You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 06:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość

Post #87442 Wysłany: 01 Lut 2008, 11:53; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Beskid Wyspowy
pawkaj napisał(a):
Co do uzwojenia i stojana to aby je spalić trzeba "konia" tak powiedział mój kumpel elektryk z którym rozbierałem rozrusznik

pawkaj napisał(a):
Kumpel sprawdzał oba automaty omomierzem i stara cewka była słabsza, bo miała 0,3, a nowa 0,7 Ohma

Twój kolega elektryk nieco przecenia swoją wiedzę. Uzwojenia nie trzeba spalić, tylko wystarczy zwarcie międzyzwojowe. Jak omomierzem mierzył te rezystancje to mu gratuluje wiedzy i doskonałych pomiarów :lol:

Wracając do sedna, napisz w końcu czy kręci normalnie czy nie.
Dokonaleś jak piszesz rzeczy niemożliwej, zamieniłeś "+" z "-" i jeśli przy takim podpięciu włączyłeś na chwilę zapłon, to ja się poddaję z podpowiadaniem, no może tyle żebyś sobie przygotowal niezłą sumkę na elektronikę. Może miałeś szczęście, a może nie.

Post #87545 Wysłany: 01 Lut 2008, 17:45; 
 Temat postu:
Puntoświr

Tezet1956 odnoszę wrażenie, że Ty czytasz to co chcesz przeczytać.
I rozumiesz to co napisałem tak jak tobie wygodnie.

Tezet1956[quote="pawkaj napisał(a):
Kumpel sprawdzał oba automaty omomierzem i stara cewka była słabsza, bo miała 0,3, a nowa 0,7 Ohma

[quote="Tezet1956]Twój kolega elektryk nieco przecenia swoją wiedzę. Uzwojenia nie trzeba spalić, tylko wystarczy zwarcie międzyzwojowe. Jak omomierzem mierzył te rezystancje to mu gratuluje wiedzy i doskonałych pomiarów :lol:

Czy ja napisałem, że sprawdzał uzwojenie?! Sprawdzał automat, bo w nim też jest cewka.

[quote="Tezet1956] Wracając do sedna, napisz w końcu czy kręci normalnie czy nie.
Dokonaleś jak piszesz rzeczy niemożliwej, zamieniłeś "+" z "-" i jeśli przy takim podpięciu włączyłeś na chwilę zapłon, to ja się poddaję z podpowiadaniem, no może tyle żebyś sobie przygotowal niezłą sumkę na elektronikę. Może miałeś szczęście, a może nie.[/quote]

Następna sprawa. Napisałem tak:
...po prostu źle założyłem klemy ponieważ akumulator miał zmienione bieguny i musiałem naprężyć przewody, aby je założyć.

Czy ty wiesz co czytasz?
Napisałem, że miał zmienione, a nie że założyłem +na- i -na+ !
Musiałem naciągnąć klemę masową na masę!
Był to po prostu akumulator nie pasujący do mojego samochodu!

Prośba do Tezeta1956
Nie rób ze mnie blondynki!

Post #87634 Wysłany: 01 Lut 2008, 21:38; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

pawkaj napisał(a):
Wyładowań czy iskrzenia nie miałem (możesz spać spokojnie), ale i tak bezpiecznik padł. Po prostu źle założyłem klemy ponieważ akumulator miał zmienione bieguny i musiałem naprężyć przewody, aby je założyć. Szczególnie ten masowy.
Blondynki z ciebie nie robię, ale przeczytaj to co napisałeś.
Z tego nie wynika nic innego, niż że bezpiecznik padł z powodu źle założonych klem, a klemy źle załozone z powodu których spala się bezpiecznik to klemy odwrotnie załozone, to powie każdy elektryk nawet twój kumpel.

Jeśli chcesz na przyszłość uniknąć takich nieporozumień to pisz jasno, żeby nie było wątpliwości.

pawkaj napisał(a):
Czy ja napisałem, że sprawdzał uzwojenie?

pawkaj napisał(a):
A według ciebie jak mam zrozumieć co to cewka? W automacie jest cewka, czyli uzwojenie i chodziło mi o to, że żeby zmierzyc rezystancje takiej cewki to sie tego nie da zrobić omomierzem! Do tego służy inny po wielokroć dokładniejszy przyrząd, a różnica między 0,3 oma i 0,7 oma to mogą być błędy pomiaru miernika.

Trudno się z tobą dyskutuje bo z elektryczności jesteś zielony, ale za to lubisz się obrażać nie rozumiejąc moich specjalistycznych zastrzeżeń.

Post #87673 Wysłany: 01 Lut 2008, 22:52; 
 Temat postu:
Puntoświr

Jeśli bym założył klemy +na- i -na+ to bym już nie pisał, że musiałem naciągnąć kable. Napisałbym, że zrobiłem zwarcie myląc bieguny.

Jeśli bym tak zrobił to nie spaliłby mi się jeden bezpiecznik odpowiadający tylko za instalację gazową, tylko pewnie ich cała garść (tak myślę).

Tezet1956 napisał:

...ale za to lubisz się obrażać nie rozumiejąc moich specjalistycznych zastrzeżeń.

Specyficznych zastrzeżeń.

"Powiem" Ci jedno, że czepiasz się ostatnio wszystkiego.
Proszę pisz spokojniej jeśli czegoś nie rozumiesz.
Szanuję twoją wiedzę, ale nie mogę już więcej czytać uwag typu:
ojciec strofuje swoje dzieci, że nie są do niego podobne...

Kończę tę dyskusję i pozdrawiam.

Post #87681 Wysłany: 01 Lut 2008, 23:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Masz rację, udaj się do specjalisty i nie zawracaj ludziom głowy o rady jak nie umiesz jasno opisać problemu.
Dość juz czasu zmarnowałem na wyjasnianie twoich mętnych opisów. Masz kolegę elektryka to działaj. Powodzenia.

Post #152562 Wysłany: 04 Sie 2008, 10:07; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Miejscowość: Oświęcim - okolice
Hej Pawkaj rozwiazales te problemy z tym autem bo ja mam dokladnie identyczne..pierwsze z zapalaniem na benzynie potem na gazie..potem mi nagle aku padl..potem tez cos z rozrusznikiem..
mechanik mi mowi ze pompa paliwa ale juz 3 mam i dalej to samo..ostatni raz (bylem u mechanika bo bylem juz u 3 i kazdy mi cos zpier...w aucie..i przestrzegam wszystkich przed partaczami..bo mi tak podpial pompe paliwa ze rano caly parking byl z benzyny idiota..)
mysle ze to moze byc cos z komputerem lub jakims czujnikiem z ktorego nie korzysta gaz bo na gazie mi smiga..tez mi juz rece opadaja ale przynajmniej gaz mi chodzi..i jakos jezdze..

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)