You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #702482 Wysłany: 26 Lis 2013, 17:48; 
 Temat postu: Kontrolka "Engine Check"
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: małopolskie [K]
Witam Wszystkich serdecznie.

Miesiąc temu nabyłem Punciaka II 1.2 8V 5d Active z 2002. Auto ma 85 tys. przebiegu, wspomaganie, klimatyzację, airbaga kierowcy, centalny zamek, elektryczne szyby, autoalarm. Auto z polskiego salonu z bezwypadkową i bezkolizyjną historią. Po zakupie wymieniłem tacze+klocki, poduszki silnika, uszczelkę pokrywy zaworów, filtry i olej (zalałem Mobil 0W40) oraz założyłem osłonę silnika -> trochę się tego nazbierało :?

Tydzień po serwisie olejowym zauważyłem, że bursztynowa kontrolka silnika „Engine Check” gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika (natychmiastowo). Wcześniej po włączeniu zapłonu gasła przed odpaleniem silnika równocześnie z kontrolką wspomagania, czyli zgodnie z instrukcją obsługi. Mechanicy w ASO Fiata twierdzą, że ma gasnąć po uruchomieniu silnika zaprzeczając tym samym instrukcji Fiata. I bądź tu mądry. Silnik pracuje równiutko bez żadnych zauważalnych zmian. Bez problemu pali na zimnym i ciepłym, a po wymianie kabli WN i świec odczuwalnie poprawiły się osiągi samochodu.

Dla pewności podpiąłem jednak auto pod komputer. No i pokazał się błąd P0420, czyli według tego, co udało mi się znaleźć na forum uszkodzona sonda lambda albo kat.. Wcześniej, kiedy kontrolka „Engine Check” gasła po włączeniu zapłonu, komputer takiego błędu nie wykrył. Obecnie spalanie przy w miarę płynnej jeździe po mieście jest raczej wysokie -> komputer pokazuje 13.2 km/l czyli ok. 7.6l na 100km, co jest +/- zgodne z faktycznym spaleniem.

Błąd wykasowałem ale nic to nie dało -> kontrolka nadal gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika. Sprawdziłem też ECU Scanem obie sondy lamda -> komputer nic nie wykrył (Test OK.).

Pytanie do znawców tematu -> czy z Waszego doświadczenia rzeczywiście sonda do wymiany czy też jeszcze coś innego może dawać podobne objawy? Byłbym też wdzięczny za namiar na dobrego elektromechanika w Krakowie.

Dzięki.

Pozdrawiam
Michał

Post #702493 Wysłany: 26 Lis 2013, 18:58; 
 Temat postu: Re: Kontrolka "Engine Check"
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
U mnie jest podobnie że lampka gaśnie natychmiast po odpaleniu silnika i jest ok:)

Błąd P0420 to błąd który znam i który udało mi się zwalczyć:) Nie jest uszkodzona sonda lambda ale masz już prawdopodobnie zużyty katalizator i sonda łapie niewłaściwy skład spalin i stad ten błąd. By nie wymieniać katalizatora zastosuj to co opisałem w tym manualu: post667846.html Po odsunięciu sondy błąd wprawdzie potrafi czasem pojawić się w komputerze ale nie ma już kontrolki check engine.

Była: kropka -> http://fiatpunto.com.pl/topic32828.html
Jest: Ford Focus MK2 FL 2010 1.6 100HP.

Post #702552 Wysłany: 26 Lis 2013, 22:57; 
Sympatyk kropek

Dzięki bardzo za info. Wygląda na to, że mam dwie opcje. Wymiana katalizatora lub „oszukanie” drugiej sondy Twoim sposobem. Zastanawiam się czy jeszcze nie zrobić analizy spalin coby sprawdzić w jakim stanie jest kat. .

I jeszcze pytanie -> czy jazda z błędem P0420 lub „oszukanie” drugiej sondy w/w sposobem może mieć negatywny wpływ na pracę centralki sinika lub ją uszkodzić?

Pozdrawiam

Post #702570 Wysłany: 26 Lis 2013, 23:47; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Absoltunie nie wpływa na nic:) ja jezdziłem dość długo z aktywnym błędem P0420 i palącym się check engine i auto chodziło tak samo jak bez tego, spalanie było niskie także nie zauważyłem nic niepokojącego. Potem kupiłem sobie kabel i zaczalem to kasowac ale koniecznosc cotygodniowego podlacania auta pod kompa tez mnie wkurzyla i zaczalem szukac rozwiazania i sie udalo:)

Co do wymiany kata to duży wydatek, może okazać się że rury do których należałoby go przyspawać są już w kiepskim stanie i oprócz katalizatora wartego kilkaset złotych będziesz musiał wymienić połowę wydechu także dałbym sobie spokój. Ja zakładałem ten emulator bo polecił mi kolega który miał Punto II po tuningu i poprostu wycial katalizator i jemu takze to pomoglo. Slyszalem ze jest to tez popularne wsrod uzytkownikow LPG bo sonda za katem potrafi tez na niego zle reagowac.

Post #702586 Wysłany: 19 Gru 2013, 23:50; 
Sympatyk kropek

OK. Wiem już co robić :) Dzieki wielkie za pomoc!

Pozdrawiam

[ Dodano: 19 Gru 2013, 22:50 ]

Mały update. Emulator II-giej Lambdy zamontowany. Błąd P0420 już nie wyskakuje. Kontrolka "Engine Check" dalej gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika czyli w dalszym ciągu coś jest nie tak :evil:

Post #706284 Wysłany: 20 Gru 2013, 10:21; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Tu jest filmik jak odpala moje auto po wymianie rozrusznika: http://www.youtube.com/watch?v=Rn-xCcz-Jks
Kontrolka się świeci po włączeniu stacyjki i potem gaśnie po odpaleniu, auto jest wolne od błędów i jeździ prawidłowo więc i ty nie masz się czym przejmować.

Cytuję jeszcze instrukcję obsługi od Punto II, strona 36:

AWARIA SYSTEMU KONTROLI SILNIKA (EOBD) (koloru żółtego - wersje benzynowe)

"...W normalnych warunkach po obróceniu kluczyka w włączniku zapłonu w położenie MAR lampka zapala się, ale powinna zgasnąć po uruchomieniu silnika. Początkowe zapalenie lampki oznacza jej prawidłowe funkcjonowanie...." czyli wszystko jest prawidłowo.

Dalej czytamy że tak naprawdę świecenie kontrolki podczas pracy silnika oznacza jakiś problem, u ciebie jest wszystko sprawne.

Post #707292 Wysłany: 25 Gru 2013, 23:33; 
Sympatyk kropek

W sumie to racja. Najważniejsze, że komputer nie wyrzuca już błędów. Kontrolce „Engine Check” daję spokój. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)