Witam serdecznie szanownych Użytkowników tego forum

Postanowiłem się zarejestrować i utworzyć nowy wątek ponieważ w już istniejących nie odnalazłem odpowiedzi w na nurtujący mnie problem.
Do rzeczy: 10 msc temu kupiłem samochód (1.4 95KM, 2007r) bez LPG z przebiegiem 69 tys km, po zakupie założyłem instalację gazową w znanym na lokalnym rynku zakładzie (skorzystałem z najlepszej polecanej konfiguracji bo słyszałem że Starjet lubi mieć "focha" na LPG).
Przejechałem już tak ponad 15 tys. km ale od ok 2 msc mam problem z wypadaniem zapłonów na 1 i 2 cylindrze. Objawia się to wyczuwalnymi wibracjami na zimnym silniku i zapachem niespalonej benzyny wydobywającym się z tłumika. Skasowanie błędu pomaga na jakieś 2-3 dni.
Jako że pracuje w dealerstwie Fiat/Alfa mam ciągły dostęp do ASO serwisu i tu jest paradoks ponieważ kolegom elektrykom (ludziom kreatywnym i z doświadczeniem w branży) brakuje już pomysłów, a poświęcili mojemu Grande sporo czasu...
Oddałem także samochód w miejsce gdzie montowali mi gaz, zakład zajmuje się również elektryką/elektroniką samochodową, bez efektów i na tą chwilę brak pomysłów.
Poniżej opiszę co do tej pory było zrobione:- wymienione świece na oryginalne,
- podmieniane na nowe oryginalne czujniki: map sensor, temperatury, pedału hamulca (bo też był jakiś błąd),
- zamieniane kolejnością cewki (nic to nie dało, ciągle wypada na 1 i 2),
- wszystkie możliwe wtyczki i gniazda miały poprawiane, doginane, dociskane, czyszczone itp. styki,
- (rozrząd zmieniony niecałe 20 tys km temu)
- resetowana i adaptowana (aktualizowana?) od nowa centralka benzynowa (jeździ się dynamiczniej na Pb i LPG, ale jedyna poprawa to brak falujących obrotów które również miały miejsce po odpaleniu na zimnym silniku),
- wymienione paliwo w zbiorniku (gdyby się miało zestarzeć lub gdyby było wątpliwej jakości),
- jeżdżone na Pb 98 przez kilkaset km łącznie z autostradą w pełnym zakresie obrotomierza,
Chyba tylko przepustnica nie była z mojej inicjatywy czyszczona, chociaż mam faktury z ASO poprzedniego właściciela i jakieś 1,5-2 lata temu ten zabieg był wykonywany. Nic z powyższych nie dało pozytywnego efektu.
Jeżeli przyjdzie Wam do głowy coś ponad w/opisane, będę wdzięczny za sugestie, każda jest mile widziana.
Zbyszek