|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 04:46
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
buladag |
#574371 Wysłany:
23 Kwi 2012, 16:03; Temat postu: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
Wiertarkę większość z nas ma, jak nie to najtańsze to koszt ~40zł, do wiertarki kupujemy sobie nasadkę kątową, np. taką jak ta: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-6E7 ... _26210.htm do tego potrzebujemy tarczę gumową z rzepem, np. taką  Do tego wszystkiego oczywiście jakieś gąbki do polerowania czy baranki etc Bez wiertarki i bez "gąbek" koszt zamyka się w 30zł i mamy polerkę z wygodnym uchwytem i regulacją obrotów.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
|
|
walkmanowiec |
#574428 Wysłany:
23 Kwi 2012, 20:02; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: M.
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.6 8V 90KM
Wersja: ELX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Ma ktoś porównanie jaka jest maksymalna liczba obrotów podczas polerowania na dedykowanym sprzęcie?
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#574494 Wysłany:
23 Kwi 2012, 21:36; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#574507 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:14; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Strumień Rejestracja: 20 Mar 2012, Posty: 2595 Pomógł: 16
|
|
Góra |
|
 |
oko21 |
#574508 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:14; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Damian
Samochód: Doblo
Silnik: 1.3 70KM mJTD
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 16 Wrz 2008, Posty: 5496 Pomógł: 26
|
fishbone20 napisał(a): Przynajmniej nie ma prążków w słońcu 
|
|
Góra |
|
 |
Adisz |
#574509 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:15; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Adam
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: mazowieckie [W]
|
Takie są maksymalne prędkości obrotowe urządzenia, ale samą operacje polerowania przeprowadza się na niższych obrotach. Wstępne ~800 obr, wykańczające ~1000-1500 szkoły są różne ale zazwyczaj nie przekracza się 1500 obrotów...Przy 3000 to już zaczyna gąbkę rwać  Do domowych zastosowań myślę, że spokojnie wystarczy takie rozwiązanie 
_________________ Lancia Kappa 2.4 20V
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#574510 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:19; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
Adisz napisał(a): wykańczające ~1000-1500 spokojnie do 2000 można wiertarki bym nie polecał, nie ma równych obrotów,podtrzymania tych obrotów jakoś mnie to nie przekonuje ... fishbone20 napisał(a): Przynajmniej nie ma prążków w słońcu czyli efekt lepszy tylko bardziej pracochłonny  kolego to chyba nie wiesz jak się poleruje i co się do tego stosuje 
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#574512 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:23; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
oko21 napisał(a): fishbone20 napisał(a): Przynajmniej nie ma prążków w słońcu  oko21 wypoleruj czarne auto maszynowo by nic nie było widać w słońcu ;P Może nie wiem bo zawsze poleruje ręcznie, ale widziałem czarne auto po wyjechaniu od lakiernika po polerce, autko pięknie wypolerowane ale w ostrym słońcu to dziękuję za taki efekt... Na jasnym lakierze pewnie nic nie widać...
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
topic34846.html <-- wykonanie zabudowy CA z żywicy
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#574514 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:29; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#574522 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:54; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#574525 Wysłany:
23 Kwi 2012, 22:58; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
fishbone20 napisał(a): po ręcznej jest idealnie zrobione. nie da rady  poprawa jest,ale tyle tylko  maszyna robi swoje fishbone20 napisał(a): prążków narobić. to nie są prążki tylko hologramy jak już ... dzieję się tak od źle dobranej pasty,prędkości,gąbki i złego wykończenia i niewłaściwego polerowania ... bo tutaj technika też jest ważna ...
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#574526 Wysłany:
23 Kwi 2012, 23:04; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#574528 Wysłany:
23 Kwi 2012, 23:06; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#574588 Wysłany:
24 Kwi 2012, 08:44; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jak to wiertarka nie ma plynnej regulacji?  U mnie jakis 20letni chinol z niemieckimi napisami i jedzie od praktycznie "zera" do max i ma blokade przycisku wiec nie trzeba go trzymac caly czas. [ Dodano: 24 Kwi 2012 08:44 ]o hilti nie wspomne ale to mam mlotowiertarke i to juz troche za ciezkie.  a co do tej nasadki katowej to niby jest do 500obr. ale bez obciazenia spoko mozna ja cisnac wiecej, budowa jest prosciutka, bo rozebralem ja i dodatkowo nasmarowalem.
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
pawel_p1 |
#575795 Wysłany:
28 Kwi 2012, 00:18; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: lublin Rejestracja: 04 Sie 2007, Posty: 256
|
czarny lakier bardzo fajnie się poleruje bo na nim widać najlepiej efekty w słońcu... nie chwaląc sie mogę przywrócić niemal kazdy lakier na samochodzie do stanu fabrycznego. wiertarka do polerowania to pomyłka nie trzyma obrotów i ciężko nią odpowiednio manewrować. polerki mają kilkukrotnie wiekszą moc i dzieki temu trzymają obroty przy kontakcie z lakierem lepsze polerki mają elektroniczną stabilizację obrotów. nie używam chemi z kosmosu mianowicie G3, G6, G10. Wcześniej przy dużych wadach lakieru gąbki polerskie 3000, 4000. do past mamy trzy rodzaje gąbek pomarańczowa, biała i czarna. na koniec wosk. futer baranków itp raczej sie nie używa bo przegrzewają szybko lakier i zwiększają właściwości ścierne past. Polerowanie średniego auta z polerowaniem lamp zajmuje mi około 10h. w miedzy czasie myje samochód 4 razy. --- takie polerowanie musi kosztować... ale auto odrazu 1000zł droższe śmieszy mnie polerownie w 2h całego auta [ Dodano: 27 Kwi 2012 22:18 ]Cytuj: o hilti nie wspomne ale to mam mlotowiertarke i to juz troche za ciezkie moja polerka waży 5kg.... to ciężka praca
_________________ punto 1.2 75 ELX 214000km subaru legacy outback AWD 2,5B
**ZAPRASZAM ** topic2522.html **ZAPRASZAM**
|
|
Góra |
|
 |
dawid93 |
#605697 Wysłany:
19 Sie 2012, 12:06; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: dawid
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 60KM D
Wersja: EL
Województwo: opolskie [O]
|
szczerze to lepiej kup sobie porządne ścierki do polerki i pastę tempo i lepiej wyjdzie niż tą wiertarką:)
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#605715 Wysłany:
19 Sie 2012, 12:34; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ręcznie? W życiu. Jak zrobiłem tym co pokazane tam wyżej to się błyszczał jak "psu obroża" w porównaniu do polerowania ręcznego, a środków używałem tych samych.
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#607303 Wysłany:
25 Sie 2012, 16:26; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: WO/WOS Rejestracja: 26 Lut 2012, Posty: 696
|
Dokładnie. Ręcznie zrobisz polerkę ale nie tak dobrze jak maszyną, chyba ze masz takie szybkie ręce, 700 obr/min <lul> 
_________________ Gdy ktoś coś o mnie wspomni, powie że "był"...
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#607323 Wysłany:
25 Sie 2012, 17:53; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Dareek |
#616187 Wysłany:
30 Wrz 2012, 20:58; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Darek
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Województwo: podkarpackie [R]
|
Witajcie Ponownie! tak sobie czytam na temat Waszych sposobów polerowania lakieru to powiem tak- lepiej zostawić lakier jak jest bo możecie więcej krzywdy zrobić sobie i autku niż cokolwiek poprawić. Troszkę siedzę w temacie wiec mogę coś napisać: Fishbone- z całym szacunkiem ale opowiadasz głupoty na temat ręcznego polerowania- nie ma szans na usunięcie swirli ( czyli tych zwanych "słoneczek" ręcznie- jedynie co zrobisz to je co najwyżej zamaskujesz a po pierwszym myciu masz je ponownie. Obrobisz sobie ręce po łokcie a efekt będzie praktycznie żaden, Tak działają np pasty Tempo - silkony w nich zawarte mają właściwości wypełniające- po umyciu będzie ich jeszcze więcej. Buladag- ta przystawka na rzep nadaje się do polerowania co najwyżej ... granitowego nagrobka. przystawka musi mieć specjalny piankowy tłumik aby kontrolować pracę polerki http://www.pielegnowacauto.pl/materialy ... jace.html- przykładowe. Kolejna sprawa- pasty Farecli- są to pasty gresowe używane przez lakierników. Nie znam lakiernika umiejącego polerować- na to potrzeba czasu i wiedzy i kasy - oni takowego nie mają. Pasy te robią masę hologramów, zdzierają niepotrzebnie lakier, no i wymagają zwilżania (ogromny syf wokół) - w przypadku tych past niewprawiona osoba może ściągnąć lakier do ..podkładu- szczególnie na rantach elementów. Możecie spowodować stopienie lakieru np na zderzakach. Ogólnie te pasty to prehistoria- znajomy stosuje właśnie do polerowania nagrobków Chcesz porządnie polerować - kup sobie nawet prostą polerkę Eurotec-a za ok 120 pln przystawkę 120 mm na rzep za ok 40 pln no i komplet padów: twardy, średni i wykańczający - polecam gofrowane 3M lub Flexipad-a. no i pasty np Menzerny FG500, PF2500 no i wykończeniowa SF4000. Pasty nie pylą no i ryzyko zrobienia kuku lakierowi minimalne. Aha- proszę pamiętać o oklejeniu czarnych nielakierowanych listew na zderzakach i przy oknach. jak jakieś pytania służę pomocą [ Dodano: 30 Wrz 2012 20:51 ]fishbone20 napisał(a): Oki hologramy  ale można je sobie zrobić  a więc jakie najlepsze są gąbki lub baranki do takowej polerki?? Polecam 3M lub Flexipada- futer polerskich nie polecam dla początkujących- można sobie "kuku" zrobić. Pasty Menzerna- wystarczą po 250 ml zestaw podany wyżej- spokojnie wystarczy na 3-4 samochody klasy średniej. Po pracy gąbki należy wyprać w szarym mydle a między poszczególnymi pastami przemyć IPA - alkoholem izopropylowym aby odtłuścić i ocenić ile rysek udało nam się usunąć. Polecam robić w świetle lampy halogenowej- można się zdziwić widząc wcześniej pozornie ładny lakier w zwykłym świetle [ Dodano: 30 Wrz 2012 20:58 ]pawel_p1 napisał(a): czarny lakier bardzo fajnie się poleruje bo na nim widać najlepiej efekty w słońcu... nie chwaląc sie mogę przywrócić niemal kazdy lakier na samochodzie do stanu fabrycznego. wiertarka do polerowania to pomyłka nie trzyma obrotów i ciężko nią odpowiednio manewrować. polerki mają kilkukrotnie wiekszą moc i dzieki temu trzymają obroty przy kontakcie z lakierem lepsze polerki mają elektroniczną stabilizację obrotów. nie używam chemi z kosmosu mianowicie G3, G6, G10. Wcześniej przy dużych wadach lakieru gąbki polerskie 3000, 4000. do past mamy trzy rodzaje gąbek pomarańczowa, biała i czarna. na koniec wosk. futer baranków itp raczej sie nie używa bo przegrzewają szybko lakier i zwiększają właściwości ścierne past. Polerowanie średniego auta z polerowaniem lamp zajmuje mi około 10h. w miedzy czasie myje samochód 4 razy. --- takie polerowanie musi kosztować... ale auto odrazu 1000zł droższe śmieszy mnie polerownie w 2h całego auta [ Dodano: 27 Kwi 2012 22:18 ]Cytuj: o hilti nie wspomne ale to mam mlotowiertarke i to juz troche za ciezkie moja polerka waży 5kg.... to ciężka praca w moim przypadku porządne polerowanie samochodu wielkości np Bravo czy Punto to ok 30 godzin pracy. Jeśli nakładam powłokę kwarcową dołożyć trzeba ok 12 godzin na jej utwardzenie.fotki ostatniego projektu - lakier pokryty kwarcem     no i jako ciekawostka - zachowanie powłoki kwarcowej po 4 miesiącach od nałożenia na samochód- autko stoi pod chmurką http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... JtgvUOT8Bo
_________________ Bravo T-JET www.zadbaneauto.pl www.fiatpanda.org.pl
|
|
Góra |
|
 |
jassprawiedliwy |
#629147 Wysłany:
03 Gru 2012, 10:34; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Sympatyk kropek |
Paliwo: Inne
Wersja: S
Województwo: opolskie [O]
|
jeszcze tego nigdy nie robiłem, tzn, nie polerowałem samochodu wiertarką stad moje pytanie, czy nie uszkodzę lakieru? czy jakoś on mi się nie zetrze jak będę np dłużej trzymał w jednym miejscu, jestem laikiem w tych sprawach, może moje pytanie jest banalne, ale wolę wiedzieć jak jest 
_________________ Tu była zakazana reklama! Jeśli jeszcze raz się pojawi, proszę Forumowiczów o natychmiastowe zgłoszenie. //moderator
|
|
Góra |
|
 |
pawel_p1 |
#629200 Wysłany:
03 Gru 2012, 17:20; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: lublin Rejestracja: 04 Sie 2007, Posty: 256
|
Cytuj: jeszcze tego nigdy nie robiłem, tzn, nie polerowałem samochodu wiertarką stad moje pytanie, czy nie uszkodzę lakieru? wiertarką napewno uszkodzisz wiertarka jak sama nazwa wskazuje jest do wiercenia zapomnij o polerowaniu wiertarką
_________________ punto 1.2 75 ELX 214000km subaru legacy outback AWD 2,5B
**ZAPRASZAM ** topic2522.html **ZAPRASZAM**
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#629208 Wysłany:
03 Gru 2012, 18:02; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Wersja: Active
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
jassprawiedliwy, wyżej Koledzy wyrazili swoją opinię na ten temat. Wystarczało przeczytać tych kilka postów i byś już wszystko wiedział 
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
artw |
#632416 Wysłany:
21 Gru 2012, 10:38; Temat postu: Re: Jak domowym sposobem zrobić sobie polerkę samochodową |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Karol
Silnik: 1.4 16V 105KM
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Witam. Sprawdzę Wasze patenty. O Efektach poinformuję. 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 24 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|