|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 06:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mgregor |
#823585 Wysłany:
16 Maj 2017, 22:53; Temat postu: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 16 Maj 2012, Posty: 103 Pomógł: 2
|
Hej,
czy ktoś znalazł już permanetne rozwiązanie problemu cieknącego wybieraka skrzyni biegów w GP (mój 1.4/77)? 2 razy już zmieniałem a teraz znowu cieknie! Nie uśmiecha mi się jeździć do mechaniora co 7-8 miesięcy! Jakaś osłona adaptowana z czegoś mocowana na trytyki? Inny model wybieraka z innego auta? Ratujcie! Mechanik powiedział, że 4 raz mi tego nie wymieni i że mam jechać do ASO to może oni znajdą jakieś rozwiązanie.
_________________ ************************************* This is my Punto. There are many like it, but this one is mine. My Punto, without me, is useless. Without my Punto, I am useless. *************************************
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Jerry1960 |
#823591 Wysłany:
17 Maj 2017, 07:57; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
Wersja: Active
Województwo: podkarpackie [R]
|
Kup dobrej firmy uszczelniacz Simmera , załóż harmonijkę gumową i zapomnisz o temacie.
|
|
Góra |
|
 |
mgregor |
#823617 Wysłany:
17 Maj 2017, 20:51; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
|
Że dobry uszczelniacz to się domyślam (2 poprzednie były oryginalne Fiata kupowane w ASO) ale o jakiej harmonijce mówisz? Tu jest manual topic27151.html jak to wymienić. Gdzie należy daną harmonijkę założyć? Gdzieś kiedyś czytałem, że pasuje taka do malucha ale nie pamiętam dokładnie o co chodzi. Pomożesz?
_________________ ************************************* This is my Punto. There are many like it, but this one is mine. My Punto, without me, is useless. Without my Punto, I am useless. *************************************
|
|
Góra |
|
 |
Jerry1960 |
#823634 Wysłany:
18 Maj 2017, 07:36; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
|
Nie kupuj uszczelniacza w ASO kup w dowolnym sklepie motoryzacyjnym po wymiarze. Harmonijka pasuje z malucha , ale ja ostatnio zakładałem z jakiejś maszyny budowlanej.
|
|
Góra |
|
 |
mgregor |
#823667 Wysłany:
18 Maj 2017, 19:59; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
|
Przestudiowałem jeszcze raz ten wątek z manualem i ktoś pisał, że te osłony nie zdają rezultatu bo po wrzuceniu wstecznego blokuje ona trzpień wybieraka. Ale jeśli mówisz, że jest ok to tym razem kupię to i każę wymienić i założyć harmonijkę. Mocowałeś ją na opaski samozaciskowe, cybanty czy jakieś lepiszcze?
|
|
Góra |
|
 |
Jerry1960 |
#823692 Wysłany:
19 Maj 2017, 07:45; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
bonku |
#823695 Wysłany:
19 Maj 2017, 08:35; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Bolesławiec Rejestracja: 06 Sty 2009, Posty: 411 Pomógł: 2
|
|
Góra |
|
 |
mgregor |
#823902 Wysłany:
24 Maj 2017, 00:15; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
|
W sumie racja... Trza tylko wyjąć akumulator a nie rozmontowywać pół samochodu ;-) Dziękuję wszystkim za rady. W przyszłym tygodniu postaram się za to wziąć i na pewno dam znać jak efekty 
|
|
Góra |
|
 |
Złośnik |
#823910 Wysłany:
24 Maj 2017, 10:19; Temat postu: Re: Cieknący wybierak - ktoś znalazł permanentne rozwiązanie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
|
No ja montowałem tą osłonkę z malucha ale nic to nie daje gdyż jest za gruba i po złożeniu się jej trzon wybieraka nie wchodzi do końca i chyba właśnie niektóre biegi mi nie wchodziły i musiałem się tego pozbyć. A gdy uciąłem trochę z tej osłony to z kolei nie chciał wybierak wysuwać się z simmeringu maksymalnie i też były problemy z biegami.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|