You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 16 Cze 2025, 13:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #96690 Wysłany: 25 Lut 2008, 18:50; 
 Temat postu: Grzeje się - skacze tempeatura.
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Witam

Mam następujący problem. Skacze mi temperatura silnika. Podnosi się do max az zapala się czerwona kontrolka.
Pierwszym objawem było częste włączanie wentylatora na chłodnicy potem ta wskazówka. Myślałem ze padł termostat wiec wymieniłem łobuza przy okazji cały płyn chłodniczy. Problem ustał ale tylko na około 3 tygodnie. Dziś jadąc z pracy problem wrócił. :(
Podczas stania w korku kiedy wskazówka się podnosi jednocześnie nawiew dmucha zimnym powietrzem - wnioskuje ze moze być zapowietrzony układ. Tylko dlaczego i jak? Nie wiem czy moze miec to znaczenie, ale autko jeździ na gazie, a na wolnych obrotach podszarpuje co raz.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł będe wdzieczny za każdą poradę. Jesli ktoś ma namiar na mechanika w Krakowie również poprosze.

Post #96846 Wysłany: 25 Lut 2008, 22:28; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Pierwszy pomysł...uszczelka pod głowicą ale nie mówię że na 100%

Post #96850 Wysłany: 25 Lut 2008, 22:37; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
uszczelka to raczej nie, bo płynu nie ubywa. Poprstu do układu chłodzenia dostaje się powietrze tylko nie wiem jak.

Post #96861 Wysłany: 25 Lut 2008, 22:52; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Maciek
Samochód: Linea
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk
Jeśli wymieniałeś płyn chłodniczy, to mniemam, że układ był odpowietrzony. Skoro na początku było ok, ale po czasie zaczęło się to samo, oraz dodatkowo zauważyłes brak ogrzewania, to wniosek jest prosty: ubywa ci płynu w chłodnicy. Rozwiązania ? Hmmm... może to być, tak jak napisał zeetung uszczelka pod głowicą, ale może to być również nieszczelność w układzie chłodzenia, np walnięta pompa wodna. Co mozna by polecić ? Tak na szybkiego, żeby to sprawdzić, to: jeśli nie masz temperatur spadających poniżej zera, to dolej do układu chłodzenia wody, ale z odpowietrzaniem układu, a następnie obserwuj, czy nie cieknie gdzieś z układu oraz możesz sprawdzić, czy po uzupenieniu płynów, na odpalonym i rozgrzanym silniku podczas odkręcania korka wleu płynu chłodzniczego nie ma efektu "wyatrzelenia" płynu... tzn czy w miarę (PO WOLUTKU !!) odkręcania korka poziom płynu gwałtownie zacznie wzrastać aż do "wystrzelenia", czy tylko syknie i tyle... Warto również sprawdzić, czy po uzupełnieniu płynu z rury nie wydobywa się biały dym, oraz czy na końcówce bagnetu od oleju nie ma białego nalotu. Jeśli: masz biały dym z ruru, biały nalot na bagnecie lub płyn chce "wystrzelić" z układu, to na bank masz przedmuchaną uszczelkę pod głowicą. Jeśli nie, to być może masz uszkodzoną uszczelkę, albo jakiś wyciek z układu 8)

P.S. W razie czego sorki za składnię - jestem po piwku, opijam nowy "nabytek" ;) 8) :lol:

Poprzednio:
Punto II S 1.2 8V '2000
W niektórych kręgach zwany TEODOREM :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)