You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #576852 Wysłany: 01 Maj 2012, 21:30; 
 Temat postu: pukanie metaliczne lewe koło
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Imię: Piotrek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: łódzkie [E]
Witam zaczeło mi strasznie pukać,coś przeskakiwać metaliczny pogłoś w lewym przednim kole i to tylko podczas skręcania w lewo,podniosłem lewarkiem przednie koło i tak jak się nim kręci to coś przeskakuje i to do przodu i to do tyłu jak koło jest na prosto przy skręconym też coś chrobocze ,myślę ze to przegub wewnętrzny to chrupanie pojawia sie przy przeniesieniu napędu i czuć taki dziwny luz-oprór w kierownicy przy skręcie w lewo

jutro zamierzam kupić czesci zeby 3 maja wziasc sie za kropasa

nie chce na marne kupowac niepotrzebnych czesci

może ktos z was Koledzy cos podobnego przerabiał w swoim kropku

Post #576880 Wysłany: 01 Maj 2012, 22:17; 
 Temat postu: Re: pukanie metaliczne lewe koło
Puntoświr

Silnik: 1.2 16V 86KM
Województwo: podkarpackie [R]
na pewno wewnętrzny?

Post #576901 Wysłany: 01 Maj 2012, 23:29; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

do końca nie jestem pewien ,to moj drugi samochod i znawca nie jestem moge sie domyslac a wole cos sam zrobic niz zeby mechanicy akrobaci samochod probowali naprawiac mam z tym złe wspomnienia raczej zaszkodzili niz pomogli a było ich wielu ;P

Post #576902 Wysłany: 01 Maj 2012, 23:48; 
Jak już auto było uniesione, to trzeba było się bardziej postarać (szarpać za poszczególne elementy, podważyć coś łomem, itp, itd), aby określić co się stało (łożysko, półoś, drążek/przekładnia kierownicza).
A jeśli to przegub półośki (prawdopodobnie), to raczej zewnętrzny przy kole (nie wewnętrzny przy skrzyni). Przeguby są do kupienia osobno (całej półośki nie trzeba).
Jeżeli praca będzie przy półośce, to przy okazji wypada się zainteresować całą (oba przeguby zewn./wewn., ich osłony gumowe, uszczelniacz od strony skrzyni i poziom oleju w skrzyni).

Jedyna trudna rzecz (zwłaszcza jak się robi takie coś pierwszy raz), to oczywiście nakrętka na półosi (rozmiar na klucz 32 mm), trzeba mieć porządny klucz fajkowy z przedłużką lub nasadkę w dużym systemie (3/4 cala, bo popularne 1/2" na 99,99% zostaną uszkodzone), też z przedłużką (może trzeba będzie nawet na nią wskoczyć, aby się odkręciło).
Nakrętkę odkręcamy (luzujemy tylko - nie zdejmować, bo łożysko dwurzędowe może się rozpaść) jak samochód stoi jeszcze na kołach, najlepiej coś podłożyć pod koło jako blokadę (duży drewniany klocek) i do tego zablokować hamulec nożny.
Nie zostawiamy samochodu na biegu, bo odkręcenie półośki wymaga takiego momentu, że spokojnie można przeparkować samochód stojący na dowolnym biegu (gdyby stał bez zaklinowanego koła i bez hamulca), a w zależności na jakim biegu stoi i którą półoś odkręcamy, można zakręcić silnikiem w nieprawidłową stronę (nie jest powiedziane, że to silnikom w Punto musi zaszkodzić, ale kierunek pracy silnika jest tylko jeden i tego się trzymajmy).
Jeśli nakrętka była zaklepana (nie trzeba tego robić!), to naturalnie najpierw trzeba to "odklepać" (nie jest to łatwe i łożyska dostają przy tym) lub obciąć z nakrętki fragment/pierścień z zaklepanymi miejscami (tylko później przyda się nowa nakrętka).

akardo88 napisał(a):
do końca nie jestem pewien ,to moj drugi samochod i znawca nie jestem moge sie domyslac a wole cos sam zrobic niz zeby mechanicy akrobaci samochod probowali naprawiac mam z tym złe wspomnienia raczej zaszkodzili niz pomogli a było ich wielu ;P

Zabrzmi jak porada "mędrca", ale masz bardzo dobre podejście, jesteś na właściwej drodze, kontynuuj to. :) Odkryłeś "sekret", którego większość ludzi nie odkryje lub nie chce przyjąć do wiadomości (że mechanicy, to przeważnie nie są żadni "specjaliści" ani pasjonaci techniki, tylko zwykli rzemieślnicy, beznamiętnie przykręcający śrubki w tę i z powrotem). Większość mechaników, to prostaki z osobowością drobnego cwaniaczka z bazaru (co tu zrobić, żeby się nie narobić, a zarobić). Jak tylko się da, należy ich unikać! Pieniądze wydane na narzędzia zwrócą Ci się wielokrotnie.

Post #576904 Wysłany: 01 Maj 2012, 23:57; 
Puntomaniak
Awatar użytkownika

świete słowa z tymi mechanikami,
co do mojego kropka gumy na przegubach były ok przegub zewnętrzny wydaje sie byc dobry choc to sie zobaczy przy demontażu ,jak nasłuchiwalem to w tym wewnętrznym cos terkotało może to ten tzw krzyżak zgubił jedno z łożysk albo smaru brakło

kurcze bede musial ta nakrętke na piaste skołować bo jest tak chamsko zaklepana ze obawiam sie ze bede sie z nia warował mam tylko komplet kluczy 1/2" stanleya microtougch zobaczymy czy dadza rade czy sztywne pokrętło da rade jak sobie ja przedłuże rurką

dzięki za rady bo o tym wszystkim nie pomyślalem

kurcze przepatrzyłem wszystkie gumy stabilizatory i ok takze typuje ten przegub i ten krzyżak

zobaczymy czy bede miał racje

bo chyba w skrzyni nic sie nie spitoliło bo tylko jak na lewo skręcam na włączonym silniku to przeskakuje jak by tak gdzies łożysko poleciało

na prawo ok i zadnych luzów nie wyczuwam na kierownicy

tylko w ta lewa strone (ostatnio jak wymieniłem pompe paliwa dostal w tyłek na skręconych kołach w lewa stronę i moze cos tam pusciło a i na blacie pod 200 tkm podbija

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)