|
Obecny czas: 01 Lis 2024, 00:53
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mpg99 |
#97970 Wysłany:
01 Mar 2008, 03:37; Temat postu: potrzebuję garści danych technicznych |
|
|
Sympatyk kropek |
|
Witam wszystkich. Na pewno zdaze sie jeszcze przedstawic, na razie potrzebuje szybkiej pomocy. Mam do wyboru 2 autka i potrzebuje paru informacji na ich temat - w necie nic nie znalazlem, manuala poki co nie mam...
Autka maja 69 i 74kkm, pytania:
- kiedy wg instrukcji rozrzad + orientacyjnie cena
- co wg instrukcji jeszcze przy takim przebiegu
- ile w to wchodzi oleju i czy syntetyk czy pol
- czy sa punciaki z 1.2 8v ze wspomaganiem, el.szyb, centr. zamkiem a bez regulacji fotela kierowcy i kolumny kierownicy
- oba maja gaz montowany na samym poczatku - nie wiem jaki, ale nie sekwencja (dolot gazu gdzies przy laczeniu wlotu powietrza z przepustnica), jak ten silnik znosi taka instalacje (instalacja w aut.serw.)
- ile w ogole ten silnik robi bez problemu (mialem matizka - 300kkm minimum)
- na co zwrocic szczegolna uwage (np. blachy wygladaja swietnie, ale moze znacie jakies typowe a nierzuajace sie w oczy miejsca, gdzie cos sie dzieje?)
Jeden do wyboru to to http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4467249
Drugi o 2k drozszy, ale z komisu Polinaru, nie znam historii serwisowej poza tym ze ten z linku rozrzadu nie mial robionego.
Bede wdzieczny za wszelkie uwagi mogace pomoc przy wyborze.
Wyglada na to, ze przybedzie Wam nowy forumowicz.
|
|
Góra |
|
|
|
|
Adas |
#97991 Wysłany:
01 Mar 2008, 10:33; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
Imię: Adam
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 02 Maj 2007, Posty: 2625
|
|
Góra |
|
|
mpg99 |
#98002 Wysłany:
01 Mar 2008, 11:02; Temat postu: |
|
|
Sympatyk kropek |
|
coz za rzeczowa odpowiedz
nawet mnie nie strasz
a nie bylbys tak dobry, nie otworzyl manuala i odpowiedzial mi choc na 2 pierwsze pyatania?
- kiedy wg instrukcji rozrzad + orientacyjnie cena
- co wg instrukcji jeszcze przy takim przebiegu
|
|
Góra |
|
|
BzzQ |
#98006 Wysłany:
01 Mar 2008, 11:14; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 07 Lut 2008, Posty: 268
|
rozrząd powyżej 50tyś km to od ręki koszta różne od 150 w góre...
ad2. z autopsji to może to być wszystko, zawieszenie, ukłąd wydechowy, elektryka raczej nie, na bank uszczelka pod pokrywą zaworów, i ewentualnie inne wycieki oleju, korozja miski olejowej troche tego bedzie...
_________________ Punto FL 03/04r 1.2 8V
Zapraszam do galerii
|
|
Góra |
|
|
Adas |
#98078 Wysłany:
01 Mar 2008, 16:11; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
|
do mpg99:
instrukcja link do rapidshare z knigą jest na forum..poszukaj
Co do awarii Punto to tak wogóle poczytaj, też stronke Motofakty
http://www.autocentrum.pl/oceny/fiat/punto/ii.html
Jest tam i FL, ale to to samo:)
Ogólnie jest także, że psuje się dość często, ale są to takie duperele..
A takich poważnych awarii jest mało,mniej..
Ale on ja i tak polecam to autko, jak kupisz to zrozumiesz czemu.
Ma dusze..
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
1. Moja była kropka najlepsza zielona kropka.
Autko Nr1. >> Punto 2 1.2 8V 60KM 2001r. + LPG
topic1438.html
Moja była Alfa 156 Sportwagon - Autko Nr 2
Autko Nr2. Czarna jak Hell, Włoszka. >> Alfa 156 SportWagon 1.9 JTD 115KM
http://adas.w.tkb.pl/Alfa156/
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
|
yogi.g |
#98106 Wysłany:
01 Mar 2008, 17:09; Temat postu: Nie no przesadziłeś BzzQ |
|
|
Puntoświr |
Miejscowość: Radom Rejestracja: 14 Sty 2008, Posty: 114
|
Punciakiem jeżdżę od 3 miesiecy i jak dla mnie (jak narazie) rewelacja!Mój punciak to 1.2 8v active 2003r serwisowany 45000km!I nie zgodzę się z tą opinią Bzzq. Fiat jak fiat trochę bardziej awaryjny od innych modeli, ale za to części nie są takie drogie!Najbardziej narzekają na fiaty osoby które nie dbają o autka, a fiat lubi mieć wymienione wszystko na czas , a wtedy odwdzięcza się mniejszą awaryjnością . Odnośnie rozrząd to wymiana zalecana raz na pięć lat lub co 60000km,ale plus jest taki ,że akurat motorki 1.2 8v są bezkolizyjne, czyli pęknie a nic sie nie stanie z silniczkiem,zakładasz nowy pasek i jedziesz dalej!A w swojej karierze kierowcy to już chyba 6 fiat i raczej dalej też będzie to Fiat- teraz marzę o dużej kropce A wracając do pytania odnośnie motorku to nie wiem ile może wytrzymać ten model ale jak miałem seicento to 200000km przeleciałem z czego 120000km na gazie i autko sprzedane i dalej lata bez zarzutów!Tyle że to była 900, ale myślę że te motorki fiata będą ok, są dość ciche a wydaje mi się że bardziej ekonomiczne!
|
|
Góra |
|
|
Thomas |
#98108 Wysłany:
01 Mar 2008, 17:14; Temat postu: |
|
|
Monkey Mod |
|
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
|
yogi.g |
#98109 Wysłany:
01 Mar 2008, 17:16; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
1.2 oczywiście kontra 900. A odnośnie awaryjności jeszce to moze niech napisze ktoś kto jeździ takim autkiem od nowości bo mnie się nie chcce wierzyć że w punciaku zepsuje się coś co 10000,ja wybrałem Punto bo wujek latał takim na nauce jazdy i jak dla niego to oka przeleciał nim też grubo ponad 100000
|
|
Góra |
|
|
Thomas |
#98111 Wysłany:
01 Mar 2008, 17:18; Temat postu: |
|
|
Monkey Mod |
|
Imię: Tomasz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
|
Adas |
#98115 Wysłany:
01 Mar 2008, 17:30; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
|
Fuksiarze
JA chociażby wczoraj:
Linka od Zmiany biegów, ledwo dojechałem do domu, jak wskoczyła dwójka i na tym się skąnczyął jazda, musiałem ejchać na dwójce pół miast, a później do kumpla by naprawić.
W Aso Nowa Linka 202zł. Plus robocizna 100zł minimum...
Mi linka z allegro wyszłą za 79zł plus 22zł kurier. Razem 101zł.
No takie duperelki różne siadają.
O kropa dbam. Ma 109 tyś przebigu, i mnie nie rozpieszcza [ Dodano: 01 Mar 2008 17:30 ]p.s. Linka zamontowałem z kumplem, generalnie jestem po mechaniaku, zrobiłem to bardzo porządnie, dałem do środka smar w płynie, co nie zamarza:D, i wiem, że teraz to wytrzyma do końca Kropa... Oby:-).
Zrobię Manual, jutro będzie w Kąciku: Zrób to Sam
Moja obecna "Kropka" >>
Grande Punto 1.4 8v 77km od poniedziałku do piątku i mały uzupełniacz Ssangyong Actyon 2.0XDI na weekendowe wypady i inne szaleństwa!
topic1438.html
Dla osób z forum służę darmową diagnostyką Fiat EcuScan - OBD2, oraz diagnostyką każdego innego auta posiadam uniwersalny dobry skaner.
|
|
Góra |
|
|
yogi.g |
#98121 Wysłany:
01 Mar 2008, 17:45; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
Adaś a latasz nim od nowości??
|
|
Góra |
|
|
Adas |
#98297 Wysłany:
02 Mar 2008, 13:30; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
|
Niestety Nie .
Kupiłem go, 8 Marca 2007
Już pierwszego tygodnia miałem bojowe zadanie >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1718.html
A jakieś 2 mce temu, zamarzły mi przekaźniki w skrzynce bezpieczników. I nie odpalał . A zanim doszedłem że to mogą być przekaźniki, to ile strachu było ojoj... Ale i tak go Lubię
I siedzi już 2 komplet świec, po zakupie w marcu wyminiłem mu świece na Iskra u Super, wytrzymały 10 tyś(posiadam LPG), po czym 2 praktycznie nie dawały już iskry hehe.
Po tym wstawiłem Święce NGK BKR5EZ i przewody NGK. I mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsze co może być dla Kropa
Za miesiąc planuje sparwdzić stan oleju w skrzyni biegów czy wogóle był..czy jest , i go wymienić na nowy.
Sprzęgło też już czasem daje o sobie znać... Także zbieram na nie kase
Moja obecna "Kropka" >>
topic1438.html
|
|
Góra |
|
|
Maciey |
#98305 Wysłany:
02 Mar 2008, 13:47; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
mpg99 To może jeszcze ja coś dopowiem:
-rozrząd to oba powinny mieć już raczej zrobiony ale jeśli nie tak jak było wcześniej jakieś 150pln,
-olej wg instrukcji to półsyntetyk - z czwórki jeszcze zostaje przy zmianie;
-z wyposażeniem jest bardzo różnie, ale wspomaganie el. szyb i c.z. są częstsze niż regulacje fotela i kierownicy, więc to możliwe.
-co do gazu mam mieszane uczucia... miałem gaz w mk1 i zadowolony nie byłem.
-300kkm nie wiem, ale raczej też da radę 200-250kkm bez problemu, chociaż nie wiem jak to będzie z LPG
-blacha jest OK i w FL chyba nie ma jeszcze miejsc, które mogłyby lecieć
|
|
Góra |
|
|
BzzQ |
#98381 Wysłany:
02 Mar 2008, 18:54; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 07 Lut 2008, Posty: 268
|
Kurcze to jest tylko Fiat, wcześniej miałem seja którym od nowosci zrobiłem 150tyś z czego 100tyś na gazie... cały okres było dobrze, kilka sprzęgieł troche klocków pare uszczelek pod pokrywe zaworów, ale jak się sypnął to na amen... wszystko na raz... i go sprzedałem
Z punto myśle że bedzie podobnie, do jakiegoś czasu nic, a później wszystko, ja na swoim mam niecałe 40tyś jestem drugim właścicielem i jak narazie to czeka mnie wymiana oleju, filtrów i uszczelki nad zaworami...
_________________ Punto FL 03/04r 1.2 8V
Zapraszam do galerii
|
|
Góra |
|
|
andru77 |
#116643 Wysłany:
19 Kwi 2008, 14:31; Temat postu: |
|
|
Sympatyk kropek |
Imię: Andrzej
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Brody Duże Rejestracja: 17 Kwi 2008, Posty: 18
|
Mój punciak wyjechał na ulice 1czerwca 2005 przejechane prawie 60 tyś. Usterki raczej drobne, regulacja drzwi kierowcy, oderwana listwa boczna drzwi pasażera prawa strona, wymiana chłodnicy z wiatrakiem na szczęście był na gwarancji więc nic mnie nie kosztowało a problem był z wiatrakiem, który lekko ocierał nie w czasie chłodzenia tylko pęd powietrza w czasie jazdy obracał wiatraczek a ten jakby gwizdał ale trzeba było przekroczyć 70 km/h no i wymiana linek skrzyni biegów no tu już było z mojej kieszeni, był jeszcze reset komputera zrobiony w ramach przeglądu po 40 tyś bo silnik po przekroczeniu 4 tyś obrotów nie pracował równo.Zapomniałem miał jeszcze malowane nadkole któro zarysował mechanik w trakcie wyjazdu z warsztatu.
Uważam, że mógłby być bardziej bezawaryjny jednak mój szef w tym czasie kupił megankę i mimo mniejszego przebiegu pracy i kasy poszło więcej na naprawe usterek tak wiec chyba nie jest źle.
|
|
Góra |
|
|
alwaro |
#117577 Wysłany:
21 Kwi 2008, 21:59; Temat postu: f |
|
|
Forumowicz |
|
witam
chce zakupic punto i mam pytanie czy opłaca sie kupic takiego z przebiegiem powyzej 90-100tys? czesto mzoe sie sypac ?
i czy to ze sa tak tanie spowodowane jest tym ze są bardzo awaryjne i drogie w naprawie ?
prosze o szybką odpowiedz
|
|
Góra |
|
|
Maciey |
#117931 Wysłany:
22 Kwi 2008, 19:15; Temat postu: |
|
|
Puntoświr |
|
alwaro musisz przeszukać forum i tyle:)
]
alwaro napisał(a): czy opłaca sie kupic takiego z przebiegiem powyzej 90-100tys?
wszystko jest kwestią ceny Diesle i silniki benzynowe szczególnie z LPG inaczej znoszą przebiegi ale 100k km to raczej nic strasznego szczególnie dla około 4letniego auta- wskazuje to na normalne użycie.
Czy są tak tanie... hmm nie są o wiele tańsze od konkurencji oczywiście mówię od egzemplarzach, którymi bym się zainteresował... I chyba nie są jakoś specjalnie kłopotliwe...
|
|
Góra |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|