You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 20 Gru 2014, 03:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 
 Post #63064 Wysłany: 12 Lis 2007, 11:58; 
 Temat postu: Zapala się kontrolka wtrysku
Offline
Forumowicz

Rejestracja: 09 Lis 2007,
Posty: 4
witam czy ktos moze wie dlaczego zapala sie czerwona kontrolka z wtryskiem, w puncie 1.2 z 94 roku ??


Góra
 Profil  
 

 
 Post #63194 Wysłany: 12 Lis 2007, 17:16; 
 Temat postu:
Offline
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie
Rejestracja: 04 Sie 2007,
Posty: 69
cały czas się pali czy tylko przez chwile opisz precyzyjniej.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #63204 Wysłany: 12 Lis 2007, 17:36; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SZ //\\ STA
Rejestracja: 15 Sie 2007,
Posty: 4869
Pomógł: 38
poszukam szklanej kuli i zaraz ci pomoge.Użyj szukaj a napewno znajdziesz podpowiedź

_________________
Jest sadza - jest zabawa :>


Góra
 Profil  
 
 
 Post #67441 Wysłany: 26 Lis 2007, 18:17; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 21 Wrz 2007,
Posty: 6
podepnij się do komputerka bo to może być wina wtyczki lub niesykania się klem akumulatora!ja tak miałem jak czyściłem sobie kropka i wtyczke wyjołem! puźniej mi sie paliło cały czas i co jakiś czas! pojechałem na kompa i po krzyku!


Góra
 Profil  
 
 
 Post #77473 Wysłany: 03 Sty 2008, 21:14; 
 Temat postu: Re: punto
Offline
Forumowicz

Miejscowość: k/Augustowa
Rejestracja: 01 Sty 2008,
Posty: 2
niechcem6 napisał(a):
witam czy ktos moze wie dlaczego zapala sie czerwona kontrolka z wtryskiem, w puncie 1.2 z 94 roku ??


Witam. Jestem nowy, jednak szukałem i nic prócz tego nie znalazłem to się dołącze.
Mam Punto 60 1.2 96rok, wszystko było ok dopóki wczoraj nie wymieniłem sprzęgła (padło łożysko).
Po starannym złożeniu wszystkiego odpalam i jest ok, po paru minutach odpalam znowu, wyjeżdżam z garażu i zapala się kontrolka od wtrysku, silnik pracuje strasznie nierówno jak na 3 garach. Gasiłem i odpalałem parę razy i to samo, potem już w ogóle nie przestawała gasnąć ta kontrolka(nawet na zapłonie non-stop). Smród benzyny oznajmił że jakby dawka za duża i leje a nie wtryskuje. Odłączyłem aku na pół godz. i po przekręceniu stacyjki zaraz zgasła, odpaliłem i normalnie pracował poczekałem chwilę żeby się nagrzał (nie dodawałem w ogóle gazu) i w tym czasie miał on wysokie obroty-2tyś, zaczął falować przy tych 2tyś i znowu równo pracował przy 2tyś potem jak wiatrak się włączył to 2.2tyś. W koncu nacisnąłęm na gaz i obroty spadły do 1.5tyś i zaczeły falować parę razy i znowu powrót do 2.2tyś. i taki stan falowania okazuje się za każdym otwarciem przepustnicy...
Kontrolka się nie świeci, jest moc, Wszystkie przewody podłączone (czujniki, sonda itd co potrzebne dla kompa)
Napięcie aku w spoczynku 12.51V (ładowanie słabiej bo 13.8V)

Czy to jest może jakaś samo diagnoza wtrysku po zdjęciu klemy (podczas prac ze sprzęgłem oczywiści też była odłączona)
W polonezie (gli) ojca w książce obsługi jest że po odłączeniu aku powinno się odpalić i pozostawić do nagrzania, tylko ja nagrzewałem go parę razy i dalej tak jest.

Krokowy? Komputer sterujący? (jeśli tak to ile kosztuje podłączenie) Co to może być?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #77505 Wysłany: 03 Sty 2008, 21:43; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa
Rejestracja: 04 Mar 2007,
Posty: 4180
Pomógł: 11
Pojedź do ASO by zczytać błedy z kompa. Jak na razie to można gdybać...

_________________
Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...

Sprzedam części do Punto GT --> link


Góra
 Profil  
 
 
 Post #77555 Wysłany: 03 Sty 2008, 22:04; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
Rejestracja: 24 Paź 2007,
Posty: 992
drezyna sprawdź wszystkie złącza jakie odpinałeś na czas wymiany sprzęgła.

Poczytaj tu
http://fiatpunto.com.pl/topic525-15.html
tam jeden z opisów jest bliźniaczo podobny.

_________________
Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04


Góra
 Profil  
 
 
 Post #77625 Wysłany: 03 Sty 2008, 23:44; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: WND
Rejestracja: 15 Maj 2007,
Posty: 301
Złącze kompa...wepnij mocno... U mnie było to samo i o mało co cewki nie wymieniłem :oops:

_________________
Disposal in progress


Góra
 Profil  
 
 
 Post #77816 Wysłany: 04 Sty 2008, 15:25; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr

Rejestracja: 09 Mar 2007,
Posty: 205
nie tylko Ty cubus1 tez bylem tego bliski a to nie stykało tylko(sic!)

_________________
Punto 1 1,2(jedno punktowy wtrysk 60Km) 93rocznik 140000km. 3 dzwi.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #78806 Wysłany: 06 Sty 2008, 19:56; 
 Temat postu:
Offline
Forumowicz

Miejscowość: k/Augustowa
Rejestracja: 01 Sty 2008,
Posty: 2
cubus1 napisał(a):
Złącze kompa...wepnij mocno... U mnie było to samo i o mało co cewki nie wymieniłem :oops:


Już doszłem co i jak. Złącze to był objaw pierszy że lał benzyną. Drugi objaw to silnik krokowy. Polecam wszystkim zabieg przeczyszczenia, to pomagło, wszystko jest ok.

Dzięki za info.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #79760 Wysłany: 09 Sty 2008, 07:28; 
 Temat postu:
Offline
Forumowicz

Rejestracja: 03 Sty 2008,
Posty: 1
słuchaj a masz gaz w tym puncie???? Jesli masz gaz to normalne poniewaz zeby to sie nie swieciło to podczas montazu gazu trzeba zaistalowac emulator wlasnie poto zeby sie nie swieciło, wiem bo mam to samo u siebie


Góra
 Profil  
 
 
 Post #110527 Wysłany: 01 Kwi 2008, 16:13; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 24 Mar 2008,
Posty: 7
Witam. Posiadam punto 1.1 benzyna 99r. Od pewnego czasu zapala mi się kontrolka wtrysku podczas jazdy i gaśnie, ale znów po pewnym czasie sie pali itp. Odłączałem kleme ale nic nie pomogło. Byłem na kompie u znajomego i wykazało że błąd leży w czujniku, ale chciałbym dodac że od pewnego czasu nie włącza mi się w ogóle wentylator, ale jest niby dobry. Pytanie leży w tym czy wymienić trzeba czujnik temperatury i czujnik wentylatora czy czujnik temperatury wystarczyłoby? Dzięks za każde info ... Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 
 Post #110531 Wysłany: 01 Kwi 2008, 16:21; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
Rejestracja: 24 Paź 2007,
Posty: 992
Najpierw jedź na analizator spalin, bo może tu być przyczyna np. za bogata mieszanka, spalany w nadmiarze olej itp. Wymiana w ciemno czujników nic nie da. Dziwne, że na komputerze nie wskazano ci jaki czujnik jest uszkodzony.

Jeśli chodzi o wentylator, to mi też się nie włącza. Jest jeszcze dość chłodno.

_________________
Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04


Góra
 Profil  
 
 
 Post #110872 Wysłany: 02 Kwi 2008, 14:24; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 31 Mar 2008,
Posty: 7
Czujnik temperatury cieczy, poprzedni właściciel mego kropka tez go wymieniał bo zapalała mu się kontrolka wtrysku :]

_________________
PUNTO I 1.2 75 ELX 96r. (LPG)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #110973 Wysłany: 02 Kwi 2008, 18:02; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
Rejestracja: 24 Paź 2007,
Posty: 992
Mirus napisał(a):
Czujnik temperatury cieczy, poprzedni właściciel mego kropka tez go wymieniał bo zapalała mu się kontrolka wtrysku
Dobrze by było gdyby życie było takie proste. Ja też za namową wymieniałem czujnik teperatury cieczy, niestety niepotrzebnie, bo nic to nie dało.
Tak naprawdę wszystkie czujniki miałem dobre, tylko silnik się kończył.

_________________
Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04


Góra
 Profil  
 
 
 Post #110995 Wysłany: 02 Kwi 2008, 19:13; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 31 Mar 2008,
Posty: 7
Widocznie rożne mogą być tego przyczyny wg. instrukcji jest to kontrolka autodiagnostyki silnika. A mógłbym skromnie zapytać jaki miałeś przebieg kończącego się silnika? Moje jeszcze było nowe nie miało nawet roku, wiem bo kupiłem je od brata a on prosto z salonu, pewnie dla tego to tylko czujnik zawinił.

_________________
PUNTO I 1.2 75 ELX 96r. (LPG)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #111063 Wysłany: 02 Kwi 2008, 21:13; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
Rejestracja: 24 Paź 2007,
Posty: 992
Mirus napisał(a):
A mógłbym skromnie zapytać jaki miałeś przebieg kończącego się silnika?

Tylko 140 tys, ale silnik wcześniej był przegrzany.

_________________
Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04


Góra
 Profil  
 
 
 Post #111067 Wysłany: 02 Kwi 2008, 21:15; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr

Miejscowość: Gostynin
Rejestracja: 25 Sty 2008,
Posty: 320
Cytuj:
Tylko 140 tys, ale silnik wcześniej był przegrzany.

to się nie dziwię :( sam mialem przegrzaną ibizę i cuda sie działy :(
moja kropa ma ponad 200 tys ale silniczek chodzi cichutko zaczyna jedynie brać olej ;/ ale myślę że wymiana uszczelniaczy zaworowych by poprawiła tę sytuację:)

_________________
Było :)
126p el :)
ibiza 1.2 system porsche :)
ibiza 1,5 system porsche :)
punto mk1 1.1

Jest vectra B 1.8 16V :)


Image Piszę poprawnie po polsku
.


Masz jakiś problem dotyczący auta??od tego jest forum :)
gg zostawmy ewentualnym interesom.

Góra
 Profil  
 
 
 Post #111429 Wysłany: 03 Kwi 2008, 20:58; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 31 Mar 2008,
Posty: 7
Tezet1956 napisał(a):
Tylko 140 tys, ale silnik wcześniej był przegrzany.


I robiłeś coś z silnikiem?

_________________
PUNTO I 1.2 75 ELX 96r. (LPG)


Góra
 Profil  
 
 
 Post #113348 Wysłany: 08 Kwi 2008, 21:00; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 24 Mar 2008,
Posty: 7
Po wymianie czujnika temperatury płynu chłodzącego oraz termowyłącznika od wentylatora, wszysko raczej jest wporządku, wentylator się włącza, tylko po przekręceniu kluczyka i odpaleniu auta świeci się cały czas kontrolka wtrysku, nawet jeśli samochód stoi całą noc to z rana i tak się zapala ta kontrolka i pali do końca jazdy. Po podłączeniu do kompa, skasowaniu błędów pokazuje po raz kolejny błąd czujnika temperatury. Czym może być to spowodowane? błędem w okablowaniu ... dzięks za informacje


Góra
 Profil  
 
 
 Post #133958 Wysłany: 10 Cze 2008, 21:39; 
 Temat postu:
Mi się zapalała podczas jazdy i gasła. Okazalo się ze swieca byla trefna. Podeszlem do sklepu, zakupilem nowe swiece i po problemie bylo. smiga do tej pory i kontrolka się nie zpala już :D


Góra
  
 
 
 Post #134160 Wysłany: 11 Cze 2008, 20:01; 
 Temat postu:
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: korczyna k krosna
Rejestracja: 06 Lis 2007,
Posty: 482
eh to masz fajnie u mnie sa od miesiaca cgk i nic to nie dalo :| chwilami obroty faluja od 2300 do 2500, kontrolka od wtrysku chwilami swieci, ale nie za kazdym razem jak swieci to obroty faluja, u mnie to tylko mozna zarowke od tej kontrolki wyciagnac zeby nie swiecila :D

_________________
złota kropka 1.2 MPI ELX 8v
kawasaki gpz 500s :E


Góra
 Profil  
 
 
 Post #136024 Wysłany: 17 Cze 2008, 05:24; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Miejscowość: slupsk
Rejestracja: 30 Maj 2008,
Posty: 38
Witam. Mam ten sam problem z tą kontrolka ze sie zapala czasami podczas jazdy i w dodatku zauwazylem ostatnio ze musze mu mocniej cisnac jak by stracil troche mocy. Punto 1.2 '97 LPG


Góra
 Profil  
 
 
 Post #141785 Wysłany: 04 Lip 2008, 12:16; 
 Temat postu: Mam rebus odnośnie kontrolki wtrysku
Offline
Sympatyk kropek

Rejestracja: 19 Paź 2007,
Posty: 7
Gdy odpalę kropka wszystko jest ok, kontrolka się nie pali. Podczas hamowania silnikiem ZAPALA SIĘ, gdy dojadę, np do skrzyżowania wrzucając go na jałowy bieg traci obroty i gaśnie. Odpalam ponownie, kontrolka wtrysku NIE PALI SIĘ, jeżeli uniknę hamowania silnikiem punciakowi nic nie dolega.
Kropek nie posiada instalacji gazowej.
Czemu zapala się kontrolka wtrysku podczas hamowania silnikiem ?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #143047 Wysłany: 08 Lip 2008, 17:42; 
 Temat postu:
Offline
Sympatyk kropek

Miejscowość: KOSZALIN
Rejestracja: 01 Lut 2008,
Posty: 34
witam coś podobnego mi się przytrafiło tzn zapala mi sie czerwona lampka wtryskiwaczy gdy silnik sie nagrzeje do około 90 stopni C. nieraz gaśnie a nieraz świeci cały czas. przyczyna może leżeć w czujniku temp?????? wentylator sie włącza byłem u diagnosty i powiedział mi ze jest błąd adaptacji ze może sonda może centralka sterująca jakiś czujnik dużo chciał za to aby naprawić a ja postanowiłem sam do tego dojść co może mu dolegać proszę o porady pozdrawiam Radek

_________________
Punto I, 94r. 1,2 MPI, 75KM :-)

Posiadam Instrukcje obsługi w formacie .pdf - z chęcią udostępnię innym:-))


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO