|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 10:12
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tatamisia |
#568465 Wysłany:
07 Kwi 2012, 19:49; Temat postu: Coś trze przy pierwszym ruszaniu pod górę i skrętach |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Wojtek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
|
Cześć wszystkim. Mam problem: Co może być przyczyną, że od jakiegoś pół roku podczas obciążenia (przynajmniej jedna osoba z tyłu) przy skrętach pod górę i przy ruszaniu słychać chwilowe bbb głośne dzięki w lewym zawieszeniunlub podłodze tak jakby ocieranie lub chrobotanie czegoś o coś. Byłem u mechanika, mechanik stwierdził ze z zawieszeniem wszytko ok. Ja jednak coś podejrzewam że to ma związek z hamulcem ręcznym tzn. pancerzem. Acha stwierdził że pancerz w jednym miejscu z prawej strony jest spuchnięty ( z prawej strony) Ostatnio to nawet bez obciążenia pojawia się chrobotanie w tylnym zawieszeniu. Pomocy !!!!!!!!!!!!
Kiedyś owszem słychać było dziwne dźwięki ale to jak psikalem WD-40 w mjsce mocowania linki do podłogi to przestawało. Ale obecnie te chrobotanie to całkiem inne dźwięki
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fishbone20 |
#572794 Wysłany:
18 Kwi 2012, 22:44; Temat postu: Re: Coś trze przy pierwszym ruszaniu pod górę i skrętach |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Strumień Rejestracja: 20 Mar 2012, Posty: 2595 Pomógł: 16
|
|
Góra |
|
 |
tatamichała |
#572979 Wysłany:
19 Kwi 2012, 17:29; Temat postu: Re: Coś trze przy pierwszym ruszaniu pod górę i skrętach |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
hmmm- tak jestem pewien że to z tyłu: jak siedzą dwie osoby z tyłu to masakra,,,bardzo głośne chrobotanie przy skrętach pod górkę i przy ruszaniu pod górkę..... wyciągnałem linkę hamulca z z mocowania do podwozia ale to tez nic nie dało,,a nawet jeszcze gorzej..... Muszę napisać , że to chrobotanie zaczęło się jak wymieniane było sprzęgło i układ wydechowy, a czasami nie ingeruje się w linki hamulce jak robi się te rzeczy??
co robić co robić????
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#573107 Wysłany:
19 Kwi 2012, 21:25; Temat postu: Re: Coś trze przy pierwszym ruszaniu pod górę i skrętach |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ogólnie to się nie ingeruje w linki hamulcowe przy tego typu wymianach... Ale układ wydechowe może być celem, co konkretnie miałeś robione/wymieniane?? Sprawdź czy końcowy tłumik jest luźny na gumie, bo ja tak miałem przy wymianie tłumika końcowego był na "sztywno" podgiołem lekko druty tłumika, że swobodnie wisiał i co?? i cisza  też myślałem że coś trze itd, jeździłem jakiś czas z tym aż się wkurzyłem i zajrzałem pod samochód, tłumik był na tyle sztywno, że przenosił wibracje silnika na samochód a objawiało się to tak jakby ocieraniem i chrobotaniem... A druga sprawa podnieś tył samochodu i sprawdź czy koła się swobodnie kręcą i czy nie słychać jakiś trzasków w kole będzie można je ewentualnie wykluczyć 
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
topic34846.html <-- wykonanie zabudowy CA z żywicy
|
|
Góra |
|
 |
tatamisia |
#573524 Wysłany:
21 Kwi 2012, 11:17; Temat postu: Re: Coś trze przy pierwszym ruszaniu pod górę i skrętach |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Wojtek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: podkarpackie [R]
|
no takkkk to się zaczeło dziać po wymianie tłumika !!!!!!!! czy te droty tłumika latwo się odgina? nie uszkodzę w ten sposób układu wydechowego????? da to się radę zrobić bez wjezdzania na kanał??? moze jakies foto.......
|
|
Góra |
|
 |
fishbone20 |
#573573 Wysłany:
21 Kwi 2012, 13:31; Temat postu: Re: Coś trze przy pierwszym ruszaniu pod górę i skrętach |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
U mnie to akurat były druty przy tłumiku końcowym czyli za zderzakiem są dość twarde i ciężko je zgiąć ale jak się postarasz to dasz radę  tylko wpierw czy on jest w miarę luźny czy sztywny w całym układem to będziesz wiedział... a druga sprawa mogą to być haki rury która biegnie pod samochodem od katalizatora.. Tam są dwa haki ale do tego już bez kanału się nie obędzie... Aha może to być jeszcze obejma łącząca tłumik końcowy z rurą jeśli jest skierowana w bok a są długie gwinty to mogą ocierać o osłonę pod podwoziem  wystarczy ją wtedy poluźnić i skierować bardziej w dół... Załącznik:
Zdjęcie0138.jpg [ 85.03 KiB | Obejrzany 3594 razy ]
Niestety nie mam innego foto z tłumikiem:P tutaj jest jeszcze stary tłumik  a te druty/ haki są za tym pionowym wzmocnieniem do którego przykręcony jest zderzak i niestety ich tu nie widać  zajrzysz pod auto to zaraz będziesz wiedział o co chodzi. Ważne jest to by tłumik końcowy swobodnie wisiał na gumie a nie na sztywno.
_________________ Pomarańczowy GP Sport topic42204.html  Moja Kropa MkII http://fiatpunto.com.pl/topic34748.html dużo zdięć   
topic34846.html <-- wykonanie zabudowy CA z żywicy
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|