|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 04:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
bednyr |
#650680 Wysłany:
09 Mar 2013, 22:16; Temat postu: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Maksymilian
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź <3 Rejestracja: 28 Lut 2013, Posty: 9
|
Witam, po pierwsze, nie wiem czy daje to do dobrego działu, w razie błednej decyzji proszę o przeniesienie. mam niemałe problemy  z GP 1.2 + g , a mianowicie jest problem z odpalaniem przy niskich temperaturach. Auto odpala i gaśnie, albo wchodzi na obroty ok. 1.2 tyś i gaśnie, po około 10 odpaleniu obroty są na 800, a po dodaniu gazu również auto gaśnie. Bywa że załącza się wentylator. Dodam, że czujnik ciśnienia paliwa został wymieniony, jednak dało to pozytywne efekty jedynie na 2 tygodnie. wyświetla się kontrola check engine. udalo mi się dzisiaj odpalić auto, ale za dosłownie 30-tym razem. pracował jakby nie na wszystkich garach, postanowiłem się nim przejechać troszkę i miałem wyraźne wrażenie, jakby brakowało mu mocy. proszę o pomoc, gdyż męczymy się z mechanikiem już od kilku dni, a martwi mnie ten problem. mam oprócz tego kilka innych drobnych usterek, raczej z tym niezwiązanych, typu sprzęgło, (oby nie) skrzynia biegów, maskownica pod silnikiem itp... Ps. dodam jeszcze, że mam nowiuteńki akumulator cetry plus. Z góry dziękuję za pomoc 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#650686 Wysłany:
09 Mar 2013, 23:08; Temat postu: Re: Błaaaagaaam o pomoc, problem z odpalaniem. |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
odepnij wtyczke od czujnika mapsensora ,znajdziesz go z boku kolektora ssacego .odpowiada on za wskazania temp.powietrza w dolocie .w twoim przypadku moze on informowac ze temp. jest b.wysoka dlatego obroty biegu jalowego sa niskie.
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#650789 Wysłany:
10 Mar 2013, 12:32; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Puntoświr |
Imię: rafał
Samochód: Grande Punto 5d
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: suwałki Rejestracja: 05 Cze 2011, Posty: 169 Pomógł: 1
|
u mnie jest podobna sytuacja, też ciężko odpala, dość długo stał w serwisie i dalej nic w/w czujnik był podmieniany i dalej nic, do tego falowanie obrotów szczególnie na lpg, poza tym auto jeździ normalnie nic się nie dzieje, we czwartek jadę do białegostoku i mam zamiar odwiedzić tamtejszy serwis zobaczymy czy to coś pomoże
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#650804 Wysłany:
10 Mar 2013, 13:06; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Też miałem takie problemy z odpalaniem zimnego, ciepły odpalał dobrze. JAk proponuje kolega Abel wypiąłem tą wtyczke to odpalał jak należy, wymieniłem czujnik i jest ok (czyszczenie nie pomogło, ale na falowanie obrotów często pomagalo) 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
bednyr |
#650811 Wysłany:
10 Mar 2013, 13:31; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
witam, faktycznie po odpięciu czujnika pomogło, jednak czujnik był wymieniany jakieś 2 tygodnie temu, a dziś po odkręceniu czunika okazuje się, że jest on bardzo zanieczyszczony jakąś białą mazią. podejrzewam, że to powoduje że czunik podaje błędne dane i jest przez to problem z odpalaniem. tylko jak wyelminować ten biały nalot? Dodam jeszcze, że pod korkiem oleju rónież podobny jest nalot. olej był wymieniany.
|
|
Góra |
|
 |
autofan |
#650876 Wysłany:
10 Mar 2013, 16:45; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzysiek
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Energy
Województwo: pomorskie [G]
|
Ja czyściłem cały dolot. Odkręciłem przepustnice i w środku ten plastikowy dolot czyściłem szmatą z tego majonezu oraz czujnik przemywałem. Jednak to nie pomogło, dopiero wymiana czujnika pomogła. Prędzej jak miałem problemy z tym czujnikiem to pomagało czyszczenie. Założyłeś orginalny czujnik? Na to też pomoże dłuższa trasa bo się silnik wygrzeje i zniknie ta wilgoć.
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy, szary jungle.
|
|
Góra |
|
 |
bednyr |
#650924 Wysłany:
10 Mar 2013, 19:38; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
tak, mam nowy oryginalny czujnik. zastanawia mnie skąd bierze się ten 'majonez'... czy to nie on jest przyczyną tego, że czujnik podaje błędne dane...
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#650930 Wysłany:
10 Mar 2013, 20:05; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Puntoświr |
|
miałem podmieniany czujnik i nic miałem podmieniany korpus przepustnicy i nadal nic, elektrycy rozkładają ręce, chociaż stwierdzono co2 w płynie chłodzącym, chyba nie muszę pisać co to oznacza jutro stawiam do mechanika zobaczymy co dalej
|
|
Góra |
|
 |
bednyr |
#650933 Wysłany:
10 Mar 2013, 20:14; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#651062 Wysłany:
11 Mar 2013, 10:17; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Puntoświr |
|
uszczelka pod głowicą dzisiaj zaprowadzony do mechanika,zobaczymy co będzie dalej
|
|
Góra |
|
 |
bednyr |
#651219 Wysłany:
11 Mar 2013, 21:37; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
bazyl27 czekam z ciekawością na dalsze informacje o Twoim punciaku
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#651257 Wysłany:
12 Mar 2013, 00:06; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Puntoświr |
|
osobiście uważam z na niewiele to sie zda najprawdopodobniej będzie to samo do póki nie spotkam ambitnego mechanika który podejmie się "rozmowy" z instalacją lpg, przez pewien czas miałem ją zupełnie odpiętą i auto spisywało się wyśmienicie,więc moim skromnym zdaniem trzeba zająć się instalacją lpg na poważnie a nie szukać rozumu w d.... . Uszczelka pod głowicą to mogła być jedna z przyczyn ale nie główna, najpóźniej we środę odbiore auto i napiszę co i jak
|
|
Góra |
|
 |
bednyr |
#651268 Wysłany:
12 Mar 2013, 00:30; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
u mnie prawodopodobnie przyczyną też jest lpg, gdyż podobno uszczelka od głowicy jest w porządku, a lpg jest z 2007 i podejrzewam, że było bardzo zaniedbane...
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#651857 Wysłany:
16 Mar 2013, 20:25; Temat postu: Re: Problem z odpalaniem przy niskich temperaturach |
|
 |
Puntoświr |
|
Witam szanownych forumowiczów, dzisiaj odebrałem auto po wymianie UPG, przejechałm już około 300 km i stanowczo stwierdzam żę problem został rozwiązany, chciałem jeszcze przeprowadzić w innym ASO niż moje kalibrację lpg i tu klops, auto kilkakrotnie zgasło uniemożliwiając przeprowadzenie kalibracji, po czum okazało się że sonda lambda w ogóle nie była podpięta do całej instalacji, po prawidłowym podłączeniu dalej nic, auto gaśnie, starałem się panom z ASO wytłumaczyć że miałem robioną regenerację listwy lpg i reduktora, na co odpowiedziano mi że nie da się samemu zregenerować ani listwy ani reduktora LPG, oni wysyłają to do AutogazŚląsk i tam jest to robione na przyrządach tak aby ciśnienie na reduktorze i listwie się zgadzało, czego u mnie niestety niema, i co wy na to ??? pisałem do AutogazŚląsk i czekam na odpowiedź [ Dodano: 16 Mar 2013 20:25 ]Pogrzebałem troszkę w internecie i z całą stanowczością stwierdzam że kalibrację mechaniczną listwy lpg mogę przeprowadzić sam, dostępnymi mi narzędziami tutaj dołączam filmik znaleziony w sieci http://www.youtube.com/watch?v=tO12nl4rXeY w poniedziałek jadę na kalibrację bo albo same się rozjechały albo nie zostały skalibrowane poprawnie
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|