You Tube • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 




Obecny czas: 25 Maj 2017, 23:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 
 Post #595079 Wysłany: 01 Lip 2012, 18:59; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntoświr

Samochód: 126
Silnik: 1.7 60KM D
Paliwo: CNG
Wersja: MyLive
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 05 Lut 2010,
Posty: 283
nawiązując do mojego wcześniejszego posta

Czy to możliwe żeby ten silniczek tak się zepsuł żeby działał tylko na "4"??? Bo nic innego tam nie ma oprócz przewodów prowadzących do niego? :?


Góra
 Profil  
 

 
 Post #595151 Wysłany: 01 Lip 2012, 23:48; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
Rejestracja: 08 Sie 2007,
Posty: 9158
Pomógł: 40
krism84, A co z gwarancją?

_________________
Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' topic5545.html
ImageImageImageImage
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #595153 Wysłany: 01 Lip 2012, 23:54; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntoświr

Samochód: 126
Silnik: 1.7 60KM D
Paliwo: CNG
Wersja: MyLive
Województwo: lubelskie [L]
Rejestracja: 05 Lut 2010,
Posty: 283
juz po gwarancji - a moze mi ktos powiedziec gdzie znajduje sie ten opornik?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #595460 Wysłany: 03 Lip 2012, 11:17; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna
Rejestracja: 11 Mar 2009,
Posty: 1772
Pomógł: 13
krism84 napisał(a):
Czy to możliwe żeby ten silniczek tak się zepsuł żeby działał tylko na "4"

Niemożliwe. To prawdopodobnie kwestia opornika. Prawdopodobnie, bo nie wiem jak rozwiązali kwestię regulacji w Grande... W każdym razie to kwestia regulatora (jaki by on nie był), a nie samego silnika.

_________________
210000km Mój czarno-biały kropas - ostatnia zmiana 15.06.2013
A ja mam filtr paliwa w 1.2 8V
http://biuro-ekspert.com/ ||Sirio Snake 27 + TTI TCB-771


Góra
 Profil  
 
 
 Post #633060 Wysłany: 24 Gru 2012, 18:09; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa
Rejestracja: 08 Lip 2011,
Posty: 21
Koledzy a ja mam taki problem,iż włączając nawiew nie działa dmuchawa na żadnych predkościach natomiast włączając dmuchawe włączają się światła pozycyjne i wtedy podświetlane są pokrętła dmuchawy :x Jeśli włącze światła podświetlenie pokręteł gaśnie dmuchawa nie działa,co to może być?

[ Dodano: 24 Gru 2012 17:09 ]

Koledzy a ja mam taki problem,iż włączając nawiew nie działa dmuchawa na żadnych predkościach natomiast włączając dmuchawe włączają się światła pozycyjne i wtedy podświetlane są pokrętła dmuchawy :x Jeśli włącze światła podświetlenie pokręteł gaśnie dmuchawa nie działa,co to może być?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #653247 Wysłany: 21 Mar 2013, 17:24; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Forumowicz

Imię: Grzegorz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Rejestracja: 21 Mar 2013,
Posty: 1
Witam,
Ja tez mam taki problem jak kolega powyzej. Identyczne objawy... Nawiew nie dziala w ogole, pala sie jedynie diody (tez nie wszystkie). W momencie gdy wlaczam pozycje (i kolejny poziom pokretla) diody gasna, ale wiatrak dalej nie pracuje. Auto wyposazone jest w klimatyzacje i ta rowniez nie dziala. Rozebralem panel przedni, ale niestety jestem za cienki w uszach, zeby sie tam na czymkolwiek poznac. Sprawdzilem bezpieczniki, ale te odopwiedzialne za poziomy nawiewu sa w porzadku.
Wczoraj przy odpalaniu auta wiatrak na momencik sie ruszyl (diody sie swiecily), ale pozniej juz umarl. Jesli ktos potrafi pomoc bede wdzieczny.
Pozdrawiam

_________________
1. Ford Escort 87' 1.4 Beznyna
2. Nissan Micra 86' 1.1 Benzyna+Gaz
3. Fiat Punto II 02' 1.2 16V Benzyna


Góra
 Profil  
 
 
 Post #675964 Wysłany: 19 Cze 2013, 21:38; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: dolnośląskie [D]
Rejestracja: 19 Lip 2010,
Posty: 36
Czesc

Przepalil mi sie styk od opornika do nawiewu (tego zielonego) w styku w który podłączamy opornik mam kompletnie przepalone jedno gniazdo, chciałbym kupic ten styk i go wymienić- z tym ze nie mam pojecia jak to sie nazywai ggdzie takei cos mozna kupic? Przesukzłame alledrogo- do nabycia sa tylko same oporniki, nikt nei sprzedaje wtyku. Na samym wtyku jets tylko oznaczenie P66 - czyli z tego co udalo mi sie wygooglowac plastik z jakiego jest zrobione... Czy ktos wie gdzie taki wtyk mozna by kupic? Bez nawiewu niedlugo sie ugotuje w moim kropku.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #676004 Wysłany: 20 Cze 2013, 08:45; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Van
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Konstancin-Jeziorna
Rejestracja: 11 Mar 2009,
Posty: 1772
Pomógł: 13
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... +wszystkie

I dzwonisz po ludziach aż znajdziesz.

_________________
210000km Mój czarno-biały kropas - ostatnia zmiana 15.06.2013
A ja mam filtr paliwa w 1.2 8V
http://biuro-ekspert.com/ ||Sirio Snake 27 + TTI TCB-771


Góra
 Profil  
 
 
 Post #731447 Wysłany: 26 Maj 2014, 16:55; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntomaniak

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podlaskie [B]
Rejestracja: 01 Lis 2013,
Posty: 87
Witam,

No to i u mnie padły 3 pierwsze biegi w dmuchawie. 4 bieg działa i na 4 biegu też działa klimatyzacja. Klimatazycja też się włącza na 3 pierwszych biegach bo słychać takie cyknięcie, jedynie dmuchawa nie kręci. Tak na logikę to opornik bo na 4 biegu jest podawane pełne napięcie poza opornikiem temu działa 4 bieg, zgadza się? Dzwoniłem do sklepu fiata i taki opornik cały 60pln brutto. Czytam tutaj, że mógłby to być jakiś rezystor przepalony? Rozumiem on gdzieś jest w skrzynce bezpiecznikowej?
Ale chyba bez rozebrania przedniego panelu się nie obędzie żeby dostać się do opornika.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #731453 Wysłany: 26 Maj 2014, 17:35; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Rabarbar
Awatar użytkownika

Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole
Rejestracja: 14 Cze 2007,
Posty: 23933
Pomógł: 128
Rezystor = opornik ;) Tak, że raczej o tym samym mowa ;)

_________________
http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16
http://stax.motoblogi.pl/
http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! :thumleft:

http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm 11,3s do 100km/h

Soprany ostre jak samurajskie miecze, bas głeboki jak tunele Vietcongu... Bo dobre CA to takie, z którego jest zadowolony właściciel :E
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #731493 Wysłany: 26 Maj 2014, 21:59; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntomaniak

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podlaskie [B]
Rejestracja: 01 Lis 2013,
Posty: 87
Hehe no fakt. BTW gdzie te ustrojstwo szukać? On jest gdzieś pod schowkiem od strony pasażera? Tam gdzie jest filtr? Jutro muszę zapuścić tam żurawia z latarką, może znajdę ;).


Góra
 Profil  
 
 
 Post #731510 Wysłany: 26 Maj 2014, 22:56; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Rejestracja: 07 Paź 2013,
Posty: 38
Ja miałem usterkę nietypową, nikt przynajmniej o takiej nie pisał, więc warto wziąć pod uwagę przy grzebaniu ;)

Nie działały wszystkie prędkości, bezpieczniki ok, rezystory ok, dmuchawa z aku ok (btw, 14A to chyba za dużo? trzeba przeczyścić? :P).

Okazało się, że przepaliło się w pokrętle - trochę styk we wtyczce i gnieździe, a oprócz tego główna płytka w samym pokrętle.
Przeszlifowane, przeczyszczone płynem do styków i śmiga ;)

Podejrzewam, że przy -20 jak odladzałem szybę i dałem nawiew na 4, to lekko zatarta dmuchawa pobierała za duży prąd i się tam trochę nadpaliło, a potem przy normalnym użytkowaniu się dokończyło dzieło :P

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 
 Post #731580 Wysłany: 27 Maj 2014, 13:19; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntomaniak

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podlaskie [B]
Rejestracja: 01 Lis 2013,
Posty: 87
Dmuchawa naprawiona. Poruszałem tą kostką całą, wyciągnąłem wtyk, wsadziłem i działa. Może przez te 12 lat coś zaśniedziało, wystarczyło poruszać i działają wszystkie biegi.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #753286 Wysłany: 03 Gru 2014, 21:01; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Mateusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: łódzkie [E]
Rejestracja: 11 Lis 2013,
Posty: 22
Witam,
Podłączam się do tematu. Kilka miesięcy temu napotkałem ten sam problem - dmuchawa działała tylko na 4 biegu. Wtedy wymieniłem bezpiecznik termiczny na nowy, który znajduje się na rezystorze dmuchawy. Efekt okazał się być w połowie sukcesem - dmuchawa zaczęła działać na biegu 2, 3 i 4. Przy czym dwójka działała jak coś pomiędzy 1 a 2, a trójka jak coś pomiędzy 2 i 3 ;) Postanowiłem wyjąć całą dmuchawę, przeczyścić ją a gdy to nie przyniosło poprawy pomyślałem o zmianie filtra kabinowego. Okazało się, że moja wersja go nie posiada więc olałem sprawę i postanowiłem pojeździć z taką dmuchawą. Działała ona w opisany powyżej sposób aż do dzisiaj. Dzisiaj dmuchawa zaczęła po prostu słabo dmuchać, ledwo wyczuwalnie na dwójce, na trójce prawie tak samo, na czwórce mocno ale raczej słabiej niż kiedyś. Dodam, że dmuchawa zmienia swój dźwięk adekwatnie do każdej prędkości. Co ciekawe z kratek na środku czuć trochę mocniej powietrze niż z bocznych nawiewów. Nie wiem więc co tu zaczęło padać...czy coś z elektryką? (czasem jak stoję na światłach wydaje mi się, że z kratek wydobywa się lekkie popierdywanie), czy to szczotki w dmuchawie, zwojenia?


Góra
 Profil  
 
 
 Post #789252 Wysłany: 25 Lis 2015, 20:18; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Forumowicz

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: HLX
Województwo: wielkopolskie [P]
Rejestracja: 25 Lis 2015,
Posty: 1
Mój problem z dmuchawą wygląda następująco:
Nie "dmucha" na żadnym z 4 biegów. Wentylator na krótko kręci. Napięcie na kostce wentylatora jest i zmienia się wraz ze zmianą "biegów" na pokrętle (na 4 biegu osiągam około 12v na innych odpowiednio mniej)
Dodam, że pokrętło wygląda na dobre bo klima startuje. Po podłączeniu wentylatora NIE KRĘCI.
Bezpieczniki sprawdzone (każdy po kolei). Przekaźnik R10 podmieniony.

Nie wiem co może być przyczyną, żę napięcie na kostce jest, wentylator na krótko kręci a w połączeniu cisza.

Nie sprawdziłem w żaden sposób opornicy z termikiem, bo wydaję mi się, że skoro napięcie na kostce się zmienia to jest sprawna.

Obok wentylatora jest jeszcze trzecia kostka, ktoś wie od czego?

Ktoś pomoże?

Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 
 Post #789653 Wysłany: 30 Lis 2015, 12:13; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Adrian
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Osobnica
Rejestracja: 28 Cze 2011,
Posty: 252
wiec tak

jesli nie dziala wam dmuchawa na zadnym z 3 badz 4 biegów to upaliło wam rezystor
Image

wymiana poskutkuje koszt +-40zl


jesli nie dziala wam np 1 2 3 to mozecie miec cos ujaranego na kostce przy tym rezystorze
w moim przypadku tak bylo ze sie kostka lekko przytopila i nie chodziły niskie obroty tylko 4 byla

_________________
topic47441.html


Góra
 Profil  
 
 
 Post #800245 Wysłany: 14 Mar 2016, 14:39; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Forumowicz

Imię: Robert
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: łódzkie [E]
Rejestracja: 05 Mar 2016,
Posty: 1
nie zgodzę się do końca
u mnie wentylator nie działał na żadnym biegu i problemem okazała się kostka łącząca przewód 12V ale taka pod deską rozdzielczą(dostęp od pedałów,).A dokładniej niekontakt na tej kostce najwyraźniej kiedyś się przegrzała i połączenie dawało ok 50 om oporu. Generalnie ciasno, dostęp taki że można wsadzić tylko jedną rękę, a samej kostki nie da się wyciągnąć w dół bo po odpięciu od plastików kabel niebieski od zasilania dmuchawy jest zbyt krótki i przyczepiony gdzieś pod deską. U mnie niestety skończyło się to wycięciem kabli z wtyczki, skręceniu i zaizolowaniu. Dla ciekawości na tej kostce niebieski zmienia się w granatowy i już bez żadnych styków dochodzi do skrzynki bezpieczników pod maską silnika. Kabel ten wchodzi na dużą brązową wtyczkę od spodu płytki zdajsie że 1 pin.


Góra
 Profil  
 
 
 Post #814499 Wysłany: 07 Lis 2016, 17:08; 
 Temat postu: Re: Nawiew - nie działają poszczególne "prędkości"
Offline
Sympatyk kropek

Imię: Damian
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
Rejestracja: 26 Maj 2016,
Posty: 9
wentylator podpięty z akumulatora na krótko działa. Natomiast napięcie jakie do niego dochodzi z instalacji to 10.1V gdy wyjmę rezystor to napięcia niema na 1.2.3 biegu jest na 4 ale też 10.1V?


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Style based on FI Subsilver by phpBBservice.nl
Forum Fiata Punto © 2006 - 2013
Tłumaczenie: phpbbhelp.pl
phpBB SEO