|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 04:13
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Radzio23s |
#801264 Wysłany:
25 Mar 2016, 22:51; Temat postu: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuki. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Radek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Witam od pół roku jestem średnio zadowolonym posiadaczem Grande Punto 2009. 1.3 JTD 66kw. Moje problemy polegają na falujących obrotach tuż po starcie silnika. Dzieję się tak kiedy temperatura powietrza na zewnątrz jest poniżej 20 st/cel. Kiedy silnik zaczyna robić się ciepły, problem sam się rozwiązuje. Kilka dni temu oprócz falowania przy uruchomieniu, pojawia się metaliczne stuki kiedy obroty spadają poniżej 1000/min. Byłem u trzech mechaników ale "jeżeli komputer czegoś nie pokazuję to problemu nie ma" Auto odpala bez najmniejszych problemów (na dotyk). Wymieniony został przepływomierz, czujnik ciśnienia oleju, temp. wody. EGR oraz cały układ dolotu powierza wyczyszczony. Do tematu dorzucam link do filmu z w.w. objawami https://www.youtube.com/watch?v=80y6157AZNYBardzo proszę o pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
|
fullxda |
#801298 Wysłany:
26 Mar 2016, 14:34; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: śląsk Rejestracja: 26 Kwi 2010, Posty: 357 Pomógł: 5
|
falowanie na zimno u mnie w tym samym silniczku tylko 2006 r bez dpf to byl egr ktory otwiera sie przewaznie gdy nie dodajemy gazu na postoju ,podczas jazdy bez obciazenia itp wpuszcza spowrotem spaliny do ukladu dolotowego i wtedy komputer koryguje wtrysk paliwa u mnie po wylaczeniu egr elektronicznie brak teraz falowania na zimno ,przyczyna moga byc tez zuzyte wtryski i kazdy inaczejpodaje paliwo i komp koryguje dawki i zanim sie to stabilizuje jest falowanie ,tak samo w naszych silniczkach po odpaleniu i ok.10sek dogrzewane sa swiece przez ok 1-2min wiem to bo mam zamontowany voltomierz i wtedy jest bardzo duze obciążenie alternatora i komp reguluje zwiekszona dawke paliwa i to tez objawia sie falowaniem obrotow;a metaliczne stuki to jak masz skrzynie 6-biegowa to moze byc to kolo dwumasowe wystepujacę ze skrzynia 6-biegową ,5 biegowa jej niema ,moze to byc tez rozciągniety łańcuszek rozrządu w naszym slinku wrazliwy na mala ilosc oleju na bagnecie trzeba pilnowac azeby bylo na max ;zdarazly sie przypadki przeskoczenia go ponieważ napinacz jest hydrauliczny trzyma dobrze gdy olej jest w max wartosciach na bagnecie ; niski stan oleju moze spowodowac przeskok i rozciąganie łańcuszka a w tym silniku to częste przypadki
_________________ Kiedy się rodziłem to płakałem a wszyscy się śmiali. Kiedy umrę to ja będę się śmiał a Wy będziecie płakali .. LOS AMIGOS
|
|
Góra |
|
 |
rank1 |
#801478 Wysłany:
29 Mar 2016, 13:15; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Sympatyk kropek |
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Województwo: wielkopolskie [P]
|
jaki przebieg masz tego bolidu?
|
|
Góra |
|
 |
Radzio23s |
#801500 Wysłany:
24 Kwi 2016, 09:26; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
132000 tys. Wersja wyposażona w DPF. Byłem dziś u doktora na diagnostyce komputerowej. Doktor zasadniczo problemu nie widzi, bo jak sam powiedział "ten typ tak czasami ma". Jednyne co może budzic jego zastrzeżenia to korekty wtrysku na 3 i 4 cylindrze. Koretka 3 cylinder. -1.23 - 1.48 mm3/w Koretka 4 cylinder. 1.42 - 1.67 mm3/w
Po osiagnieciu temp. roboczej przez silnik, korekty spadają tuż poniżej 1 mm3/w. Poza tym doktor również dosłuchał się końca koła dwumasowego.
[ Dodano: 24 Kwi 2016, 08:24 ]
Wymieniłem dwumasę, sprzęgło oraz olej. Niestety stuki nie zniknęły i pojawiają przy każdym rozruchu silnika, po postoju dłuższym niz dwie godziny. Wystarczy że silnik straci nieco temperatury
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#805252 Wysłany:
12 Maj 2016, 21:08; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
Jak ostatnio sprawdzalem to 1.3JTD nie mialy nigdy kola dwumasowego tylko jednomasowe.... co oni Ci tam wymienili?
|
|
Góra |
|
 |
Radzio23s |
#805258 Wysłany:
12 Maj 2016, 21:23; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wersja 90 km. i mocniejsze mają dwumasę i turbo o zmiennej geometrii. Wersje do 75 km. Mają sztywne koło i turbo o stałej geometrii.
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#805265 Wysłany:
12 Maj 2016, 21:33; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
Radzio23s |
#805271 Wysłany:
12 Maj 2016, 21:50; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Na tej stronie Mają trochę nie pełne dane.
|
|
Góra |
|
 |
KarolGt |
#805309 Wysłany:
13 Maj 2016, 12:55; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Dwumasa jest w wersjach z 6 biegową skrzynią. Wymienili Ci docisk hydrauliczny? Na kompletne sprzęgło składa się właśnie sprzęgło, dwumasa, docisk hydrauliczny. Koszt części to około 1400-1500zł Jaki masz poziom oleju? powinien być zbliżony do maksimum. Czy na hałas ma wpływ wciskanie sprzęgła? Odpalasz ze wciśniętym sprzęgłem?
Mi hałasowało po odpaleniu i wciśnięciu sprzęgła dodatkowo były wyczuwalne szarpania podczas jazdy. Wymieniłem komplet więc nie wiem co powodowało hałas.
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#805316 Wysłany:
13 Maj 2016, 17:47; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
|
Normalnie czuje sie oszukany Po 2 latach sie dowiaduje ze mam w aucie cos innego niz myslalem ze mam do tej pory  Przed kupnem specjalnie szukalem informacji o tym silniku. Pamietam ten artykul: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/w ... ijet/css84Cytuje: W 2009 r., wraz z pojawieniem się na rynku modelu Punto Evo, Fiat przeprowadził dużą modernizację diesla 1.3: układ wtryskowy oparto na systemie Multijet drugiej generacji, wprowadzono również seryjny filtr cząstek stałych (w wersji 95-konnej), a także system start-stop i nowy, sterowany elektrycznie zawór EGR. Dużą zaletą motoru 1.3 MJT (obu generacji) jest brak „dwumasy” – zamiast niej znajdziemy tu proste i praktycznie niezniszczalne koło jednomasowe.Swiat mi sie zawalil normalnie 
|
|
Góra |
|
 |
tzok |
#807355 Wysłany:
15 Cze 2016, 21:04; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Miejscowość: Bielsko-Biała/Sosnowiec Rejestracja: 28 Lip 2007, Posty: 415 Pomógł: 2
|
|
Góra |
|
 |
Radzio23s |
#807358 Wysłany:
15 Cze 2016, 21:29; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Problem w tym że dwu-masa została wymieniona a odgłosy nie zniknęły... Wiele wskazuje na rozciągający się łańcuch, z tym że na razie czujniki tego nie potwierdzają...
|
|
Góra |
|
 |
tzok |
#807359 Wysłany:
15 Cze 2016, 21:41; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Miejscowość: Bielsko-Biała/Sosnowiec Rejestracja: 28 Lip 2007, Posty: 415 Pomógł: 2
|
|
Góra |
|
 |
Radzio23s |
#807361 Wysłany:
15 Cze 2016, 22:07; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Koło jest sprawne, kupiłem i wymieniłem na nowy oryginalny komplet koła i sprzęgła firmy LUK;) zastanawiam się to nie przypadkiem napinacz paska, albo jakieś koło napędzane paskiem.
|
|
Góra |
|
 |
KarolGt |
#807565 Wysłany:
19 Cze 2016, 22:00; Temat postu: Re: Grande Punto 1.3 JTD Falowanie obrotów i metaliczne stuk |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Łańcuchy padają od 160 do 250k . Ale raz spotkałem się z wpisem że ktoś rozciągnął go już przy 110 czy tam 130k. Na prosty rozum to przy sprawnym łańcuchu będzie on cicho pracował od odpalenia, przy rozciągniętym dopiero gdy wzrośnie ciśnienie oleju i napinacz zadziała prawidłowo. Przy skrajnie rozciągniętym działanie napinacza jest niewystarczające i będzie dzwonił non stop. Tu na forum spotkałem się z przypadkiem że auto nie odpalało z powodu przeskoczenia łańcucha a komputer nic nie widział. Jak mu ostro przygazujesz przy dzwoniącym łańcuchu to może przeskoczyć i silnik będzie do kapitalki albo do wymiany.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 15 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|