu oleju i ponowne odpalenie.

Jak przyszły mrozy po - 10st C aku padł. Więc myślę sobie mam winowajcę zapalającej się kontrolki.
Zakupiłem nowy aku temp. na zewnątrz -14 st C punto odpala od strzała i kontrolka się nie pali myślę no nareszcie, tak jak powinno być. Do dzisiejszego dnia, auto kilka dni nie jeździło, dzisiaj rano żona jechała do pracy, więc wczoraj wieczorem jeszcze dla pewności odpaliłem i wszystko było ok. Dzisiaj rano kontrolka znów się zapaliła. Żona dojechała do pracy zgasiła auto odpaliła jeszcze raz, ale kontrolka wciąż się świeciła. Po 8 godzinach pracy punto odpaliło a kontrolka zgasła. :twisted:

Normalnie ręce opadają, a najlepsze jest to, że pomaga odkręcenie na chwilkę wlewu oleju i kontrolka gaśnie.

Gdzie Koledzy szukać przyczyny?? czujnik oleju?, pompa oleju pomału szwankuje??

Sorry, że tak się rozpisałem ale chciałem żeby było w miarę przejrzyście :lol: :lol: :oops:

pozdro majer

(1998 - 1999r.) Fiat 126p - pierwsza fura :)
(2001 - 2002r.) - Vectra A 1.6
(2002 - 2008r.) był (CC 900 - swap na 1.2 8v - później swap na 1.2 16v plus dłubanie :)
(2007 - 2010r.) było VW Polo 6N 1.4 8v
(2009 - 2010r.) była Astra F kombi 1.7 TD
(2010 - 2011r.) był CC 1.2 16v seria
(od 2010r.) jest Toyota Avensis T25 2.0 D4D kombi
(od marca 2011r.) jest Punto HGT

Post #542628 Wysłany: 31 Sty 2012, 02:27; 
 Temat postu: Re: kontrolka oleju w HGT
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Maciek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
majer napisał(a):
Witam.

Koledzy ostatnio mam problem z kontrolką oleju w mojej kropce, ale zacznę od początku.

Któregoś dnia jak wyjeżdżałem rano do pracy(pierwsze mrozy), punto nie chciało odpalić za pierwszym razem. Musiałem kręcić go ze trzy razy. Po trzeciej próbie zapaliło, ale kontrolka oleju nie zgasła, co bardzo mnie zdziwiło, bo dzień wcześniej sprawdzałem stan i miarka wskazywała 3/4 poziomu. Więc auto wyłączyłem i odpaliłem ponownie i znów kontrolka nie gaśnie. Więc macha w górę bagnet w górę - olej jest, odkręciłem korek wlewu oleju i zakręciłem go z powrotem i ponownie odpaliłem i kontrolka zgasła

Taką sytuacje miałem kilka razy. Raz odpalałem kontrolka się zapałała raz nie i tak w kółko, oczywiście jak kontrolka się zapałała pomagało odkręcenie i zakręcenie wlewu oleju i ponowne odpalenie.

Jak przyszły mrozy po - 10st C aku padł. Więc myślę sobie mam winowajcę zapalającej się kontrolki.

Jak mój aku był na wykończeniu to miałem podobną sytuację z kontrolką ciśnienia oleju. Zaświecała się zaraz po odpaleniu (trzeba było męczyć auto żeby w ogóle odpaliło) i nie gasła. Dopiero za którymś razem z kolei gasła. Problem u mnie minął po wymianie akumulatora na nowy i do tej pory się nie powtórzył

Post #542642 Wysłany: 31 Sty 2012, 10:18; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Marcin
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Aleksandrów Łódzki
No dzisiaj przy -14st C odpalił za drugim razem ale kontrolka sie nie zapaliła :D więc może wreszcie się juz uspokoiło :D

pozdro

(1998 - 1999r.) Fiat 126p - pierwsza fura :)
(2001 - 2002r.) - Vectra A 1.6
(2002 - 2008r.) był (CC 900 - swap na 1.2 8v - później swap na 1.2 16v plus dłubanie :)
(2007 - 2010r.) było VW Polo 6N 1.4 8v
(2009 - 2010r.) była Astra F kombi 1.7 TD
(2010 - 2011r.) był CC 1.2 16v seria
(od 2010r.) jest Toyota Avensis T25 2.0 D4D kombi
(od marca 2011r.) jest Punto HGT

Post #542962 Wysłany: 01 Lut 2012, 01:41; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Mateusz
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Polanka Wielka
U mnie znów ostatnio zapaliła się 2x kontrolka o uszkodzeniu elektrycznego wsp. kierownicy, czerwona kierownica. Aku. był wtedy bardzo słaby i z ledwością za 4 razem odpalił. gdy troszkę pojeździłem i aku się wzmocnił to już nie było problemu. Nie stało się to zaraz po tym ciężkim odpaleniu, tylko w czasie jazdy gdy się zatrzymałem i ponownie ruszyłem bez wyłączania silnika, później wyłączyłem i zapaliłem, przez kilkadziesiąt metrów nic i znów się zapaliła ta lampka. W kolejno 2-3 dzień nie było już tego problemu, tak więc nie jestem pewien w 100% czy także mogłoby to być spowodowane słabym aku. Zobaczę w najbliższym czasie co będzie po kilku dniach stania samochodu w garażu na tym siarczystym mrozie, jak oczywiście odpali :?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)